aard 18.12.02, 14:30 Nie bardzo to pytanie z ortografii, ale gdzie takie zamieścić? Sprawa jest prosta: z ilu sylab składa się słowo "Austria"? Czy głoska u tworzy tu samodzielnie sylabę podobnie jak w analogicznym słowie na-u-ka? Zpoważaniem, aA Rd Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
_jazzek_ Re: Nauka o Austrii - pytanie do eksperta 18.12.02, 17:58 Ha ha! Ładna mi prosta :) W zasadzie ma dwie sylaby: Aus+tria. W wymowie potocznej, szczególnie galicyjskiej, można usłyszeć dwie i pół do trzech sylab: Aus+try+ja (oczywiście akcent na Aus). Najbardziej jest to słyszalne w przymiotniku, nawet nie po galicyjsku częściej się słyszy austryjacki. 'U' nie tworzy tu sylaby. Notabene bardzo się cieszę, że ktoś jeszcze oprócz mnie mówi na-uka, nie nałka. Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: Nauka o Austrii - pytanie do eksperta 23.12.02, 08:40 SPP Skorupki wręcz nakazuje wymowę Austryjak i austryjacki. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Nauka o Austrii - pytanie do eksperta 19.12.02, 00:19 Moim zdaniem z dwóch - Au-stria. Odpowiedz Link Zgłoś
aard Dziękuję 20.12.02, 09:17 Więc z dwóch. W sumie nic dziwnego, w koncu to latynizm. Dziękuję za wujaśnienia i pozdrawiam na-ukowo. :-) Odpowiedz Link Zgłoś