Gość: Dorota IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 09:13 Czy ktoś może mi wyjaśnić jakie znaczenie niesie to słowo jak również ( nadużywane dzisiaj w mediach) specjalista do spraw logistyki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: luke Re: Logistyka IP: 159.107.89.* 31.10.01, 09:38 To znaczy: specjalista ds. zamówień. Dział logistyki relizuje zamówienia i sprawuje pieczę nad nimi np. ustala terminy dostaw i ich przestrzega... Pozdrowienia, Luke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skryba Re: Logistyka IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.01, 09:43 W wojskowości: zakwaterowanie, zaopatrzenie, transport. Slowem - wikt i opierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Logistyka IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 31.10.01, 09:51 Dzięki za wyjaśnienia. Czy możesz udzielić mi dalszych? Jeszcze parę lat temu pracowałam w dużym zakładzie pracy i istniało podobne stanowisko. Tylko my na tego Pana mówiliśmy Zaopatrzeniowiec. Czy to jest to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skryba Re: Logistyka IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.01, 09:55 Idzie nowe... to znak czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
civic_vtec Re: Suplement 31.10.01, 18:56 Rzeczywiście w codziennych zmaganiach z życiem nadaliśmy staremu zaopatrzeniowcowi pięknie brzmiący tytuł logistyka. Na wyrost, bo ten człowiek wykonuje tylko część tego czym zajmuje się ta gałąź wiedzy (aha!). Historycznie rzecz ujmując tego terminu używano najpierw w wojskowości, gdzie oznaczał "określenie teoretycznych i praktycznych przedsięwzięć, mających na celu wsparcie i utrzymanie gotowości bojowej sił zbrojnych" (to z encyklopedii PWN) lub inaczej "teoria i praktyka działalności wojskowej w zakresie zaopatrywania, dowozu i komunikacji, administracji, ewakuacji rannych itd.". Dobre wyjaśnienie było już wyżej - wikt i opierunek, ale to tak z grubsza. Kolejne znaczenie zamieszczam (też za encyklopedią) gwoli ścisłości, bo nie sądzę by o nim była tu mowa: "dawna nazwa logiki formalnej zapisującej swe twierdzenia za pomocą symboli (na wzór matematyki), ob. zw. logiką matematyczną". No i wreszcie sedno sprawy czyli logistyka jako gałąź wiedzy z pogranicza ekonomii i techniki. Znów definicja zaczerpnęta: "Logistyka ekonomiczna, nauka o koordynacji aktywnych i pasywnych elementów przedsiębiorstwa przy zapewnieniu jak najniższych kosztów czynnika czasu celem poprawy elastyczności i zdolności adaptacyjnych przedsiębiorstwa do zmieniającej się sytuacji rynkowej. Logistyka ekonomiczna jest szeroko wykorzystywana w sferach zaopatrzenia i zbytu przedsiębiorstwa wiążąc je z jego sferą produkcji i tworząc w ten sposób tzw. zintegrowane systemy logistyczne. W ramach logistyki wykorzystuje się różne systemy organizacji procesu produkcyjnego" Teraz to jest jasne czy jeszcze ciemniejsze? Pozdrawiam Vtec Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Logistyka 01.11.01, 22:18 Sądzę, że pytasz o słowo logistyka pochodzące z fracuskiego - logistique (wojsk. teoretyczne i praktyczne przedsięwzięcia mające na celu wsparcie i utrzymanie gotowości sił zbrojnych), a nie z greki - logike czy łaciny (logica) - odnoszącymi się do sztuki należytego wnioskowania, myślenia, znaczącymi tyle co zgodny z rozumowaniem, rozsądek, konsekwencja. Współcześnie logistyka to także planowanie i organizowanie związane z przeprowadzeniem dużego i skomplikowanego przedsięwzięcia. Z terminologii wojskowej do „cywilnej” przeniknęły także taktyka i strategia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Logistyka IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 08:19 Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia. Bardzo mi pomogły. Ostatnio w moim zakładzie pracy zatrudniono młodego człowieka na stanowisku specjalisty do spraw logistyki. Nie bardzo wiedziałam jaki jest jego zakres obowiązków i z jakim problemem mogę się do niego zwrócić, nie przekraczając jego zakresu obowiązków wynikających z angażu. Odpowiedz Link Zgłoś