wjcharat 12.03.03, 20:25 Mój dziadek i wszyscy w okolicy jego wsi trzymali drzewo pod szopą, a nie w szopie. Skąd się to wzięło i czy w ramach podtrzymywania gwary mazowieckiej dopuszczalne jest używanie tego sformułowania. Włodek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala100 Re: Pod szopą? 13.03.03, 21:01 wjcharat napisał: > Mój dziadek i wszyscy w okolicy jego wsi trzymali drzewo pod szopą, a nie w > szopie. Skąd się to wzięło i czy w ramach podtrzymywania gwary mazowieckiej > dopuszczalne jest używanie tego sformułowania. > > Włodek 1) może w szopie trzymali maszyny i narzędzia 2) może drzewo nie chciało rosnąć w szopie Wydaje mi się, że jeśli już, to powinni trzymać to drzewo popod szopą. Gwarę mazowiecką proszę pielęgnować wszelkimi sposobami. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Pod szopą? 14.03.03, 09:59 Ja mam taką koncepcję, że szopa kiedyś nie miała ścian, tylko sam dach. Wtedy drewno byłoby pod dachem, który był w zasadzie całą szopą (do dziś się powie o szopie włosów, mając na myśli ich strzechę, czyli pokrycie dachowe, bez ścian). Poźniej dobudowano ściany, a "pod szopą" zostało. Gwary strzec jak źrenicy oka! Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Pod szopą? 17.03.03, 22:42 ja22ek napisał: Ja mam taką koncepcję, że szopa kiedyś nie miała ścian, tylko sam dach. Wtedy drewno byłoby pod dachem, który był w zasadzie całą szopą (do dziś się powie o szopie włosów, mając na myśli ich strzechę, czyli pokrycie dachowe, bez ścian). Poźniej dobudowano ściany, a "pod szopą" zostało. Gwary strzec jak źrenicy oka! Chyba Ja22ek ma rację, bo Linde pisze tak: "Szopa: 1) budynek z przykryciem dla schowania rzeczy od deszczu. (...) Szopy ku zachowaniu siana". Prawdopodobnie "złożyć coś pod szopą" to jak "położyć, schować coś pod dachem". Odpowiedz Link Zgłoś