Gość: malg IP: 192.168.11.* 12.11.01, 15:57 Jak powinno być w zdaniach: "Wysłałam przesyłkę na adres [pod adresem] wydawcy", "Zgłoszenia na adres [pod adresem] redakcji"? Od czego to zależy? Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: teresa.kruszona Re: na adres, pod adresem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.11.01, 16:14 Gość portalu: malg napisał(a): > Jak powinno być w zdaniach: "Wysłałam przesyłkę na adres [pod adresem] > wydawcy", "Zgłoszenia na adres [pod adresem] redakcji"? Od czego to zależy? > Dziękuję Listy można wysłać na czyjś adres lub pod czyimś adresem - obie formy są poprawne. Nie można tylko wysłać pod czyjś adres. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: na adres, pod adresem 12.11.01, 16:18 Listy można wysłać na czyjś adres lub pod czyimś adresem - obie formy są poprawne. Nie można tylko wysłać pod czyjś adres. PS Wysyłam jeszcze raz, bo komputer potraktował mnie jak gościa (to bardzo miłe być gościem, ale mi takie prawa tu nie przysługują). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: na adres, pod adresem IP: *.acn.waw.pl 13.11.01, 00:59 teresa.kruszona napisał(a): > być gościem, ale mi takie prawa tu nie przysługują). Mam pytanie: czy przypadkiem nie należało napisać: ale MNIE takie prawa tu nie przysługują? Wydaje mi się, że na początku zdania (tu akurat jest to początek zdania podrzędnego) powinno się stosować dłuższe formy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś