Dodaj do ulubionych

Do czego potrzebny jest wołacz ?

IP: *.matrix.pl 19.11.01, 10:30
Kiedy należy używać wołacza a kiedy mianownika ?

Znam rodziny gdzie dzieci do starszych osób wołają: "tato", "mamo", "ciociu".
A w innych rodzianach słyszę: "tata", "mama", "ciocia".

W pracy na kolegów wołam: "Jacek", "Piotrek",
a inni używają wołacza: "Jacku", "Piotrku".

Czy używanie mianownika zamiast wołacza jest błędem językowym, czy też
wołacza używamy gdy checmy wyrazić się grzeczniej, serdeczniej, cieplej ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbigniew Re: Do czego potrzebny jest wołacz ? IP: *.awek.com.pl 19.11.01, 11:05
      Znam też przypadki używania wołacza jako mianownika.
      Np. ten Jasiu, ten Stasiu, Krzysiu. Takie zastosowanie wołacza bardzo mnie razi.
    • teresa.kruszona Re: Do czego potrzebny jest wołacz ? 19.11.01, 16:10
      Wołacz używany jest w zawołaniach, przy zwracaniu się do kogoś, w funkcji
      apelu. Formy wołacza różne od mianownika mają tylko rzeczowniki rodzaju
      męskiego i żeńskiego, np. Andrzeju!, Janie!, ale: zesłańcze!, Ukraińcze!,
      młodzieńcze!
      Nazwiska kobiet i mężczyzn mają wołacz równy mianownikowi, np. pani Kowalska!,
      panie Malinowski!
      Rzeczywiście obserwuje się tendencję zastępowania form wołacza przez mianownik.
      Czy w związku z tym wołacz zaniknie, zdecyduje - jak zwykle - zwyczaj językowy.
      Zachowa się zapewne w tytułach męskich: doktorze, profesorze, docencie,
      inżynierze, ponieważ pozwala odróżnić rodzaj.
      • Gość: Mar Re: Do czego potrzebny jest wołacz ? IP: 213.25.197.* 01.12.01, 17:40
        A ja uważam, że do ludzi ładniej jest wołać:
        Jacku!, Marysiu!... albo ty s...synie!
        A do psa woła się: Burek!, Azor!, Pimpek!
    • Gość: Roman Re: Do czego potrzebny jest wołacz ? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.01, 15:09
      Jeśli zwracamy się do kogoś "Piotrek", to NIE UŻYWAMY FORMY MIANOWNIKA, tylko
      WOŁACZA, ale z końcówką mianownika. Mianownik to przypadek przeznaczony dla
      podmiotu w zdaniu. Tak samo jeśli ktoś mówi "(ten) Stasiu", to nie posługuje
      się wołaczem, tylko mianownikiem z końcówką wołaczową. Odpowiedź na pytanie
      będące tytułem wątku jest oczywista: wołacz jest potrzebny do tego, by
      bezpośrednio zwracać się do innych ludzi ("wołać" ich - stąd nazwa). Ocenie
      poprawnościowej natomiast może podlegać tylko dobór końcówek, nie zaś sama
      funkcja konkretnego przypadka.
      • Gość: Zbigniew Re: Do czego potrzebny jest wołacz ? IP: *.waw.cdp.pl 07.12.01, 16:13
        Pierwsze słyszę o mienowniku z końcówką wołaczową i wołaczu z końcówką
        mianownikową.
        Gdzie o tym można poczytać?
        • Gość: Roman Re: Do czego potrzebny jest wołacz ? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.01, 23:00
          Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Pierwsze słyszę o mienowniku z końcówką wołaczową i wołaczu z końcówką
          > mianownikową.
          > Gdzie o tym można poczytać?

O dystrybucji końcówek fleksyjnych w poszczególnych przypadkach można przeczytać
          w każdym akademickim podręczniku gramatyki, od Szobera po ostatnio wydanego
          Wróbla. Ocenę poprawności form typu "ten Kaziu" czy "Piotrek, stój" zawiera np.
          podręcznik kultury języka autorstwa Danuty Buttler, Haliny Kurkowskiej i Haliny
          Satkiewicz "Kultura języka polskiego" (w pierwszym tomie).
          Pozwolę sobie jeszcze doprecyzować swoją poprzednią wypowiedź. Przypadek to
          kategoria gramatyczna służąca wyrażaniu funkcji wyrazu w zdaniu, a zatem jeśli
          mówię "Piotrek, chodź tutaj", to nie używam mianownika, bo wyraz "Piotrek" nie
          odpowiada - mówiąc "po szkolnemu" - na pytanie mianownika "kto?", czyli nie pełni
          funkcji składniowej podmiotu. Gramatyczna forma mianownika występuje tu w funkcji
          wołacza. Stąd moja wypowiedź o wołaczu z końcówką mianownika i mianowniku z
          końcówką wołacza. Celem mojej wypowiedzi było zwrócenie uwagi na różnicę między
          formą (gramatyczną) a funkcją (składniową) wyrazu.
    • Gość: MaciekS Litwo! Ojczyzno moja IP: *.amdahl.com 04.01.02, 19:52
      Gość portalu: Robert napisał(a):

> Kiedy należy używać wołacza a kiedy mianownika ?

Chyba dziwacznie i niejednoznacznie by brzmialo:

Litwa! Ojczyzna moja...

Pozdrawiam,
      M
    • Gość: Paul Wolacz potrzebny jest do wolania. IP: *.proxy.aol.com 04.01.02, 22:00
      Tak jak konduktor do konduktorowania, przecinek do przecinania, a szczotka do
      zebow. Uszanowanie.
      Paul
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka