fantasia 21.11.01, 21:43 Jaś obszedł jezioro (dokoła). Jezioro zostało..... (?) przez Jasia. Co z tym zrobić i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: doku Re: Jezioro IP: *.mofnet.gov.pl 22.11.01, 15:02 Kiedy opalałem się nad jeziorem, przeszedł po mnie inny plażowicz oślepiony słońcem. Zostałem zwyczajnie zdeptany. Jezioro zostało okrążone, bagno zostało przybyte, trawnik został przemierzony, a ulica przecięta. W ten właśnie sposób wszystko może być przeszłe bez błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: des Re: Jezioro IP: 194.181.86.* 22.11.01, 15:41 Nic. Nie każdy czasownik ma stronę bierną. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Jezioro 22.11.01, 20:24 Tak, nie wszystkie czasowniki mają stronę bierną. Stronę bierną tworzy się od czasowników przechodnich, których czynność jest nakierowana na coś. Czasowniki te mają dopełnienie w bierniku lub dopełniaczu, np. Używam mydła, Mydło jest używane. Czasownik iść jest nieprzechodni, mimo że tworzy formy pochodne, które łączą się z biernikiem lub dopełniaczem, i wskazuje obiekt czynności, np. Ktoś obszedł górę. Nie ma jednak strony biernej. To kwestia budowy tego czasownika. Można użyć innego czasownika (zamiast iść, obejść)dla wyrażenia strony biernej, np. okrążyć. Odpowiedz Link Zgłoś