krwawy 30.05.03, 16:52 Właściwie nie zamierzam tutaj pytać a stwierdzić fakt, że nie zgadzam się z odmianą nazwy Rumia. Rumia powinna się odmieniać tak jak armia. I koniec. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala100 Re: Rumia 30.05.03, 17:57 A ja na odwrót. Uważam, że armia powinna odmieniać się jak Rumia. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Rumia 30.05.03, 18:56 ala100: > A ja na odwrót. Uważam, że armia powinna odmieniać się jak Rumia. Ostatnio jechałem sobie na rowerze przez Park Krajobrazowy Doliny Rzeki Słupi. Bardzo fajne miejsce. Tylko jednego mi brakowało: dodatkowej literki ,,i'' na końcu nazwy Parku. Bo jakby ktoś zaczął za mną krzyczeć ,,Tylko wariat i głupi jedzie doliną Słupi'' to wolałbym, żeby mu się nie rymowało. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
belisso Re: Rumia 30.05.03, 22:25 >Bo jakby ktoś zaczął za mną krzyczeć > > ,,Tylko wariat i głupi > jedzie doliną Słupi'' > > to wolałbym, żeby mu się nie rymowało. Jakby zamiast "Słupi" było "Słupii" - też by się chyba rymowało... Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Rumia 31.05.03, 17:34 O, i tu belisso trafia w samo sedno! Nie tylko mówi się głupii, ale i gołębii. Sam to kiedyś wymyśliłem, a gógle niestety potwierdziło. Co nie zmienia faktu, że ja też uważam, że armi i ortografi jak Rumi i ziemi. Alu, trzymaj się! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: Rumia 31.05.03, 23:10 > O, i tu belisso trafia w samo sedno! Nie tylko mówi się głupii, ale i > gołębii. Nie! Ja tego nie stwierdzam. > Sam to kiedyś wymyśliłem, a gógle niestety potwierdziło. Gugiel potwierdza tylko zamieszanie w ortografii spowodowane nieszczęsnymi regułami. > Co nie zmienia faktu, że ja też uważam, że armi i ortografi jak Rumi i ziemi. > Alu, trzymaj się! 'Ortografi' - może ewentualnie, ale 'armi' ani 'sepi' ani 'litani' - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Rumia 02.06.03, 09:46 sze napisał: > > O, i tu belisso trafia w samo sedno! Nie tylko mówi się głupii, ale i > > gołębii. > > Nie! Ja tego nie stwierdzam. Nie dziwię się, że nie stwierdzasz. To jest interesujący przykład, w którym dźwięk nie jest wymawiany, ale jednak istnieje w świadomości mówiących. Nadmieniam, że specjalnie wybrałem takie formy, których nie sposób podejrzewać o związek z żenską końcówką rzeczowników -ia/-ii, a więc męski przymiotnik w mianowniku l.poj (ew. męskoosobowy w l.mn.), oraz męski rzeczownik odmiany miękkiej (ew. przymiotnik o cechach j.w.). Teraz moja teoria. Jak wiemy, zachodzi od dłuższego czasu proces rozszczepiania wymowy spógłosek miękkich przed samogłoskami: m` => m`j (=> mj). Skutkiem tego powstaje rdzeń rozszerzony: głup` => głup`j. Słychać go w każdym przypadku z wyjątkiem przed i: głup`ja, głup`je, głup`jego (pisane oczywiście głupia, głupie, głupiego). Tam, gdzie spółgłoska łączy się z i, powstaje tendencja do wstawiania joty, która może być niesłyszalna, niemniej w świadomości istniejąca, a ortograficznie realizowana jako -ii. W efekcie, mamy tu do czynienia ze zwykłym wyrównywaniem postaci tematu: głupi-i, głupi-a, głupi-e. A że nie zawsze człowiek mówi, jak mu się wydaje, niech świadczy moja wymowa 'pięćset', które ja na pewno wymawiam 'pieńcset', a moja żona przysięga, że słyszy 'pińcet'. > 'Ortografi' - może ewentualnie, ale 'armi' ani 'sepi' ani 'litani' - nie. Widzisz różnicę między -fii a -pii? A między Rumi a armii? Jak większość będzie woleć -ii (-ji?), to ja się dostosuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: Rumia 02.06.03, 23:58 > > Nie! Ja tego nie stwierdzam. > > Nie dziwię się, że nie stwierdzasz. To jest interesujący przykład, w którym > dźwięk nie jest wymawiany, ale jednak istnieje w świadomości mówiących. A dlaczego arbitralnie stwierdzasz, że nie jest wymawiany? Według mnie jest. Ja mam inną teorię: wyrazy obce zostały w polszczyźnie zapożyczone w nieco innym niż rodzime (i słowiańskie) brzmieniu i z własnym inwentarzem fonetycznym. Mianowicie nie było w nich połączeń miękkich [p'], [b'], [m'], [ń] itd. przed samogłoską, tylko w środek wrzucana jota. I ta jota, dziwnym trafem, siedzi w nich do dzisiaj, choć ponad pół wieku temu postanowiono ją wyrugować z ortografii (czy raczej ortografji!). Co świadczy między innymi o nikłym wpływie ortografii na język. > > 'Ortografi' - może ewentualnie, ale 'armi' ani 'sepi' ani 'litani' - nie. > > Widzisz różnicę między -fii a -pii? Bardziej chodziło mi tu o odlegość od akcentu. Wiadomo - im dalej, tym niewyraźniej. > A między Rumi a armii? Zdecydowanie: /rum'i/ i /arm'ji/ > Jak większość będzie woleć -ii (-ji?), to ja się dostosuję ;) Hm, tu raczej nie o wolenie chodzi, bardziej o obiektywne badania wymowy - czy rzeczywiście ta jota tam jest, czy u większości jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Rumia 03.06.03, 08:56 sze napisał: > A dlaczego arbitralnie stwierdzasz, że nie jest wymawiany? Według mnie jest. Może ja mam słabe ucho, ale ja raczej nie słyszę. Ściślej rzecz biorąc, słyszę jak ta jota już-już ma wyjść, ale przeważnie nie wychodzi. > Ja mam inną teorię: wyrazy obce zostały w polszczyźnie zapożyczone w nieco > innym niż rodzime (i słowiańskie) brzmieniu i z własnym inwentarzem > fonetycznym. Mianowicie nie było w nich połączeń miękkich [...] >itd. przed samogłoską, tylko w środek wrzucana jota. I ta jota [...] > siedzi w nich do dzisiaj W rzeczonym przypadku mamy dawną końcówkę -ija, co uległa skróceniu. Dawniej zatem różnica między rodzimymi a obcymi była widoczna na pierwszy rzut ucha, natomiast obecnie zanika, o czym dobitnie świadczą fakty ortograficzne. Zgrały się tu dwa procesy: kontrakcja -ijA w -`jA i rozpad -`A w -`ja. Dlatego, nawet jeśli dla Ciebie "zdecydowanie: /rum'i/ i /arm'ji/" to dla mnie równie zdecydowanie "/rum'i/ i /arm'i/". >Hm, tu raczej nie o wolenie chodzi, bardziej o obiektywne badania wymowy - czy >rzeczywiście ta jota tam jest, czy u większości jej nie ma. No właśnie. Proponuje podrzucić znajomym studentom jako temat pracy (albo może znajomym magistrom na doktorat :) Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Rumia 31.05.03, 23:39 Z tego, jak się nade mna pastwicie, wnioskuję, że jednak Rumi. W takim razie w całej rozciągłości popieram krwawego. Koniec i kropka. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Rumia 02.06.03, 13:29 krwawy napisał: > Alu, > kocham Cię! O! Mam jeszcze w zanadrzu kilka równie ponętnych błędów ortograficznych. Odpowiedz Link Zgłoś