e308 01.07.03, 08:43 W słowniku figuruje tylko co nieco. Ja ostatnio spotkałam się z pisownią co nie co. Tytuł telewizyjnego programu to zdaje się "Małe conieco". Proszę o komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: co nieco 01.07.03, 10:07 Nieco lepiej jest pisać nieco razem. Bardzo popularna dawniej konstrukcja z 'nie' w językach słowiańskich, bynajmniej nie przecząca (!), np. nieszto, niekto, w znaczeniu coś, ktoś. U nas ocalało niejaki i niekiedy, no i nieco, ale w nieco odmienionym znaczeniu. Małe conieco to bodajże pomysł Ireny Tuwim z tłumaczenia Kubusia Puchatka. Tu wyrażenie 'co nieco' zostało świadomie zsubstantywizowane (czyli urzeczownikowione; piękne słówka) i zapisane jako zrost łącznie. Choć nie dam głowy, że w ortografiach przedwojennych nie pisało się właśnie razem (i nie był to głupi zwyczaj). Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: co nieco 02.07.03, 22:55 Wyrażenia zaimkowe (połączenia zaimka i następującej po nim innej części mowy) piszemy rozdzielnie, np. co nieco, co gorsza, co tchu, co dzień. Są wyjątki, np.: tymczasem, coraz, codziennie, comiesięcznie, corocznie. Odpowiedz Link Zgłoś