renia731 05.10.07, 11:48 Moja córeczka ma na imię Maja i jeśli piszę to imię w dopełniaczu to poprawnie jest Mai czy Maji? W kalendarzu były imieniny Mai, ale koleżanka twierdzi że ta druga forma jest poprawna...Więc?... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pam75 Re: Odmiana imienia Maja 05.10.07, 15:55 Mai - Słownik poprawnej polszczyzny ostrzega nawet, żeby nie pisać Maji. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Marysia = "Maja" 10.10.07, 18:17 Rodzice nie wiedzą jak krzywdzą swe pociechy nadając im zmyślone imiona... Odpowiedz Link Zgłoś
pam75 Re: Marysia = "Maja" 10.10.07, 18:37 Imie Maja nawiązuje do Mai(łacińskie Maia) - nastarszej z Plejad lub do kilku innych postaci, nie związanych z imieniem Maria. To nie jest zdrobnienie, jak Marysia.Na Maję mówi się Majka. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Marysia = "Maja" - po pierwsze primo... 12.10.07, 20:11 ...kilka znajomych mi Marii każe na siebie mówić MAJA. Po drugie (hi hi) primo kilka znajomych mi Jadwig każe na siebie mówić JAGODA. Po trzecie primo znajoma mi Łucję nazywano lucyną... . Nieznane sa ścieżki wstydu dzieci za swe imię i...ich rodziców megalomanię... Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 autokorekta 12.10.07, 20:14 znajomą mi Łucję nazywano Lucyną. Wiem - światło im patronuje. I maja święto w Sakandynawii. Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: Marysia = "Maja" - po pierwsze primo... 12.03.08, 14:56 Kilka znajomych mi dziewczyn każe na siebie mówic Niunia. Więc co to ma do Mai? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: co to ma 12.03.08, 16:05 Marynia Jeżowska: pl.wikipedia.org/wiki/Majka_Je%C5%BCowska pryszczel lekarski, pryszczawka, majka: www.robale.pl/index/2/63 jagoda pijanica www.wiki.lasypolskie.pl/b/borowka-bagienna Kilka znajomych mi otyłych osób każe siebie nazywać puszystymi... Albo jak kiedyś: przy kości. A poza tym: "wężykiem, wężykiem..." Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Marysia = "Maja" - po pierwsze primo... 13.03.08, 13:09 Przypomina mi to scenkę z Makuszyńskiego (Awantura o Basię). Koleżanki Basi zażądały od jej przyszywanego wujka-literata wpisów do pamiętników: - Imię pani? - pytał trzymając pióro. - Kicia... - odpowiadał szklany głosik. - Z czego to jest zdrobnienie? - Z Marii... - Aha! To łatwo odgadnąć... Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: Marysia = "Maja" - po pierwsze primo... 21.03.08, 21:27 Sam jesteś niezłym megalomanem, mędrkując o materii, o której nie masz zielonego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: zielone 22.03.08, 09:33 Nie mam, jak zapewne {zbigniew} na drugie imię Maria... * * * Niech zejdzie z tonu obrażania ludzi - nie pierwszy raz to tu czyni. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: zielone 25.03.08, 20:17 Przyganiał kocioł garnkowi. Nie widzę niczego zdrożnego w nazywaniu Jadwigi Jagodą. Rozróżniam tez imiona Maja i Maria i znam ich pochodzenie. Przykro mi ale nie wyłowiłem sensu z wypowiedzi przedmówcy, może ktoś to przełoży na polski? I sie nie obraża, tylko sie zastanowi najpierw co lub o czym chce napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: łowienie 26.03.08, 09:20 Podałem dla mnie zabawną obserwację wstydu kobiet za swe imiona i ich "ucieczkę" w inne. Z {Z-etem } nie chce mi się rozmawiać. W łopatologii nie gustuję. Innych w necie nie wyzywam. Odpowiedz Link Zgłoś
olga85 Re: Marysia = "Maja" 05.03.09, 14:20 a cóż złego jest w tym imieniu? rozumiem- pamela, sara, bendzamin, ale maja? zwykle, proste, krótkie imie. Odpowiedz Link Zgłoś
maqic Re: Marysia = "Maja" 04.07.09, 10:19 Zanim wypowiesz się w temacie który Cię przerasta sprawdź genealogie obu imion, w jakich kulturach funkcjonowały i co oznaczają bo mam wrażenie że krzywdzisz sam siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Odmiana imienia Maja 12.10.07, 16:14 Mai. W wyrazach zakonczonych na 'samogloska'-j-'samogloska' w przypadkach, w ktorych na koncu pojawia sie i, j ginie, a wiec szyja - szyi, zmija - zmii, Maja - Mai, epopeja - epopei. Odpowiedz Link Zgłoś
annajanus Re: Odmiana imienia Maja 13.06.08, 13:15 Ciekawostka ze strony www.obcyjezykpolski.interia.pl "Mai. List Czytelnika dotyczy wątpliwości związanych z jedną z bardziej kontrowersyjnych zasad polskiej ortografii. Nic by się nie stało, gdyby natychmiast zlikwidowano przepis nakazujący pisać nam w dopełniaczu: nadziei, kolei, zawiei, kniei, szyi, Czai, Ziai i właśnie Mai. Nikt przecież tak nie mówi, prawie zawsze słychać wymowie ji- [nadzieji, koleji, zawieji, knieji, szyji, Czaji, Ziaji, Maji]. Opowiada się za tym sam prof. Jan Miodek, argumentując, iż jest to również dyskusyjne z punktu widzenia morfologicznego. Przecież w podobnych wyrazach, np. Azja, pensja, racja itp. mamy w drugim przypadku formy z zachowanymi tematami fleksyjnymi Azj-, pensj-, racj-: Azji, pensji, racji." Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Odmiana imienia Maja 09.04.09, 20:10 randybvain napisał: > przypadkach, w ktorych na koncu pojawia sie i, j ginie, (...) W pierwszej chwili przeczytałem "gnije". :) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Odmiana imienia Maja 14.04.09, 10:05 Spółgłoska 'j' w pierwotnej wersji nie ginie (wymowa: maji), natomiast ginie litera oznaczająca tą spółgłoskę. Z kolei zapis bez 'j' może powodować - przy literalnym sposobie wymowy - rzeczywisty zanik spółgłoski 'j' (wymowa: ma-i). Ponadto ten zwyczaj ortograficzny powoduje kłopoty z interpretacją połączeń typu -ija w przypadkach zależnych. O ile oczywiste jest że 'żmii' należy wymawiać żmiji (czy żmi-i), a nie żmji, to w przypadku częstych po naszym najeździe na Irak nazw miejscowych arabskich mamy istotny konflikt między zwyczajem wymawianiowym (zapis -ii wymawia się -ji) a zwyczajem ortograficznym dotyczącym końcówki -ja (pomijanie 'j' przed 'i'). Dopełniacz od Nabatija powinniśmy zapisywać Nabatii, a zwyczaj każe nam czytać 'nabatji', co mylnie sugeruje mianownik Nabatia... Jestem za zmianą ortografii w duchu czeskim, gdzie wymawiane 'j' jest też zapisywane. A więc nie tylko 'Maji', ale i 'stojisz'. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kinokio81 Re: Odmiana imienia Maja 13.06.08, 21:51 "Maji" wygląda tak trochę "japońsko", jak "Fuji". Tak więc normalnie powinno się pisać "Mai", ale "Przygody pszczółki Maji", wyjątkowo, przez "-ji". Bo to manga ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Odmiana imienia Maja 14.06.08, 09:54 Dobrze, a jak odmieniac imie Anja (pisownia niemiecka)? Bo moim zdaniem Ani, nie Anji...Dostrzegalm tez inna maniere - imiona typu Sarah (h w pisowni) wg slownikow pozostaja w pisowni nieodmienne. Zauwazylam jednak, ze wiele osob w odmianie pisze po prostu z Sara, tak jakby tego h w mianowniku nie bylo. Czy najnowsze slowniki to dopuszczaja? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Sarah, Saraha, Sarahowi... 14.06.08, 12:02 annajustyna napisała: > wiele osob w > odmianie pisze po prostu z Sara, tak jakby tego h w mianowniku nie bylo. Czy najnowsze slowniki to dopuszczaja? "h" w imieniu Sara jest nieme, więc nie ma potrzeby go pisać, kiedy się Sarę odmienia. Czy mówisz "widziałam się z Sarahem", "słucham piosenki Kayaha"? Bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Sarah, Saraha, Sarahowi... 14.06.08, 13:06 Powinno sie nie odmieniac w pisowni, a odmieniac, kiedy mowisz o tym imieniu. Sprawdz w slowniku. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Sarah, Saraha, Sarahowi... 14.06.08, 13:07 Poza tym mieszacz odmiane zenska z meska. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 A niech się martwią rodzice, co dziwaczą takimi .. 14.06.08, 13:04 A niech się martwią rodzice, co dziwacza takimi niesłowiańskojęzycznymi imionami. Tacy, co upierają się, by ich imion do wymowy i fleksji z TEGO kraju nie naginać. Po latach zobaczą wreszcie, że Polacy i nie tylko Polacy te imiona zmienią - tak jak przed wiekami z wieloma innymi się stało. Aniela nie starcza? Musi być Andżelika? Ba! Angelika... A może Mercedes(-a)? Scholastyka? Może Lenin(-a), Gagarin(-a) [oj było tak, było...]? Od kiedy pewien zmanierowany władca kazał się zwać Mieszkiem zamiast Mieczysławem, to imionowa fala poooszła! * * * Kuzynka Bietka = Betty? Odpowiedz Link Zgłoś
yoska-iga Re: A niech się martwią rodzice, co dziwaczą taki 15.07.08, 21:55 A ja zmieniłam sobie imię, właśnie na Maję. Pomijam to ,że swojego nienawidziłam, a wybierając obecne wcale nie miałam jakiegoś z góry upatrzonego. Było mi obojętne jakie ono będzie. Chciałam jedynie ,żeby było krótkie ( mam długie nazwisko) i "ciepłe", kobiece ,a takim wydaje mi się imię Maja. Nie uważam, że jest jakieś szczególnie wymyślone. Pod uwagę brałam jeszcze Igę ale to właśnie wydawało mi się już przesadą. Denerwuje mnie jednak gdy ktoś mówi Majka, bo dla mnie to zupełnie inne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
steamant Re: A niech się martwią rodzice, co dziwaczą taki 20.10.08, 14:54 Czyli jednak Mai? A szkoda, bo Maji mi jakos bardziej leży... osobo dar61 - A odczep że się, bo wzbudzasz emocje nader negatywne! Odpisz jedynie co cię "natchło" (bo nie wyobrażam sobie by coś istotę tak zakompleksioną i mierną 'natchnęło'), miernego stylu i polotu grafomanie, do oceniania obcych ludzi, jakie masz moralne prawo mówić komuś co jest dobre a co złe, przemadrzalcu? Jak się nie potrafisz odnaleźć w kraju, w którym rodzice takie a nie inne imiona dzieciom nadają, to zmykaj, a nie burzysz krew swoją trącącą szczurem (bo 'myszką' to zbyt delikatne określenie) ksenofobiczno- pseudo patriotyczną gadką. A tak na marginesie to taki offtop (co, nie wiesz co to znaczy?) jak twoje wypowiedzi nadaje się do natychmiastowego zbanowania. Naucz się, że zasadą jest odpowiadać na pytania zakładającego temat. A jak lecisz po topikach i w co 10 wrzucisz głupi tekst, to wcale nie wydajesz się uosobieniem mądrości, tylko raczej "nudy bezrobotnego wścibola". Howhg! Odpowiedz Link Zgłoś
funkenschlag Re: Odmiana imienia Maja 05.03.09, 15:35 Moja znajoma ze Szwecji ma na imię Anja i odmieniam jej imię Anji. W ich wymowie jest to [anja] z wyraźnymi "n" i "j", które tworzą jakby jeden dźwięk. Odpowiedz Link Zgłoś
majaaa20 Re: Odmiana imienia Maja 09.04.09, 16:35 Ja sama mam na imię Maja i mam 20 lat... Poprawna forma to Mai, jest to na pewno prawdą.... a tym którym nie podoba się imię Maja mogę tylko powiedzieć jedno.... Nie znacie się... Nigdy nie miałam z tym imieniem problemu, wręcz przeciwnie... zawsze mówiono mi , że to piękne imię i bardzo kobiece, a zarazem delikatne... Dziękuję rodzicom, że właśnie tak mam na imię...:)Pozdrowienia dla wszystkich Majeczek;) Odpowiedz Link Zgłoś