aqua-rel 23.04.08, 18:18 Witam oczywiscie wiem,że powinno się mówić "na dworze" ale dużo osób używa słowa "na dworzu". Czy to jest poprawnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojciech.mandryk Re: Na dworzu- poprawnie?? 23.04.08, 20:03 Zamiast pokonywać przeszkody, można je po prostu omijać. Mów "na podwórzu", albo przeprowadź się do Małopolski i mów "na polu". Odpowiedz Link Zgłoś
aqua-rel Re: Na dworzu- poprawnie?? 23.04.08, 21:13 wojciech.mandryk napisał: > Zamiast pokonywać przeszkody, można je po prostu omijać. Mów "na > podwórzu", albo przeprowadź się do Małopolski i mów "na polu". :)Właśnie jestem z małopolski i mówię "na polu" ale ze studiuję w Warszawie to codziennie słucham o tych dworach. A codziennie sie wrecz spotykam z okresleniem " na dworzu" i tak z ciekawosci pytam czy to poprawnie bo mi sie wydaje ze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Na dworzu- poprawnie?? 23.04.08, 21:40 Ja też używam "na dworzu", ale nie od dwór, ale od dworze. Podejrzewam, że podobnie było z liściem. Dawniej mówiono: na liście (list) i na liściu (liście). Akurat zachowało się to drugie, a to pierwsze związało się z innym znaczeniem rzeczownika. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua-rel Re: Na dworzu- poprawnie?? 23.04.08, 22:09 Ale nie mówisz przeciez, że idziesz na dworze tylko na dwór, wiec np jak bedziesz chcial zapytac o pogode to powinenes zapytac jaka dzis pogoda na dworze a nie dworzu. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Na dworzu- poprawnie?? 24.04.08, 13:46 Idę na dworze. Konsekwentnie:^) Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Majdan! 24.04.08, 13:31 Zawsze możecie, kłótniki, wrócić jak za króla Pąpla=Popiela do MAJDANU - jak wam się takie piękne regionalizmy nie podobają. Albo obłożyć mózgi regionalną MODRĄ kapustą, basałyki Wy moje kochane! Zaraz się pozabijają tu czy ogórek kwaszony jest - czy z ruska mówiąc - [KISŁATA] - kiszony... Jak to u Mickiewicziusa było? "Strzyżono" czy "golono"? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Na dworzu/ na dworze 26.04.08, 12:23 Zrozumie {S}, że to są REGIONALIZMY? Czy podać to łopatologicznie? Odpowiedz Link Zgłoś