Dodaj do ulubionych

Język polski czy Język Polski?

01.10.03, 19:51
Do tej pory problemu nie miałam, bo wiem,że przymiotniki pisze się małą
literą. Teraz jednakże już nie wiem, co o tym sądzić. Uczniowie klasy szóstej
pokazali mi bowiem zeszyt - brulion wyprodukowany przez firmę Interdruk w
Garwolinie, na którym widnieje napis "Język Polski". Zdaje się, że istnieje
jakaś seria tych brulionów, bo z napisów na okładce wynika, że to kolekcja
ekskluzywna. Uczniowie stwierdzili jednym głosem, że "Tu jest błąd, proszę
pani". Też tak uważam, ale może to ja błądzę? Może nie jestem na bieżąco z
polską ortografią?
Elka
Obserwuj wątek
    • jacklosi Re: Język polski czy Język Polski? 02.10.03, 12:30
      Ja się tu dopatruję, jak zwykle zresztą, rosnących wpływów angielszczyzny w
      Garwolinie. Oni (anglojęzyczni, a nie garwolinianie) wszystko co się rusza w
      tytułach, nagłówkach tabel itp. piszą dużymi literami, jak np. z mojej działki:
      Net Profit, Earnings Before Interest and Taxes, Turn-over Ratio etc. Stąd tytuł
      zeszytu też jest dużymi literami, jak to tytuł.
      A hipotezę wpływu angielszczyzny na Język Garwoliński uprawdopodabnia
      ekskluzywność serii.
      JK
    • teresa.kruszona Re: Język polski czy Język Polski? 02.10.03, 17:50
      Dzieci mają rację: język polski - przedmiot w szkole - piszemy małymi literami.
      Zeszyt do języka polskiego. Wielkimi literami napisalibyśmy, gdyby chodziło o
      tytuł czasopisma „Język Polski”, bo tu obowiązuje zasada: w tytułach czasopism,
      które się odmieniają, wielką literą piszemy wszystkie człony (np. „Język
      Polski”, „Języka Polskiego”), jeśli się nie odmieniają, wielką literą piszemy
      tylko człon pierwszy, np. „Mówią wieki” (przeczytałam w „Mówią wieki”), „Po
      prostu”.
      • elkaju Re: Język polski czy Język Polski? 02.10.03, 19:02
        Dziękuję bardzo za te konsultację. Przytoczone zasady są mi oczywiście znane,
        ale chciałam się skonsultować z kimś, kto może jest bardziej na bieżąco. Tyle
        dziwnych rzeczy i sposobów pisowni można ostatnio spotkać, że człowiek w końcu
        już sam nie wie. Cieszę się, że miałam rację, a jeszcze bardziej, że dzieci ów
        błąd zauważyły. Pozdrawiam.
        • elkaju Re: Język polski czy Język Polski? 04.11.03, 08:24
          Sprawa wraca. Podobno "język polski" można pisać różnie i są jakoby na ten
          temat "opinie wielu nauczycieli i profesorów" (ale nazwisk brak). Historia
          mojej walki z korporacją produkującą zeszyty w dzisiejszym wydaniu
          łódzkiej "Wyborczej". Trochę to inaczej wyglądało, ale w ogólnym zarysie się
          zgadza. To jakie są te różne sposoby pisania, bo nie wiem, może ktoś pomoże mi
          je odkryć?
          Pozdrawiam
          • edgar92 Re: Język polski czy Język Polski? 04.11.03, 10:22
            Korporacje piszą wszystko wielkimi literami. Ludzie redagujący teksty reklamowe
            są niereformowalni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka