joanka0 20.09.08, 10:05 Proszę o odpowiedź na następujące pytania: 1. Na która sylabę pada akcent w słowie 'publicystyka'?| 2. Czy po słowie pozdrawiam (np. na końcu maila czy tradycyjnego listu) stawiamy przecinek czy nie? (np. 'Pozdrawiam, Kasia') Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: akcent 'publicystyka', 20.09.08, 13:41 joanka0 napisała: > 1. Na która sylabę pada akcent w słowie 'publicystyka'?| Na trzecią. Od początku albo od końca, co wolisz. > 2. Czy po słowie pozdrawiam (np. na końcu maila czy tradycyjnego listu) > stawiamy przecinek czy nie? (np. 'Pozdrawiam, Kasia') Jeżeli nie postawisz, to będzie znaczyło, że pozdrawiasz kogoś, kto ma na imię Kaś. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: akcent 'publicystyka', 20.09.08, 22:19 Ale bardziej elegancko - bardziej w lewo :). Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: akcent 'publicystyka', 20.09.08, 23:24 wlodekbar napisał: > Ale bardziej elegancko - bardziej w lewo :). Czy możesz wytłumaczyć, co masz na myśli przez "bardziej w lewo"? Odpowiedź na pierwsze, czy drugie pytanie? Bo jeżeli na pierwsze (o akcent), to skłonna jestem podejrzewać, że do trzech zliczyć nie potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: akcent 'publicystyka', 21.09.08, 01:43 Ja wziąłem jedynie pod uwagę cys-ty :). Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: akcent 'publicystyka', 21.09.08, 15:44 wlodekbar napisał: > Ja wziąłem jedynie pod uwagę cys-ty :). Co dowodzi, że miałam rację. Gdybyś policzył do trzech, nie brałbyś pod uwagę "ty" Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: akcent 'publicystyka', 23.09.08, 23:30 Wyraz publiCYStyka w normie wzorcowej akcentujemy na trzeciej sylabie od końca. Potocznie można tak: publicysTYka. Na końcu listu po słowach pożegnania, wyrazach szacunku, pozdrowieniach nie stawiamy żadnego znaku - ani przecinka, ani wykrzyknika. Serdecznie pozdrawiam Teresa Kruszona Odpowiedz Link Zgłoś
joanka0 Re: akcent 'publicystyka', 26.09.08, 17:42 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś