wasza_bogini 03.11.03, 20:25 czy dopuszczalna jest forma mnie w celowniku-czyli np. mnie sie wydaje itp. wszyscy uzywaja tej formy w celowniku ale MI sie wydaje, ze jest ona bledna. Droga Pani Ekspert, jak to w koncu jest z tym MNIE?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edgar92 Re: mnie a mi 03.11.03, 22:55 Co prawda nie jestem Panią Ekspert, ale wydaje mi się, że formy "mnie" użyjemy, jeśli na ten zaimek padnie akcent zdaniowy. To po pierwsze. Po drugie, na początku zdania nigdy nie napiszemy "mi". Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: mnie a mi 04.11.03, 08:40 Jaki bogaty a różnorodny jest język Polski. W jednych rejonach kraju "wszyscy uzywaja tej formy [mnie] w celowniku", ale im "sie wydaje, ze jest ona bledna". Natomiast w krainie, w której ja przemieszkuję, wszyscy używają formy 'mi', i też nam się wydaje, że jest ona błędna. Może zmiana regionu zamieszkania by pomogła? Bo na naukę, kiedy stosować 'mi', a kiedy 'mnie', i że obie formy są poprawne w swoim zakresie użytkowania, jest już chyba za późno :( Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
elkaju Re: mnie a mi 04.11.03, 08:49 "Człowiek ma różne problemy i on ma ich dużo" - jak napisała pewna pani w pracy magisterskiej. Niektórzy mają problem z "mnie" i "mi" i może można im pomóc, choc czase nie wiadomo jak. Mnie się wydaje, że "mnie" stosuje się zwasze na początku zdania i przed czasownikiem. A poza tym wydaje mi się, że "mi" powinno stać po czasowniku. Tak samo z innymi zaimkami w ich dłuższych i krótszych formach. Ale może mnie się źle wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: mnie a mi 04.11.03, 15:04 elkaju: > Mnie się wydaje, że "mnie" stosuje się zwasze na początku zdania i przed > czasownikiem. Na przykład: ,, Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: mnie a mi 04.11.03, 18:54 ala100 napisała: > > Apropos: jeśli Danuśka krzyczy "mój ci on jest, nie kata", to czyj on jest? > Pozdrawiam. Ala ON JEST >JEJ<. Kat ma z tego powodu kat_za. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: mnie a mi 04.11.03, 23:11 ala100: > jeśli Danuśka krzyczy "mój ci on jest, nie kata", to czyj on jest? A co kat na takie roszczenie? Przed wydaniem wyroku trzeba wysłuchać obu stron. To ,,ci'' Danuśki chyba nie jest posesywne. To jest krakowskie ,,cijanie''. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
wasza_bogini malo zrozumiales skarbie:( 04.11.03, 17:51 ja mieszkam w regionie mi i nam sie wydaje, ze jest poprawnie w celowniku na poczatku zdania!!! Odpowiedz Link Zgłoś