piotrowicz 14.11.03, 10:11 Czy należy oddzielać tytuły (np harcerskie)od nazwisk przecinkami? Np: dh Jan Kowalski, phm, dh Janina Kowalska, hm? Jeśli wymienia się kilka nazwisk, to nie wiadomo do kogo to się odnosi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: przecinki 18.11.03, 00:19 Nie, nie stawiamy przecinków między tytułami naukowymi (nazwami funkcji) a nazwiskiem, np. W spotkaniu uczestniczyli: prof. dr hab. Jan Kowalski, dr hab. Jan Nowak, inż. Anna Kowal. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: przecinki 18.11.03, 08:18 Ale tu chodzi o tytuły czy też dodatkowe okreslenia po nazwisku: Jan Nowak, profesor emerytowany PW, Anna Kowalska, doktor hc UWr, dh Boruch, podharcmistrz RP, ... Jeśli taka wylicznaka jest odpowiednio długa, to tracimy orientację, kogo dotyczy okreslenie dodatkowe - poprzednika czy następnika. Może użyć średników? Jan Nowak, profesor emerytowany PW; Anna Kowalska, doktor hc UWr; dh Boruch, podharcmistrz RP; ... albo myślników Jan Nowak - profesor emerytowany PW, Anna Kowalska - doktor hc UWr, dh Boruch - podharcmistrz RP, ... Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Tak, średniki! 18.11.03, 10:39 ja22ek: > Jeśli taka wylicznaka jest odpowiednio długa, to tracimy orientację, kogo > dotyczy okreslenie dodatkowe - poprzednika czy następnika. Może użyć > średników? Średnik to bardzo przydatny znak ortograficzny; ja go chyba nadużywam, ale inni go zdecydowanie niedoużywają. Stosujcie średniki, one wspaniale likwidują niejednoznaczności w wypowiedzi; chyba że zależy Wam na tym, żeby niejednoznaczności pozostały... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś