droseria 11.05.09, 22:49 [1] Zadaniem Julii było udzielenie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób (...). Czy: [2] Zadaniem Julii było udzielenie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób (...)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
droseria Re: ? 11.05.09, 22:51 udzielenie odpowiedzi na pytanie/USTALENIE Mam nadzieję, ze nie robi to różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: ? 11.05.09, 23:00 Poprawny jest wariant pierwszy - z kropką na końcu. Zdanie nadrzędne nie jest przecież zdaniem pytającym. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: ? 12.05.09, 12:52 aguerre napisał: > Poprawny jest wariant pierwszy - z kropką na końcu. Pytajnik - tylko w przypadku, gdyby po słowie "pytanie" postawić dwukropek. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: ? 12.05.09, 20:01 aguerre napisał: > A gdyby postawić myślnik?:-) Myślę, że myślnik nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: ? 12.05.09, 22:57 Czyli: Zadaniem Julii było udzielenie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób (...). albo: Zadaniem Julii było udzielenie odpowiedzi na pytanie - w jaki sposób (...). ewentualnie: Zadaniem Julii było udzielenie odpowiedzi na pytanie: w jaki sposób (...)? Dziękuję :-). Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: zadawać zapytanie 12.05.09, 23:20 "... Zadaniem Julii było udzielenie odpowiedzi na pytanie: w jaki sposób ..." --> "... Zadaniem Julii było odpowiedzieć, w jaki sposób ...". Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: ? 13.05.09, 00:13 Dorzucę jeszcze swoje trzy grosze:-) Moim zdaniem przy zapisie z myślnikiem dopuszczalne jest również zakończenie zdania znakiem zapytania. Czyli: Zadaniem Julii było udzielenie odpowiedzi na pytanie - w jaki sposób (...)? Myślnik służy w tym kontekście mocniejszemu graficznemu oddzieleniu obu zdań, ponadto wprowadza dłuższą pauzę oddechową. Dlatego bliżej mu do dwukropka niż do przecinka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: ? 13.05.09, 19:33 aguerre napisał: > Zadaniem Julii było udzielenie odpowiedzi na pytanie - w jaki > sposób (...)? Po obejrzeniu tego zapisu czarno na białym jeszcze bardziej uważam, że nie. Powinna tu na końcu być kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: ? 13.05.09, 20:13 A ja na pierwszej stronie dzisiejszej "Wyborczej" przeczytałem takie oto zdanie: Powstaje pytanie - czy media opisują politykę, czy ją współtworzą? Czyżby zawierało błąd interpunkcyjny? Odpowiedz Link Zgłoś