droseria 05.07.09, 21:34 Czy pytanie: "Od czego może zależeć ostrość widzenia przedmiotów?" jest logiczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witekjs Re: Ostrość widzenia 06.07.09, 01:03 adroseria napisała: > Czy pytanie: "Od czego może zależeć ostrość widzenia przedmiotów?" > jest logiczne? Jest logiczne. Zaburzenia ostrości występują w szeregu wad wzroku, również nabytych z wiekiem oraz w szeregu chorób jak zaćma, jaskra, SM. Po rozszerzeniu źrenic kroplami homatropiny przed badaniem dna oka. Przy gorszym oświetleniu. Pozdrawiam. Witek pl.shvoong.com/medicine-and-health/ophthalmology/145115-wady-wzroku-ich-korygowanie/ Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Ostrość widzenia 06.07.09, 12:44 witekjs napisał: > Jest logiczne. I załączył wyjaśnienia medyczne. A ja myślę, że z punktu widzenia logiki to zdanie zawiera jedno niepotrzebne słowo: "przedmiotów". Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Ostrość widzenia 06.07.09, 14:14 efedra napisała: > A ja myślę, że z punktu widzenia logiki to zdanie zawiera jedno > niepotrzebne słowo: "przedmiotów" Owszem, ja też w pierwszym odruchu chciałem skreślić "przedmioty". Ale być może kontekst ich wymaga. k. Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: Ostrość widzenia 06.07.09, 15:55 > A ja myślę, że z punktu widzenia logiki to zdanie zawiera jedno > niepotrzebne słowo: "przedmiotów". A to już zależy, kto patrzy: pacjent okulisty czy krytyk, którego "ostrość widzenia" zależy od znawstwa problemu i trendów, doświadczenia, wnikliwości, wrażliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Ostrość widzenia 06.07.09, 19:43 migni napisał: > > A ja myślę, że z punktu widzenia logiki to zdanie zawiera jedno > > niepotrzebne słowo: "przedmiotów". > > A to już zależy, kto patrzy: pacjent okulisty czy krytyk, którego "ostrość widz > enia" zależy od znawstwa problemu i trendów, doświadczenia, wnikliwości, wrażli > wości... Podejrzewam, że dalszy ciąg zdania wyjaśnia, o jaką ostrość widzenia chodzi (od czego ona zależy). Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Ostrość widzenia 06.07.09, 21:09 Widzimy przedmioty, linie, punkty, kontury, figury, cyfry, litery, ryciny, kolory, obrazy, drżenie, ruch, twarze, uśmiech, krajobraz, gwiazdy, księżyc, słońce, światło... Serdecznie pozdrawiam. Witek ;-) www.acrysofrestor.pl/glossary/cataract-surgery-terms.asp Odpowiedz Link Zgłoś
arek103 A co ma ten watek wspolnego z ortografia? 09.07.09, 01:44 droseria napisała: > Czy pytanie: "Od czego może zależeć ostrość widzenia przedmiotów?" > jest logiczne? Watki off-topic sa zostawiane na tym forum, a watki o ortografii kasowane... Osobliwe :) Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: A co ma ten watek wspolnego z ortografia? 09.07.09, 09:30 arek103 napisał: > Watki off-topic sa zostawiane na tym forum, a watki o ortografii > kasowane... Osobliwe :) Nie płacz. Każde słowo pisane może być źródłem ortograficznej zadumy lub rechotu. Moim zdaniem, dyskusja w tym wątku przebiegała on-topic, dopiero twój post był off-topic. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś