Dodaj do ulubionych

ogórki .... temat codzienny

02.06.11, 06:51

Zatrucia bakteriami coli od zakażonych ogórków uderzyły w rynek hiszpański.
A u nas , nawet na bazarku, zmniejszyła się mocno sprzedaż ogórków.
Okazuje się, że kupujący (w naszym mieście) wiedzą kto ma warzywa ze swojej plantacji.
Wiadomo też którzy , ze sprzedających, zaopatrują się na "giełdzie warzywnej".
Ogórki tych ostatnich nie cieszą się "zainteresowaniem". I pomaga wyjaśnianie, że
pochodzą one od miejscowych producentów.
Media wyolbrzymiają problem.
czat.onet.pl/1644751,1,0,paniczny_strach_przed_warzywami,archiwum_dyskusji.html
Jedna korzyść dla nas będziemy warzywa - przed spożyciem - moczyć i myć w ciepłej wodzie.
Przypominała wczoraj o tym w "Kropce nad i" Pani Minister Zdrowia.
Obserwuj wątek
    • super.222 Re: ogórki .... temat codzienny 02.06.11, 07:00
      To temat zastępczy dla pani minister zdrowia.
      Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam ogórki.
      Mój żołądek po prostu *nie trawi*.
      Przecież nie musi się tego jeść. smile
      • czuk1 Re: ogórki .... temat codzienny 02.06.11, 08:27
        Główny składnik ogórków to sole mineralne .
        Też nie przepadam.
        www.zdrowie.senior.pl/75,0,Ogorki-kiszone-bogate-w-witaminy-i-skladniki-mineralne,4365.html
        smile. smile.

super.222 napisała:

> To temat zastępczy dla pani minister zdrowia.
        > Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam ogórki.
        > Mój żołądek po prostu *nie trawi*.
        > Przecież nie musi się tego jeść. smile
        • aga-kosa Re: ogórki .... temat codzienny 02.06.11, 08:42
          Sok z zielonych ogórków obniża poziom cukru,są środkiem moczopędnym, wzmacniają włosy i naczynia krwionośne , zawierają ponad 40% potasu,10 sodu, 7,5 wapnia, 20 fosforu,4,7 chloru z dodatkiem soku z buraków i marchwi leczy reumatyzm i przyspiesza wydalanie kwasu moczowego.
          Potas leczy nad i niedociśnienie, jest stosowany w leczeniu paradontozy.
          Można wypijać 1/2 szkl soku dziennie.Wynika z tego,ze to nie jest taki bzdet w naszej diecie. Czekam na własne - robię wtedy sok w sokowirówce i podaję po obiedzie do picia z lodem. aga
          • czuk1 Re: ogórki .... temat codzienny 02.06.11, 08:48
            A jednak ...
            Nie doceniam więc ogórka w diecie.
            Może dlatego, że ma smak leku placobo.
            Jak dodasz śmietany, czy cebuli, czy octu .... masz smak tych dodatków
            Nie widać ogórka w ogórku.

Nie ma to jak pomidor.
      • metalin Re: ogórki .... temat codzienny 02.06.11, 08:59
        super.222 napisała:

> To temat zastępczy dla pani minister zdrowia.

Nie rozumiem?
        • czuk1 Re: ogórki .... temat codzienny 02.06.11, 09:09
          wink Witaj Ziomalko
          Wystąpię jako interpretator słów Superki.
          Wg mnie. Jakoby w ten sposób (zajmując się ogórkami) ta Minister uciekała od głównego problemu - nie rozwiązywanie problemów ochrony zdrowia.

Zapominamy, że rozmówcy dziennikarzy odpowiadają na pytania i rzekomo na tematy
          którymi aktualnie najbardziej społeczeństwo jest zainteresowane.
          smile
          • metalin Re: ogórki .... temat codzienny 02.06.11, 09:12
            Skoro zadali jej pytanie ona odpowiedział. Tyle.Po co dorabiać ideologię?
            • amityr Re: ogórki .... temat codzienny 02.06.11, 16:27
              A ja wczoraj jadłem ogórki polne (foliowe)Jem po umyciu razem ze skórką. U mnie w ogródku dopiero puściły pierwsze wąsy.Kol "@turecki " co ty z tym placebo?????/.Dziwne też ,że@ superka nie lubi ogórasów,no.no.no.Mój kolega sprzedaje na bazarku .W tamtym roku jak przyszła do niego zakonnica kupować m.in ogórki ,to ta Cholera pyta się jej czy pokroić ,czy woli w całości i jakie duże mają być.
              • czuk1 Re: ogórki .... temat codzienny 02.06.11, 17:20
                @amityr. Stary. Nie przezywaj mnie. Jestem polski - Mariusz.
                a poczta - czuk1@gazeta.pl
                A placebo .... przecież wiesz co to znaczy.
                Nie udawaj i nie podpuszczaj.
                • amityr Re: ogórki .... temat codzienny 02.06.11, 21:13
                  Oj Mariusz ,Mariusz może uda mi się pamiętać. Zrób sobie najlepiej @mariusz i będzie spoko.Jeśli chodzi o placebo i ogórki to naprawdę nie łapię co ma jedno do drugiego.Placebo musi być na coś. Więc ogórki jako placebo na co???????
                  • czuk1 Re: ogórki .... temat codzienny 02.06.11, 21:30
                    A więc - po piwku - nie po ogórkach wyjaśniam swoje myśli i wpis o placebo i ogórkach.
                    Moje zainteresowanie ogórkami jest takie jak lekiem placebo. Bowiem Placebo (wg Wikipedii) to - substancja lub działanie (np. zabieg chirurgiczny) obojętne, nie mające wpływu na stan zdrowia pacjenta, podawane choremu jako terapia.
                    Ogórek jako warzywo jest dla mnie obojętny bo mi nie smakuje, a ponadto wmówiono mi, że
                    ogórek nie ma wartości odżywczych.
                    I w takim przekonaniu żyję.
                    • sagittarius954 Re: ogórki .... temat codzienny 02.06.11, 21:39
                      A do życia jak wiadomo wszystko jest potrzebne nawet to ... co n iepotrzebne big_grin
                      Więc z ogórkiem idź przez zycie
                      I mniej się z tego powodu znakomicie big_grinbig_grin
                      • amityr Re: ogórki .... temat codzienny 02.06.11, 21:54
                        Powiem tak ,że jak leżałem w takim małym nie istniejącym dzisiaj szpitalu już dość dawno temu na gangrenę ślepej kichy.Leżał ze mną na tej samej sali facio chory na raka złośliwego żołądka. Otworzyli ,zobaczyli i zaszyli.Był rok 1976.Faceta strasznie bolało więc dawali mu morfinę w zastrzykach.Stałem już na nogach i przechodząc koło pielęgniarki wieczorem zobaczyłem jak napełnia strzykawkę czystą woda destylowana z ampułki dla wym chorego .Pytam ja jak to? A ona mówi ,że jemu morfina i tak już nie pomaga.Więc ordynator kazał podawać wodę destylowana . Rzeczywiście po zrobieniu zastrzyku ,gościu po paru minutach zasnął. wiem ,że placebo działa.
                        • super.222 Re: ogórki .... temat codzienny 03.06.11, 06:14
                          >... wiem, że placebo działa< napisał @ Amityr

Działa, bo tak bardzo ludzie chcą żyć... wiara czyni cuda.

PS. Zadziwiająca jest Twoje dążenie do wypaczania każdego wątku.
                          Ćwiczysz się w tym czy jak? Temat dotyczy ogórków, a ty o raku...sad
                          • amityr Re: ogórki .... temat codzienny 03.06.11, 07:05
                            @super
                            Przecież podałem przykład na placebo.Nie ja zacząłem o tym.
                            • marii51 Re: i nareszcie ... 05.06.11, 23:22
                              tak długo trwało poszukiwanie , nie mogę pojąć --ile ludzi można było ustrzec
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka