Dodaj do ulubionych

Obcy język

14.07.11, 09:14
w polskich sklepach.....nie drażni was nadmiar angielszczyzny w sklepowych witrynach i na opakowaniach polskich kosmetyków czy innych produktów.
W galeriach wielkie tafle z napisami SALE....dlaczego skoro tak walczymy o j.polski na Litwie?
Obserwuj wątek
    • dede43 Re: Obcy język 14.07.11, 09:37
      Bo to inni maja nas "czcić", my sami możemy się lekceważyć.
      • czarna12.3 Re: Obcy język 14.07.11, 11:20
        Zgadzam się z Wami. Nie szanujemy siebie, swojego, a wymagamy od innych.
        • waga_1949 Re: Obcy język 14.07.11, 12:45
          Nic dodać,nic ująć.
      • dominika.24 Re: Obcy język 14.07.11, 14:20
        dede43 napisała:

> Bo to inni maja nas "czcić", my sami możemy się lekceważyć.
        Dobrze ujęte ale ja zmieniłabym na; "Bo to my mamy czcić a nas mogą lekceważyć".Mam właśnie na myśli Litwę,my możemy nawet z wioski zrobić miasto powiatowe aby 'im' było dogodnie/wygodnie ale 'oni' dla nas!!!.....szkoda słów.
        • waga_1949 Re: Obcy język 14.07.11, 16:13
          Czytałam kiedyś artykuł porównujący warunki życia Polaków na Litwie i Litwinów w Polsce. O ile Litwini zintegrowali się, dostosowali do naszego prawa, o tyle Polacy na Litwie ciągle mieszają. Chcą tam żyć na swoich warunkach, a tak chyba nie można. Co by to było, gdyby każda obca narodowość w danym kraju chciała żyć wg własnych zasad? Dlatego też, chociaż bardzo nie podoba mi się to,co dzieje się w Białorusi, nie uważam,że Polska ma szczególne prawo aby się wtrącać i pouczać, skoro u nas kuleje i wymiar sprawiedliwości i zresztą wszystko.
          • dominika.24 Re: Obcy język 14.07.11, 17:54
            Wago ,oczywiście Litwini dostosowali sie do naszego prawa bo MY swoje prawo dostosowaliśmy tak aby Im było...dobrze i wygodnie,natomiast co się dziej z Naszymi na Litwie?? Zal duszę ściska. O Białorusi nie wspomnę bo to inna polityka.
            • sagittarius954 Re: Obcy język 14.07.11, 18:56
              A ja uważam że narodowości powinny rozwijać się w obrębie swojego kraju . I jesli ktoś pozostaje na innym terytorium państwa musi przyjąc jego prawo i warunki kulturalne,społeczne. Jesli nie może przystosować sie powinien wrócic i rozwijać się dalej w kraju . Dobrosąsiedzkie stosunki nie polegaja na narzucaniu warunków politycznych innym . Czy bylibyśmy oburzeni gdyby w puszczy amazońskiej ktos próbował przekonac do cywilizacji te plemiona , no więc nie czyńmy tego w stosunku do żadnego kraju bardziej lub mniej cywilizowanego . Dlatego nie rozumiem żądań grup religijnych ani narodowościowych dążaćych do praw takich samych jak w krajach gdzie te religie moga się rozwijać swobodnie . a jesli już tolerancja i dobrobyt powszechne będą wtedy możemy myśleć o swobodnym przesiedlaniu się gdziekolwiek, nie obawiając się o naciski na nasze dążenia .
              • dominika.24 Re: Obcy język 14.07.11, 19:20
                Sagittariusu /bardzo trudna nazwa/ popieram całkowicie,jednak są przypadki,że wrócić nie może ale też wtedy nie powinien się szarogęsić ,choć tez może ale my powinniśmy zachować umiar,obiektywizm i wszelkie skutki.
                • sagittarius954 Re: Obcy język 14.07.11, 19:31
                  Wojny jeszcze nie raz będą zmieniać terytoria kraju i zawsze znajdzie się grupa której dostanie się w kośc , dlatego państwo z każdym wiekiem powinno coraz bardziej dbać o swoje zasoby ludzkie , przecież jeszcze sto lat temu na świecie mało obchodziły państwa ich ludzie , no może oprócz kilku krajów a raczej wysoko uprzywilejowanych warstw społecznych .
                  Zgadzam się , dlatego niezadowolonym z pobytu na Litwie Białorusi Kazachstanie powinniśmy zapewnic byt tutaj w Polsce . O ile z rządami tych krajów nie możemy dojść do porozumienia . Chyba że liczymy jeszcze na Wielką Polske od Morza do M orza a może i do Altantyku i Pacyfiku big_grin
                  • dominika.24 Re: Obcy język 14.07.11, 19:51
                    Dziękuję za skrót.Otóż ja nie my ślę co było 100 lat temu ,myślę co jest tu i teraz,może płytko myślę ale niestety tak myślę.Tym niezadowolonym na Litwie nie koniecznie musimy zapewnić im byt ,być może oni tego nawet nie chcą,chodzi mi o to dlaczego tak pozwalamy się traktować /niemal że podle/ a my traktujemy ich z wielką gościnnością.Wiem ,że Polacy to naród gościnny no ale bez przesady.
              • sagittarius954 Re: Obcy język 14.07.11, 19:32
                Krotko sagi - zbyszek jestem big_grin
                • chochlik5 Re: Obcy język 23.07.11, 20:19
                  Na ten ciekawy i rzeczywiście ważny wątek założony przez Metalin trafiłam zachęcona przez Czuka. Osobiście uważam że najważniejsza jest tolerancja, a granicą tolerancji jest krzywda, z tym, że skala krzywdy bywa indywidualnie oceniana . Również w imieniu Czuka zapraszam na sąsiednie forum 80+-
                  • amityr Re: Obcy język 23.07.11, 20:24
                    chochlik5 napisała:

> Na ten ciekawy i rzeczywiście ważny wątek założony przez Metalin trafiłam zachę
                    > cona przez Czuka. Osobiście uważam że najważniejsza jest tolerancja, a granicą
                    > tolerancji jest krzywda, z tym, że skala krzywdy bywa indywidualnie oceniana .
                    > Również w imieniu Czuka zapraszam na sąsiednie forum 80+-
                    Ooooooo Pani Doktor.Moje uszanowanie. Jak tam zdrówko.Kopę lat.
                  • metalin Re: Obcy język 23.07.11, 21:04
                    chochlik5 napisała:

> Na ten ciekawy i rzeczywiście ważny wątek założony przez Metalin trafiłam zachę
                    > cona przez Czuka.

Serdecznie Go pozdrawiam smile

>Osobiście uważam że najważniejsza jest tolerancja, a granicą
                    > tolerancji jest krzywda, z tym, że skala krzywdy bywa indywidualnie oceniana .

To bardzo mądre.
                    Mam jednak wrażenie, że subiektywna, indywidualna ocena jest często krzywdząca dla tych drugich... wszak nasze krzywdy są zawsze większe...

• sagittarius954 Re: Obcy język 23.07.11, 22:16
                      krzywdy krzywdami a sprawiedliwość i tak leży po naszej stronie .big_grin
                      • filip505 Re: Obcy język 24.07.11, 00:49
                        ...trzeba sie go nauczyc i bedzie swoj,nie obcy,
                        ale do rzeczy,mieszkamy na jednej ZIEMI,oczywiscie
                        jezeli sa jakies przesladowania,nie wyolbrzymiane,ze
                        wzgledu na narodowosc trzeba zglosic sie do ONZ,
                        mj;od tego jest ta organizacja,z tego co wiem ONZ
                        nie kwestjonuje przestrzegania praw czlowieka na litwie,a
                        jakies niedociagniecia widzi w kazdym kraju,to my chcemy
                        zrobic z litwy polska ziemie,ale nie chcemy zeby z pomorza
                        czy mazur zrobiono niemiecka,jak to pogodzic???????????,
                        troche pokory narodowej,jestesmy swietnym narodem,
                        ale nie jedynym na ziemi,niedawno ktos mnie zapytal dlaczego
                        przy moim domu jest tylko flaga usa nie polska,zapytalem go
                        czy mieszkajac w polsce chcialby u sasiadow widziec ciagle
                        flage niemiecka lub rosyjska,ja nie,trzeba dostosowac sie do
                        kraju zamieszkania,lub z niego wyjechac,a nie robic zbedne,
                        czesto szkodliwe demonstracje,generalnie lubi siee sasiadow,
                        nie patrzy na pochodzenie,ale trzeba na to zasluzyc,nie
                        sluzyc,nie walczyc,zyc normalnie.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka