Dodaj do ulubionych

Wybory 2006

09.11.06, 09:00
To jest bardzo drażliwy temat.Ciekawa jestem czy idziecie wybierac.Ja mam
dylemat, głosowac na starego prezydenta, czy głosowac na tego, któr mi
odpowiada.Stary, nie bedzie zmienial kadry czyli zostanie więcej pieniędzy w
kasie miasta.Nowy wyda kaskę na odprawy.Stary, może prowadzic politykę
zachowawczą, byle do emerytury.Natomiast "nowa miotla lepiej zamiata", ma
wiecej pomysłow, nie jest wypalony.Z sadaży wynika, że stary ma wieksze
szanse.Przepraszam, to sa moje przemyslenia.Jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • ira.mak Re: Wybory 2006 09.11.06, 12:52
      Aniu,dylemat taki jak u ciebie.Iść trzebaby było,ale obawiam sie że znow dużo
      ludzi powie-a co ten mój głos zmieni,i tak nic to nie da......no i pozamiatane.
      • marinka52 Re: Wybory 2006 13.11.06, 12:52
        troszke chce zapytac, czy cos wiecie o niewyplaconej kwocie bazowej
        dla emerytow i rencistow.. mnie to juz mocno zainteresowalo, bo to sporo kwota
        za 10l ..nie -placenia.. a dzis tu znalazlam jak popiera Samoobrona ,,nas
        emerytow i rencistow... polityk ze mnie zaden, natomiast co nam nalezy sie, to
        walcze po wszystkich mozliwych dojsciach..moje..to moje..ma byc!
        troszke czytania, ale warto...
        ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
        ŻYCIE EMERYTA W POLSCE GOSPODARKI RYNKOWEJ

11.02.2005

Bardzo złe warunki egzystencji emerytów i rencistów obecnie i zaprogramowane
        przez rząd dalsze obniżanie poziomu życia tej grupy społecznej, liczącej ok.
        9,5 mln ludzi, jest odbiciem ogólnej sytuacji całego państwa po obaleniu PRL-u
        i zainstalowaniu w Polsce nowego porządku ekonomicznego.
        Ogromne bezrobocie (ok. 3 mln oficjalnie, a faktycznie ok. 5 mln), głodowe
        płace za pracę ponad siły po kilkanaście godzin na dobę, samobójstwa ludzi z
        braku środków do życia, likwidacja polskiego przemysłu oraz likwidacja PGR-ów i
        spółdzielni, przekazanie instytucji finansowych w obce niepolskie ręce (banki,
        ubezpieczenia, itp.), wyprzedawanie ziemi obcokrajowcom, utrudnianie ludziom
        korzystania z opieki zdrowotnej mimo corocznego wzrostu odpisu na fundusz
        ubezpieczenia zdrowotnego, dążenie do wprowadzenia opłat za usługi zdrowotne,
        stworzenie bariery ekonomicznej w nabywaniu lekarstw, ogromne zadłużenie
        zewnętrzne i wewnętrzne, to obraz ważniejszych osiągnięć nowego ładu
        ekonomicznego po 1989 roku. Szalejąca korupcja głównie wśród tzw. elit i
        niespotykany rozwój przestępczych organizacji, tzw. gangów, przy bierności
        instytucji powołanych do utrzymywania porządku prawnego, dopełniają obraz.
        Najbardziej niepokojące jest to, że nie ma realnych propozycji, ze strony
        rządzących, wydźwignięcia Polski z tego stanu. Jest to zrozumiałe jeżeli
        zauważy się, że Polską rządzą po 1989 roku cały czas ci sami ludzie.

Odwrotnie, powstały plany dalszego pogłębiania uzyskanych dotychczas osiągnięć.
        Niskie wpływy do budżetu uniemożliwiają pełne pokrycie podstawowych potrzeb
        niezbędnych do funkcjonowania państwa. Rządzący Polską, zamiast skoncentrować
        się nad zwiększeniem dochodów w budżecie, zdecydowali zabrać emerytom i
        rencistom część należnych im świadczeń mimo, że większość emerytów i rencistów
        już otrzymuje świadczenia o wysokości poniżej minimum biologicznego.
        Ograniczono waloryzację emerytur i rent do jednej waloryzacji w okresie trzech
        lat oraz zmniejszono jej wielkość. Emerytury i renty stoją w miejscu, ceny
        artykułów żywnościowych w 2004 roku wzrosły bardzo poważnie, a rządzący udają,
        że tego nie widzą. Nie podjęto działań mających na celu likwidację tzw. starego
        portfela mimo wielokrotnych obietnic w tej sprawie. Emerytury przyznane przed
        1996 rokiem są mniejsze o ponad 41% od emerytur przyznanych później i różnica
        ta zwiększa się każdego roku. Hałaśliwa propaganda, że zlikwidowano stary
        portfel ustawą z dnia 16 lipca 2004 roku jest zwykłym oszustwem.

Ustawa ta przewiduje tylko stopniowe wyrównanie do 100% kwoty bazowej w okresie
        do 2010 roku. Powyższa ustawa została zaskarżona do trybunału konstytucyjnego z
        inicjatywy Samoobrony RP.

Od 1.01.2005 roku wprowadzono poważne podwyżki cen leków sięgające nieraz ponad
        dwukrotnej ceny poprzedniej.

Jest to uderzenie w najsłabszą grupę społeczną, która nie ma możliwości obrony.
        Można wyciągnąć z tego wniosek, że władza dąży do szybkiego pozbycia się części
        tej grupy społecznej, szczególnie ludzi w zaawansowanym wieku i schorowanych.
        Władza oderwana jest od społeczeństwa. Nastąpiło zaprzeczenie sensu istnienia
        państwa. Jeżeli nie nastąpi uzdrowienie zaistniałej sytuacji gospodarczej
        państwa to nie nastąpi poprawa egzystencji emerytów i rencistów. Rządzący będą
        zawsze obłudnie twierdzić, że są z emerytami całym sercem, ale w budżecie
        brakuje pieniędzy.

Jest ostatnia szansa zahamowania staczania się w dół i niebyt państwa
        polskiego. Tą szansą jest masowy udział w nadchodzących wyborach do parlamentu
        i nie głosowanie na członków partii biorących udział w rządzeniu państwem po
        obaleniu PRL-u, bez względu na zmiany nazw partii. Nie powinno się również
        głosować na członków nowo założonych partii przez ludzi z kręgów rządzących
        Polską po 1989 roku.

(-) Andrzej Santarek
        Sekretarz Kraj. Sekcji Emerytów
        i Rencistów Samoobrony RP

(-) Bolesław Jaczyński
        • marinka52 Re: Wybory 2006 13.11.06, 12:56
          jeszcze wczesniejsze..moze to znacie, moze juz debatowaliscie...
          serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,3630290.html
          • ira.mak Re: Wybory 2006 13.11.06, 14:54
            Marinka sęk w tym że ja nie przywiązuje wagi do tego co mówi Lepper i
            Samoobrona.Niewiele wynika z obietnic bez pokrycia-a Lepper slynie z tego.On
            zawsze mowil w ten sposob że biedni ludzie nabierali do niego zaufania.Czemu
            wsrod posłów SAMOOBRONY jest tyle fortun niewiadomego pochodzenia,tylu nagle
            wzbogaconych ludzi?
    • dr.wal2 Re: Wybory 2006 13.11.06, 16:45
      i costa ludziska wybraly ? zas machlojskie Po PiSy ?
      a sily Narodowo Demokratyczne ?,dlaczego LPR przepadla ?
      to Wy nie Chrzescijany ???
      • jaga_22 Re: Wybory 2006 13.11.06, 18:06
        Wreszcie ludziska przekonały się,że LPR to oszołomy.Na PIS też nie głosowałam,
        bo już dość mam awantur i wywlekania wszystkiego.Nie ma kto się zająć pilnymi
        sprawami,które czekają.
        • dr.wal2 Re: Wybory 2006 14.11.06, 07:37
          Autor: jaga_22
          Data: 13.11.06, 18:06
          ..LPR to oszołomy.Na PIS też nie głosowałam,
          bo już dość mam awantur i wywlekania wszystkiego.Nie ma kto się zająć pilnymi
          sprawami,które czekają.

dziury w drogach,kolejki do lek.specjalistow i inne "pilne sprawy" ,
          a Patriotyzm do Muzeum Osobliwosci - po co nam pamiec ?,ponoc Ci z amnezja maja
          latwiejsze zycie ....
          • jaga_22 Re: Wybory 2006 14.11.06, 09:46
            Czegoś nie zrozumiałam Drwalu.Nazwałes pilnymi sprawami dziury w
            drogach,kolejki do specjalistów i wziąłeś w cudzysłów.Dla mnie to też jest
            pilne i to bardzo,bo wiąże się z bezpieczeństwem zagrazającym zyciu.
            Ale są i inne sprawy,z racji ,że jesteśmy w Unii.Przez opieszałosć urzędników
            możemy stracić duże pieniądze,lub płacić kary.Brak infrastruktury budowlanej,
            z uchwałami bardzo opóżnieni. jest tego naprawdę sporo.
            Nic nie mam do Muzeum.Pamięć narodu jest bardzo wazna,ale nie samą pamięcią
            naród żyje.
    • grenka1 Re: Wybory 2006 15.11.06, 08:26
      Z porażką musi pogodzić się cała rodzina Renaty Beger. Ani córka, synowa, a
      nawet jej mąż nie zasiądą w lokalnym samorządzie.
      Ale porażka to przecież zawsze rzecz zaskakująca. Trudno się dziwić rodzinie
      Renaty Beger, skoro wyborczego fiaska nie przewidział nawet... słynny jasnowidz
      Krzysztof Jackowski, który wystartował na radnego do sejmiku pomorskiego z
      ramienia Samoobrony.
      Jak informuje "Super Express", w wyborach samorządowych przepadła też rodzina
      posłanki Samoobrony Danuty Hojarskiej. Do rady powiatu nie weszła jej córka
      Magdalena. A do pomorskich samorządów nie "wskoczyły" szwagierki Anna i Danuta,
      ani siostrzenica Katarzyna Figiel (28 l.). Posłanka nie załamuje rąk i
      zapowiada polityczny szturm "klanu Hojarskich". - Niedługo będę bawić wnuki,
      ktoś musi mnie zastąpić - mówi.

fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/znane-twarze-w-radach-miast,817037,2943
      • jaga_22 Re: Wybory 2006 15.11.06, 09:40
        Bielmo spada z oczu.To dobrze.Polska szczyci się największa liczebnością
        ludzi kształcących się,a kto nami rządzi?... niech każdy sobie dopowie.
        • 52ania Re: Wybory 2006 15.11.06, 17:00
          Widac, ta polityka jest dochodowa.Doczekaliśmy się klanów.Wczoraj wracajac
          wieczorem od córki, wpadlam w dziurę i skręcilam nogę.Wyzywałam na czym świat
          stoi.W 1976r prowadzalam syna do przedszkola przy tej ulicy.Droga typowo
          wiejska,piasek i troche kamieni.W dni deszczowe nie dało się dojsc suchą nogą.W
          2002 r. tuz przed wyborami wysypano na drogę asfalt z odzysku.Trochę
          utwardzili.W tym niby asfalcie wybijaja się potezne dziury.Drogowcy
          okazjonalnie łatają(wtedy, kiedy GW prowadzi akcję"dziury w drodze"), bo w
          zasadzie, to niby droga.Główna przyczyna, to brak kanału burzowego.Długa ulica,
          po jednej i drugiej stronie domki jednorodzinne, Właściwie głowna ulica tego
          osiedla.Wiele osób prowadzi przy tej ulicy działalnosc gospodarczą.Mamy
          demokrację i co z tego.Ludzie piszą, proszą.Sami przeciez kanału nie zrobią.Nie
          głosowałam na starych prezydentów, bo nie zrobili dla tego osiedla nic.Nie
          pójde głosowac za dwa tygodnie, bo po co.Bedę psioczyła, bo mam prawo,
          głosowałam.Boli mnie noga i stwierdziłam, ze polityka to zabawa.Dziwne, maz
          polityk i zona musi też zajmowac się polityką nie mówiac już o dzieciach.Czy to
          nie dziwne?Politycy są, gospodarzy brakuje.Przepraszam za swoj wywód musiałam
          sie komuś uskarżyc.
    • grenka1 Chytry dwa razy traci 15.11.06, 17:53
      Należy mu się tytuł frajera roku - mówią tarnowianie o pośle Prawa i
      Sprawiedliwości, Józefie Rojku, który ku swemu zaskoczeniu w niedzielę został
      radnym i musi zrzec się mandatu i sowitego wynagrodzenia posła. - Głupio
      wyszło - przyznaje Rojek.
      - Aż szkoda na niego patrzeć. Nawet nie mogę powiedzieć, że Józek strzelił
      sobie w kolano. On sobie urąbał całą nogę - kiwa z niedowierzaniem jeden z
      posłów PiS.
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3736058.html
      • dama-kanaliowa Re: troche na temat 17.11.06, 11:24

www.dziennik.com/www/dziennik/kult/archiwum/07-12-03/pp-09-12-02.html
        • dama-kanaliowa Re: troche na temat 17.11.06, 11:42

www.dziennik.com/www/dziennik/kult/archiwum/01-06-06/pp-02-10-02.html
          i jeszcze raz - tez na temat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka