Dodaj do ulubionych

Bardzo smutne, ale prawdziwe

01.02.07, 19:45
Według "Słowa Polskiego Gazety Wrocławskiej" rodziny coraz częściej porzucają
osoby starsze; najczęściej bliscy nie odbierają ich po leczeniu ze szpitali
Więcej:
wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=8257
Obserwuj wątek
    • 52ania Re: Bardzo smutne, ale prawdziwe 01.02.07, 20:04
      To jest straszne.Często jednak tak bywa, ze ktoś bliski z rodziny opiekuje się
      starszą osobą wykorzystujac ja materialnie.W tym przypadku tak było, dostal
      mieszkanie i je sprzedał.Pieniadze się rozeszły, a Mama zapewne nie miala
      odpowiedniej emerytury.Sama nie wiem , jak postepowc żeby w przyszłości tak się
      nie stało.Bardzo chciałabym umrzec sprawna fizycznie i umysłowo.Rodzinie
      zapowiedziałam, ze w razie czego nie wolno mnie reanimowac.Ja niestety mogę
      sobie tak mówic, lekarz ma obowiazek ratowac.No chyba, że trafie na tych z
      Łodzi, pavulon i po krzyku.
      • ira.mak Re: Bardzo smutne, ale prawdziwe 01.02.07, 22:51
        Nie uważacie że świat jest chory?Wszystko sie przewraca,żadnych wartości,
        żadnych autorytetów.Lezka sie w oku kręci jak oglądałam dzis wiadomości i
        widziałam bezradnych rodziców ktorzy mają dzieci chore na nowotwór a szpital
        trzeba zamknąć bo jest tak zadłużony że nie ma ratunku.Jak można było do tego
        dopuścić?Kto i dlaczego ustanawia chore prawo?Po jaką cholerę istnieje ten NFOZ?
        A co z konstytucyjnym prawem do leczenia?
        • jaga_22 Re: Bardzo smutne, ale prawdziwe 02.02.07, 15:00
          Religa zapowiada program pomocowy dla zadłużonych szpitali

Zbigniew Religa zapowiedział, że w najbliższych dniach powstanie program,
          mający na celu zamiany długów krótkoterminowych na długoterminowe dla szpitali.
          Minister podkreślił, że program będzie dotyczył szpitali o strategicznym
          znaczeniu dla zdrowia Polaków

Tylko po co do tego dopuścili.Żal gardło ściska patrząc na te dzieci.
          • jaga_22 Re: Bardzo smutne, ale prawdziwe 02.02.07, 15:04
            Komornik zajął kolejne cztery mln zł dla wrocławskiego szpitala

www.zyciewarszawy.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&news_cat_id=16&news_id=147202&layout=1&forum_id=23263&page=text

• 52ania Re: Dlaczego nie zrezygnują z 14... 02.02.07, 22:03
              Taka tragedia, a rząd przywraca 13.Oni się nie przejmuja, maja wlasne szpitale,
              wlasnych lekarzy.Dla nich jest wszystko.Tak jest i będzie, ale trudno
              człowiekowi przyzwyczaic się, że jest poddanym czyli z niższej kasty.Ponoc
              WSZYSTKIE DZIECI SĄ NASZE, a tu nie ma za co leczyc.Czy doczekam normalności?
              • pia.ed Re: Dlaczego nie zrezygnują z 14... 02.02.07, 22:13
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3894051.html
                Skad maja byc pieniadze, jesli sami lekarze kradna?
                • 52ania Re: Oszukują... 02.02.07, 22:41
                  Teraz młode kobiety cięzarne chodzą do lekarza prywatnie.Czyzby za to też
                  placil NFZ?Ostatnio otworzyli na mojej ulicy nową przychodnię lekarską.Poszłam
                  po druki, bo chcę miec blisko do lekarza.Dostalam 3: do lekarza rodzinnego,
                  pielegniarki środowiskowej i połoznej.Zapytałam, a po co połozna?Dostalam
                  odp.tak trzeba.Czy u Was też tak jest?W poprzedniej przychodni nic nie
                  wypełniałam, bo należalam do niej od baaardzo daawna.Czy to nie nadużycie?
                  • jaga_22 Re: Oszukują... 03.02.07, 06:21
                    Tak Aniu,u nas też trzeba wypełnic taką kartę.
                    Czytałam kiedyś o takim przypadku,że nie przyjęli kobiety w podeszłym wieku do
                    szpitala,bo... nie miała wypełnionej karty położnej,bo uznała,że nie ma sensu
                    wypełniac,skoro już nikt nie może ją podejrzewać o macierzyństwo.
                    Myślałam,że prof.Religa jest mądrzejszy.
                    • jaga_22 Re: Obiecanki,cacanki... 03.02.07, 15:31
                      Minister obiecuje, zwykli ludzie pomagają
                      IAR 12:20

wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8716010&rfbawp=1170512824.573&ticaid=13280
                      • jaga_22 Re: Chora służba zdrowia. 07.02.07, 10:54

Służba zdrowia nie istnieje, jak nie istnieje też zdrowie. I jak wciąż
                        najbardziej szkodliwym w skutkach hasłem jest: "Na zdrowie!" I jak nie uda się
                        żadna próba tej niezdrowej służby ratowania. Nie zapomnę wizjonerskiego w tej
                        kwestii rysunku Mleczki: facet ze zmartwioną gębą siedzi u lekarza i
                        pyta: "Panie doktorze, to nie lepiej od razu - kamień i do szyi?"

Niegłupi pomysł. I niedrogi.
                        fakty.interia.pl/felietony/zarzeczny/news/zarzeczny-zdrowym-byc,867900
                        • grenka1 Re: Chora służba zdrowia. 27.03.07, 17:08

"Legnicka prokuratura bada okoliczności śmierci 35-letniej kobiety. Lekarka
                          izby przyjęć tamtejszego szpitala odmówiła udzielenia jej pomocy.

Cztery dni temu pacjentka wezwała pogotowie ratunkowe. Po konsultacjach z
                          ratownikami Maria Lawariuk, dyspozytorka pogotowia zadecydowała o przewiezieniu
                          jej do szpitala. Dyżurna lekarka ze szpitala odmówiła przyjęcia. Kobieta
                          wróciła do domu. Wczoraj rano ekipa pogotowia znów została wezwana do
                          mieszkania pacjentki. Kobieta zmarła.

Liliana Łukasiewicz, rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Legnicy
                          powiedziała "Gazecie": - Wszczęliśmy śledztwo w sprawie nieumyślnego
                          spowodowania śmierci. Sytuacja nie jest jasna, bo pacjentka leczyła się na
                          depresję i zażywała różne leki. Dlatego skierowaliśmy ciało na sekcję i czekamy
                          na jej wyniki.
                          Na razie nie przesłuchano jeszcze żadnego z lekarzy. - Zabezpieczyliśmy
                          dokumentację medyczną w szpitalu i w przychodni, w której leczyła się kobieta.
                          Żeby przesłuchać lekarzy, najpierw musimy wystąpić do sądu o zwolnienie z
                          tajemnicy lekarskiej - wyjaśnia prokurator Łukasiewicz."

Tiaa, zmarła może na depresję.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4017403.html
                          • ira.mak Re: Chora służba zdrowia. 27.03.07, 17:29
                            Bo teraz sie chroni poczęte-a reszcie zaserwowano prawo dżungli,masz siłe i
                            zdrowie -to przeżyjesz.
    • grenka1 Bardzo smutne, ale prawdziwe 29.03.07, 14:48
      Czy pracownicy prosektorium zaliczają się do służby zdrowia?
      fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/bestialsko-zgwalcili-i-skatowali-mloda-kobiete,889173,2943
      • jaga_22 Re: Bardzo smutne, ale prawdziwe 29.03.07, 15:36
        O matko, jaka ohyda.Pewnie byli nabuzowani,ale to ich nie usprawiedliwia.Taki
        zwykły pracownik napewno nie zalicza się do służby zdrowia,ale jeżeli robi przy
        sekcji zwłok,no to musi być lekarzem.
        • 52ania Re: Bardzo smutne, ale prawdziwe 29.03.07, 17:07
          Okropne, dla mnie to zwierzaki.Nie można tłumaczyc takiego postępowania
          alkoholem.Mam nadzieje, ze to nie lekarze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka