irmilka 21.08.07, 16:46 Jak sadzić pelargonie ze szczepki żeby przyjęła się?Jak posadzę taką odnóżke to długo siedzi w ziemi i przeważnie gnije. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: Pelargonie 21.08.07, 17:00 Ja w tym roku mam perlargonie bluszczolistne,zwisające. Są dość kruche i już dwa mi się odłamały.Wsadziłam do wody i ładnie wypuściły korzonki.Teraz już rosną w pojemniku i mają pączuszki. Natomiast te zwykłe pelargonie,to chyba po przycięciu i przezimowaniu na wiosnę robi się szczepki. Odpowiedz Link
irmilka Re: Pelargonie 21.08.07, 17:13 I właśnie te szczepki nie chcą mi się przyjmować,długo siedzą w ziemi,niektóre nie więdną ale i nie rosną. -------------- halo,halo,mówi się,,nie rozłączać!!! Odpowiedz Link
ira.mak Re: Pelargonie 21.08.07, 17:14 Nie wiem czemu ci gniją,może za dużo wody lejesz?Ja wtykam do ziemi i to sie przyjmuje. Odpowiedz Link
52ania Re: Pelargonie 21.08.07, 21:47 Ja wkładam do wody, czekam aż wypuszczą korzonki i wsadzam do ziemi. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pelargonie 22.08.07, 08:33 Widzialam, ze na szczepke daje sie ochrone: zaklada plastikowa torebeczke zeby woda nie wyparowywala z ziemi. Wtedy nie potrzeba podlewac, a szczepka nie gnije. Kolezanka tak hodowala fiolki, nie pamietam jak sie nazywaja, z jednego miesistego listka wsadzonego w ziemie. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Pelargonie 22.08.07, 18:58 Przed posadzeniem szczepka powinna trochę poleżeć, żeby koniec lekko przywiędł, wtedy nie gnije. Włożyć do wilgotnej ziemi, nakryć torebką foliową. Nie podlewać, tylko czasami wietrzyć, bo skrapla się para. Można też zrobić otwory w torebce. Na ogół 90% się przyjmuje. Sierpień, poza wiosną jest najlepszym miesiącem do robienia sadzonek. Wcześniej kwitną od tych sadzonych wiosną. Oczywiście sadzonka nie może mieć kwiatów, jak są, trzeba je oberwać. Powodzenia w uprawie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pelargonie 22.08.07, 23:07 Konkretnie z pelargonii - co odlamac, zeby miec szczpke? Odpowiedz Link
kendo Re: Pelargonie 22.08.07, 23:33 Pia wydaje mi sie,ze musi byc pare listkow na galazce, obrywaz ze dwa listki dolne,tak by to "oczko" zostalo, pozniej do ziemi na taka glebokosc by te"oczka "zostaly przykryte. moze zle,doradzam,to poprawcie mie kobitki) Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pelargonie szczepki 23.08.07, 00:11 Mamy kilka pelargonii w ogrodzie, zobacze jutro jak wygladaja "in natura", bo z wyobraznia u mnie kiepsko ... ale jakies galazki na pewno maja, choc mnie najbardziej interesuja kwiaty i tylko je zauwazam ... Odpowiedz Link
kendo Re: Pelargonie szczepki 23.08.07, 10:50 Pia,zycze udanego podgladania galazeczek i "capcarapcaj" jakas,bo mowia,ze "kradzione" ladnie rosnie Odpowiedz Link