grenka1 10.09.07, 11:46 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33211,4473767.html Szczególnej uwadze polecam wypowiedzi internautów. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kryzar Re: Sprawiedliwy kataster 10.09.07, 15:44 o podatku katastralnym myślano już w schyłkowym PRL-u ale nie wyszło. Podatek tego typu jest sprawiedliwy, tylko musi być w rozsądnej wysokości. Nie wiem jak jest na świecie, ale 1% to chyba dla ogólnie biednego społeczeństwa trochę za dużo. Odpowiedz Link
52ania Re: Sprawiedliwy kataster 10.09.07, 22:56 Dobrze, że do tej pory nie wprowadzili.Mam nadzieję, że tak szybko nie wprowadzą tego podatku.Najbardziej podoba mi się to, że możemy wzorowac sie na Francji i obciazac niezapłaconym podatkiem hipotekę.Można też przyjąc współwłascicieli i wtedy podatek nie bedzie takim obciazeniem.Po co dom, albo wlasne mieszkanie najlepiej stworzyc komunę:jedno mieszkanie i 10 współwlascicieli.Będzie ciasno, gwarno i nie trzeba bedzie wydawac na ogrzewanie.))))) Nie czytałam komentarzy.Jutro przeczytam. Odpowiedz Link
52ania Re: Sprawiedliwy kataster 10.09.07, 22:56 Dobrze, że do tej pory nie wprowadzili.Mam nadzieję, że tak szybko nie wprowadzą tego podatku.Najbardziej podoba mi się to, że możemy wzorowac sie na Francji i obciazac niezapłaconym podatkiem hipotekę.Można też przyjąc współwłascicieli i wtedy podatek nie bedzie takim obciazeniem.Po co dom, albo wlasne mieszkanie najlepiej stworzyc komunę:jedno mieszkanie i 10 współwlascicieli.Będzie ciasno, gwarno i nie trzeba bedzie wydawac na ogrzewanie.))))) Nie czytałam komentarzy.Jutro przeczytam. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Sprawiedliwy kataster 11.09.07, 12:12 Przeczytałam komentarze-bardzo ciekawe.Moja uwaga do tematu-jezeli juz tak musimy równać do Europy to moze najpierw zrownajmy dochodami?Bo to zakrawa na totalna bzdurę i przypomina dojenie krowy ktora juz "lata swietności" ma poza sobą.Owszem ,sa ludzie ktorzy mrozą dochody w nieruchomosciach,sa tacy co tych nieruchomości mają ponad stan-ale dokopywać ludziom którzy lata całe ciężko pracowali na to mieszkanie czy domek?A kto juz płaci różnego rodzaju podatki,że nie wspomnę o Vacie,od nieruchomości,dochodowy i całą masę innych? Odpowiedz Link
grenka1 Re: Sprawiedliwy kataster 11.09.07, 12:28 ira.mak napisała: >Owszem ,sa ludzie ktorzy mrozą dochody w nieruchomosciach,sa tacy >co tych nieruchomości mają ponad stan-ale dokopywać ludziom którzy >lata całe ciężko pracowali na to mieszkanie czy domek?A kto juz >płaci różnego rodzaju podatki,że nie wspomnę o Vacie,od >nieruchomości,dochodowy i całą masę innych? Zapomniałaś o podatku drogowym, który miał służyć do budowy dróg. A jeśli Ci położą przed Twoją posesją chodnik, asfalt na jezdni, założą wodociąg, lub kanalizację to też musisz za niego zapłacić tzw. opłatę adiacencką. W przypadku wodociągu jest to 4,6% wartości nieruchomości, a w przypadku kanalizacji 7,1 % wartości nieruchomości. Za chodnik i asfalt nie pamiętam już ile płaciłam, bo to było ponad 30 lat temu. W dowód "dobrej woli" rozłożą Ci tą opłatę na 10 lat. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Sprawiedliwy kataster 11.09.07, 12:35 ira.mak napisała: >Owszem ,sa ludzie ktorzy mrozą dochody w nieruchomosciach,sa tacy >co tych nieruchomości mają ponad stan-ale dokopywać ludziom którzy >lata całe ciężko pracowali na to mieszkanie czy domek? A jeżeli mają nawet tych nieruchomości ponad stan, to przecieź oni tego nikomu nie ukradli, tylko w czasie kiedy pracowali odkładali każdą złotówkę, aby dzieci miały zapewniony dach nad głową, czy nawet z myślą o dodatkowych (opodatkowanych - przecież fakt pobierania opłaty za wynajmowane mieszkanie trzeba umieścić a PIT- cie)) dochodach do swoich emerytur. I przecież nie chodzi tutaj tylko o domy, ale również i o mieszkania w blokach, które ostatnio ludzie sobie wykupili, żeby mieć gdzie mieszkać. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Sprawiedliwy kataster 11.09.07, 21:55 Pisząc "ponad stan" miałam na myśli wszelkie fortuny ktorych sie tyle namnożyło -nie zawsze zgodnie z literą prawa.A zwykli ciułacze?No cóż,oni zawsze najwięcej dostaną po d....... Odpowiedz Link