Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc

03.03.09, 22:13
mam uznaną chorobę zawodową'kontaktowe zapalenie skóry.Zostałam przeniesiona
na inne stanowisko pracy przez lekarza załadowego,obecny dyrektor-nowa miotła
wydaje mi polecenie ustne o zmianie stanowiska pracy gdzie znowu będę miała
kontakt z allergenami np. detergenty,środki dezynfekcyjne.On uważa to
polecenie za awans,ja jestem w okresie ochronnym 58 lat.Czy mam prawo odmówić
tego pseudo awansu
Obserwuj wątek
    • wacka1 Re: proszę o pomoc 03.03.09, 22:17
      Zmiana stanowiska pracy musi być zawsze na piśmie.
      • anoagata Re: proszę o pomoc 03.03.09, 22:51
        To zależy czy te stanowiska różnią sie nazwą stanowiska,jeżeli tak to musi być
        na pismie obowiązkowo natomiast jeżeli nazwa stanowiska jest taka sama a różni
        sie tyko wykonywaniem pracy to nie musi być na piśmie i wtedy normalnie nie
        podejmujesz tych obowiazków,pozatym jest jeszcze chyba grafik.??
    • jagodajna Re: proszę o pomoc 03.03.09, 22:55
      Każda zmiana stanowiska pracy dla pracownika musi być na piśmie, czy to porozumieniem zmieniającym czy aneksem, jeżeli pracownik wyraża zgodę na zmianę stanowiska.
      Natomiast jeżeli nie jest to zmiana za porozumieniem stron/ pracodawca i pracownik/, to musi być pisemne też wypowiedzenie zmiany stanowiska pracy /terminu w tej chwili nie określę bo bym musiała zaglądnąć do konkretnych przepisów/.
      Ale trzeba wiedzieć o najważniejszym, jeżeli dostajesz na piśmie / nic na gębę/ zmianę stanowiska pracy to idziesz do lekarza na BADANIA WSTĘPNE przed podjęciem pracy na nowym stanowisku.
      Skoro Ci lekarz zawodowy stwierdził, że jesteś uczulona itd to nie wystawi zaświadczenia, że możesz na danym stanowisku pracować - i kółko się zamyka. Twój pracodawca musi Cię zostawić tam gdzie byłaś,
      ale w żadnym wypadku nie może Cię ganiać tam gdzie on chce.
      To tyle, jak będziesz chciała coś więcej na ten temat, to pisz - spróbuję Ci pomóc, bo jeszcze trochę w kadrach siedzę - pozdrawiam.
      • 52ania Re: proszę o pomoc 03.03.09, 23:18
        Ja uważam,ze powinnaś porozmawiac z dyrektorem i uświadomić go,że
        masz uznaną chorobę zawodową i nie możesz pracować na innym
        stanowisku.On ustnie i Ty ustnie,bo to do niczego nie
        zobowiązuje.Zawsze masz wyjście-Sąd Pracy.
        • ktosia57 Re: proszę o pomoc 04.03.09, 21:50
          dziękuję za dobre rady,dopóki nie otrzymam nic na piśmie,uważa, że żadnego
          polecenia nie było.O wynikach napiszę
      • ktosia57 Re: jagodajna 04.03.09, 21:55
        pozdrawiam serdecznie,bardzo się cieszę że mam Twoje wsparcie,może jeszcze
        napiszesz mi czy mam prawo zajrzeć do swojej teczki osobowej,nasza kadrowa jest
        bardzo niechętna
        • anoagata Re: Ktosia57 04.03.09, 22:30
          Ta twoja ksiegowa to może być nie chętna dla swojego męża.Zaklad pracy jest
          zobligowany do udostępnienia jego akt osobowych w czasie pracy jak również i po
          jej zakończeniu przez kilkadziesiąt lat.Tak że jeżeli jesteś ciekawa co masz w
          teczce to wal do tej kadrowej i tam powinno być też to zaświadczenie
          lekarskie.Miłej pracy.
          • jagodajna Re: Ktosia57 04.03.09, 22:40
            Do Ktosi:

Pracodawca jest obowiązany na każde żądanie pracownika, w ustalonych w tym celu godzinach, udostępnić mu do wglądu wszystkie dokumenty, które jego dotyczą. Uprawnienie nie może być ograniczane poprzez zapoznawanie pracowników np. z wykazem dokumentów wchodzących w skład akt personalnych. Pracownik ma prawo żądać wglądu i robienia odpisów, wypisów, kserokopii z każdego dokumentu jego dotyczącego a żądanie okazania takiego dokumentu nie może spotkać się z odmową.

Z art. 51 ust. 4 Konstytucji wynika, że każdy obywatel ma prawo żądania sprostowania lub usunięcia nieprawdziwych, niepełnych lub zebranych w sposób sprzeczny z ustawą – informacji o nim. W konsekwencji, aby móc realizować swoje prawo musi mieć zapewnioną swobodna możliwość wglądu do tych akt.

Jak z w/w wynika i Kodeks Pracy i Konstytucja zapewnia Tobie prawo wglądu do swoich wszystkich akt osobowych.
            • ktosia57 Re:dziękuję 05.03.09, 21:50
              w tych nerwach człowiek zapomina języka w gębie,a tym bardziej postępowanie
              kadrowej i nowego szefa jest tym bardziej przykre ,że to moja pierwsza i
              ostatnia praca,
              • anoagata Re:dziękuję 05.03.09, 22:16
                spokojnie bez nerwów wyrzuć se na luz i daj znać jak poszło z tą niechętną kadrową.
                • super222 Re:dziękuję 06.03.09, 07:27
                  Dopiero dzisiaj przeczytałam cały wątek i zapoznałam się z problemem
                  ktosi, a także z opiniami dotyczącymi praw pracowniczych.
                  Przyznaję - każdy ma prawo do obejrzenia swoich akt osobowych,
                  jednakże wszystkie *kadrowe* wiedzą, że jak się chce *psa uderzyć
                  to zawsze kij się znajdzie. W aktach prawdopodobnie nic nie będzie
                  takiego co pogrąży dyrektora (nowego!). Myślę, że do tej pory- z
                  racji swoich dolegliwości ktosia była traktowana ulgowo przez
                  poprzednią dyrekcję. Sytuacja się zmieniła - no to *do boju.
                  Stroną pokrzywdzoną jest ktosia i ona wszczyna spór, zupełnie
                  zapominając, że już są inne czasy. Dzisiaj pracownica musi być
                  tam, gdzie wymaga tego dobro firmy. Czyli dyspozycyjna.
                  Doradzanie jej by wystąpiła na drogę sądową jest *podawaniem jej
                  sznura żeby się powiesiła*. To porównanie jest okrutne, lecz wiem,
                  że wszczynanie sporu sądowego z pracodawcą jest skazane na
                  niepowodzenie, nawet wówczas gdy sprawę w sądzie wygra. Ciągnie
                  się to latami.
                  Ktosia ma lat 58. Jakie ma obecnie możliwości zwolnienia się
                  z pracy? - już to na rentę, lub emeryturę tzw. wcześniejsza?
                  Myślę, że pracodawca będzie *stwarzał* sytuacje by ktosia wybrała
                  któryś ze sposobów jej odejścia z pracy.
                  Czy udokumentowana choroba zawodowa, o której ktosia mówi, nie
                  może być przesłanką do wcześniejszej emerytury?.
                  -----------
                  Też była kadrowa. smile)
                  • wacka1 Re:dziękuję 06.03.09, 09:33
                    Ja na miejscu ktosi poszłabym na rentę z tytułu choroby zawodowej.W wieku 60 lat
                    otrzyma emeryturę a renty otrzyma połowę ,tak jest w chorobie zawodowej.Mam
                    ją.Otrzymuję 1,5 świadczenia.O prawach przy chorobie zawodowej możecie mnie
                    pytać,mam to za sobą.
                  • ktosia57 Re:sytuacja się pogorszyła 06.03.09, 16:29
                    dziś pani kadrowa dała mi skierowanie na ponowne badania profilaktyczne,chociaż
                    poprzednie badania były wydane miesiąc temu z orzeczeniem zdolna na obecnym
                    stanowisku do 2011 roku.Po lekarzu widac było że jest pouczony przez kadrowe
                    obecne stanowisko niczym się nie rózni od dodanej mi pracy,dodatkowe to
                    kierownik działu higieny,gdzie w zakresie obowiązków dystrybucja srodków
                    myjących i dezynfekujących.Moja choroba zawodowa to kontaktowe zapalenie
                    skóry,wszyscy twierdzą ,że ja będę tylko kontrolować Pracowników i nie będę miec
                    kontaktu z chemią.Są to wierutne bzdury,jak mozna kontrolować,wydawac srodki bez
                    kontaktu z nimi.Jest nawet argument,ze są w opakowaniach.Lekarz zakładowy
                    napisał ze jestem zdolna do 2010.W poniedziałek ma zapasc decyzja,narazie nie
                    dano mi żadnego wypowiedzenia znieniającego,ani aneksu.Chyba niczego nie
                    podpiszę,wiele osób odmówiło przyjęcia tego stanowiska i nie ma wobec nich
                    żadnych kosekwencji,ani przymusu.Znależli we mnie kozła ofiarnego.
                    • jagodajna Re:sytuacja się pogorszyła 06.03.09, 20:55
                      Coś planują tylko nie wiadomo co....bo skoro miesiąc temu robione były badania, to po co nowe?
                      Twoim atutem jest to, że jesteś w okresie przedemerytalnym, pamiętaj również o haczykach w wypowiedzeniach zmieniających, po których ewentualnie pracownik ma prawo lub nie ma prawa do odprawy, jeżeli zakład oczywiście jest zobowiązany do tych wypłat.
                      • wacka1 Re:a może polepszyła 06.03.09, 21:09
                        gdy pracownika z chorobą zawodową zwalnia sie przysługuje półroczna odprawa.
                        • ktosia57 Re:a może polepszyła 06.03.09, 23:09
                          oj nie wiedziałam o tym dzięki serdeczne,bardzo się cieszę z waszej
                          pomocy,jestem służbą zdrowia ,która może za dużo wie? Dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka