super222 14.05.09, 11:16 W gnieździe bocianim w Ustroniu trwa obecnie wykluwanie piskląt! xxxxxx Wystarczy wrzucić hasło w googlach *gniazdo bocianie w ustroniu*. (jest to informacja dla anoagaty). Inni pewnie wiedzą jak znaleźć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: zobacz! wykluwanie piskląt! 14.05.09, 11:38 www.bociany.edu.pl/ Gdybym nie znalazla tego linka w spisie linkow podanych przez jage w topiku "BOCIANY2", to bym go sobie darowala, bo na szukanie po intenecie szkoda mi czasu! Skopiuj adres i podaj go nastepnym razem - jesli mozna o to prosic ... Odpowiedz Link
super222 Re: zobacz! wykluwanie piskląt! 14.05.09, 12:58 pia.ed napisała: >Skopiuj adres i podaj go następnym razem - jeśli można o to prosić<. Niestety - anoagatka nie otwiera linków, czego nie zauważyłaś. Dlatego dla niej podałam drogę do *moich* bocianów. Naprawdę? - wierzyć mi się nie chce, że łatwiej było znaleźć *bociany 2* niż wejść na google, a przecież podałam hasło: *gniazdo bocianie w ustroniu*. Nic z tego nie rozumiem. Czy bez linków, niczego nie potraficie znaleźć samodzielnie? Odpowiedz Link
pia.ed Re: zobacz! wykluwanie piskląt! 14.05.09, 15:10 Mnie bylo duzo latwiej wejsc na link Jagi, bo bociany ogladam kilka razy dziennie, i wiem, gdzie je szybko znalezc na +/-60. Natomiast haslo odczytalam jako skierowane do wylacznie do anoagata, i nie chcialam jej wchodzic w parade ... super222 napisala: Wystarczy wrzucić hasło w googlach *gniazdo bocianie w ustroniu*. (jest to informacja dla anoagaty). Odpowiedz Link
super222 Re: zobacz! wykluwanie piskląt! 14.05.09, 16:57 Widziałam już 2 pisklaczki. Matka skrzętnie je okrywa. *Taty* brak. Gdzieś lata. Ona jest najczulszą bocianeczką jaką znam... Odpowiedz Link
super2222 Re: super222 14.05.09, 18:45 Przepraszam czytałam ,że Anoagata otwiera linki. Sama napisała. Odpowiedz Link
anoagata Re: super222 14.05.09, 20:16 Super222 faktycznie jesteś super nie wiem o co tu innym babciom chodzi że raczej ciebie tępią.Dziekuje za *twoje*bociany,straciłam trochę czasu ale jestem pod wrazeniem i przy okazji pokazałam swoim wnukom.Taka mała kaczuszka jak palec nogi matki i jak grzeczna od razu połkła chyba żabe co jej matka podała/moje wnuki mniej grzeczne/. Pia..nie wchodzisz mi w żadną paradę w ciagu dnia komp mam wolny bo mam inne zajęcia i to mi nie przeszkadza.Super odważyłam sie na jeden link bo wydał sie mi interesujący i to koniec kropka.Zapomniałam o tych egzaminach bym trzymła kciuki,pisałaś o tym a ja jak ta miska pieska.. anna Odpowiedz Link
super222 Re: o przyczynach tępienia 14.05.09, 20:35 anoagatko napisałaś: >nie wiem o co tu innym babciom chodzi że raczej ciebie tępią< Gdy byłam bardzo młoda (a byłam), zaraz po maturze rozpoczęłam pierwszą pracę w pewnym małym biurze, w pewnym małym mieście. Moim przewodnikiem był pewien starszy pan - łysy, siwy, w zielonym garniturze (uprzednio był komornikiem, a oni takie uniformy nosili), miał niesamowite poczucie humoru więc praca była nudna, ale atmosfera bardzo miła. Jako starszy wiekiem, często obrywał cięgi od szefów, najwięcej za nas - stażystki (byłyśmy dwie), a to za zawalenie terminu, a to za inne wg. nas takie zupełnie bzdurne przewinienia. Nas nie wzywano, tylko tego kochanego naszego dziadka. Chciałyśmy jakoś wyrazić naszą sympatię i mówiłyśmy, że to już ... o nie... nie powtórzy się. Miał do nas słabość, bo takie dwie młode, ładne... Powiedział do nas: proszę się nie przejmować, ja już wiem, że jak ktoś ładny to wszyscy na niego... /...i to by było na tyle. Odpowiedz Link
super2222 Re: 222 14.05.09, 21:09 To ty jestes koza,czy pochyle drzewo? Bo przeciez nie powiesz chyba ,ze jestes do tego ładna i włazą na to drzewo. Odpowiedz Link
super222 Re: trzecie bocianiątko ! 15.05.09, 14:49 10 minut temu zajrzałam do Ustronia. Istotnie sa juz trzy malutkie pisklątka. Miałam szczęście, bo matka akurat wstała i mogłam zobaczyć wszystkie, a nawet usłyszeć popiskiwanie. Nie wiem anoagato jak długo dorastają bociany, by samodzielnie odbyć tak długa trasę. Dopiero od kilku tygodni obserwuję gniazdo w Ustroniu, bo dotychcuas przecież nie miałam możliwości. Liczę na jakąś dyskusję. Natomiast jestem zdziwiona brakiem uzupełniania informacji z kamerki. Do tej pory wisi, że wczoraj wykluły się dwa, a tymczasem mamy już trzy. Żadnej informacji z dnia dzisiejszego. Odpowiedz Link
pia.ed Re: trzecie bocianiątko ! 15.05.09, 16:38 W zeszlym roku nieoceniona w szukaniu na internecie jaga_22, podala link z ktorego mozna bylo dowiedziec sie w skrocie kiedy bociany przylatuja, jak dlugo trwa wysiadywanie, i kiedy odlatuja, choc z tym odlotem roznie bywa, zalezy od temperatury, bo jak bardzo cieplo to bocianom sie nie spieszy, i odwrotnie! W jednym z gniazd niemieckich mlode bociany byly tak slabe, ze nigdy nie odlecialy ... Kamerka pokazywala je do konca pazdziernika, a co sie potem z nimi stalo nie wiadomo. super222 napisała: > Nie wiem anoagato jak długo dorastają > bociany, by samodzielnie odbyć tak długa > trasę. Dopiero od kilku tygodni obserwuję > gniazdo w Ustroniu, bo dotychcuas przecież > nie miałam możliwości. Liczę na jakąś > dyskusję. Odpowiedz Link
pia.ed Moze jeszcze zdazysz zobaczyc .. 15.05.09, 16:49 www.pfalzstorch.de/bilder/live_zeiskam.html Tu sa trzy bocianki duze jak kaczki Odpowiedz Link
pia.ed Re: Moze jeszcze zdazysz zobaczyc .. 15.05.09, 17:37 Te niemieckie bocianki wygladaja czasem jak zdechle, bo obraz w kamerce zmienia sie tylko co 5 minut. Obserwowalam wlasnie te bociany w Ustroniu, sa sliczne, ale co to za papiery w gniezdzie??? www.bociany.edu.pl/ Odpowiedz Link
pia.ed Ustronie .... 16.05.09, 12:52 www.bociany.edu.pl/ Dalej tylko 3 bocianki, a bocianica niestrudzenie rozdrabnia siano w gniezdzie. www.bociany.edu.pl/projekt.php?str=4 Zebrane informacje o bocianach autor opracowania: Danuta Daroszewska Spis treści: Gniazdo Jajo Pisklę Technika latania Bocianie podróże Odpowiedz Link
super222 Re: Ustronie .... 16.05.09, 15:12 pia.ed: wydaje mi się, że pisze się Ustroń, a nie Ustronie. Ustroń jest uroczą miejscowością w woj. śląskim, ulubionym przez byłych WIP-ów PRL-owskich (Ziętek, Gierek i in.). Założenie było takie, żeby cały Ustroń stanowił miejsce wypoczynku dla górników. Powstały więc liczne sanatoria i domy wypoczykowe. Całe wzgórze u stóp Ustronia usiane jest budynkami zwanymi *trójkątami* z uwagi na ich kształt. Miało ich byc ponad 20, ale jest mniej - nie wiem dokładnie ile. Niektóre są czynne, inne stoją *odłogiem* i niszczeją. Wiadomo, że jak się czegoś *nie używa*... Natomiast baza zabiegowa w Ustroniu jest jedyna taka w Polsce. Żadna inna miejscowość o charakterze leczniczym nie może się równać z Ustroniem. Zapoczątkowana budowa centrum rehabilitacyjnego ukończona została już za czasów III RP i jest to obiekt na miarę XXI wieku. Dwa piętra nad poziomem, 3 poniżej poziomu, windy, basen, sale gimnastyczne, gabinety zabiegowe. Na te zabiegi chodzi się z tych *jaskółek* właśnie. Jest cudnie i korzystnie dla zdrowia. A bociankom dzisiaj pewnie bardzo zimno...czy z tych dwóch jajeczek coś się jeszcze wykluje? Odpowiedz Link
super2222 Re: Ustronie .... 16.05.09, 18:45 Co ja pisze ,przecież ptaki są zimnokrwiste.Bociany tez zaliczają się do ptaków to nie może być im zimno.Ale się zagmatwało. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ustron .... 16.05.09, 18:52 No to sie cos nowego dowiedzialam, bo miejscowosci wypoczynkowych na poludniu Polski prawie nie znam ... Znalazlam Ustron na mapie googla. Jajka moze przemarzly albo nie sa zaplodnione. Faktycznie to dalej nie wiem, czy bocian zapladnia za jednym zamachem, czy musi sie meczyc kilka razy aby zaplodnic wszystkie jajka Odpowiedz Link
anoagata Re: Ustronie .... 16.05.09, 19:24 Na pewno pisze się Ustroń bo ustronie to u nas się mówi że się idzie na ustronie jak nie ma w domu łazienki. Odpowiedz Link
super222 Re: Ustronie .... 16.05.09, 19:27 U nas też sie tak mówi, chociaż mamy łazienkę. Tak właśnie, dobrze interpretujesz. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ustronie .... 16.05.09, 20:42 U mnie mowilo sie, ze idzie sie "na stronę" ... a w akademiku ze idzie sie do sracza ... To takie lokalne roznice Odpowiedz Link
cortyzol Re: Ustronie .... 17.05.09, 10:07 A co na to boćki,też idą na stronę zawietrzną czy na.O mamy nowa Super. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ustron .... 17.05.09, 18:34 Zebys wiedzial, ze bocki tez idą na stronę ... Ustawiaja sie na skraju gniazda kuperkiem na zewnatrz i puszczaja w powietze taką bialą strugę. Czy nie zauwazyles, ze kant gniazda jest bialy? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ustron .... czwarty bocianek 17/5 18.05.09, 10:25 www.bociany.edu.pl/ Widzialam przed chwila, a poza tym napisano o tym informacje ... Odpowiedz Link
super222 Re: Ustron .... piąty bocianek 19.05. 19.05.09, 12:20 Pojawiła się informacja, że wykluło się piąte bocianiątko w Ustroniu. Nic nie widać bo pada deszcz. Stało sie to ok. 1,5 godziny temu, bo jeszcze o 10-tej tej informacji nie było. Gratulacje dla pięknej pary. Odpowiedz Link
wilczyca1953 Re: Super2222 20.05.09, 08:13 Koleżanko 2222 nie ma to już innych nicków.Super222 jaka jest taka jest, ale jest .Może się trochę pogubiła na tym uniwerku ale nie znaczy ,że można ją źle traktować. Jak masz coś do kogo to przywal otwarcie jak np. ja to robię czy już najlepiej Anoagata. Pieprzenie w bambus. Wacka też jest numer.Będzie chyba ze 13-e. Odpowiedz Link
wilczyca1953 Re: zobacz! wykluwanie piskląt! 20.05.09, 08:05 Szóstka a co Tobie się kurcze stało.Padłaś jak kawka/bocian/Łażą po Tobie a Ty bociany karmisz. Odpowiedz Link
super222 Re: zobacz! wykluwanie piskląt! 20.05.09, 08:24 W tym wątku, to czekałam na wyklucie się piątego jajeczka, co stało się wczoraj.I jest to ostatnie piskle w tym gnieździe. Teraz będę obserwowała ich start w życie, aż do sierpnia. Może odlecą. Bo podobno gdyby były za słabe, to muszą zostać. Rodzice polecą, bo u nich takie *bocianie* prawo. Lot za oceany jest bardziej ważniejszy od opieki nad potomstwem. Bocianki są cudne, świergolą gdy tylko wydostaną się na zewnątrz. Podobno muszą świergolić, bo gdyby stara zauważyła, że jest ciche, to może uważać za zdechnięte i wyrzuci poza gniazdo. Przeczytałam o tym. Padałam, bo wiedziałam, że warto się podnieść. Przybyłaś przecież... Odpowiedz Link
pia.ed wykluwanie piskląt ........... odloty 21.05.09, 23:43 Kiedy nadchodzi czas odlotow, to mlode bociany sa juz samodzielne i rodzice nie musza sie nimi opiekowac! Mimo ze nigdy nie byly w Afryce, to trafiaja do niej za pomoca wewnetrznego kompasu. Widzialam 50 minutowy film z zycia bocianow. Pokazano jak tysiacami zbieraja sie w poblizu Gibraltaru, aby czekac na pomyslny wiatr ktory przeniesie je na wybrzeze Afryki. Odpowiedz Link
super222 Re: bociany polskie 22.05.09, 12:24 W Ustroniu (tylko to gniazdo obserwuję, bo na inne brak czasu), mamy pięć pisklątek, a to już spora rodzina bociania. To najwcześniejsze już wyciąga długą szyjkę i jest bardzo ruchliwe. Najbardziej podoba mi się postawa pani bocianowej. Ona stoi w taki sposób, by cieniem swojej sylwetki chronić maleństwa przed promieniami słonecznymi. Prawie nigdy nie spotykam pana bociana. Odpowiedz Link
super222 Re: bociany polskie 26.05.09, 09:12 Z okazji dzisiejszego święta, gratulacje, wyrazy najszczerszej sympatii dla matki pięcioraczków w Ustroniu. PS. A bociana znów nie widziałam. Jak można kilka tygodni przetrwać na powierzchni nie większej niż promień 50 cm. Dla mnie jest to bohaterstwo, a nie wiedziałam o tym. Kiedy ta matka bocianków będzie mogła rozwinąć skrzydła i opuści gniazdo bodaj na pół godziny. Wie ktoś? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: bociany polskie 26.05.09, 09:38 Bociany się podmieniają i nie zawsze widzisz tylko bocianową. Odpowiedz Link