Dodaj do ulubionych

Pyt. o WTC na samozatrudnieniu (uwaga nudne)

03.01.10, 13:28
Czy mozecie mi pomoc drogie Kolezanki?
Wlasnie probuje rozgryzc Tax Credit'y, jako ze za 10 tyg. spodziewam sie dziecka.
Poczytalam juz sobie troche w sieci, wiec bardzo zielona chyba nie jestem, ale mam kilka watpliwosci.

1) Gdybym wystapila w styczniu/lutym o WTC, to czy bierze sie pod uwage zarobki z poprzedniego roku podatkowego? Jesli tak, to zarabiajac z mezem powyzej 17.965 f/rok -bez dziecka, mozemy zapomniec o WTC, zgadza sie?
2) Czy jezeli dziecko urodzi sie pod koniec marca, to najlepiej od razu wystepowac o WTC, czy czekac na koniec roku podatkowego? Moze to byc roznica kilku dni, a bedzie przeciez roznica w dochodach za nowy rok podatkowy.
3) Wystepujac o WTC jako osoba samozatrudniona musze podac liczbe godzin przepracowanych w tygodniu i tutaj mam wielki problem, poniewaz na poczatku roku (przed ciaza) pracowalam wiecej godzin, teraz coraz mniej, bo nie daje rady. Wiem,ze nalezy wpisac srednia liczbe godzin, ale u mnie jest to duzy rozrzut i naprawde prawie kazdy tydzien wygladal inaczej.
Jesli zlicze wszystkie godziny i podziele przez liczbe tygodni w roku, to moze mi nie wyjsc wymagane min.16/tydz. Poza tym, co z tygodniami, kiedy bylam chora czy na urlopie. Przyznam, ze na "swoim" nie zalowalam sobie odpoczynku. Czy te tygodnie tez brac pod uwage wyliczajac srednia godzin w tyg. No i czy w ogole to liczenie sredniej ma sens?

4) gdzies znalazlam info, ze starajac sie o WTC bedac juz na Maternity, nalezy podac liczbe godzin tuz przed przejsciem na Maternity i znowu musi to byc min.16/tydz. A co z urlopem bedac na samozatrudnieniu- czy przed przejciem na macierzynski moge sobie wziac np. 2 tyg. urlopu (bezplatnego oczywiscie)? Gdzie indziej znowu czytalam, ze jesli skoncze prace, to automatycznie powinnam to zgloscic i zaczac pobierac macierzynski.
I znowu: czy moge wziac urlop czy nie? Czy jezeli w ostatnim tyg. pracy nie pracowalam 16 godz. to nie dostane WTC, lub czy jezeli w ostatnim tyg. przed macierzynskim pracowalam 16 h, a wczesniej nie - to tez nalezy mi sie WTC. Ale to zagmatwane....

5) Nie moge sie polapac w Child Tax Credit - czy jest to przyznawane kazdemu rodzicowi tak jak Child Benefit, czy tez nalezy spelniac jakies warunki?
Obserwuj wątek
    • cherrie Re: Pyt. o WTC na samozatrudnieniu (uwaga nudne) 03.01.10, 13:41
      Przyklady ze stony HM Revenue dot. liczby godzin. Moze ktoras z Was madrzejsza jest i to rozumie.

You must tell us the number of hours you would normally work if you were not on maternity leave.

Examples to help you work out your usual hours

1. Jim usually works 28 hours a week. But this week he took 2 days off unpaid and only worked 17 hours. He expects to work 28 hours a week again next week, and for the foreseeable future. So his usual hours are 28 hours a week.
    • cherrie NIEAKTUALNE! 03.01.10, 14:20
      Wlasnie zrobilam sobie symylacje na przyszly rok i i tak nie nalezy sie
      nam WTC, jedynie CTC.
      I tutaj, tak z ciekawosci - czy tez nalezy pracowac 16h/ tydz jesli sie
      staram o CTC. W symulacji nie bylo roznicy czy pracuje 12 czy 17 godz.
      Wiec moze to nie ma znaczenia?

• galadriella Re: NIEAKTUALNE! 03.01.10, 14:26
        Nie trzeba pracować 16 godzin do ctc.
        Chyba przysługuje nawet niepracującym (tu nie jestem pewna na 100%), ja przy 3
        godzinach pracy na tydzień normalnie dostawałam ctc.
        • plain-vanilla Re: NIEAKTUALNE! 03.01.10, 14:58
          Nie trzeba być zatrudnionym, żeby dostawać CTC.
      • chuti Re: NIEAKTUALNE! 03.01.10, 15:58
        cherrie napisała:

> Wlasnie zrobilam sobie symylacje na przyszly rok i i tak nie nalezy sie
        > nam WTC, jedynie CTC.
        > I tutaj, tak z ciekawosci - czy tez nalezy pracowac 16h/ tydz jesli sie
        > staram o CTC. W symulacji nie bylo roznicy czy pracuje 12 czy 17 godz.
        > Wiec moze to nie ma znaczenia?
        >

jesli dochody za poprzedni rok byly zbyt wysokie na WTC ale w tym roku
        spodziewacie sie mniejszych to po otzrymaniu od nich "award notice" na CTC
        dzwonisz i zmieniasz estimated income for current tax year i bazuja twoja
        aplikacje na tym wlasnie dochodzie i zaczynaja placic WTC
        • cherrie Re: NIEAKTUALNE! 03.01.10, 16:17
          tak, tylko ja zrobilam symulacje na dochody jakich sie spodziewam w
          przyszlym roku i wyszlo, ze nalezy sie tylko CTC w kwocie 870f/rok
          Wiec na Maternity Sure Grant tez sie nie zalapie, bo tam musi byc CTC
          cos tam powyzej 1000f
          • abri Re: 01.03.10, 22:57
            > Wiec na Maternity Sure Grant tez sie nie zalapie, bo tam musi byc CTC
            > cos tam powyzej 1000f

tak mi sie przypomnialo, bo nie mialam czasu wtedy odpisac.
            Po urodzeniu dziecka skladacie podanie, kwota ktora dostaniecie bedzie zalezala od dochodow za 2009-2010 (podejrzewam, ze wypelnicie to dopiero w kwietniu). Piszesz, ze wyliczalas sobie kwote jakiego dochodu sie spodziewasz w 2011. Czy na pewno dobrze liczysz swoj dochod? Nie wiem czy jestes na MA czy na SMP, majac MA nie liczy sie macierzynskiego do dochodu, majac SMP odejmuje sie pewna kwote (2 lata temu to bylo 100 funtow za kazdy tydzien). Jesli jednak dochody beda nizsze niz w 2010, zadzwon i ją podaj. Dostaniesz aktualizacje i wtedy jest wieksza szansa na dostanie becikowego.
            Z wyslaniem papierow na becikowe nie musisz sie spieszyc, masz 3 miesiace, z tym ze liczy sie data kiedy dostana list, a nie data wysylki na poczcie.
            • abri Re: 01.03.10, 22:59
              doczytalam ze jestes samozatrudniona, wiec masz MA
              napisz, czy dobrze liczylas przewidywany dochow
    • aniaheasley Re: Pyt. o WTC na samozatrudnieniu (uwaga nudne) 03.01.10, 18:33
      Prog dochodu na pare (joint claim) wynosi obecnie £17195 rocznie
      brutto. WTC jest zawsze poczatkowo naliczany w oparciu o dochody za
      ubiegly rok podatkowy, chyba ze dochody spodziewane w biezacym roku
      podatkowym sa albo mniejsze, albo o 25 tysiecy funtow wyzsze niz w
      ubieglym roku podatkowym, wtedy podstawa naliczenia WTC sa dochody
      spodziewane w biezacym roku podatkowym. Jezeli Wasze dochody zarowno
      za okres od kwietnia 08 do kwietnia 09 i kwietnia 09 do kwietnia 10
      sa wyzsze niz £17195 to WTC sie nie nalezy.

CTC nalezy sie do gornej granicy dochodow ok. 54000 na pare brutto.
      • cherrie czy MA naprawde nie liczy sie do dochodow? 02.03.10, 08:53

No wlasnie, jestem juz na MA od 10.02 i tak sie ostatnio zastanawialam czy dalej normalnie bede placic skladki na NI i czy przy rozliczaniu sie w kwietniu za rok 09/10 mam dodac do swojego dochodu "dochod" z MA?
        Jesli nie to moge prosic jakis link do tej informacji? wolalabym sie upewnic osobiscie ;-)

Druga sprawa to WTC. Wiem, ze aby go dostac nalezy pracowac min. 16h/tydz. i z tego co wyczytalam, to liczy sie ostatni tydzien pracy. Ja w ostatnim tygodniu przepracowalam....5 godz. Jak wyliczylam sobie srednia godz. za dany rok to wyszlo chyba 15,5 h/ tydz. Ale to nie bylo tak,ze tak malo pracowalam tylko mialam duzo urlopu i innego wolnego nie zaleznego ode mnie ale od klientow.
        Czy to oznacza, ze nici z WTC ze wzgledu na brak tych 16h/tydz?

Trzecia rzecz: jezeli przewiduje, ze w 2010/11 nasze odchody (na pare) beda nizsze niz 17195 (zakladajac, ze nie wliczam MA i ze przejdzie ten "problem" z 16 h/tydz.) to jak mam sie starac o ten WTC? Wybaczcie, ale jestem zielona w tych sprawach...
        Mam wypelniac wnoski juz teraz, po urodzeniu sie dziecka (za 1-3 tyg) czy w nowym roku podatkowym?
        Moglybyscie mi to przedstawic tak "lopatologicznie" prosze, bo sie pogubilam juz ze wszystkim. Albo to ciaza mi sie takie dziury w mozgu wyzera...
        • aniaheasley Re: czy MA naprawde nie liczy sie do dochodow? 02.03.10, 10:42
          Zadzwon do Tax credit juz teraz, popros o formularz. Zanim
          dostaniesz formularz (trwa to ok 2 tygodni) to akurat dziecko sie
          urodzi :) i wtedy wypelnisz. Na poczatek dostaniesz CTC, a po 5
          kwietnia 2010 bedziesz mogla podac szacunkowy dochod na rok 2010-11,
          ktory wtedy bedzie juz 'obecnym rokiem podatkowym' i na tej
          podstawie nalicza Ci WTC, jezeli ten szacunkowy dochod bedzie nizszy
          od progu obowiazujacego. To pewnie troche wzrosnie z 17196.
          Czy Ty jestes samotna matka?
          Bo jezeli nie to wystarczy ze jedna osoba w rodzinie z dzieckiem
          pracuje, zeby para dostawala WTC.

Do dochodu na potrzeby WTC podaje sie wszystkie formy dochodu
          podlegajace opodatkowaniu, w tym wszystkie zasilki ktore podlegaja
          opodatkowaniu.
          • abri Re: czy MA naprawde nie liczy sie do dochodow? 02.03.10, 11:30
            Tu jest link
            tiny.pl/hgxgz
            to okno otwiera sie kiedy robisz kalkulacje, czy sie kwalifikujesz, strona gdzie jest pytanie o income, nacisniej calculate earnings, potem nacisnij Statutory Maternity Pay, z boku otworzy sie pomoc i bedzie tam tez napisane o MA.

Jesli masz watpliwosci odnosnie swoich godzin, dzwon do nich i pytaj. Od tego sa. I nie miej oporow poprosic o tlumacza, bo Twoja sytuacja jest dosc zawila.
            • abri Re: czy MA naprawde nie liczy sie do dochodow? 02.03.10, 11:31
              w tym linku ktory podalam, alfabetycznie odnajdz SMP i tam bedzie info o MA
              • cherrie MA=dochod 02.03.10, 13:12
                Abri pisze:
                " Nie wiem czy jestes na MA czy na SMP, majac MA nie liczy sie
                macierzynskiego do dochodu,.."

a Ania:
                "Do dochodu na potrzeby WTC podaje sie wszystkie formy dochodu
                podlegajace opodatkowaniu, w tym wszystkie zasilki ktore podlegaja
                opodatkowaniu"

Abri, pewnie ten MA liczy sie do dochodu.
                • aniaheasley Re: MA=dochod 02.03.10, 13:39
                  MA nie liczy sie jako dochod na potrzeby tax creditu
                  • cherrie Re: MA=dochod 02.03.10, 14:29
                    Ania,
                    Pisalas: "Do dochodu na potrzeby WTC podaje sie wszystkie formy dochodu podlegajace opodatkowaniu, w tym wszystkie zasilki ktore podlegaja opodatkowaniu."

a potem: "MA nie liczy sie jako dochod na potrzeby tax creditu"

Czyli co MA nie jest zasilkiem czy jest zasilkiem ale niepodlegajacym opodatkowaniu?
                    Sorki, ze sie tak czepiam;-)

• aniaheasley Re: MA=dochod 02.03.10, 14:48
                      Maternity Allowance jest zasilkiem nie podlegajacym opodatkowaniu,
                      wiec nie trzeba go uwzgledniac w sumie dochodu rocznego na potrzeby
                      tax creditu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka