cherrie
03.01.10, 13:28
Czy mozecie mi pomoc drogie Kolezanki?
Wlasnie probuje rozgryzc Tax Credit'y, jako ze za 10 tyg. spodziewam sie dziecka.
Poczytalam juz sobie troche w sieci, wiec bardzo zielona chyba nie jestem, ale mam kilka watpliwosci.
1) Gdybym wystapila w styczniu/lutym o WTC, to czy bierze sie pod uwage zarobki z poprzedniego roku podatkowego? Jesli tak, to zarabiajac z mezem powyzej 17.965 f/rok -bez dziecka, mozemy zapomniec o WTC, zgadza sie?
2) Czy jezeli dziecko urodzi sie pod koniec marca, to najlepiej od razu wystepowac o WTC, czy czekac na koniec roku podatkowego? Moze to byc roznica kilku dni, a bedzie przeciez roznica w dochodach za nowy rok podatkowy.
3) Wystepujac o WTC jako osoba samozatrudniona musze podac liczbe godzin przepracowanych w tygodniu i tutaj mam wielki problem, poniewaz na poczatku roku (przed ciaza) pracowalam wiecej godzin, teraz coraz mniej, bo nie daje rady. Wiem,ze nalezy wpisac srednia liczbe godzin, ale u mnie jest to duzy rozrzut i naprawde prawie kazdy tydzien wygladal inaczej.
Jesli zlicze wszystkie godziny i podziele przez liczbe tygodni w roku, to moze mi nie wyjsc wymagane min.16/tydz. Poza tym, co z tygodniami, kiedy bylam chora czy na urlopie. Przyznam, ze na "swoim" nie zalowalam sobie odpoczynku. Czy te tygodnie tez brac pod uwage wyliczajac srednia godzin w tyg. No i czy w ogole to liczenie sredniej ma sens?
4) gdzies znalazlam info, ze starajac sie o WTC bedac juz na Maternity, nalezy podac liczbe godzin tuz przed przejsciem na Maternity i znowu musi to byc min.16/tydz. A co z urlopem bedac na samozatrudnieniu- czy przed przejciem na macierzynski moge sobie wziac np. 2 tyg. urlopu (bezplatnego oczywiscie)? Gdzie indziej znowu czytalam, ze jesli skoncze prace, to automatycznie powinnam to zgloscic i zaczac pobierac macierzynski.
I znowu: czy moge wziac urlop czy nie? Czy jezeli w ostatnim tyg. pracy nie pracowalam 16 godz. to nie dostane WTC, lub czy jezeli w ostatnim tyg. przed macierzynskim pracowalam 16 h, a wczesniej nie - to tez nalezy mi sie WTC. Ale to zagmatwane....
5) Nie moge sie polapac w Child Tax Credit - czy jest to przyznawane kazdemu rodzicowi tak jak Child Benefit, czy tez nalezy spelniac jakies warunki?