06.04.10, 13:24
Moja corka ma problem skorny, chcialabym bardzo prosic o rade, czy moglabym
napisac na priva, postaram sie zamiescic zdjecia. Przyznam, ze jestem w
temacie zielona i nigdy z czyms podobnym sie nie spotkalam, ani u wlasnych
dzieci ani znajomych i martwie sie bardzo. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gypsi Re: Do Gypsi 06.04.10, 14:40
      Pisz na gypsi.uk@gmail.com bo gazetowy mnie wkurza. Czekam.
    • najma78 Re: Do Gypsi 06.04.10, 18:00
      Wyslalam emaila z mojego prywatnego, nie gazetowego.
      • gypsi Re: Do Gypsi 07.04.10, 01:07
        Najma, MOJ gazetowy mnie wkurza.
        Nic nie doszlo na gmaila, mozesz wyslac jeszcze raz?
    • najma78 Re: Do Gypsi 07.04.10, 09:33
      Wyslalam jeszcze raz na adres, ktory podalas. Nie wiem czemu poprzednio nie
      doszlo. Moze tym razem sie udalo. Pozdrawiam
      • gypsi Re: Do Gypsi 07.04.10, 12:18
        Nadal nic nie ma, Najmo sprawdz dokad wysylasz prosze. W moim adresie jest
        kropka po gypsi, a najlepiej go przeklej po prostu
        gypsi.uk@gmail.com
    • najma78 Re: Do Gypsi 07.04.10, 13:08
      Skopiowalam i wkleilam juz za pierwszym razem, sprawdzilam dokladnie i wyglada
      na to ze wyslalam pod ten adres, ktory podalas. Nie wiem czemu nie dostalas, ale
      nie to jest teraz wazne, napisze ci na forum, moze i inni spotkali sie z czyms
      podobnym.

Dwa tygodnie temu bylam z corka u
      lekarza, bo miala na powiece, zaraz na zakonczeniu oka i lekko pod oraz na
      czole, nad brwia lekko czerwona, szorstka plame, narzekala w szkole ze ja to
      szczypie, swedzi. Zabukowalam wizyte u lekarza, GP powiedziala, ze to dosc
      popularny problem i jest to
      prawodpodobnie grzybica lub moze jakis rodzaj egzemy, corka
      najprawdopodbniej brudnymi rekoma potarla powieke i tak to sie zaczelo.
      Pytala tez czy mamy zwierzeta, mamy swinki morskie, rybki i kury,
      powiedziala, ze byc moze od swinek, ale moglo byc z wszystkiego.
      Przepisala krem o nazwie Nystaform HC do stosowania 2 razy dziennie. Minely 2.5
      tygodnia nie poprawilo sie a pogorszylo, gdyz plama sie rozrosla, zrobila sie
      czerwona, skora sie lekko luszczy i sa na niej jakby pecherzyki ale nic sie nie
      saczy, w srodku jest to jakby nieco jasniejsze. Na dworze lekko jasnieje. Swedzi
      troche i wyglada okropnie. Pogooglowalam i poczytalam na temat grzybic, ale mam
      metlik w glowie, ogladalam zdjecia juz nic nie wiem, bardzo sie stresuje.
      Pytalam lekarke czy to zarazliwe,zwlaszcza ze moja childminder sie martwila,
      powiedziala ze nie. Wczoraj nie
      dostalysmy sie do lekarza, dzis mamy wizyte na 11.20. Nigdy nie spotkalam sie z
      czyms podobnym, nie wiem jaki jest rozwoj tego paskudztwa i jakie leczenie
      najlepiej zastosowac, czy poprosic o wizyte u specjalisty, czy leczenie jest
      trudne, ale jesli to grzybica to raczej tak.
      Jestesmy juz po wizycie, przyjela nas nurse practitioner, bo maja tlok gdyz
      dwoch lekarzy jest na urlopie. Przyznam ze byla zdziwiona i choc bardzo mloda
      juz nie jest przyznala ze nigdy czegos takiego nie widziala. Po konsultacji z
      lekarzem przepisala antybiotyk o nazwie Flucloxacillim Elixir BP, mam podawac 4
      razy na dzien i dala krem Aveeno, wziela pomiary W piatek rano mamy wizyte u
      lekarza u ktorego bylysmy za pierwszym razem, wspomniala cos ze pewnie trzeba
      bedzie wziac kawalek tego do zbadania. Tak to wyglada na dzien dzisiejszy. Czy
      spotkalas sie z czyms podobnym? Pozdrawiam?

• leyla76 Re: Do Gypsi 07.04.10, 14:06
        nie wiem czy to to samo, ale moja corka cierpiala z powodu grzybicy. zaczelo sie
        podobnie jakas czerwona plama na buzi, bardzo swedzaca.w srodku troche
        wklesnieta z wyrazna wybrzuszona czerwona obwodka. na nasze nieszczescie
        rozprzesztrzenilo sie to na skore glowy, malej wypadly wloski w tym miejscu. na
        poczatku GP stwierdzil ze to egzema, potem poprosilismy o skierowanie do
        dermatologa, a ze trzeba bylo czekac dosc dlugo na wizyte to porosilismy o
        skierowanie do prywatnego. ten pobral probki i kazal czekac 8tyg na wyniki. po
        tym okazalo sie ze to grzybica. dostalismy krem lamisil i tabletki Gliseofulvin.
        leczylismy dziecko przez 3 lata. po lekach jakby sie polepszalo, pare miesiecy
        pozniej grzybica wracala. na glowie wloski odrastaly ale bardzo slabo. w zeszlym
        roku zabralismy dziecko do dermatolga w Turcji (maz jest Turkiem). tam okazalo
        sie ze dziecko ma nadal grzybice, chociaz w Anglii nam mowiono ze juz jest
        zdrowa. Co lepsze w Turcji na wyniki czekalismy godznine nie 8 tyg. okazalo sie
        ze zarazil sie tez synek. na dodatek dermatolog stwierdzila, ze to leczenie
        ktore dziecko mialo w anglii bylo nie wlasciwe bo i dawka leku byla za mala i
        leczenie trwalo za krotko i dlatego byly nawroty. w turcji corka dostala
        tebrifine w tabletkach. przyjmowala ja przez 3 mies, synek to samo. od tego czsu
        (dmucham na zimne) nic sie nie dzieje. zadnych niepokojacych plamek, wlosy
        odrosly kompletnie.

troche sie rozpisalam. mam nadzieje ze twoje dziecko nie ma grzybicy bo jest to
        naprawde paskudztwo i mozna tym zarazic innych. dodam tylko ze z mojego
        doswiadczenia w anglii nie podchodza do twego zbyt powaznie. dodam jeszcze ze to
        co mialo moje dziecko to tinea capitis i tinea corporis
        • najma78 Re: Do Gypsi 07.04.10, 14:37
          Dzieki leyla za szczegolowa informacje i za nazwe grzyba, wygooglowalam i na
          jednym zdjeciu wygladalo to bardzo podobnie do tego co corka ma, tez mi sie
          wydaje ze to grzyb. Wiem ze grzybica jest zarazliwa, wiec nie wiem czemu lekarz
          a potem pielegniarka mowia ze nie jest. Corke to swedzi, ale chyba nie tak
          bardzo, bo rzadko to pociera. Pirwszy krem czyli nystaform jest
          przeciwgrzybiczny i zawiera sterydy wiec teoretycznie nie powinno sie pogorszyc
          jesli to grzybica, chyba ze nietrafiony. :(
    • najma78 Re: Do Gypsi 07.04.10, 14:44
      Wygooglowalam zdjecia eczemy i znalazlam takie wokol oczu,tez sa podobne do tego
      co corka ma.
      • gypsi Re: Do Gypsi 07.04.10, 22:01
        Nadal nic nie dostalam.
        Bez zdjecia to w ogole trudno powiedziec, obie moga wygladac podobnie. Najlepiej
        byloby zerknac na zywo, przy watpliwosciach najlepiej pobrac posiew i zobaczyc.
        Krem przeciwgrzybiczy i ze sterydami powinien pomoc na obie rzeczy.
        Grzybica owlosionej skory glowy jest troche inna niz skory gladkiej, bo
        spowodowana innym grzybem. Na skore gladka zwykle wystarczy leczenie lokalne, na
        skore glowy raczej od razu tabletki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka