Dodaj do ulubionych

funding na studia

15.06.10, 15:27
dziewczyny czy ktoras jest w temacie? studiuje i ma granty/funding?
chodzi mi o praktyczne uwagi bo czytam w necie i raz mi wychodzi ze sie
kwalifikuje a raz ze nie.
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: funding na studia 15.06.10, 17:18
      www.direct.gov.uk/en/EducationAndLearning/UniversityAndHigherEducation/StudentFinance/index.htm
      a najlepiej sprawdz w swojej szkole, Financial Support Office, tam powinni Ci
      udzielic wszystkich wskazowek - rozne szkoly rozne rodzaje pomocy oferuja, plus
      Twoj lokalnu council powinien przyjmowac wnioski w sprawie dofinansowan.
      Ja dzwonilam na jakas infolinie, zeby przyslali mi druki, bo w necie ich nie
      bylo. Aha i zalezy tez duzo jakie to studia, jakie masz juz wyksztalcenie, jaki
      tryb studiowania oraz jakie masz dochody na rodzine.
      • chuti Re: funding na studia 15.06.10, 17:35
        rozumiem, czy Ty dostalas grant jako mature student? zaraz sprawdze linki no i
        umowie sie w financial office. biore rozne opcje pod uwage i juz jestem z lekka
        zakrecona powiem szczerze
        • kingaolsz Re: funding na studia 15.06.10, 18:31
          tak, dostalam dofinansowanie do szkoly, na zakup podrecznikow itp.
          wiekszosc informacji znalazlam wlasnie na tej stronie, ktora podalam oraz w
          mojej "student handbook", ktora dostalam po rozpoczeciu roku akademickiego (
          dopiero jak zaczelam studia to dowiedzialam sie o mozliwosciach dofinansowan).
          • samotna.uk Re: funding na studia 15.06.10, 19:20
            A ja wlasnie siedze nad swoja aplikacja o student financial support. Aplikuje o
            student loan, maintaince loan i grant. I tak sie zastanawiam czy wyslac im
            oryginaly dokumentow? Bo nie mam jak udowodnic ze jestem tutaj ponad 3 lata i
            wysylam wiec dokumenty jak p60, umowe z bylym pracodawca, list z banku itp. Nie
            wiem czy mam zalaczyc faceta mojego P60?

Do autorki nie wiem czy aplikujesz o to co ja wlasnie ale jeli tak to rob to
            teraz bo masz czas do 25 czerwca.
            • samotna.uk Re: funding na studia 15.06.10, 19:25
              A i jeszcze dopiero cvo prace zmienilam i tutaj teraz mam koleczko bo pracowalam
              przez 3 lata dla jednej firmy i oni nie wymagali home-office. I teraz jak sie
              przenioslam to poprosili abym zrobila wiec zlozylam papiery i wsylalam juz wraz
              z dowodem/A ze sierotka jestem nie skopiowalam go sobie. Mam list z home
              office,ze oni rozpatruja maja aplikacje i przyznany numer referencyjny. Powinnam
              wyslac dane bez dowodu i wyslac im ten list? kopie czy prawdziwy list?

Zadzwonilam na infolinie dzisiaj to mi babka powiedziala zeby wyslac co mam ale
              wlasnie nie powiedziala czy kopie czy list. Odsylaja dokumenty? czy znaczek
              wlozyc.?czy poprostu same kopie wszystkiego?
              • chuti samotna- 15.06.10, 19:45
                ja bylam na tej stronie i pisza ze aplikacje na part time 2010/2011 jeszcze nie
                sa dostepne. to jak mam zlozyc aplikacje do 25 czerwca heh. zakrecam sie coraz
                bardziej, bo na kazdej stronie inaczej. jutro dzwonie do financial office na uni
                na ktorym chce studiowac.
                • samotna.uk Re: samotna- 15.06.10, 19:56
                  chuti nie wiem jak jest z part-time. Ja sie zarejestrowalam w ucas niecaly
                  tydzien temu, wyslalam papiery i mam pierwsze interview na uni w czwratek. I
                  dzwonilam dzisiaj na info linie i caly czas powtarzaja,ze dla ,,nowych,,
                  studentow zaczynajacych kurs od wrzesnia 2010 aplikacja musi byc zlozona do 25
                  czerwca.

Starting uni in September? Apply by 25 June

You need to apply for finance – and send in all the evidence that Student
                  Finance England asks for – by 25 June. If you (and your parents or partner) miss
                  this deadline, you might not get your money for the start of term, or be able to
                  start your course.

A zas jak wejdziesz na part-time to :
                  Application forms for the Fee Grant and Course Grant for 2010/11 will be
                  available to download in summer 2010.

Wiec chyba inaczej to sie ma dla part-time jednak. Ja jako ,ze na full-time juz
                  teraz wysylam,znaczy sie jutro rano.
                  • chuti Re: samotna- 15.06.10, 20:10
                    samotna.uk napisała:

> A zas jak wejdziesz na part-time to :
                    > Application forms for the Fee Grant and Course Grant for 2010/11 will be
                    > available to download in summer 2010.
                    >

no i wlasnie o ten fragment mi chodzilo, ze jednak part time kurcze inaczej. no
                    nic jutro sie dowiem. ja chcialam full time ale mysle ze nie dam rady czasowo.
                    z ciekawosci, gdzie bedziesz studiowac?
                    • samotna.uk Re: samotna- 15.06.10, 20:39
                      Univerity of central Lancanshire...jak sie dostane oczywiscie;p Zapisalam sie na
                      Ba Hons Interior Design, a Ty?

zadzwonilam na infolinie dzisiaj znowu i sie dowiedzialam,ze moge wyslac
                      dokumenty ale aplikacja bedzie wstrzymana dopoki nie wysle paszportu. Same
                      oryginaly dokumentow trzeba wyslac i zwrotna koperte ze znaczkiem jak sie chce
                      to odzyskac;p Nic, wysylam co mam i niech dzadza znac co jeszcze potrzebuja. Ale
                      zachodu z tym;p
                      • chuti Re: samotna- 15.06.10, 20:46
                        ja mysle Manchester Metropolitan University, business management.
                        na part time widze zdecydowanie mniejszy wybor niestety
              • kingaolsz Re: funding na studia 15.06.10, 21:50
                samotna.uk napisała:

> A i jeszcze dopiero cvo prace zmienilam i tutaj teraz mam koleczko bo pracowala
                > m
                > przez 3 lata dla jednej firmy i oni nie wymagali home-office.

Ale firma nie ma nic do tego, to TWOJ obowiazek zeby wystapic o WRS do Home
                Office. Czyli tak naprawde to pracowalas nielegalnie.

Co do dokumentow to nic nie trzeba wysylac, tylko pojsc do swojego lokalnego
                biura od edukacji ( najczesciej w councilu) - nazwa tego biura jest na koncu
                formularza o dofinansowanie i oni skopiuja dokumenty na miejscu, a oryginaly
                oddadza od razu. I ten urzednik bedzie sprawdzal te 3 lata, wiec trzeba miec
                wszystko ze soba ( sa bardzo dociekliwi).

Aha i o dofinansowanie mozna sie starac rowniez po rozpoczeciu roku
                akademickiego, tyle, ze pierwsze raty bedzie trzeba samemu uiscic. Pozniej
                nadplata zostanie zwrocona.
                • samotna.uk Re: funding na studia 15.06.10, 23:05
                  Kinga na direct.gov zarejestrowalam sie i kaza wlasnie wyslac dokumenty
                  wszystkie. Nie wiedzialam ,ze mozna to rowniez w councilu zalatwic. Co do home
                  office-nikt wczesniej mi nie powiedzial o tym a ja sie dowiedzialam jakies pol
                  roku temu i zwlekalam nie wiem czemu a teraz wymagano w pracy wiec wyrabiam-na
                  szczescie w toku. Wszystkie papiery posiadam chyba oprocz tego paszportu bo
                  jeszcze z home office nie odeslali.

Tak mi w szkole i ucas polecil zeby sie zarejestrowac w ,,student financial
                  support,, i tak jakos to poszlo wie juz chyba tak zostawie. Musze pomyslec o
                  jakims zakwaterowaniu ale nie wiem bo ja narazie mam 50 min pociag od siebie z 1
                  przesiadka. A nie oplaca mi sie placic u siebie za mieszkanie i pozniej jeszcze
                  tam dodatkowo.

Ja tez zlozylam do Manchesteu papiery ale narazie zero odpowiedzi.

Problem w tym,ze wszystko robie sama, na telefonach wisze itp. a wciaz jestem
                  zakrecona. U mnie w szkole zero pomocy od student advisor. Problem w tym,ze mam
                  malo czasu:(
                  Planowalam generalnie na studia isc w przyszlym roku ale okazalo sie,ze zamkneli
                  mi kurs i juz teraz probuje jak sie nie uda-trudno duzo sie nauczylam przez ten
                  czas.

Kinga jestes ogromna pomoca dla mnie!!! Dzieki,ze jestes!! :)
                  • chuti samotna jak poszlo interview?:) 17.06.10, 22:46

• samotna.uk Re: samotna jak poszlo interview?:) 18.06.10, 17:08
                      Ajt nie wiem w sumie... Przyswzlam pokazalam prace porozmawialismy itp.
                      sprawqdzil mojego kwalifikacje i spytal kiedy koncze swoj kurs powiedzialam ,ze
                      pod koniec lipca i on wtedy cos napomknal o ofercie-wiec chyba sie dostalam jako
                      conditionalo offer. Pozniej pokazal mi galerie innych uczniow wyjasnil.Kazal mi
                      kupic ksiazke zeby sie podszkolic w rysowaniu przez wakacje.

Chyba sie dostalam ale jestem strasznie niepewna teraz.Pierwsze godziny
                      obdzwonilam wszystkich ze sie dostalam a wieczorem naszly mnie czarne mysli ze
                      pewnie cos zle zrozumialam i sie szczapiam teraz.

A dostalam jeszcze list z Manchester Met.Uni,ze chca abym im przeslala portfolio
                      tez. Chuti skad jestes?xx
                      • chuti Re: samotna jak poszlo interview?:) 18.06.10, 17:35
                        samotna ja jestem z Manchester. a TY?
                        • samotna.uk Re: samotna jak poszlo interview?:) 18.06.10, 18:22
                          Chester :)
                          • chuti Re: samotna jak poszlo interview?:) 18.06.10, 18:37
                            no prosze :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka