Dodaj do ulubionych

Katolicka szkola-nursery

03.11.10, 11:27
chce zapisac dziecko do nursery przy szkole, wybralam 2 swieckie i 1 katolicka, ale do katolickiej jest formularz kilkustronicowy w teczce a nie kartka A4 jak w innych szkolach, masa info itd ,,,jakos dzwigne, ale mam pytanie odnosnie Parafii, trzeba tam wpisywac do jakiej Parafii sie nalezy, jestesmy praktykujacy , w niedziele Msza Sw, modlimy sie itd,,,ale nie zapisywalam sie tu do zadnej Parafii, a codzimy do Polskiego Kosciola w Londynie. Czy moge nic nie wpisac w te formularze nt Parafii , czy jest to obowiazkowe bo inaczej nie przyjma? kilka innych wypelnionych kartek mam oddac Ksiedzu w Parafii , czy jesli tego nie zrobie , moje dziecko nie przejdzie wogole rekrutacji? jak sie zalatwia zapisanie w Parafii calej rodziny? czy sa jakie oplaty np. podatek od religii jak w Niemczech gdy sie zapisze ? jakie mam obowiazki w Parafii wtedy?
Obserwuj wątek
    • 7oz Re: Katolicka szkola-nursery 03.11.10, 12:20
      Wszystkiego najlepiej dowiesz się w szkole. Szkoły mają różne kryteria przyjmowania uczniów, u nas podpis od księdza był konieczny jeżeli deklarowałaś, że jesteś katolikiem bo takie dzieci miały pierwszeństwo. Nie musi to być koniecznie ksiąz z parafii, przy której jest szkoła więc myślę, że tak samo zaakceptują podpis od polskiego księdza. Nie sądzę jednak aby jakikolwiek ksiądz podpisał ci formularz jeżeli nie przynależysz do jego parafii. Jeżeli chcesz się zapisać do parafii skontaktuj się z księdzem, zadzwoń albo zapytaj po prostu po mszy. U nas kiedyś na mszy rozdawali karteczki do wypełnienia dla osób, które chcą się zdeklarować jako parafianie i tak się zapisaliśmy. Nie ma w UK podatków od religii. Wszystko polega na twojej dobrej woli jak chesz się zaangażować w życie parafii, pomagać organizować jakieś specjalne wydarzenia to możesz ale nikt cie zmuszać nie będzie, możesz sobie po prostu chodzić na msze albo i nawet nie, twój wybór.
    • sylaluk1 Re: Katolicka szkola-nursery 03.11.10, 12:23
      hej
      Moj synek chodzi do szkoły katolickiej, zaczal od reception class (teraz chodzi do Y2) i zadnych wielkich formularzy nie było.Ba, nawet nie bylo potrzebne zaswiadczenie z chrztu , na slowo wszystko-to znaczy data chrztu itd.Parafie podawalismy Polski Kosciol i to wsio.Do polskiej parafii tez sie specjalnie nie zapisywalismy, jak przyszedl czas koledy-poproslilismy o nia i tyle.Ksiadz nawet nie wpisuje parafian, moze ze wzgledu na dużą rotację jednak.A proboszcza mamy naprawde extra...Jak masz jakies pytania odnosnie szkoly katolickiej, chetnie odpowiem.
    • bebe52 Re: Katolicka szkola-nursery 03.11.10, 12:26
      jak ja zapisywałam moją córkę do szkoły katolickiej to dostałam kilka kartek A4 do wypełnienia w tym na temat parafii.Wpisałam oczywiście że uczęszczam na polskie msze do takiego i takiego kościoła,ile razy w miesiącu i formę musiał podpisać ksiądz bez tego nie przyjęliby dziecka.
      Nie płaciłam za nic

W ostateczności wybrałam szkołę nie katolicką z powodu dłuuuuuugiej wręcz listy oczekujących dzieci i moje dziecko ominęłoby reception class a na tym mi zależało aby zaczęła od tego roku aby załapała język żeby potem było jej łatwiej.
      • clonek13 Re: Katolicka szkola-nursery 03.11.10, 12:53
        dzieki za odpowiedzi :)
        no ja wzielam formularz z tej katolckiej i wyszlam ,bo patrzac na ilosc kartek to tego na miejscu nie dalabym rady wypelnic rach ciach :) jest 2-3 kartki na ktorych wyraznie pisze ze nie mam ich oddawac do szkoly po wypelnieniu ale zaniesc do ksiedza, i kilka kartek ktore po wypelnieniu mam zaniesc do szkoly, straszna biurokracja,,,,strasznie duzo zachodu, chca mi sie normalnie sami obrzydzic,,,hehe

a ksiadz Ci podpisal ot tak czy jestes zapisana u niego w Parafii?
        • bebe52 Re: Katolicka szkola-nursery 03.11.10, 14:55
          uczeszczalam na jego msze i tyle nigdzie sie nie zapisywalam
    • kr1976 Re: Katolicka szkola-nursery 03.11.10, 21:04
      Hej. Moja corka miesiac temu rozpoczela nursery, od poczatku chcielismy aby uczeszczala do katolickiej szkoly. Nie wiem, czy papierkowej roboty bylo duzo, czy nie, poniewaz skladalismy podanie tylko do tej jednej szkoly. Wymogiem bylo wypelnienie podania oraz zalaczenie do niego zaswiadczenia od ksiedza, dowodu chrztu dziecka oraz kopie council tax. Nieco problemu bylo z uzyskaniem zaswiadczenia od ksiedza, poniewaz w Anglii samo uczeszczanie do kosciola nie swiadczy niestety o przynaleznosci do parafii, o czym to nie mialam pojecia. Do parafii nalezy zapisac sie osobiscie a dpowiednie druczki mozna uzyskac w kancelarii parafii. Bez przynaleznosci do parafii, ksieza czesto nie chca wystawiac zaswiadczen.
      Dodam jeszcze, ze corka bardzo lubi chodzic do szkoly i jestesmy zadowoleni. Teraz caly proces skladania podania bedziemy przerabiac od nowa, poniewaz do Reception podanie sklada sie oddzielnie.
      Zycze powodzenia i trafnego wyboru.
    • kingaolsz Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 10:18
      Duzo zalezy od tego ile chetnych jest do szkoly - np. w Londynie do szkol katolickich sa ogromne kolejki chetnych. Im wiecej chetnych tym wieksza szansa, ze formularz, ktoremu cokolwiek brakuje poleci do kosza pierwszy.
      Poza tym w UK tak jest, ze jesli jest sie juz katolikiem to raz, ze sie zapisuje do kosciola, dwa, ze sie uczestniczy we wspolnocie ( czyli nie ogranicza sie to do mszy niedzielnych tylko). I wtedy ksiadz zna takiego parafianina dobrze i moze mu wystawic uczciwa opinie.
      Niektore szkoly uznaja opinie z polskich parafii, inne nie. Polscy ksiedza tez oczekuja, ze rodzina sie zapisze do nich - zdarza sie, ze warunkuja wystawienie oceny wlasnie wpisem.
      • clonek13 Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 10:28
        Kinga Ty chyba z tych terenow wiec napisze dokladnie: ja na Ealing chodze i o tym Kosciele pomyslalam , a chce zapisac do Katolickiej na Greenford, podobno szans nie ma zeby sie dostac,ale zloze ,niech leza papiery. Jestesmy bardzo religijni ale nie zamierzam tego udowadniac ksiedzu, jak bedzie mial jakies ale i nie podpisze to po prostu nie zloze papierow i tyle, swiecka szkola mi nie przeszkadza a nawet mialabym blizej z dzieckiem :)
        • kingaolsz Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 10:46
          Szczerze ?
          Szkola katolicka na Greenford w moim mniemaniu jest kiepskim wyborem.
          W klasie potrafi byc do 15 polskich dzieci, a i towarzystwo rodzicow nie jest najzacniejsze (znam wyjatki, ale wiekszosc to szkoda sluchac, bo uszy wiedna).

A jakie swieckie masz do wyboru?
          • kingaolsz Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 10:54
            Aha, ja pisze o Our Lady of Visitation.
            A i dodam, ze z moich doswiadczen i obserwacji to ostatnimi czasy w szkolach katolickich poziom nauczania jest nizszy niz w niektorych swieckich. Katolickie ucza dzieci do testow, czyli 3 przedmioty i nauka jak odpowiadac, zeby bylo dobrze ocenione. Czesto nie wychodza poza to. I traca sporo czasu na religie, msze i inne dodatkowe "duchowe" zajecia, ktory to czas w innych szkolach jest przeznaczany na np. dodatkowy jezyk, gre na instrumencie, basen itp.
            • clonek13 Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 10:58
              no to ta sama szkola, bo nie znam innej katolickiej w tej okolicy, jak tam weszlam to juz w recepcji taki chlod bije od tych ludzi, inaczej zupelnie i milej jest w swieckich, teraz to juz nie wiem nawet czy sens tam skladac, wybralam 2 swieckie blizej domu i tam juz zlozylam papiery ale nie wiem czy go wezma, bo pozno to zrobilam,pewnie jest na rezerwowej liscie,,,
              • kingaolsz Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 11:07
                Przy zapisach do przedszkola i zerowki jest spora rotacja miejsc i jesli mieszkacie w rejonie szkoly to jest bradzo duze prawdopodobienstwo, ze dostaniecie miejsce predzej niz pozniej.
                A to na przyszly rok? jesli tak to miescisz sie w czasie.
                • clonek13 Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 11:10
                  kingaolsz napisała:

> Przy zapisach do przedszkola i zerowki jest spora rotacja miejsc i jesli mieszk
                  > acie w rejonie szkoly to jest bradzo duze prawdopodobienstwo, ze dostaniecie mi
                  > ejsce predzej niz pozniej.
                  > A to na przyszly rok? jesli tak to miescisz sie w czasie.

mieszkam 1 przystanek autobusowy dalej od szkoly, na przyszly wrzesien to sa zapisy :)
                  • kingaolsz Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 11:21
                    Sprawdz dokladnie rejon szkoly, czasem sa to bardzo nielogiczne rozwiazania.
                    Powodzenia
            • mama-123 Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 11:59
              ale, ale,
              szkola szkole nie rowna. Ja mam dzieci w szkole katolickiej i u nas jest fajnie. Jest basen, jsa instrumenty, jest spory wybor zajec pozalekcyjnych. Szkola ma coraz lepsze wyniki w testach sprawdzajacych. Szkola ma Eco- friendly status, HEalthy School (czy cos takiego). Ja jestem zadowolona. Jest religia. Dzieci modla sie codziennie, ale nie zauwazylam zeby bylo tego zbyt duzo. Poza tym podoba mi sie w naszej szkole takie w dobrym tego slowa zrozumieniu chrzescijanskie wartosci. Dzieci sa szanowane, oczekuje sie od nich szacunku dla innych. Podoba mi sie swietowanie Bozego Narodzenia czy Wielkanocy. Mozna wiec uwazam trafic na dobra szkole katolickaktora wcale nie ustepuje poziomem swieckim szkolom. Wiem natomiast ze Kinga opisala wlasne doswiadczenie i bo oczywiscie kazdy ma je troche inne.
              • clonek13 Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 12:16
                mama123 im wiecej opinii tym lepiej, wiec dziekuje Ci bardzo ze napisalas
                • clonek13 Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 12:28
                  dziewczyny my tu gadu gadu a mnie wlasnie dziecko przyjeli do jednego z przedszkoli,,,,trozke dalej niz ta inna szkola ale moj teren :) na 19 mam sie stawic, chcialam na poranna grupe ale Pani mowila ze to od wrzesnia beda brac pod uwage i czy by mi nie przeszkadzalo jesli byloby mijesce na ten listopad to na poludnie czy mi pasuje, powiedzialam ze pasuje i zlozylam formularz, doslownie przed chwila dostalam od nich pismo ze zaczyna 19 listopada, jestem w nerwach hehe nie mam pojecia jak go zostawie :)

maja warunek zeby byl bez pampersa juz i korzystal z toalety, on od dawna tak robi ale moze z nerwow popuscic, wiec mu wezme cos na zmiane ,jakies ubranka, mam wziac akt urodzenia i paszport, czy takie male dzieci w tych przedszkolach maja juz uniformy ? pisze ze mam sie stawic na konkretna godzine w ten dzien z dzieckiem i pierwszy dzien z nim zostac, czyli nie potrzebuje nic wiecej przynosic? nie musze juz dzwonic do przedszkola itd? te maluchy chodza w swoich ubrankach na zajecia? kiedy sie dowiem ile godzin to bedzie? czy 3 godz czy 3,5 ? jak to zalatwic zeby bylo za darmo? ale mam nerwy Jezus kochany !!!
                  • kingaolsz Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 12:56
                    Mama-123, tak pisze z wlasnych doswiadczen ( co zaznaczylam) i zdaje sobie sprawe, ze moga byc tez wybitnie dobre szkoly wyznaniowe, ale niestety to nie te, ktore poznalam. Dla mnie np. 2h tygodniowo na religie i modlitwy zamiast nauki to juz sporo ( a to tylko dajmy na to 25min dziennie).
                    Owszem bardziej podobal mi sie rygor szkoly, szczegolnie w kierunku zachowania ucznia, ale nie mozna miec wszystkiego ;) niestety na zachowania nauczycieli i personelu juz sie to niekoniecznie przekladalo.

Clonek, idz tak jak w liscie napisano, mundurkow pewnie jeszcze nie trzeba, a jesli nawet to wszystko Ci tego dnia wytlumacza, ciuchy na zmiane w razie wypadku z reguly placowka ma na stanie. Dofinansowanie zalatwia przedszkole nie Ty. Dowiesz sie wszystkiego pierwszego dnia. Domyslam sie, ze maluch ma skonczone 3 lata, bo wtedy dostaje sie miejsce w szkolnym przedszkolu i dofinansowanie.
                    • clonek13 Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 13:11
                      oki, jesli nic sie nie zmieni ruszamy 19 listopada, mam dziecko z pazdziernika , wiec skonczyl niedawno 3 latka :)
                      nie wiedzialam ze pojscie do przedszkola jest takim stresem ---dla mamy oczywscie :)
                      myslalam ze obrona na studiach daje kopa ale to jest lepsze heheh
                      • bebe52 Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 13:45
                        Clonek13 nic się nie denerwuj moja córka 4 lata również jest z października i dzisiaj poszła pierwszy dzień do nursery.
                        Dzieci raczej chodzą w tym czym przyjdą u nas nie trzeba mieć mundurków.
                        Zostałam z małą 1 godzinkę i do domciu,jutro z powodu że mała nie płakała,nie szukała mnie jak była w innym pokoju córka zostaje 1 godzinkę sama i potem przychodzę po nią i do domciu,na 3 dzień jak będzie oki to mała zostanie dłużej.
                        Ten czas zależy od dziecka jak szybko się zaakceptuje i czy nie będzie miało z tym problemów u nas jest 2 tygodnie aby dziecko powolutku od izolować od rodzica.
                        Dzieci są różne i różnie reagują pani mi mówiła że są takie co przyjdą pożegnają się a z 15 min. histeria i dzwonią po matkę ale są też takie co wystarczy się chwilkę nimi zająć i zaraz wszystko wraca do normy.
                        Jak na razie u nas pierwszy dzień był dobry no ale mała była ze mną, jutro będzie sama więc różnie może zareagować.
                        Zobaczymy jak to będzie

Ty się nie stresuj na pewno będzie dobrze
                        • clonek13 Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 13:58
                          ja od kilku miesiecy narzekalam na oswiate w UK i ze moje nie mojdzie teraz tylko od wrzesnia, i nagle zonk, chca go teraz a ja pazury zagryzam z nerwow, to jest takie synus moj kochany,wymarzony i wpatrzona jestem strasznie, boje sie ze sie nim dobrze nie zajma, ze zgubia go , ,,,strasznie czarne scenariusze mam hehe , nie wiem jakie to przedszkole,nie wiem czy sie spodoba mnie i mojemu dziecku ale mowie wam stresa mam strasznego
                          • izabelski Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 17:19
                            a dlaczego narzekalas na tutejsza oswiate?
            • gabez1 Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 17:41
              Kinga, ja wlasnie myslalam o tej szkole dla Malego...
              A znasz moze jakies inne dobre szkoly w tym rejonie i moglabys cos polecic?
              • kingaolsz Re: GABEZ1 05.11.10, 19:53
                Myslalas o Our Lady?

Nie wiem w jakiej okolicy mieszkasz, jakie sa tam szkoly - ogolnie Greenford nie znam (poza Our Lady), bardziej okolice Hanwell i Northfields.
    • urodda Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 17:56
      Ja też w sumie z okolicy. Dylemat miałam bo ogólnie opinia o katolickich szkołach jest bardzo dobra ale chyba nie o tych w moim rejonie dlatego ja się zdecydowałam na przydomową ;-) Hobbayne. Poza tym co napisała moja poprzedniczka odstraszyła mnie też ilość polaków w klasach. Mam koleżanki z dzieciakami z ST Joseph i podobno zrobiło się tam z tego powodu nie ciekawie. Polskie dzieci zgrupowały się razem, nie integrują się z pozostałymi a co za tym idzie mają opóźnienie w nauce.
      • dorisja Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 19:27
        Moj syn poszedłod września do nursery w szkole katolickiej. Generalnie nie mam co narzekać, w sumie składaliśmy dokumenty tylko do tej jednej i oprocz formularza był tylko papier z referencjami od ksiedza, no i akt chrztu no ale to oczywiste. Plus tego wszytkiego jest, że od poczatku szkoła oferuje zajecia od 9 do 15 codziennie.
        Co do Polaków to z 28 osobowej klasy jest 7 dzieci.
        urodda
        o jaką ST Joseph ci chodzi ?
    • igooska Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 19:38
      Z własnego doświadczenia mogę potwierdzić ze w sytuacji gdy jest więcej dzieci polskich to nauka angielskiego idzie gorzej.Moj starszy w 1 roku nauki tutaj miał tylko 1 dziewczynkę(do dziś jest jego największą przyjaciółką) a wiadomo ze 8 letni chłopcy nie bardzo kumplują się z dziewczynami wiec nauka angielskiego poszła mu migiem.W 2 roku było już ich 4 polskich dzieci (same dziewczyny)a później i doszło 3 chłopców.Moj syn bardzo pomagał im ,nauczycielom tez w wzajemnych kontaktach ale jednocześnie juz więcej po polsku mówił.Teraz rozpoczął 3 rok nauki w szkole,6 klasa wiec wiadomo bardzo ważne egzaminy na końcu,i sama jego nauczycielka stwierdziła ze Młody musi teraz bardziej poświecić czas dla siebie (mimo ze idzie mu świetnie)a koledzy muszą dać rade sobie sami.Szkoła nasza jest katolicka,personel bardzo pomocny,życzliwy,Dyrektor bardzo zaangażowany w życie szkoły.Modlitwa przed i po lekcjach i 1 apel,msza raz w tygodniu w której uczestniczą również rodzice a dzieci bardzo czynnie włączają się np psalmy ,modlitwy,piosenki itd.Z dokumentów wystarczyło tylko zaświadczenie ze dziecko ochrzczone.
      • sylaluk1 Re: Katolicka szkola-nursery 04.11.10, 21:19
        U mojego synka w szkole katolickiej jest 4 Polaków w...całej szkole.Bałam się ze nie znając jezyka bedzie czul sie tam zle bez polskich kolegów ale bylo wrecz przeciwnie.
        A co do modlitw i tak dalej, to modlą się przed lunchem i przed wyjsciem do domu.Msze są na poczatek i koniec semestru + jak są jakies wazniejsze uroczystosci.Personel jest z ręka na dłoni dosłownie, wszyscy bardzo zaangazowani w zycie szkoly. Cały personel włączając panie kucharki itp zwracaja bardzo dużą uwagę na zachowanie, pomaganie mlodszym dzieciom itp.Moj synek szkolę uwielbia, moze tez dlatego ze cala szkola to tylko ok 130 dzieci.
        Skladalismy tez podanie do innej szkoly katolickiej, bardziej obleganej ale juz na wejsciu czulo sie wlasnie taki chłód od personelu.
        Pozdrawiam
        Sylwia i Hubi (24.09.2003)
    • urodda Re: Katolicka szkola-nursery 05.11.10, 00:48
      Dorisja chodziło mi o tą szkołę forum.gazeta.pl/forum/03,37418,118273657.html?t=1&a=118273657&rep=1
      • dorisja Re: Katolicka szkola-nursery 05.11.10, 14:28
        chyba dałaś zły link
        o tą szkołe Ci chodziło?
        • urodda Re: Katolicka szkola-nursery 05.11.10, 14:54
          Ups, poprawiam się
          www.stjosephshanwell.org.uk/
          • clonek13 Re: Katolicka szkola-nursery 05.11.10, 15:30
            urodda napisała:

> Ups, poprawiam się
            > www.stjosephshanwell.org.uk/

sprawdzilam oftsed i ma dobre oceny, ale nie znam nikogo kto posyla tam dziecko, moze sie ktos wypowie z doswiadczenia??
            • kingaolsz Re: Katolicka szkola-nursery 05.11.10, 20:15
              A jaka masz swiecka w okolicy?
              Akurat St. Jospeph, czy St.Marks nie naleza do tych, ktore sie uwaza za dobre.
              Ogolnie dobrze jest poszukac szkoly, ktora w raporcie jest albo outstanding, albo ma wiekszosc chociazby jedynek.
              • clonek13 Re: Katolicka szkola-nursery 05.11.10, 20:26
                w mojej okolicy nie ma 1, tylko 2 i 3 w swieckich przedszkolach :)
                • kingaolsz Re: Katolicka szkola-nursery 05.11.10, 21:58
                  nie wiem czy to blisko Ciebie, ale ta szkola ma swietne oceny
                  www.brentsideprimaryschool.co.uk/Brentside_Primary_School_-_Website/About.html
                  • clonek13 Re: Katolicka szkola-nursery 05.11.10, 22:54
                    dzieki za linka, troszke dalej ode mnie obecnie, ale mam jeszcze jedno podanie do zlozenia na wrzesien, moze wlasnie tam uderze :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka