Dodaj do ulubionych

Kaczka pieczona

15.12.10, 14:47
Zamarzylam sobie upiec kaczke nadziewana owocami na swieta. Kaczke pieklam kiedys bardzo bardzo dawno, ale teraz sie zastanawiam, bo ostatnio zaliczylam kilka kulinarnych wpadek, ale tak kaczka tak za mna chodzi;)
Macie moze jakies sprawdzone przepisy? Moze jakies dobre rady?
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • lucasa Re: Kaczka pieczona 15.12.10, 15:22
      wiwi1 napisała:

>>>Moze jakies dobre rady?

upiecz cos innego... :)
      ja pieklam raz, i wg mnie lepiej brzmi niz smakuje (fajnie sie mowi "robie kaczke pieczona z jablkami na swieta.." :)). smakowala ok, ale wg mnie sa lepsze miesa. Kaczka jest tlusta i ma malo miesa - u nas na 4 os starczylo tak ledwo, a kaczka wcale nie byla mala. przepis wyrzucilam, bo nie bede wiecej robic.
      powodzenia, daj znac czy Ci smakowala jak upieczesz :)
      A
      • d.hassenpflug Re: Kaczka pieczona 15.12.10, 15:51
        Ja na ten przyklad nic innego upiec nie moge bo moja osobista babcia przeslala mi siostra ;p wielka monstrualna kaczke giganta i zawala mi miejsce w zamrazalniku ;)
        rozumuje ze trzeba ja jakos natrzec przyprawami i walnac z tymi jablkami do piekarnika ? czy zrobic farsz z jablek. czy bez farszu. czy jak ;p
        • d.hassenpflug Re: Kaczka pieczona 15.12.10, 15:52
          kaczka zawala. nie ze siostra. czy babcia :D
          • wiwi1 Re: Kaczka pieczona 15.12.10, 16:11
            To ja sie podziele z Toba przepisem, ktory znalazlam na necie. Zaznaczam tylko, ze przepis niewyprobowany a tak jak wspomnialam wczesniej zaliczylam ostatnio kilka wpadek kulinarnych z niewyprobowanych przepisow dlatego mam nadzieje, ze forumki cos poradza.
            A to przepis, ktory znalazlam:
            www.cincin.cc/index.php?showtopic=26675
            i taki:
            adamczewscy.pl/?p=1903
    • bibba Re: Kaczka pieczona 15.12.10, 16:26
      moj tesc robi swietna pieczona kaczke, nie wiem jak robi jednak, ale to sprawa kilku przynajmniej dwu dni u niego. moge sie podpytac, ale nie wiem kiedy bede miala szanse, przygotowuje sie do wyjazdu.
      • karolkowa1 Re: Kaczka pieczona 15.12.10, 16:33
        Rok temu na swieta robilam kaczke z tego przepisu
        www.cincin.cc/index.php?showtopic=23684 wyszla bardzo dobra :) tylko "smierdziala"... malizna ;)
        • edytataraszkiewicz Re: Kaczka pieczona 15.12.10, 16:45
          Ja z kaczki bardzo zajadalam sie daniem- crispy duck-
          Bylo to jakies 10 lat temu ,gdy bylam chef-em starterow:)

Nie pamietam calego przepisu ale paietam ze pocieta w cienkie pask,plastry piers z kaczki wrzucalo sie na olej ,jak sie podpiekla ukladao sie na salacie(taka zwichrowana ,nie pamietam nazwy) do tego szczypiorek ,i hoisin sos .
          To jest naprwde pyszne,poszukaj w nwcie bo receptury nie pamietam.
          Bo z calej kaczki rzeczywiscie nie ma co zjesc oprocz piersi,malych z reszta;)
          • zuzanka77 Re: Kaczka pieczona 15.12.10, 17:56
            czesc!
            caly sekret to piec nie na wysokiej temp tylko ok 160 przez 2 godz.wtedy sie nie wysusza.nie polewasz oliwa bo jest sama w sobie tlusta tylko troche wody co jakis czas.poza tym musisz ja troche podziurkowac widelcem zanim wlozysz do piekarnika.ja zawsze mam kaczke lub ges na Swieta i jest duuuzo miesa.sprawdzony przepis Jamie Oliver.polecam
    • pyza_uk Re: Kaczka pieczona 15.12.10, 17:56
      Ja sie w cala kaczke nie bawie, bo szkoda kasy i zachodu :) Kupuje nozki i pieke w piekarniku normalnie w ziolach, podlewam woda od czasu do czasu, a tak mniej wiecej po 20 min pieczenia, jak skorka sie przyrumieni, nakrywam je polowkami jablka. Dosc czesto do nich zagladam i jablko przesuwam, zeby pod jablkiem tez ladnie sie piekly. Zawsze mi wychodza super chyrupiace kacze nozki w jablkach. Do tego serwuje pieczone ziemniaki (ale pokrojone w kostke i potem upieczone) i buraczki - jedno z ulubionych dan moich angielskich tesciow.
    • basiaj79 Re: Kaczka pieczona 15.12.10, 21:09
      Polecat Peking duck wg przepisu jamiego. Robilam juz kilka razy I jest bardzo do bra- szczegolnie ten sos sliwkowy. nalesniki zazwyczaj same sam a, ale mozna tez kupic gotowe.
      www.jamieoliver.com/recipes/duck-recipes/crispy-peking-duck-in-pancakes
      • murasaki33 Re: Kaczka pieczona 16.12.10, 01:50
        Dobra kaczka nie jest zla, ale zwykle bardziej dla smaku niz zeby sie najesc, no chyba ze dla 2-3 osob, bo wiecej to sobie nie poje. Najwazniejsze, zeby nie byla stara, bo wtedy jest lykowata. Moja mam naciera kaczke wszedzie ziolami wszelakimi i czosnkiem i wnetrze wypelnia jablakmi i podgotowana kasza gryczana, dokladnie zszywa i piecze powoli pod przykryciem tak do 2h-2,5h, w temp nizszej niz 180st. Podlewa ja woda na poczatku a potem tym jej wlasnym sosem nalezy ja polewac, mozan ciut wina bialego dac.
        • wiwi1 Re: Kaczka pieczona 16.12.10, 15:55
          To teraz sie zastanawiam czy nie prosciej byloby zrobic po prostu piersi z kaczki, np z tego prepisu:
          www.wielkiezarcie.com/recipe53659.html
    • jaleo Re: Kaczka pieczona 17.12.10, 10:56
      U nas w perwszy dzien swiat zawsze albo kaczka albo ges. Oba ptaki sa "foolproof", bo nawet jak zapomnisz je polewac, to i tak sie upieka na soczysto, bo duzo tluszczu pod skora. No i ja je robie bardzo prosto, 5 minut zajmuje przygotowanie :-)

Nacieram ptaka majerankiem i sola. Do srodka wkladam pokrojone jablka wymieszane tez z majerankiem, sole i pieprze. Potem do piekarnika, ale nie za goracego - ja mam piekarnik z dmuchawa, wiec nastawiam tak na 130 stopni mniej wiecej, jak bez dmuchawy to mozna cut wyzej temperature ustawic. Sekret dobrej, soczystej kaczki czy gesi to jest pieczenie w nie za goracym piekarniku (za to dluzej). Co jakis czas skrapiam woda. Z gesi, zwlaszcza, jak jest duza, mozna tez odlac tluszcz z brytfanki w czasie pieczenia. Pieke tak "na oko" - jak nogi beda "luzne" i soki czyste, to ptak jest gotowy.

Potem wyjmujesz ptaka z brytfanki i nakrywasz folia, zeby sie "ustabilizowal", w tym czasie robisz sos. Z brytfanki odlewasz nadmiar tluszczu, lyzka poluzniasz, jesli cos przywarlo do dna, stawiasz brytfanke na gazie i - ja dodaje troche czerwonego wina, galaretki z czerwonej pozeczki (mozna zamiast tego dac troche sosu zurawinowego), mozna odrobine musztardy pelnoziarnistej albo chrzanu (jak kto lubi). Jak chcesz gestszy sos, to mozna dodac troche maki rozrobionej w zimnej wodzie, wmieszac do sosu i zagotowac.

Zebrany tluszcz mozna poporcjowac i zamrozic, i potem uzywac do robienia pieczonych ziemniakow i innych pieczonych rzeczy.
      • paulixs1 Re: Kaczka pieczona 26.12.10, 21:00
        Jaleo jestes wielka :). Bede ci dozgonnie wdzieczna. Kaczka wyszla soczysta w srodku i chrupiaca po wierzchu, hehe. Jablkami ze srodka tez sie zajadali ;). Dobra rzecz :).
        • wiwi1 Re: Kaczka pieczona 27.12.10, 14:45
          Zdecydowalam sie na kaczke wedlug teo przepisu:
          ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Kaczka_z_jablkami_jak_u_babci,,60469882,9495.html
          Podobny do przepisu Jaleo i wyszla bardzo pyszna.
          Pozdrawiam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka