Dodaj do ulubionych

kiedy zmienic fotelik samochodowy?

16.02.11, 00:05
Wiem, ze najlepiej dla dziecka jaknajdluzej wfoteliku tylem do kierunku jazdy. Ja mam Maxi cosi cabrio, maly jest raczej duzy- wazy 10,5 kg, a ma 10 m-cy. Wiem, ze nastepna grupa zaczyna sie od wagi 9 kg i teraz nie wiem czy kierowac sie waga czy wiekiem?
Pewnie bym wygoogliwala, ale troche leniwa dzis jestem...:-)
Obserwuj wątek
    • nilem Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 16.02.11, 02:22
      Długością człowieka - zasada jest taka, że w momencie w którym główka zaczyna wystawać poza fotelik - zmiana.
      Ja to robiłam trochę wcześniej - młodsza ma 11 miesięcy i widzę, że już się coraz słabiej mieści, w tym tygodniu zmieniamy fotelik (niestety).
      • fifka01 Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 16.02.11, 09:28
        Dokładnie, waga i wiek sa orientacyjne, a chodzi o to, zeby przy uderzeniu bocznym, które statystycznie jest najczęstrzym rodzajem wypadków, głowa dziecka była chroniona przez side protection system, czyli te boczne zagłówki. Jak wystaje pół głowy - zmieniać. Druga zasada to taka, że nie wolno dziecka poniżej 9 kg, bo jest jeszcze za słabe i w razie uderzenia czołowego jego głowa jeśli jest już przodem do kierunku jazdy, to jest za cieżka i pomimo fotelika i pasów, może za bardzo wyskoczyc do przodu i się... hm... urwac? Nie wiem jak to określić.
        To sa takie dwie rzeczy które wygooglowałam jeszcze w ciązy wybierając fotelik i wózek. Ich się trzymam.
        Moja młoda drobiutka, dzis dokałdnie ma 10 miesięcy, za pare dni ją zważe, ale ma mniej więcej 8 kg, i główkę ma na styk równo z fotelikiem.
        Za miesiąc mam bilet na tydzień do Polski, specjalnie tak, żeby jeszcze polecieć z tym fotelikem, bo z wiekszym ciężko sie podróżuje, a po powrocie chyba też przyjdzie czas na zmianę :) Już ją przymieżałam wstępnie w sklepie, do MC Priori i Tobi, i chyba Priori, bo szerszy, będzie na zime w kurteczce itd. Nie chciało mi się innych firm nawet sprawdzać. Za leniwa jestem. Mąż i tak bedzie ględził, ze tyle kasy trzeba wydac, to nie chce mi się szukać czegos, żeby zaoszczędzić może 20 funtów, jak on tego i tak nie doceni, i tak bedzie ględził. :)
        Chyba, że coś konkretnie polecicie, i pójde ten model ogladać, bo sama googlowac nie mam siły. :)
        • agg3 Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 16.02.11, 13:58
          jesli roznica w cenie nie robi roznicy to polecam tobiego
          jest bezpiecznejszy, ma dodatkowa oslone na glowke
          porownujac jest wezszy od priori ale nie jest maly czy za waski!
          moja corka ma tym momencie ponad 3 lata, jakies 103 cm i wazy ok 19 kg.
          oczywiscie u nas niedlugo czas na zmiane, ale w foteliku tobi miesci sie bez problemu.
    • mrs.t Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 16.02.11, 13:02
      moj mikrus, nie wystawal z foelika, wozialam go w tej 'kolysce' - pierwszym foteliku chyba poltora roku +
      w koncu z przyzwoitosci go przesnioslam, bo nogi mu urosly:)

marzyl mi sie rear facing, i jak kiedys zobaczylam jak mu glowa leci do przodu jak mocno zachamowalam, to juz w ogole zalowalam ze jednak uleglam i kupilam latwodostepny front facing :/
      www.rearfacing.co.uk/
    • ciocia_ala Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 16.02.11, 13:33
      Ja zamienilam na MC Priori XP jak mala miala 8/9 miesiecy. Ale byla dluga.

Co do podrozowania, raz mialam ta "przyjemnosc" targac duzy fotelik tam i spowrotem. Nie bylo tak zle. Przewiesilam fotelik za szelki przez walizke i ciagnelam za soba. Druga reka pchalam wozek z dzieckiem.
    • duende1 Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 16.02.11, 13:55
      bardzo, bardzo polecam nastepny fotelik tez montowany tylem.
      my mamy two way elite i jestesmy z niego bardzo zadowoleni. kategoria wagowa chyba 9-25 kg.

polecam info tu:

kidsincars.blogspot.com/
      i tu:

www.incarsafetycentre.co.uk
      - bardzo pomocny personel, panie swietnie sie znaja na rzeczy i doradzaja telefonicznie i w sklepie.
      • cherrie Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 16.02.11, 14:10
        no i jeszcze mi sie przypomnialo zeby zapytac:
        niby ten fotelik 9-18 kg ma wystarczyc do ok 3 lat, ale skoro moj syn ma 10 m-cy no 10,5 i wazy 10,5 kg, to raptem wydaje mi sie, ze te 18 kg szybciej osiagnie.
        Moze wiec lepiej kupic 9-25kg? Ach te foteliki takie drogie w czasach recesji i niepracujacej mamy;-)
        • dariazv Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 16.02.11, 15:45
          cherrie napisała:

> no i jeszcze mi sie przypomnialo zeby zapytac:
          > niby ten fotelik 9-18 kg ma wystarczyc do ok 3 lat, ale skoro moj syn ma 10 m-c
          > y no 10,5 i wazy 10,5 kg, to raptem wydaje mi sie, ze te 18 kg szybciej osiagni
          > e.

Moja tez jest z tych wikszych. W kwietniu skonczy 4 lata i dopiero w zeszlym miesiacu przesiadla sie do nastepnego fotelika. W foteliku 9-18 glowa moze wystawac do lini oczu ponad gorna krawedz. Moglaby spokojnie jeszcze pojezdzic ale waga pokazala wiecej niz 18 kg. Dzieci znajomych w podobnym wieku niz moja corka ciagle jezdza w 9-18. Nie ma co sie spieszyc.

Jezeli nie chcesz przesadzac dziecka jeszcze przodem to moze kup fotelik 0-18 gdzie do 13 kg moze dziecko jezdzic tylem. Britax ma takie foteliki.

• trifti Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 16.02.11, 14:05
      Ja tez polecam montowany tylem dla takich maluchow, 9 m-cy to wciaz za malo na podrozowanie w fotelikach montowanych przodem. Dzieci powinny siedziec w takich fotelikach jak najdluzej, nawet do 3 roku zycia
    • agaciha Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 16.02.11, 14:40
      Fotelik pierwszy- czyli akurat u Ciebie MC cabrio nalezy zmienic jak dziecku wystaje glowka, nogi moga spokojnie wystawac. Kolejny fotelik nalezy zmienic gdy gora oparcia jest na wysokosci linii oczu dziecka- czyli glowa moze troche wystawac. Najbezpieczniejsze sa oczywiscie foteliki montowane tylem ale to juz wiesz:)
      • benignusia Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 16.02.11, 14:55

my wolimy bezpieczniejsze przodem do kierunku jazdy gdzie dziecko nie musi mieć nóg na oparciu fotela-nic przyjemnego.
        Do tego Tobi jest dla nas za wąski.kiedy synek wchodził do priori xp do tobi już nie wchodził.za wąski,tymbardziej zimą,i pochyla sie minimalnie-priori więcej....
        • murasaki33 Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 16.02.11, 15:18
          W sumie zaskoczona jestem tymi sugestiami o montowanie fotelika tylem do kierunku jazdy dla dzieci np 2-3 letnich. W zyciu takiego nie widzialam, gdzie nogi temu dziecku sie mieszcza? Rozumiem z niemowlakiem sytuacje, ale starsze dziecko? Moje jezdza od zawsze przodem do kierunku jazdy.
          • agaciha Murasaki33 16.02.11, 18:16
            murasaki33 napisała:

> W sumie zaskoczona jestem tymi sugestiami o montowanie fotelika tylem do kierun
            > ku jazdy dla dzieci np 2-3 letnich. W zyciu takiego nie widzialam, gdzie nogi t
            > emu dziecku sie mieszcza?

Mieszcza sie tu:)

www.fotoknudsen.no/archive58/15092004223523n5h3H85D5aFPnxo4GD7wE9/medium/040720071554725HJnLUSqLzsN6rvv.jpg
            • agaciha Re: Murasaki33 16.02.11, 18:17
              Dodam, ze nie jest to moje zdjecie.
        • natalinka.londyn benignusia 17.02.11, 10:26
          to chyba jednak wygodniejszy niz bezpieczniejszy, ten o ktorym piszesz, ja wole zeby moje dziecko mialo oparte nozki o siedzenie (chociaz jeszcze duuuuuzo mu brakuje zeby siegnac nogami oparcia) i jechalo bezpiecznie wiedzac ze w razie gwaltownego hamowania/wypadku jego kregoslup i glowka sa chronione przed mocnym uderzeniem i glówka nie wystrzeli w przód jak z procy tylko oprze sie o fotelik. polecam goraco foteliki montowane tyłem, i nie sluchajcie bzdur typu ze dziecku niewygodnie czy ze nogi sie nie zmieszcza, to opinie osob ktore takiego fotelika na oczy nigdy nie widzialy! aha, tak dla poruszenia wyobrazni

www.youtube.com/watch?v=Y2DVfqFhseo
          www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA&feature=related
          • benignusia Re: benignusia 17.02.11, 10:58

szkoda że 90 % dzieci jezdzi przodem do kierunku jazdy.dla mnie fotelik tyłem to porażka bo mierzylismy maxi cos mobi i niewiem gdzie moje dziecko miałoby dać nogi w wieku 2 lat-tymbardziej 4 latka w nim nie widze...do tego w mniejszych autach niema szans zeby zamontować ten fotelik.
            • natalinka.londyn Re: benignusia 17.02.11, 11:25
              a no szkoda, liczba dzieci-ofiar wypadków z pewnoscia spadlaby o 5 razy, podobnie jak w Skandynawii, gdzie wozenie tylem jest juz norma. nie upieraj sie z tymi nogami tak, bo to jest najsmieszniejszy argument jesli chodzi po zdrowie i zycie dzieci. i nie chodzi o wozenie 4 latka tyłem, ale minimum do skonczenia 2 lat. ale to tylko moja skromna opinia - matki ktora dba o bezpieczenstwo dziecka przede wszystkim
              • benignusia Re: benignusia 17.02.11, 11:47
                starsze dziecko moze spokojnie podrozowac w takim foteliku siedzac np. 'po turecku-
                pobiłaś mnie,najwyzej w razie wypadku nogi połamie,po turecku....
                natalinka.londyn napisała:

> a no szkoda, liczba dzieci-ofiar wypadków z pewnoscia spadlaby o 5 razy, podobn
                > ie jak w Skandynawii, gdzie wozenie tylem jest juz norma. nie upieraj sie z ty
                > mi nogami tak, bo to jest najsmieszniejszy argument jesli chodzi po zdrowie i z
                > ycie dzieci. i nie chodzi o wozenie 4 latka tyłem, ale minimum do skonczenia 2
                > lat. ale to tylko moja skromna opinia - matki ktora dba o bezpieczenstwo dzieck
                > a przede wszystkim

z takim podejciem to niepowinnaś dzieci autem wozić...
                no moje dziecko nóg nie miesciło,bynajmniej wygodne to nie było kiedy buty klinują się o siedzenie i fotelik.
                sugerujesz ze ja nie dbam o dzieci bo niemam hopla i 3 latka nie wsadzam tyłem do kierunku jazdy ,wolę mieć z nim kontakt wzrokowy i w razie drzemki mogę rozłożyć fotelik by mógł się przespać??
                no cóż jeśli to dla Ciebie dbałość o bezpieczeństwo ...
                może wszyscy pasażerowie powinni tyłem jezdzić??

• natalinka.londyn Re: benignusia 17.02.11, 11:58
                  w pojeciu bezpieczenstwo w tym temacie chodzi o GŁOWĘ i KRĘGOSŁUP a nie o nogi. widze ze nie kumasz. nie wiem jak mozna to bardziej wytłumaczyc, z reszta nie mam na to czasu.
                • trifti Re: benignusia 17.02.11, 12:14
                  No, pobilysmy cie ;) Najwyzej nogi polamie, a nie kark. To nie jest hopel na punkcie wozenia tylem, a swiadomosc tego, co sie moze stac i proby zminimalizowania ryzyka.
                  Co do kontaktu wzrokowego - kupilam specjalne lusterko, ktore montuje sie na srodkowym zaglowku tylnej kanapy, ty sposobem widzimy sie za malym bez problemu.
                  Drzemki ucina sobie bezproblemowo i bez rozlozonego fotelika ;)
                • agaciha Re: benignusia 17.02.11, 12:39
                  benignusia napisała:

>wolę mieć z nim kontakt wzrokowy i w razie drzemki mogę rozł
                  > ożyć fotelik by mógł się przespać??

...a nie no jak Ty wolisz miec z dzieckiem kontakt wzrokowy to calkiem inna sprawa:) Moze przed kazda podroza popatrzcie sobie w domu tak z dzieciec minut prosto w oczy. Na jakis czas starczy, do marketu powinniscie dojechac:)
            • trifti Re: benignusia 17.02.11, 11:34
              benignusia napisała:

> ...do tego w mniejszych
              > autach niema szans zeby zamontować ten fotelik.
              • benignusia Re: benignusia 17.02.11, 17:20
                jakieś 70% lub więcej fotelików w przedziale wiekowym 9-18 jest przodem do kierunku jazdy.jaką krzywdę robią ludzie mający te foteliki!!matki nie dbające o bezpieczeństwo :)
                do tego czy fotelik na przednim siedzeniu jest bezpieczny??wolałabym mieć przodem do kierunku jazdy na tylnim siedzeniu...
                jasne ze nie chodzi o nogi,ale ja wole by moje dziecko miało całe I NOGI,I KRĘGOSŁUP.jeśli ktoś wjedzie ci w tyłek samochodu to lepiej mieć fotelik przodem-prawda??
                lusterko fajna sprawa ale wole mimo wszysttko na dziecko spojrzeć,i móc je dotknąć bez problemu.
                fotelików tyłem jest b.mało na rynku w porównaniu z fotelikamy przodem,i fakt że Twoje dziecko chce tak jezdzić i patrzeć w tylnią kanapę-super,ale moje polubiły jazde autem bo przesiadły się z fotelika 0-13 który mam z bazą,i tak jak pisze mimo miejsca gdy dzieciaczek wystawia te nogi nie raz klinuje sobie miedzy fotelik ,baze a fotel.więc uważam jazdę tyłem za mało atrakcyjną dla dziecka,i wole kupić fotelik bezpieczny przodem.przy zderzeniach bocznych testy wypadają podobnie a te zderzenia są w statystycznej większosci....
    • sueellen Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 16.02.11, 23:48
      To chyba zalezy od dziecka. Moja ma 13 miesiecy i wazy 9kg. Fotelik zmienilam na pierwsze urodziny.
      • cherrie Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 17.02.11, 13:16
        ja tam nie mam nic przeciwko fotelikom tylem do kierunku jazdy, ale:
        - malo tych fotelikow jest dostepnych na rynku (nie zamowie on-line, bo jak nie bedzie pasowal, a zwrocic nie mozna)
        - mam maly samochod, w zwiazku z tym - z tego co sie zdazylam zorientowac to moze to byc problem. U mnie dziecie nie mialo by gdzie nog trzymac!
        Ja mam teraz MC cabrio z baza i jest problem w moim VW polo, bo ledwo sie miesci z tylu - a z przodu poduszki mam, wiec odpada
        Ma ktos moze fotelik tylem do kier jazdy w malym samochodzie?

A i jeszcze: o co chodzi z tymi pasami na dole? Czy te pasy we wszystkich fotelikach sa?
        • duende1 Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 17.02.11, 13:34
          ja mialam two way elite w yarisie. a tez myslalam, ze nic sie nie zmiesci.
          wlasnie panie z in car safety centre mi doradzaly, mozesz zadzwonic i zapytac czy znaja jakis fotelik, ktory miesci sie do twojego auta.

Essex Road Safety Officers tez doradza przez telefon:

There are six Road Safety Officers in Essex, who are working to inform parent about safety issues relating to car seats. As part of that, they run a "try before you buy" service for children's car seats. At their Centre in Essex they now have 3 rear facing seats for group 1 that travel rearward to 25 kg (2 Britax seats and 1 BeSafe seat) and they are in discussions with Mamas & Papas, Maxi Cosi, Graco and Recaro to obtain the rear facing versions they do, as they reason that if the Centre has them, at least parents will know that they fit the car before they go to the expense of ordering them from abroad. So far, none of the manufacturers have given firm agreement that rear facing seats can be had. The centre is open Tuesdays 12.30–15.00 and Fridays 10.30–15.00 and is situated at Lubards Farm, Hullbridge Road, Rayleigh, Essex, SS6 9QG. You can reach the centre on 01268 297593 (leave a message on the answer machine if there isn't anyone available to take your call).

w jakiej czesci kraju mieszkasz?
          • cherrie Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 17.02.11, 13:43
            hihi w Irlandii Polnocnej!
            A propos tego two way elite, to gdzies czytalam, ze podobno ma kiepska ochrone boczna tzn. te "motylki", a wlasciwie prawie ich brak. Czy to prawda?
        • trifti Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 17.02.11, 14:08
          cherrie napisała:

> > Ja mam teraz MC cabrio z baza i jest problem w moim VW polo, bo ledwo sie miesc
          > i z tylu - a z przodu poduszki mam, wiec odpada
          > Ma ktos moze fotelik tylem do kier jazdy w malym samochodzie?
          >
          Tak jak juz wyzej pisalam mam besafe'a zamontowanego tylem w vw polo 5-drzwiowym. Mam wersje na isofix, ktora podobno zajmuje troche wiecej miejsca niz fotelik montowany pasami. W przypadku isofix nie trzeba zadnych dodatkowych pasow. Warto wejsc na strone rearfacing.co.uk/, tam znajdziesz punkty sprzedazy i montazu tych fotelikow (nie poleca sie samodzielnego montazu zwlaszcza w przypadku montowania pasami), oraz namiary na policjantow w Essex, ktorzy udziela dodatkowych informacji. Polecam tez forum forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html - skarbnica wiedzy na temat fotelikow.
          Jedyna wada fotelikow montowanych tylem jest ich cena :(
    • sunflowerin Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 17.02.11, 15:01
      Poczatkowo tez chcialam kupic Maxi Tobi (dosyc waski), ale poszperalam troche wiecej w necie, odwiedzilam pana Which'a? i kupilam Kiddy Comfort Pro (9-36kg) za najwyzsze noty bezpieczenstwa zaraz po Gurdian Pro, ktory niewiele sie roznil od wspomnianego.
      www.kiddy.de/en/childrens-car-seats.html
      Synek jezdzi w nim od jakiegos czasu i jest super.
      • benignusia Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 17.02.11, 17:47

nigdy nie widziałam na żywo takiego fotelika-z tym rodzajem zapięcia.
        fotelik przypina się 3 punktowymi pasami,a dziecko tym...walcem.czy musi być bardzo ciasno??ogólnie wygodnie mu??w kurtce w zimie-i w lato??
        czy ten fotelik idzie zapiąć 2 punktowymi pasami czy tylko 3 punktowymi??
        dzieki za info :)
        ps.kupiłaś w uk ten fotelik??
        • benignusia Re: kiedy zmienic fotelik samochodowy? 17.02.11, 17:50

ok już przejrzałam jak się montuje:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka