Dodaj do ulubionych

na czym gotujecie zupę:)

21.02.11, 16:05
wiem,pytanie brzmi śmiesznie:)ale ja na prawdę mam dylemat od lat:) nie miałam z tym problemu bo oboje z mężem preferujemy dania główne, ale nasza córcia umiłowała sobie własnie zupy:)jak idę do sklepu to potrafię godzinę stać i nie wiem co wziąć.Ładny drogi kawałek mięsa to az żal,lepiej zrobić pieczeń ,bitki itp niż wrzucić to do wody..więc co kupić?
Obserwuj wątek
    • kalasotka Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 16:15
      Rosol gotuje na udkach/skrzydelkach kurczaka. Potem podsmazam i jemy.
      Natomiast inne zupy na kostce. Niestety. Chcialabym inaczej, ale z braku czasu...
      Te wszystkie zupy sa dla syna, bo my raczej zup nie jemy. No moze rosolek:)
      • espionka Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 16:24
        ja bez wywarów mięsnych, dodaję oliwę z oliwek :)
        • wiwi1 Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 17:02
          Ja tez na wodzie i tez dodaje oliwe z oliwek:)
          • kalasotka Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 17:04
            No ja najmlodszemu tez na wodzie i oliwe z oliwek dodaje, jednak sadzilam, ze autorka watku pyta o 'normalne' zupy, czyli dla starszego dziecka badz doroslych.
            • black_currant Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 17:33
              Ja na udkach z kurczaka, które potem jem w galarecie (uwielbiam :-) ), albo na wołowinie 'stewing', którą potem mielę i robię farsz do krokietów lub pierogów.
              Na zupy zawsze kupuję mięso organic, bo inaczej zupełnie bez smaku mi się wydaje
            • espionka Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 17:48
              na oliwie jak najbardziej są "normalne" dla każdego niezależnie od wieku :)), od lat tak gotuję dla całej rodziny :) , jarzyny można podsmazyc na oliwie na początku, dodac przyprawy, zalać wrzątkiem, na koniec zagęścić czym kto lubi :)
    • trifti Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 17:33
      Ostatnio na zeberkach (tych pojedynczych), sa tanie, a wywar super, ugotowane mieso tez pycha, poza tym na skrzydelkach, udkach, takim plastrowanym wieprzowym pieczeniowym, najlepiej z koscia (jest tansze niz bez kosci). Rosol tylko na drobiu.
    • mkotecek Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 18:39
      Ja gotuję na indyczej nodze, kupuje w tesko, zupy na 2 dni i mięcha na 2 dni :)
    • zurekgirl Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 18:40
      Ja potrafie zrobic tylko pomidorowke i krupnik. Obie te zupy gotuje na kostkach Kello (czy jakos tak, podobno organic), a najczesciej wrzucam piers kurczaka. Jesli robie krem pomidorowkowy, to ta piers potem miele z zupa, a z krupniku wyciagam i corcia wsuwa ugotowane miesko.
    • monika_i Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 18:57
      Z łopatki. u rzeznika proszę żeby mi odkroił trochę z kością, albo beef on the bone, to chyba z żeber zazwyczaj jest.

Rosół na kurczaku albo indynku, robię teź dużo zup- kremów, młody uwielbia.
    • cocopella Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 19:00
      Podobnie jak Zurekgirl, gotuję na piersi, czasem udkach. Dla dzieci zawsze wybieram organiczne albo free range. Najpierw zagotowuję 'rosołek' (warzywny, albo kurczakowy - Kallo, które są dostepne też z małą ilością soli), a później wrzucam mieso i gotuję jeszcze ok kwadransu. Po tym czasie wrzucam warzywa (podstawa to marchew, seler naciowy, por, pietruszka korzeniowa- pokrojone w kosteczkę). Tu można poszaleć - kalafior, brokuły, albo z braku czasu po prostu mix warzyw mrożonych, kukurydza, groszek, fasolę, butternut squash, albo robię krupnik na wywarze z mięsem, za którym moje dziewczyny przepadają, pomidorowa? Czemu nie?! Można dodać ryż, albo makaron do każdej zupy. Na koniec łyżkę creme fraiche, albo smietany, odrobinę koperku, albo pietruszki (zawsze trzymam posiekane w zamarażarce). Czasem też dodaję już na talerzu oliwę z oliwek, albo masełko. Czasem duszę na początku warzywa, na maśle, zalewam ugotowanym rosołkiem z mięsem. Ja osobiście nie lubię tłustych zup (gotowanych na tłustym mięsie), i jakoś mi po prostu inaczej 'pachną'. Dzieci ze smakiem wcinają mięciutkie mięsko, które kroje w kostkę i wrzucam do zupy. Czasem wystarczy im miska takiej treściwej zupy na obiad.
      • clonek13 Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 19:16
        99% na kurczaku, zajada synek i my
        1% na żeberkach ,ale to od świeta :)
      • m0nalisa Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 19:17
        staram sie miec w lodowce cos na zupe, rosol gotuje moj maz, i kupujemy kukurydzianego kurczaka, dzielimy na 2-3 czesci reszte zamrazam, mam tez udka jakies, czy zeberka juz pokrojone - podzielone w torebeczkach, czasem piers, zalezy jaka zupa, zreszta jesli juz gotujemy zupe to musimy sie nia najesc wiec mieska zawsze jest sporo i jemy je razem z zupa.
    • agg3 Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 19:36
      na kurczaku (udka bez skory, krupnik i rosol na skrzydlach bo tlustsze i lepiej smakuje) i wolowinie.
      nie wyobrazam sobie zupy na wodzie czy kostce.
      zawsze dodaje warzywa, lisc laurowy, ziele ang.
      mieso zjadam razem z zupa.
      • leyla76 Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 19:48
        nogi lub skrzydelka z kurczaka. tyle, ze u mnie nikt pozniej miesa specjalnie nie chce jesc, niestety. zupa znika, a mieso zostaje.
    • paola_k2 Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 19:48
      Ja na ogol na kurczaku, glownie udko, ewentualnie skrzydelka. Rosol zalezy, czasem na kurze, czasem na indyczym udku. Dodaje kostki rosolowe. Czasem gotuje bez miesa np. kapusniak ze swiezej kapusty z koncentratem pomidorowym, ale w wiekszosci lubie zupy na miesie.
    • kingaolsz Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 20:54
      Udka, palki, zeberka - zalezy jaka zupa.
      A od pewnego czasu jestem zmuszona tylko zupy na indyku robic - kupuje pale ( bo palka to trudno nazwac), nastawiam rosol ( no fakt, ze "gotuje" sie caly dzien, ale warto), robie duzo ( jakies 6l ), a pozniej rozlewam do pojemnikow i do zamrazarki - pozniej tylko wyciagam, rozmrazam i mam blyskawiczna baze do zupy. Nie uzywam kostek i innych bulionow chemicznych.
    • kalasotka Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 21:21
      Kurcze, czuje sie zmotywowana:)
      Kupilam dzis zapas udek i mam w planie porzucic kostke:)
      Tyle, ze ja gotuje male ilosci zupy, tak na 4 porcje. A z miecha to caly gar wyjdzie.
      • kinmalek Re: na czym gotujecie zupę:) 22.02.11, 00:54
        > Tyle, ze ja gotuje male ilosci zupy, tak na 4 porcje. A z miecha to caly gar wy
        > jdzie
        Ale nie musisz dawać dużo mięsa (resztę zamroź)i może to być jakieś chudsze mięso,ja np.jak robię małą porcję pomidorowej to na jednej małej nodze z kurczaka i czasem jeszcze ściągam skórę przed gotowaniem.Ale często też robię wywary warzywne bo ponoc zdrowsze,robię tak jak ktoś wyżej pisał,ładuję warzywa,podsmażam np.na oliwie,potem zalewam wrzątkiem.Jeśli chodzi o rosół to najczęściej robię na udach z kurczaka,wychodzi mi baaardzo esencjonalny,ale daję dużo warzyw(marchew,pietruszka,seler,por,kapusta,podpiekana na gazie cebula)i gotuję zawsze trzy godziny.,bo tyle podobno powinien gotować się rosół żeby był naprawdę smaczny.Kostek nie używam w ogóle.
        • kalasotka Re: na czym gotujecie zupę:) 22.02.11, 09:36
          3h to moja tesciowa gotuje, ale ze swojskiej kury (jak cala wladuje do gara), bo ponoc inna:)
          Te sklepowe chyba nie wymagaja takiej ilosci czasu.
          • kingaolsz Re: na czym gotujecie zupę:) 22.02.11, 11:11
            Rosol zawsze sie gotuje bardzo dlugo, nie wazne z czego.
            Zeby miec aromatyczna, klarowna esencje rosolowa to zupa nie moze sie zagotowac, przy gotowaniu rosolu widac tylko pojedyncze, leniwie tanczace w zupie babelki, ktore swiadcza o "gotowaniu". A i zaczyna sie od wlorzenia miesa do zimnej wody, nie do goracej. Caly smak rosolu uwalnia sie wlasnie przez wolne gotowanie. Warzywa dorzuca sie po jakichs 2h i tak dalej sie "gotuje" az zmiekna.

Jesli ktos gotuje i mu cos wrze to nie jest rosol, tylko metna zupa.

• kalasotka Re: na czym gotujecie zupę:) 22.02.11, 16:24
              Ja gotuje bez wrzenia oczywiscie.
              Ale co innego chyba gotowac swojska kure, a jeszcze lepiej bojlera, a co innego pare udek czy skrzydelek.
              No chyba ze sie myle, ale 3h to nikt u mnie w rodzinie rosolu nie gotowal i zawsze byl klarowny.
              • kinmalek Re: na czym gotujecie zupę:) 23.02.11, 17:30
                Nie ma znaczenia na czym się gotuję,esencjonalny rosół powinien gotować się 3 godz.Dal mnie rosół gotowany krótko jest jak woda w której wypłukano mięso i warzywa.Córka jest smakoszem rosołu, i z czasem nauczyłam się gotować go do perfekcji.
            • lucasa Re: na czym gotujecie zupę:) 25.02.11, 11:50
              kingaolsz napisała:
              A i zaczyna sie od wlorzenia miesa do zimnej w
              > ody, nie do goracej.

Kinga, a ja zawsze robilam odwrotnie. Wrzucalam mieso kawalkami na "bombelkujaca od dolu" wode, powoli, aby nie przestalo bombelkowac i zawsze mialam klarowny rosol.
              Wczoraj, po przejrzeniu tego watku zaczelam gotowac rosol od zimnej wody i klarownosc to ostatnia rzecz, jaka moglabym powiedziec o moim rosole :((,
              w smaku jest dobry, ale gotowany wg mojego sposobu ladniej wygladal...
              A
              • lucasa sorry za bledy!!! 25.02.11, 12:27
                chyba mi sie z bombka pomylilo!
                A
              • kingaolsz Re: na czym gotujecie zupę:) 25.02.11, 12:32
                Jak wkladasz na wrzatek to od razu w miesie sie zamyka smak, z zewnatrz sie scina i zamyka droge wyjscia dla reszty "sokow" ze srodka. Wkladajac do zimnej wody, mieso ogrzewa sie powoli i wiecej esencji miesnej przechodzi do zupy. Mieso wkladane na wrzatek, szybko scinane z zewnatrz jest lepsze jak sie je je, jako porcje miesa, wygotowane w rosole oddaje wiekszosc swoich walorow zupie, staje sie suche i mniej smaczne ( jako samo mieso, bez zupy).
                Roznie mozemy pojmowac klarownosc, ale moze Tobie chodzi o "szumowiny" czyli bialko, ktore wyplywa i sie scina, ktore po prostu zbieramy i usuwamy. Mi chodzi o efekt koncowy, czyli jak wleje na koncu do przezroczystej szklanki to mam zotly, przejrzysty plyn, a gotowany wywar, ktory wrze bedzie miec wiecej metnosci ( i gorszy smak).
                • lucasa Re: na czym gotujecie zupę:) 26.02.11, 00:09
                  no wlasnie, ze nie byl przezroczysty,
                  zamaskowalam to pomidorami, ale nastepny raz wroce do mojego sposobu.
                  a, i nigdy mieso z rosolu nie wyszlo mi suche
                  ale dzieki za rady,
                  A
    • posh_emka Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 21:39
      Ja na podudziach z kurczaka - kostka rosołowa.
      • cocopella Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 21:47
        Czasem w niejednym kurczaku jest więcej chemii niż w kostce rosołowej ;-)
    • carmelaxxx Re: na czym gotujecie zupę:) 21.02.11, 22:10
      czasem gotuje zupe bez wywaru miesnego ale wtedy jest to zupa - krem, czesto gotuje na kurczaku ale wtedy tylko corn feeded taki zolty jest bardzo smaczny na rosolek.
    • czarny_uk_anka Re: na czym gotujecie zupę:) 22.02.11, 13:44
      na wodzie z kostkami rosolowymi, maz czasem doleje oliwy jak nie widze, bo nie lubie tlustego, nie przepadam za miesem, a w zupie wogole nie akceptuje :)
      • natina0 Re: na czym gotujecie zupę:) 22.02.11, 16:02
        wow dziękuję!bardzo mi pomogłyście.Jestem zdziwiona że zupa nadal tak popularna:) u nas jakoś odeszła w zapomnienie,szczerze mówiąc ja się zupą nie umiem najeść:)
        ja unikam kostek rosołowych,veget,kucharków itp choć zdaję sobie sprawę że dzisiejszy kurczak jest pełen chemii,mimo to wolę zupkę na mięsku i warzywach.
        Skoro mamy tu takie królowe zup:) może podsunęły byście mi kilka pomysłów.ja na prawdę ich nie mam i nie wiem jakie składniki połączyc zeby wyszła dobra zupka:( bazę,czyli "rosół" umiem:) ale pomysłów na smaki już nie mam:( zupy krem też chętnie spróbuję:)
        robicie ze świeżych warzyw?mrożonych?
        • dariazv Re: na czym gotujecie zupę:) 22.02.11, 18:23
          Gotuje zupy tylko na kurczaku, a jak robie zupe krem to najpierw podsmazam warzywa na masle i dodaje troche wegety. Nie lubie miesa gotowanego z zupy wiec zamrazam to mieso, a jak juz nazbiera mi sie spora porcja to robie z tego np. krokiety.

Czy wiecie moze gdzie mozna kupic skrzydelka indycze i czy wogole mozna bo nigdy sie nie spotkalam.
        • cocopella Re: na czym gotujecie zupę:) 22.02.11, 23:11
          Ważne, żeby unikać tych kostek rosołowych, albo przypraw, które mają glutaminian sodu i jest spory wybór wśród tych bez niego. Wspomniany wcześniej Organic Kallo, albo Swiss Buillon (w formie proszku) dodają potrawom 'smaczku', nie ma w nich żadnej chemii. Też normalnie nie używam Vegety itp. Ale ostatnio teściowa przywiozła mi z Polski vegetę eko ;-) ! Były w niej same zioła, no i sól. W tej chwil to do głowy przychodzi tylko mi krem z 'butternut squash', albo 'chicken and seetcorn soup', marchewkowa - jeśli wygooglujesz to znajdziesz przepisy. Ja używam świeżych i mrożonych warzyw. Te drugie są wygodą, kiedy chcę ugotować coś szybko. Mrożonki warzywne zachowują swoje wartości odżywcze, są mrożone zaraz po zebraniu w sezonie.
          • fariba Re: na czym gotujecie zupę:) 23.02.11, 19:47
            To i ja sie podszkolilam w zupach,wprawdzie nie czesto gotuje,ale dowiedzialam sie teraz duzo ciekawych rzeczy na temat zup od Was.Jak dotad gotowalam tylko zypy na kurczaku,ale jakos ostatnio mnie kurczki brzydza w zupie,wiec przerzuce sie na kostki.
            • lilly_30 Re: na czym gotujecie zupę:) 24.02.11, 00:09
              Ja kury nie ugotuje ;), zupe gotuje na gazie zwykle. Na miesie rzadko, bo co tu sie certolic, nie bardzo umiem. Zupki jadamy na bazie oliwy itd i plus reszta, zawsze jest zupa krem, rosolu nie umiem :).
              • kinmalek Przepis na super pomidorową :) 24.02.11, 01:09
                natina nie wiem jaki masz garnek,ale ja tą pomidorową gotuję w takim średnim.Muszę zmierzyć jak będę gotowała ile litrów wchodzi.Zawsze gotuję ze świeżych warzyw.Składniki:
                pietruszka,kawałek selera,dwie średnie marchewki,kawałek pora,lekko podsmażam na maśle lub oliwie,jak potrzebuję trochę mięsa to np.małe udko z kurczaka,jak nie lubisz tłustych to bez skóry.Zalewam wrzątkiem i gotuję,pod koniec gotowania,tak na 15 min,wrzucam sporą cukinię.Po ugotowaniu wyjmuję warzywa,dodaję koncentrat(dawtona czy jakoś tak,w tesco na pl.półce jest)i zabielam śmietaną single,czekam jak się lekko zagotuje.Cukinię i jedną marchewkę z wywaru miksuję blenderem i wlewam do zupy,to już robię na koniec.Zupa jest pycha,do tej pory nie lubiłam pomidorówki bo była dla mnie za wodnista,a ta jest taka lekko przecierowa,naprawdę pycha,nawet moja córa ją polubiła a wcześniej nie lubiła takiej zwykłej,więc polecam ,:) W lecie natomiast robię ze świeżych pomidorów,ale muszą być soczyste,teraz nie ma sensu.
                • kinmalek grochówka 24.02.11, 01:18
                  Składniki-wędzony boczek(kupuję w tesco polski)warzywa jak w przepisie wcześniej+ziemniaki,żółty groch.To gotuję w dużym garnku,ale wody wlewam mniej niż połowę.Groch zamaczam na noc.Następnego dnia gotuję w tej samej wodzie co się moczył razem z boczkiem.Po 15 min.miksuję blenderem groch(tak jest szybciej i zupa jest naprawdę kremowa,dawniej gotowałam do rozgotowania ale czasem i tak sporo grochu było takie pół na pół)jak zmiksuję wrzucam wszytskie warzywa łącznie z ziemniakami pokrojonymi w kostkę(około 6 takich sporych)i tak z 40 min gotuję.Potem wyjmuję ugotowane warzywa i boczek i zupa gotowa.boczek też można wkroić w kostkę ale mąż woli jak gotuję w kawałku,a potem zjada sobie do kanapek.Acha na koniec można już bezpośrednio przed podaniem dodać rozgnieciony w rękach majeranek.Oczywiście wszystkie zupy solę i pieprzę ,:)
                  • kinmalek krem z kurczaka 24.02.11, 01:25
                    w średnim garnku,wrzucam dwa spore ziemniaki,dwie marchewki,też spore,pierś z kurczaka,gotuję w małej ilości wody,pod koniec gotowania wrzucam cukinię.Potem wszystko miksuję i mieszam z tą wodą w której się gotowało.Ja zawsze sobie odlewam do innego garna i potem stopniowo dodaję tego wywaru,bo wtedy mam taką konsystencję jaka mi najbardziej odpowiada.Można jeszcze do gotowania dodać seler,pietruszkę,pora,ale tego nie miksuję tylko wyrzucam,bo wtedy zupa jest dla mnie taka za intensywna a ona powinna być łagodna w smaku.Acha na koniec dodaję masło już bezpośrednio przed podaniem.Sól,pieprz,wiadomo.
                    • natina0 Re: kinmalek 24.02.11, 14:55
                      dziękuję kochana,że też Ci się chciało po nocy pisać!!! Zrobię każdą i zdam relację:)dzięki wielkie!
                      • kinmalek Re: kinmalek 25.02.11, 00:25
                        nie ma za co,ja nocny marek jestem ,:),jakbyś nie była czegoś pewna to pytaj.czekam na relację ,:) A jeszcze mi się przypomniało powiedzenie na temat rosołu,jak potrzebujesz warzywa z rosołu to wrzucasz najpierw mięso,a warzywa za jakiś czas,jak potrzebujesz dobre mięso to robisz na odwrót,najpierw warzywa,potem mięso, a jak potrzebujesz wyśmienity rosół wrzucasz wszystko razem ,:) i ja właśnie tak robię.
    • julia_uk Re: na czym gotujecie zupę:) 25.02.11, 21:28
      Rosol gotuje tylko i wylacznie na kurczaku karmionym kukurydza (tesco). A zupy typu pomidorowa, krupnik na udkach tez z tego kurczaka. Barszczyk czerwony i ukrainski na zeberkach wieprzowych.
      • fariba Re: na czym gotujecie zupę:) 26.02.11, 10:45
        Podam przepis na pyszna zupke perska Abgust:
        Powinna byc ugotowana na baraninie z koscia,ale jak ktos nie lubi to proponuje wolowine z koscia
        Na duzy garnek okolo kg miesa,pokroic w kostke zalac woda,2 -3 cebule pokroic w kostke wrzucic do meisa,dodac sol,pieprz,i lyeczke turmericu.Jak mieso bedzie prawie miekie,do zupy dodaje porojone w kostke z 1 cukinie,kilka ziemniakow,fasolke jasia z puszki(tesco) i cieciorke (chick pis)tez z tesco,na koniec jak juz ziemniaki beda miekie,dodaje z 3 pomidory pokrojone w kostke i 4 dry limonki( dostepne w sklepach tureckich-iranskich-arabskich)bardzo pozywna zupa,polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka