Dodaj do ulubionych

temporary resient i NHS

25.05.11, 14:09
Chciałam mamie, która przebywa od 9 m-cy tutaj na wakacjach (bo w zasadzie taki jest jej status chyba) lek, który normalnie bierze, ale jej się skończył, ale w aptece mówią, że ona jest temporary resident i może iść do GP. Ale ona karty EHIC nie ma, bo się ważność skończyła. Podobno karta niepotrzebna. Tak mówią w aptece. Mąż się uparł kupić ten lek, a farmaceuta twierdzi, że się nie opłaca, że drogo, że lepiej iść po receptę.
Ja czytam o tych temporary resident i jakoś nie widzę pod którą kategorię miałabym ją wcisnąć...
Piszą np:
If you normally live in the EEA or Switzerland, you will not have to pay for treatment that is necessary while you are here.
This includes treatment for an illness or condition you had before coming to Scotland, as well as treatment you need if you become ill while you are here.

www.hris.org.uk/patient-information/information-about-health-rights/health-care-for-overseas-visitors/health-care-in-scotland-for-overseas-holidaymakers0/can-i-get-free-nhs-care-in-scotland/#1
I już nie wiem, co o tym myśleć...
Obserwuj wątek
    • szczur.w.sosie Re: temporary resient i NHS 25.05.11, 14:20
      No dobra, pogadam sama ze sobą;) Znalazłam tak:
      www.hris.org.uk/patient-information/information-about-health-rights/health-care-for-overseas-visitors/health-care-in-scotland-for-overseas-holidaymakers0/what-can-i-do-if-i-run-out-of-medicines/
      Czyli przysługuje. Ale ciekawe jaka jest praktyka, bo w końcu "The GP will decide if you can be registered as a temporary resident". Czyli może a nie musi.
      Dobra, zadzwonię i się dowiem.
      • jofin Re: temporary resient i NHS 25.05.11, 15:13
        9 miesiecy to sporo. Ja pewnie na Twoim miejscu, poszlabym z mama do GP, zarejestrowala ja u GP i sie umowila na wizyte. Starsi ludzie w koncu choruja nieco czesciej niz mlodzi.
    • mamakostka Re: temporary resient i NHS 26.05.11, 22:33
      ja poszlam z mama do walk-in-centre- potrzebowalam tyylko xero mojego adresu (nie bylo to z nazwiskiem mojej mamy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka