Dodaj do ulubionych

Dwa pytania dotyczace kupna domu

28.05.11, 00:17
1. Od momentu przyjazdu do UK wynajmujemy dom (nie ten sam). Teraz sprzedalismy mieszkanie w Polsce i planujemy kupno domu. Czy my formalnie jestesmy first time buyers?

2. Czy stamp duty w przypadku kupna domu shared ownership placi sie od wartosci domu czy kwoty sprzedazy?

Bede bardzo wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • natina0 Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 00:30
      1.Jeśli nie powiecie "głośno"ze mieliście-sprzedaliście, to tak jesteście first time buyers.sprawdziłam-bank angl.póki co nie ma mozliwości sprawdzenia takich informacji.

2.first time buyers nie płacą stamp duty:)
    • black_currant Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 00:34
      Formalnie nie jesteście, ale jak napisała koleżanka powyżej - możecie kombinować

Tu jest fajny artykuł na ten temat:
      m.guardian.co.uk/money/2010/mar/26/stamp-duty-first-time-buyers?cat=money&type=article
      • golfstrom Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 00:47
        Dzieki za odpowiedzi, a zwlaszcza za link.

Kombinowac mi sie nie chce, bo to zwykle kosztuje zbyt duzo nerwow, a nie dysponuje zasobami Philipa Greena, zeby jawnie grac HMRC na nosie. Poza tym i tak oni wiedza o moim mieszkaniu w Polsce.

Interesowalo mnie, jaka jest oficjalna wykladnia.
        • karolkowa1 Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 01:07
          dodam tylko,ze jak kupujesz w shared ownership mniej niz 80% to tez nie placisz stamp duty :)dopiero jak staniesz sie wlascicielem 80% i wiecej to stamp duty cie obowiazuje.
          • golfstrom Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 01:19
            O, to juz lepsza wiadomosc :) Dzieki :)
    • ciocia_ala Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 08:42
      A bank nie bedzie dociekal skad maja na depozyt?

Golfstrom, korzystaliscie z agencji nieruchomosci w Polsce? My jestesmy na etapie sprzedazy od wiekow i cos idzie ja krew z nosa...
      • jaleo Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 08:50
        Bank moze zapytac, skad macie pieniadze na depozyt, zwlaszcza, jesli pieniadze pojawily sie na koncie niedawno. Moga tez zapytac przy wplacaniu pieniedzy ze sprzedazy domu w Polsce

Moich tesciowie kilka lat temu sprzedali wiekszy dom, kupili mniejszy, a roznice wplacili do banku. Przy wplacie bank sie pytal, skad pochodza te pieniadze (byla to suma kilkudziesieciu tysiecy).

Kombinowac mozesz, i tak jak pisza wyzej, nie jest bardzo prawdopodobne, zeby to wykryli kiedykolwiek, ale ja np zawsze sie kieruje zasada, ze spokojny sen jest cenniejszy niz jakakolwiek mamona :-)
      • golfstrom Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 11:08
        To ze bank ma prawo sie zapytac, to jedno, ale ja zglosilam tutaj, ze to mieszkanie bylo wynajmowane (odkrywszy na wlasnym przykladzie, ze spokojniejszy sen JEST wazniejszy :D ), wiec nie bede sobiestrzelac w stope.

Tak, korzystalismy z dwoch. Jedna nagonila duzo klientow, ale nic z tego nie wyniknelo. Druga (jakas studencka), znalazla chetnych znacznie mniej, ale sprzedala w dwa miesiace.
        Posrednikowi trzeba zaplacic, ale tak juz jest, jak sie nie ma czasu / mozliwosci zajac sie czyms samemu.

Nie wiem, skad jestes. My z Krakowa, wiec jesli chcesz namiary, to daj znac.
        • sylaluk1 Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 11:38
          ciocia_ala napisała:
          "A bank nie bedzie dociekal skad maja na depozyt?"

Kupowalismy tutaj mieszkanie prawie 2 lata temu (na kredyt), mielismy ponad 30% wlasnego depozytu i nikogo nie interesowało skąd mamy pieniądze na wkład.Mieszkanie tez bylo z jakiegos programu dla first time buyer ale powiem szczerze ze nikt nawet nie zapytal czy mamy juz jakas nieruchomosc....
          Golfstrom a przekalkulowaliscie sobie wszystko w zwiazku z tym shared owner? My tez to bralismy pod uwage ale wyszly z tego jakies kosmiczne pieniadze potem do placenia co miesiac...Teraz mamy raty miesieczne cos kolo 320 funtow + counsil tax i oplaty eksploatacyjne, natomisat w tym systemie ktory Ty wybralas wychodzilo nam oplat miesiecznych okolo 800-900 funtów.
          ps
          w ktorym banku bedziesz miala kredyt?
          • yadrall Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 12:59
            Ja kupowalam mieszkanie ponad 4 lata temu i wtedy nas sie zupelnie nikt nie pytal o wczesniejsze nieruchomosci poza granicami UK. Banku nie interesowalo skad jest kasa na wklad wlasny (jakies 20k). I formalnie my kupowalismy pierwszy raz mieszkanie-to co sprzedalismy w PL to byla darowizna,wiec szczerze mowiac nawet nie zglebialam tematu... Oczywiscie gdyby sie ktos pytal to bysmy powiedzieli,a tak to jakos tak wyszlo :(
          • golfstrom Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 22:44
            Ja bym sie wolala w obecnej sytuacji nie zadluzac z kilku powodow, po czesci osobistych. Wole przeznaczac nadwyzke finansow na wykupywanie kolejnych udzialow w nieruchomosci raz na rok lub dwa.

U nas w miescie czynsze na shared ownership sa w granicach 100 - 300 funtow, wiec nie jest najgorzej.
          • espionka Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 31.05.11, 11:45
            > Mieszkanie tez bylo z jakiegos programu dla first time buyer

a z jakiego programu skorzystaliście?
        • ciocia_ala Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 15:03
          My tez mamy tu zgloszone mieszkanie i to, ze wynajmujemy. Jedyne z kim nie zadzieram to Urzad Skarbowy :) Wiec karnie place wszyskie podatki i zglaszam dochody od wynajmu.

Niestety mieszkanie jest na drugim koncu Polski (Szczecin). Bede podgladac Twoje watki bo czeka nas podobna przeprawa z kupnem czegos tutaj :)

Powodzenia.
          • mamumilu Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 21:49
            My w Szczecinie korzystalismy z kilku agencji - niektore nie zrobily kompletnie nic, najwiecej ogladajacych przyprowadzili z agencji Bonus - moze z racji, ze to tez bylo na Majowym. Jednak najwiecej ludzi bylo z ogloszenia w Kontakcie i tak tez w koncu sprzedalismy. Jesli masz kogos na miejscu, to prywatnie predzej sprzedasz z uwagi na te kosmiczne prowizje dla agentow w Polsce.
            • ciocia_ala Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 29.05.11, 03:50
              Wrzucilismy ostatnio ogloszenie do Kontaktu. Na razie dzwonia posrednicy :) Dziekuje za rade.
    • mazda76 Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 16:00
      My dom kupilismy prawie 4 miesiace temu. Podpisywalismy papier u prawnika, ze jestesmy first time buyers, i ze nigdzie na swiecie nie kupowalismy nieruchomosci ( a mam dzialke w PL, ale to darowizna).
      Nasz doradca finansowy pytal sie o wklad wlasny ( skad pieniadze) powiedzielismy zgodnie z prawda ze oszczednosci.
      pzdr
    • best.noelka Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 19:04
      www.direct.gov.uk/en/HomeAndCommunity/BuyingAndSellingYourHome/HomeBuyingSchemes/DG_4001347
      tu sa fajnie opisane 2 sposoby na kupienie mieszkania,
      ale niestety nie rozumiem dokladnie tego wszytskiego,
      czy ktoras z was moze to wyjasnic tak na "chlopski rozum"?:)
      • natina0 Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 21:54
        equity loan to pożyczka od państwa bądź developera max do 25%nieruchomości.Ty zaciągasz w banku dług na pozostałe 75%.A właściwie mniej bo jeszcze wkład własny(5-10%)jest wymagany.Pozyczka ta jest nie oprocentowana przez pierwsze 5 lat.Po 5 latach albo spłacasz ten dług,albo zaczynasz płacić odsetki od tej pożyczonej kwoty.Jesteś właścicielem 100% nieruchomości

shared ownership nie wiem jakie są proporcje,ale rowniez zaciągasz dług w banku na częśc wartości nieruchomości pozostałą część "opłaca" developer bądź inna instutyucja tym samym będąc właścicielem tej części.Czyli np Ty posiadasz 70% a 30% developer.Od tych 30% płacisz mu rent.
        • best.noelka Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 22:31
          a jakie jest oprocentowanie w tej pierwszej opcji?
          • golfstrom Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 28.05.11, 22:37
            Oprocentowanie nie zalezy od tego, na jakich zasadach kupujesz nieruchomosc, tylko od typu kredytu, ktory bierzesz/dostaniesz.
            • best.noelka Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 29.05.11, 08:22
              ok dzieki za odp:)

a waszym zdaniem warto jest wziasc ten kredyt?
              rozwarzam kupno mieszkania i nie wiem, jaka opcja bylaby najbardziej korzystna.
              macie jakies doswiadczenia w tym kierunku?
              • natina0 Re: Dwa pytania dotyczace kupna domu 29.05.11, 12:10
                "Oprocentowanie nie zalezy od tego, na jakich zasadach kupujesz nieruchomosc, tylko od typu kredytu, ktory bierzesz/dostaniesz. "

zależy.

W zależności kto ci udziela equity loan.Government ma niższe ok 1.74%,developerzy każdy ustala własne.Ten od którego my bierzemy to aż 4%.
                Ja po wszelkich analizach uznałam ze equity loan jest zdecydowanie lepsza.Ale to moje zdanie.
                • gabez1 Natina 31.05.11, 13:09
                  Rzczywiscie ta pozyczka - eqality loan - wyglada bardziej zachecajaco od innych. Nie rozumiem, czemu duza grupa ludzi bierze @normalne@ kredyty na dom. Czy dlatego, ze nie sa first time buyers?

Dzieki za odp.
                  • natina0 Re: Natina 31.05.11, 15:56
                    tak,tego roznego rodzaju schemes dotyczą first time buyers i brand new houses.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka