10.08.11, 15:42
Jakie drogie mamy polecacie male ekonomiczne auto (chodzi mi o podatek i ubezpieczenie)? Szukam i szukam... Uzywane, kilkuletnie. Naturalnie najbardziej to chcialabym jakiegos mercedesa albo audi (z tej najmniejszej serii), ale musze byc praktyczna i realistyczna. Musi byc 4/5 drzwiowy, bagaznik niewazny. Byleby sie maclaren zmiescil.

I nie ludzmy sie, zeby "jakos" wygladalo :)
Obserwuj wątek
    • marninor Re: male auto 10.08.11, 16:29
      audi a3 ) z tego co piszesz mogłoby być ale jeśli tak przyziemnie - ekonomicznie i praktycznie i z maclarenem to fiat panda, co prawda miałam krótko bo zmieniłam na suv ale panda może rewelacyjnie nie wygląda to jest wygodna i praktyczna i dobrze się nią jeżdzi
    • illegal.alien Re: male auto 10.08.11, 17:05
      Ja mam Micre. Kupiona chyba 3 lata temu, byla wtedy 3 letnia, przebieg miala jak roczna, bo po starszym panu. Teraz ma 6 lat, nie psuje sie, nie wymaga duzo pieniedzy, nie pali duzo, ubezpieczenie tez ok.
      Samochod kosztowal nas 4000 funtow (kupowalismy w Szkocji), wiec sam zakup tez nie jakis super drogi.
      Moge z reka na sercu polecic :)
    • szczur.w.sosie Re: male auto 10.08.11, 17:08
      Audi A2 polecam. A1 raczej sporo pali, no i to są nowe samochody. A2 najnowsze jest z 2005r. Potem już nie produkowano. Wyjątkowo ekonomiczny, 30f tax road, pali mało. Są 4-osobowe i 5-osobowe. Wbrew pozorom w środku są duże. Mam Corollę teraz i wewnątrz jest ciasno w porównaniu z A2.
      A2 jest bardzo zrywny, lekki, ma spore przyspieszenie. Jest aluminiowy.

Już go nie mam bo mąż miał wypadek - z prędkością 60 mph uderzył w barierkę czołowo, bo nie zauważył, że droga się rozchodzi. Samochód total loss jak to mówią, ale mężowi nic się nie stało.
    • zurekgirl Re: male auto 10.08.11, 17:48
      Tez polecam Micre. Ja mam trzydrzwiowa, taka stara wersje, ale sa tez pieciodrzwiowe. Jeszcze sie nie zepsula, a jezdzi po wertepach dzien w dzien od paru dobrych lat. Maclareny wchodza wszystkie, choc XLR na dlugosc na styk i zajmuje wiekszosc bagaznika.
    • agg3 Re: male auto 10.08.11, 17:58
      jesli ma byc to pierwsze auto lub auto "na poczatek" to polecam fiata punto.
      zanim jeszcze zdalam prawko kupial 8 letniego, fakt ze duzo rzeczy mial porobione wiec byl w dobrym stanie technicznym, blacha super 0 korozji. silnik 1.2, palil ok 8 l w miescie, grupa ubezpieczenia 3, road tax ok 130 na rok. tanie czesci i naprawy, bardzo prosty technicznie. na autostradach swietnie dawal rade przy 80 mph. swietny pierwszy samochod.

teraz mam nowa corse, ale tez i znizki na ubezpieczeniu ;) no i zalezalo mi na komforcie, klimie itd, bo auto jest moim narzedziem pracy.
      • ciocia_ala Re: male auto 10.08.11, 20:36
        Moj pierwszy to wlasnie byla corsa, ale to bylo w '97 roku, kiedy zdalam na prawko :) Punto tez przerobilam (ale moje to byla totalna porazka, psolo sie i mialam z nim ogromne problemy). Od tamtego czasu jezdzilam mnostwem roznych innych aut.To ma byc drugie auto.

Ja to bym chciala road tax L30, jak tu ktos kiedys pisal. Ale nie pamietam co to bylo za auto.

Wpisuje na liste corse i mikre (choc mikra brzydka jak noc, musi cos w niej byc skoro dla tylu osob dziala).
        • agg3 Re: male auto 10.08.11, 21:05
          a to ma byc nowe auto czy kilkuletnie?
          no micra jest paskudna, ale tania.
          chociaz stare corsy tez mi sie nie podobaja.
          jaki rocznik szukasz i do jakiej kwoty?
        • marninor Re: male auto 10.08.11, 21:44
          moja sąsiadka śmiga mecredesem A-klasą i sobie chwali że tani było względniei opłaty niskie... też brzydki ale zawsze od micry ładniejszy;))
        • illegal.alien Re: male auto 11.08.11, 00:00
          mikra brzydka jak noc, musi cos w niej byc skoro dla tylu osob dziala

Nie obrazaj mojej kosiarki!!! Piekne autko :P
          (jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma - gdybym mogla miec co lubie, to mialabym fiata 500 :))
        • cybermha Re: male auto 11.08.11, 13:35

> Moj pierwszy to wlasnie byla corsa, ale to bylo w '97 roku, kiedy zdalam na pra
          > wko :)

Szczesciara! Ja zdalam w '98 i tato mi udostepnil swojego fiata 126p :))
    • lili76 Re: male auto 10.08.11, 17:58
      tez mialam Micre 5-cio drzwiowa; spora w srodku, zwrotna, tania jak barszcz i do kupienia i w utrzymaniu
    • liley11 Re: male auto 10.08.11, 18:26
      Vw polo
      Zmiesci sie w bagazniku wiele rzeczy
      Nie psuje sie
      Malo pali
      Itp
    • jaleo Re: male auto 10.08.11, 21:32
      Ja bede w przyszlym roku zmieniac male auto. Obecne to VW Lupo, ale ich juz niestety nie produkuja, a ich terazniejszy od powiednik VW Fox mi sie nie podoba. Na tym etapie mam dwa faworyty - VW Polo albo Ford Fiesta (ale tylko nowa wersja, ta ladnie "zaokraglona"). Inne male odpadaja w przedbiegach.
    • lee.loo Re: male auto 10.08.11, 22:50
      Mercedesa a-class i audi a2 nie polecam. pierwszy to ogromny zzeracz paliwa (chociaz w srodku jest sporo miejsca, a jeszcze wiecej jesli zdecydujesz sie na wersje long wheelbase. plusem jst,ze tylne siedzenia mozna przesuwac, dzieki czemu bagazik mozna deczko powiekszyc).
      najwieksza wada a2 jest brak kola zapasowego, twarde zawieszenie (podskakuj sie na kazdym hump, z reszta merk a clasa ma to samo) i potworny halas w samochodzi powyzej 50mph.

z malych samochodow podobaja mi sie mini. a moze przemysl zakup fiata 500 lub smarta (nie placisz wtedy road tax i congestion charge).
      • szczur.w.sosie Re: male auto 10.08.11, 23:55
        a2 pali wyjątkowo mało. 4.3l/100km to mało moim zdaniem. że nie wspomnę wersji 1.3 tdi, co palił 3l/100km, ale to trudno było kupić.mercedes sporo więcej pali.
      • szczur.w.sosie Re: male auto 10.08.11, 23:58
        @lee loo - a koło zapasowe - fakt - dokupiłam:) i wtedy już miałam normalne, a nie takie niewymiarowe, co pozwala tylko do warsztatu dojechać.
        co do hałasu się nie zgodzę - bardzo ciche.
        • lee.loo Re: male auto 11.08.11, 01:49
          no dobrze szczurze, przesadzilam :)
          ale przyznasz,ze radio trzeba podglosic
      • aleksandrawu Re: male auto 11.08.11, 00:06
        My 2miesiace temu kupilismy drugi samochod, mial byc jak najmniejszy (potrzebny tylko po to, zebym nie musiala do pracy chodzic bo jestem w ciazy i zaczyna mi byc ciezko). A do tego oczywiscie tani w eksploatacji I ladny:). I zdecydowalam sie na peugeot 107- cute as a button! Za niespelna trzylatka z salonu zaplacilismy £6K. Road tax £20 na rok :D Moja coreczka twierdzi ze to najlepszy samochod na swiecie, maz jak ma nim jechac, to dostaje nerwicy, bo mowi ze ogrzewanie kolanem wlacza:) Ale jak jestes z tych raczej niezbyt wyrosnietych egzemplarzy-tak jak ja- to polecam;)
        A, nasz jest 5-drzwiowy,4osobowy, ale sa tez w wersji 3-drzwiowej.
    • ciocia_ala Re: male auto 11.08.11, 12:09
      Zwracam troche honoru mikrze, okazuje sie, ze ja myslalam o jakiej starej wersji, a dopiero wczoraj zauwazylam, ze jest jakas zdecydowanie nowsza i przyjemniejsza.

Peguot 107 brzmi bardzo ladnie (ja chwile jezdzilam 307 kombi, bylo super, ale do moich potrzeb to bydle, rozczulaly mnie samoskladajace sie lusterka), ale ja z tych wysokich. Okazuje sie, ze pewnie powinnam pojechac do duzego salonu z roznymi samochodami i sobie posiedziec w kilku :) Co do merca A to maja go moi tesciowie i ja go bardzo lubie. Ale jezdzac nim nie interesowalo mnie ile pali.

To moj pierwszy uzywany samochod i troche sie tym stresuje, ze trafie na jakiegos rzecha i utkwie na czerwonym swietle, bo juz nie bede mogla ruszyc :))
      • agg3 Re: male auto 11.08.11, 17:34
        307 to limuzyna w porownaniu do 107!!!
        107 to taka mala praleczka hehe, kupa plastiku w srodku.
        307 ma moja mama, kupila nowa w 2001 roku i jezdzi nim do dzis, aczkolwiek moje punto bylo w lepszym stanie niz jej peugeot! rdza zzerala az milo...
        a 107 za darmo bym nie chciala ;)
        • aleksandrawu Re: male auto 11.08.11, 17:37
          eee tam, nie jest tak zle:D a jaka wygoda przy parkowaniu! wszedzie sie mieszcze ( a przynajmniej tak mi sie zdaje, hehe)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka