Dodaj do ulubionych

placki z jablkami

14.08.11, 01:52
jak robicie placki z jablkami? chodzi mi o te zwykle polskie
macie jakies fajne przepisy? tylko napiszcie dokladnie co i jak bo ja z tych niegotujacych wiec sie nie znam
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: placki z jablkami 14.08.11, 09:36
      Robie latwa szarlotke, ktora zawsze sie udaje (przynajmniej do tej pory, hihi i znika). Jezeli szarlotka podchodzi pod placek, to moge wklepac przepis.
    • lianis Re: placki z jablkami 14.08.11, 09:56
      no pytanie tylko co rozumiesz przez pojecie placek :)
      bo mi sie tytul watku skojarzyl z takimi smazonymi na patelni
    • moniamech Re: placki z jablkami 14.08.11, 12:40
      jesli nie chodzi o ciasto, to ja robie zwykle ciasto nalesnikowe (jajo+mleko+maka) i nim maczam obrane i pokrojone w plasterki jablka (najlepiej krazki, ale mozna pokroic nieregularnie, wrzucic do ciasta i nabierac lyzka) i smaze.
      Moj M za to robi tak, ze najpierw smazy jablka az sie zrumienia i zalewa je ciastem nalesnikowym. Podaje posypane cukrem.
      • bialasek75 Re: placki z jablkami 14.08.11, 13:03
        Ja do ciasta naleśnikowego dodaję starte na grubej tarce jabłka. Tylko dużo jabłek. Smażę i podaję ze śmietaną i cukrem. Czasem, dla urozmaicenia do połowy ciasta dodaję starte na grubej tarce banany. TZ woli z bananami.

A jeśli chodzi o ciasta, to najszybsza szarlotka z olejem:
        Duża porcja: 6 całych jaj ubijać ze szklanką cukru na puch. Wlać 1 szklankę oleju, ubić , wsypać 1,5 szklanki mąki tortowej i 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i cukier waniliowy. Na końcu koniecznie dodać 2 łyżki octu. Od momentu dosypania mąki, odłożyć mikser i tylko całość dokładnie wymieszać.
        Jabłka ze słoja są pewnie rzadkie, to do spodniej warstwy dodaj dodatkowo łyżkę mąki, żeby spód był twardszy, bo inaczej jabłka przeciekną na dno blachy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni, 40-45 minut.

Jak nie ma jabłek ze słoja, to zetrzeć na grubej tarce albo pokroić w małe kawałki i chwilę poddusić w garnuszku. Można dodać cukru, choć jabłka jak się gotują to się robią słodziutkie.
        • steph13 Re: placki z jablkami 14.08.11, 19:30
          yuck! Szarlotka z olejem i octem!!!!
          • robak.rawback Re: placki z jablkami 14.08.11, 20:08
            ok prosze bardzo plackowa disambiguation:
            chodzi mi o takie placki z jablkami robione na patelni i smazone, (nie chodzi mi o ciasto, ale tez mozna wkleic jak ktos ma ochote).

racuchy tez na nie chyba niektorzy mowia:
            mojewypieki.blox.pl/resource/placki_z_serkiem_i_jablkiem_3.jpg
            • moniamech Re: placki z jablkami 14.08.11, 20:33
              robak.rawback napisała:

> racuchy tez na nie chyba niektorzy mowia:
              > mojewypieki.blox.pl/resource/placki_z_serkiem_i_jablkiem_3.jpg

racuchy to placki drozdzowe... nie takie jak w linku ;) a takie mojewypieki.blox.pl/2007/09/Racuchy-drozdzowe.html niektorzy dodaja do nich starte jablka
              • gosia7813 Re: placki z jablkami 14.08.11, 21:24
                Ja tez robie placki z ciasta nalesnikowego i do tego duzo jablek drobno pokrojonych. Pychota:)
          • kalasotka Re: placki z jablkami 15.08.11, 15:40
            Ocet dodaje sie do niektorych wypiekow, nawet do tortow.
            A olej to juz w ogole podstawa.
    • asica74 Re: placki z jablkami 14.08.11, 21:47
      znam wersje p;ackow robionych na zsiadlym mleku, badz kefirze: szklanka owego, jedno jajko - roztrzepac razem, po czym dodac maki, tyle by ciasto mialo konsystencje gestrzej smietami. Na koniec dodac jabkla pokrojone w platki, wymieszac i smazyc. Podawac posypane cukrem pudrem. Kurcze, jutro je zrobie:)
      • bialasek75 Re: placki z jablkami 14.08.11, 22:40
        U mnie w domu to się nazywało 'jabłka w cieście'.
    • cyniamonowa Re: placki z jablkami 15.08.11, 16:59
      robilam z przepisu Doroty
      mojewypieki.blox.pl/2010/08/Racuszki-na-kwasnym-mleku.html
      zamiast zsiadlego mleka uzywam jogurtu. sa wysmienite!!! wiec polecam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka