robak.rawback 14.08.11, 01:52 jak robicie placki z jablkami? chodzi mi o te zwykle polskie macie jakies fajne przepisy? tylko napiszcie dokladnie co i jak bo ja z tych niegotujacych wiec sie nie znam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glasscraft Re: placki z jablkami 14.08.11, 09:36 Robie latwa szarlotke, ktora zawsze sie udaje (przynajmniej do tej pory, hihi i znika). Jezeli szarlotka podchodzi pod placek, to moge wklepac przepis. Odpowiedz Link
lianis Re: placki z jablkami 14.08.11, 09:56 no pytanie tylko co rozumiesz przez pojecie placek :) bo mi sie tytul watku skojarzyl z takimi smazonymi na patelni Odpowiedz Link
moniamech Re: placki z jablkami 14.08.11, 12:40 jesli nie chodzi o ciasto, to ja robie zwykle ciasto nalesnikowe (jajo+mleko+maka) i nim maczam obrane i pokrojone w plasterki jablka (najlepiej krazki, ale mozna pokroic nieregularnie, wrzucic do ciasta i nabierac lyzka) i smaze. Moj M za to robi tak, ze najpierw smazy jablka az sie zrumienia i zalewa je ciastem nalesnikowym. Podaje posypane cukrem. Odpowiedz Link
bialasek75 Re: placki z jablkami 14.08.11, 13:03 Ja do ciasta naleśnikowego dodaję starte na grubej tarce jabłka. Tylko dużo jabłek. Smażę i podaję ze śmietaną i cukrem. Czasem, dla urozmaicenia do połowy ciasta dodaję starte na grubej tarce banany. TZ woli z bananami. A jeśli chodzi o ciasta, to najszybsza szarlotka z olejem: Duża porcja: 6 całych jaj ubijać ze szklanką cukru na puch. Wlać 1 szklankę oleju, ubić , wsypać 1,5 szklanki mąki tortowej i 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i cukier waniliowy. Na końcu koniecznie dodać 2 łyżki octu. Od momentu dosypania mąki, odłożyć mikser i tylko całość dokładnie wymieszać. Jabłka ze słoja są pewnie rzadkie, to do spodniej warstwy dodaj dodatkowo łyżkę mąki, żeby spód był twardszy, bo inaczej jabłka przeciekną na dno blachy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni, 40-45 minut. Jak nie ma jabłek ze słoja, to zetrzeć na grubej tarce albo pokroić w małe kawałki i chwilę poddusić w garnuszku. Można dodać cukru, choć jabłka jak się gotują to się robią słodziutkie. Odpowiedz Link
robak.rawback Re: placki z jablkami 14.08.11, 20:08 ok prosze bardzo plackowa disambiguation: chodzi mi o takie placki z jablkami robione na patelni i smazone, (nie chodzi mi o ciasto, ale tez mozna wkleic jak ktos ma ochote). racuchy tez na nie chyba niektorzy mowia: mojewypieki.blox.pl/resource/placki_z_serkiem_i_jablkiem_3.jpg Odpowiedz Link
moniamech Re: placki z jablkami 14.08.11, 20:33 robak.rawback napisała: > racuchy tez na nie chyba niektorzy mowia: > mojewypieki.blox.pl/resource/placki_z_serkiem_i_jablkiem_3.jpg racuchy to placki drozdzowe... nie takie jak w linku ;) a takie mojewypieki.blox.pl/2007/09/Racuchy-drozdzowe.html niektorzy dodaja do nich starte jablka Odpowiedz Link
gosia7813 Re: placki z jablkami 14.08.11, 21:24 Ja tez robie placki z ciasta nalesnikowego i do tego duzo jablek drobno pokrojonych. Pychota:) Odpowiedz Link
kalasotka Re: placki z jablkami 15.08.11, 15:40 Ocet dodaje sie do niektorych wypiekow, nawet do tortow. A olej to juz w ogole podstawa. Odpowiedz Link
asica74 Re: placki z jablkami 14.08.11, 21:47 znam wersje p;ackow robionych na zsiadlym mleku, badz kefirze: szklanka owego, jedno jajko - roztrzepac razem, po czym dodac maki, tyle by ciasto mialo konsystencje gestrzej smietami. Na koniec dodac jabkla pokrojone w platki, wymieszac i smazyc. Podawac posypane cukrem pudrem. Kurcze, jutro je zrobie:) Odpowiedz Link
bialasek75 Re: placki z jablkami 14.08.11, 22:40 U mnie w domu to się nazywało 'jabłka w cieście'. Odpowiedz Link
cyniamonowa Re: placki z jablkami 15.08.11, 16:59 robilam z przepisu Doroty mojewypieki.blox.pl/2010/08/Racuszki-na-kwasnym-mleku.html zamiast zsiadlego mleka uzywam jogurtu. sa wysmienite!!! wiec polecam! Odpowiedz Link