Dodaj do ulubionych

antykoncepcja, co polecacie?

18.08.11, 22:06
Podzielcie sie prosze, mam dwojke dzieci, wiecej zdecydowanie nie planujemy. Przez lata bralam pigulki, ale odstawilam po uproczywych bolach glowy, tak na swiat przyszedl nasz starszy syn :) Po kilku miesiacach po porodzie "wpadlismy" z drugim, nie mialam nawet okresu, zreszta zawsze byly nieregularne. Z taka statystyka chce cos naparwde skutecznego. Bylam u GP polecila mirene. Naczytalam sie troche zlych opinii na jej temat. Ze hormony itd. Wiec sie waham, moze zwykla, miedziana?? Z kolei znam osoby ktore zawszly na nich w ciaze. Jakie sa wasze doswiadczenia i o co moglabym poprosic lekarza?
Obserwuj wątek
    • turmalinka Re: antykoncepcja, co polecacie? 18.08.11, 22:09
      Ja mialm miedziana, bylam bardzo zadowolona, wyjelam jak planowalam drugie dziecko. Pozniej mialam mirene i to byl niewypal. Niby malo hormonow itp, a ja czulam sie paskudnie, okres co 2-3 tygodnie, bole piersi itp. Teraz znow planuje zalozyc normalna miedziana.
    • kingaolsz Re: antykoncepcja, co polecacie? 18.08.11, 22:23
      Mialam miedziana i bylo OK, ale okresy nasilily sie do krwotocznych i zmienilam na mirene - na poczatku troche organizm musial sie przestawic, ale po 3 miesiacach przestalam miesiaczkowac i jest git ( duza ulga po tym co mialam z miedziana). Ilosc hormonow minimalna i wiekszosc skutkow ubocznych przechodzi po paru miesiacach.
      • turmalinka Re: antykoncepcja, co polecacie? 18.08.11, 22:36
        Ilosc hormonow minimalna i wiekszosc skutkow ubocznych przechodzi po paru
        > miesiacach.

U mnie po roku nadal byly skutki uboczne, dlatego wyjelam, ale ja ogolnie nadwrazliwa na hormony jestem, w moim przypadku jedynie miedziana spirala albo prezerwatywy wchodza w gre... Za to przy miedzianej okresy mialam bardzo regularne i lajtowe - zalezy od organizmu
    • trisamama Re: antykoncepcja, co polecacie? 18.08.11, 23:11
      Ja mam mirene i to jest najlepsze co mialam do tej pory.
      Nie zdecydowalam sie na miedziana spirale bo i tak bez tego mialam bolesne miesiaczki, a teraz ich prawie nie ma i nic nie czuje.
      Tabletki bralam jakis czas ale po porodzie mi juz nie pasowaly, od plastrow mialam odparzenia.
      • espionka Re: antykoncepcja, co polecacie? 18.08.11, 23:15
        a ja mam NPR- zdrowo,naturalnie i bez chemii, dwoje dzieci planowanych, 8 lat różnicy
    • d.hassenpflug Re: antykoncepcja, co polecacie? 19.08.11, 00:21
      Implant.
      tyle ze z implantem 'love it or hate it'. hustawki nastrojow sa takie ze ja cie nie moge. mialam momenty gdy chcialam sobie to cholerstwo wydlubac.
      • muskaan Re: antykoncepcja, co polecacie? 19.08.11, 08:54
        Ja mialam Mirene przez 3 lata i bylo super, wczesniej bylam na pigulce i ialam zwykla miedziana zalozona, ale przy irenie czulam sie najlepiej, wyciagnelam, jak zachcialo nam sie trzeciego potwora :). A o sterylizacji nie myslalas?
      • yoggi87 Re: antykoncepcja, co polecacie? 21.08.11, 17:54
        Ja tak zrobilam :) To znaczy sama sobie nie wydlubalam :D
        Ale po prawie 2 latach bycia znerwicowana, zimna i nie lubiaca seksu baba, wyjelam i znow wiem, ze zyje.
        Narazie gumki. I tak bedzie, do momentu kiedy uznam, ze ciaza bedzie dla mnie tragedia.
        Bole glowy po implancie czasem uniemozliwialy mi funkcjonowanie. Tak samo bylo po pigulkach. Polozna namawia mnie na miedziana wkladke. Narazie odmowilam, ale nie mowie, ze nigdy sie nie zdecyduje.
    • mama_vinca Re: antykoncepcja, co polecacie? 19.08.11, 10:25
      Nie mam doswiadczenia w temacie ale ja sie zastanawiam nad implantem, ewentualnie plastry.
    • cybermha Re: antykoncepcja, co polecacie? 19.08.11, 10:51
      A moze Lady Comp albo Pearly? nie faszerujesz sie hormonami wystarczy mierzyc co rano temperature a komputerek pokazuje dni plodne i nieplodne, skutecznosc 99.3
      • cybermha Re: antykoncepcja, co polecacie? 22.08.11, 10:47
        99.93 mialo oczywiscie byc
    • trisamama Re: antykoncepcja, co polecacie? 19.08.11, 18:05
      implant podobno czesto zawodzi
      • gypsi Re: antykoncepcja, co polecacie? 19.08.11, 20:31
        Nieprawda - ma najwyzsza skutecznosc ze wszystkich (lacznie z zenska sterylizacja) metod:
        www.arhp.org/publications-and-resources/clinical-proceedings/Single-Rod/Efficacy
    • eutyfrona Re: antykoncepcja, co polecacie? 19.08.11, 18:43
      Ja mam Cerazette i jestem zadowolona. Nie mam doswiadczen z innymi srodkami.
    • zurekgirl Re: antykoncepcja, co polecacie? 19.08.11, 19:00
      Na miedzianej podobno okres jest bardzo obfity, moja mama zmienila miedziana na Mirene i jest mega zadowolona. Mowi, ze w koncu odzyla ;) Pewnie wszystko zalezy od tego, jak reagujesz na hormony. Ja bym jednak zaczela od Mireny i ewentualnie zmeinila na miedziana.
    • gypsi Re: antykoncepcja, co polecacie? 19.08.11, 20:32
      Polecam ktoras z dlugodzialajacych metod - obie spirale, implant, zastrzyki.
      A co konkretnie, to juz zalezy od Twojej indywidualnej sytuacji, najlepiej przedyskutuj to w Family Planning albo z kumatym GP.
      • magdal-ena78 Gypsi 19.08.11, 21:17
        Ktora spirale sama polecasz? Rozmawialam z moja GP ktora uwazam za kumata kobiete, w moim przypadku polecila Mirene. Bylam zdecydowana po czym kolezanka zasiala ziarno niepewnosci, ze jej lekarz jest absolutnym przeciwnikiem, ze jestesmy na to za mlode co mnie zaskoczylo, mam 33 lata. Na tabletki reaguje migrenami dlatego sie waham. GP zapewnila ze w mirenie jest inny hormon, wydzielany miejscowo.
        • gypsi Re: Gypsi 19.08.11, 21:29
          Kobietom nie mogacym/nie chcacym hormonow, ktorym zalezy na krwawieniach, ale ktore zaakceptuja bardziej obfite/bolesne miesiaczki (moze sie zdarzyc) - miedziana. Warunek bezwzgledny - nie nadaje sie dla kobiet czesto zmieniajacych partnerow lub majacych roznych partnerow w tym samym czasie (ryzyko infekcji).

Kobietom, ktore nie musza miec regularnych miesiaczek, ale sa w stanie zaakceptowac nieregularne plamienia/krwawienia przez pierwsze miesiace i czasami objawy uboczne hormonu (pryszcze, obrzeki, bole glowy, bole piersi, brzucha) - Mirene. Bardzo zalecana przy obfitych/bolesnych krwawieniach. Rowniez w objawach menopauzalnych (kiedy moze byc czescia HRT), miesniakach, endometriozie - czesto objawy lagodnieja/ustepuja.

Obie zaklada siie podobnie, obie mozna u mlodych kobiet - juz od ok. 18 r.z.z, choc widzialam i mlodsze, nierodek (choc Mirene trudniej, bo troche grubszy inserter), hormonalna mozna trzymac do 10 lat, Mirene do 5 (chyba ze zaklada sie miedziana po 40-tce, a mIrene po 45-tce, to mozna do konca okresu plodnosci juz bez wymieniania).
          Hormon w Mirenie to progestagen - to samo co w zastrzykach, implancie, mini-pill.
          • galadriella Re: Gypsi 19.08.11, 21:34
            > hormonalna mozna trzymac do 10 lat, Mirene do 5

Ta pierwsza to chyba miedziana miała być.

Ale podsumowanie świetne, powinnaś ulotki pisać ;-)
            • gypsi Re: Gypsi 19.08.11, 21:52
              Racja, miedziana miala byc.
              Ulotki pisalam juz - dla jednej firmy nabialowej ;) ale dziekuje za wyrazy.

Mozecie mnie wypytywac do woli o antykoncepcje - zrobilam DFSRH niedawno (Diploma of Sexual and Reproductive Health) wiec jestem na biezaco. Za 2-3 tygodnie zaczynam samodzielnie zakladac spirale i implanty - i juz mnie pot oblewa na sama mysl.
              No ale nie swieci garnki lepia, z czasem powinno byc coraz latwiej (tylko trzeba "nabic reke" jak to ginekolodzy mowia).
              • magdal-ena78 Re: Gypsi 19.08.11, 21:56
                Jak do woli mozna pytac to mam jeszcze jedno, a raczej dwa :)
                Czy w mirenie ilosc tego hormonu jest porownywana do ilosci w tabletkach czy implancie i czy jesli mam tlusta cere, czasem pojawiaja sie wypryski to powinnam raczej zastanowic sie nad miedziana?
                • gypsi Re: Gypsi 19.08.11, 22:12
                  Dawka w Mirenie najmniejsza ze wszystkich - dziala glownie lokalnie.
                  Wypryski (takie jak normalnie przed miesiaczka) zwykle pojawiaja sie na kilka dni tylko i nie co miesiac nawet - ale wszystko zalezy jak wielkim problemem jest to dla Ciebie.
              • galadriella Re: Gypsi 19.08.11, 22:01
                > Mozecie mnie wypytywac do woli o antykoncepcje

To może popełnisz coś równie zgrabnego o innych (wszystkich?...) dostępnych metodach i da się to podwiesić na wejściu na forum?
                Temat wraca jak bumerang , więc byłyby zbiorcze podstawy, żeby do nich odsyłać.

• gypsi Re: Gypsi 19.08.11, 22:12
                  Sprobuje.
                  • edzior1 Re: Gypsi 19.08.11, 23:03
                    Gypsi, zeby cie nie meczyc, podalbys jakiegos wiarygodnego linka coby sobie czlowiek mogl poczytac o metodach? musze sie na cos zdecydowac po drugim dziecku (6 tygodni) i nie moge..... dzieki
                    • gypsi Re: Gypsi 19.08.11, 23:39
                      www.patient.co.uk/health/Contraceptive-Choices.htm
                      i poszczegolne metody:
                      www.patient.co.uk/DisplayConcepts.asp?WordId=contraception&x=0&y=0&MaxResults=50&fromsearchbox=1
                      albo tu:
                      www.fpa.org.uk/helpandadvice/contraception
                      www.fpa.org.uk/helpandadvice/mycontraceptiontool
                      • edzior1 Re: Gypsi 20.08.11, 00:08
                        chyba ci jednak pozawracam glowe..... przez lata bralam Minisiston- sprowadzalam z POlski bo tutaj nie ma, bardzo sobie chwalilam, potem tutaj bralam jakies inne ale nie pamietam nazwy.....i nie najlepiej znosilam, libido prawie zero i ogolne rozdraznienie, jest jakis odpowiednik minisistonu tutaj?
                        • gypsi Re: Gypsi 20.08.11, 01:24
                          Minisiston - skład: Ethinylestradiolum 0,03mg + Levonorgestrelum 0,125mg

Bardzo podobny sklad (Levonorgestrelum troche wiecej bo 0,15) maja dostepne w UK:

Levest
                          Microgynon 30
                          Ovranette
                          Rigevidon
                          • majula6 Re: Gypsi 04.05.14, 01:11
                            A co sadzisz o tych tabletkach?
                            Nie sa one jakies przestarzale ??
                            Ja dzis wlasnie biore piersza Levest zmieniona po Yasmin, bo pojawily sie okropne bole glowy w czasie 7 dniowej przerwy ... dawno temu bo 10 lat do tylu lykalam stediril30 czyli microgynon i wydaje mi sie ze sa to jakies stare tabletki z duza iloscia hormonow ale moze sie myle.
                            Dzieki za pomoc ;)
                            • botu Re: Gypsi 05.05.14, 10:30
                              majula6 napisał(a):

> A co sadzisz o tych tabletkach?

Gypsi tu już od paru lat nie bywa, wiec raczej nie doczekasz się odpowiedzi.
          • magdal-ena78 Re: Gypsi 19.08.11, 21:43
            Wielkie dzieki. Chyba zdecyduje sie na mirene, jesli bedzie cos nie tak zmienie.
            • benignusia Re: Gypsi 19.08.11, 22:27
              to ja też mam pytanko w temacie.niestosowałam nigdy hormonów ale boje się strasznie że...będę tyła(a jeszcze po ciążach nie schudłam...) że będę źle się czuła itd
              myślałam by zacząć brać tabletki i sprawdzić jak się po nich czuje,tyle ze chciałam docelowo implant.czy możliwe jest branie tabsów z tym samym hormonem co w implancie,by sprawdzić jak się będę po nich czuła,czy wszystko będzie ok??
              kilka znajomych miało implant i były bardzo niezadowolone...wyjmowały szybko,chciałabym tego uniknąć...
              • filipinka.z.konopii Re: Gypsi 19.08.11, 22:29
                tak, mozliwe
              • gypsi Re: Gypsi 19.08.11, 23:40
                Hormon jest podobny, ale nie dokladnie taki sam - nie da sie przewidziec tolerancji implantu na podstawie reakcji na tabletki, niestety.
    • murasaki33 Re: antykoncepcja, co polecacie? 19.08.11, 22:32
      Gypsi, wracam ze swoim problemem jak bumerang, bo miedle go w sobie i miedle:)
      Juz skreslilam swojego implanta-gada podlego, bede go wyciagac, ale co dalej? Czy jest szansa ze mirena da mi odsapnac od plamien, bo krwawieniami tego nazwac nawet nie mozna. Czy raczej moze byc gorzej? W sumie po zakonczeniu kuracji wspierajacej - 3 miesiace oprocz implantu bralam pigulki dalej jest jak bylo - permamentne plamienia, tydzien czy kilka dni przerwy i znow. Meczy mnie to i chyba ciut oslabia organizm. A moze polubic sie z tym stanem rzeczy, bo zmiana moze dac duzo gorsze efekty?
      Jak jest z plastrami - jakie sa przeciwwskazania? A zastrzyki? Mam zylaki koszmarne po drugiej ciazy, czy to moze byc przeszkoda w ktorejs z metod?
      A jesli mirena - to po jakim czasie mozna sie spodziewac stabilizacji w organizmie i co powinno niepokoic?
      Wybieram sie do FPC ale chce miec cos juz w glowie, jakas wizje:)
      Rozumiem, ze kazda z nas jest inna i chyba tylko eksperymentalna droga da efekt zadawalajacy:(
      • gypsi Re: antykoncepcja, co polecacie? 19.08.11, 23:59
        Trudno przewidziec jak szybko Mirena zadziala - nieregularne plamienia/krwawienia najczesciej zanikaja w ciagu 6 m-cy, ale moga trwac (rzadziej) i do roku. Gorzej raczej nie powinno byc niz na implancie.
        P/wskazania - stosuje sie tzw. UKMEC (UK Medical Eligibility Criteria) - tabele gdzie do kazdej sytuacji przypisana jest liczba punktow - 1 to uzycie bez ograniczen, 2 - zyski z metody przewazaja ryzyko, 3 - ryzyko przewaza korzysci i w miare mozliwosci nalezy zastosowac inna metode, 4 - bezwzgledne p/wskazanie.

Do plastrow takie same p/wskazania jak dwuhormonalnych tabletek czyli glownie do estrogenow - bezwzgledne to zakrzepica, rak piersi (lub wyjatkowo nasilone wystepowanie raka w rodzinie), choroby watroby, objawowa kamica zolciowa, wylaczne karmienie piersia < 6 tyg po porodzie, palenie powyzej 35 r.z., wysokie nadcisnienie, wiencowka, migreny z aura, lupus, cukrzyca z retino- lub neuropatia.

Do zastrzykow bezwzgledne jest tylko jedno - rak piersi. Wzglednych jest troche - lupus, choroby watroby, cukrzyca z retino- lub neuropatia, wiencowka, wielokrotne czynniki ryzyka chorob sercowo-naczyniowych.
        • robak.rawback Re: antykoncepcja, co polecacie? 20.08.11, 00:28

a dlaczego ma znaczenie ilu partnerow - rozumiem ze inne bakterie moze miec kazdy partner ale czy az takie jest uwrazliwienie??

''
          Warunek bezwzgledny - nie nadaje sie dla kobiet czesto zmieniajacych partnerow lub majacych roznych partnerow w tym samym czasie (ryzyko infekcji). ''
          • gypsi Re: antykoncepcja, co polecacie? 20.08.11, 01:20
            Wiecej partnerow = wieksze ryzyko infekcji.

Women are deemed at higher risk if they are sexually active and aged <25 years, or if they are aged >25 years if they have a new sexual partner or more than one sexual partner in the last year, or if their regular sexual partner has other sexual partners
        • murasaki33 Re: antykoncepcja, co polecacie? 21.08.11, 10:36
          Dzieki Gypsi za pomoc. Musze przyznac, ze mam juz nerwa na to moje cialo, co to mi takie numery robi, a bylo tak fajnie...
          Ide zaklepac wizyte do FPC.
    • czarny_uk_anka Re: antykoncepcja, co polecacie? 20.08.11, 21:04
      ja mam zwykla spiralke miedziana i jestem zadowolona.myslalam ze bede miala b.obfite miesiaczki ale na szczescie nic takiego sie nie dzieje.sa tylko troche dluzsze niz normalnie.jak dla mnie extra bo pigulek nie moge brac ze wzgledu na problemy z zylami-odstawilam po kilku latach jak strasznie zaczely mnie bolec lydki. Prezerwatywy sa takie "nie-spontaniczne" wiec tez odpadaja.Siostra ma mirene od tygodnia i tez zadowolona poki co :)
    • fifka01 Re: antykoncepcja, co polecacie? 22.08.11, 12:18
      Ja też się ostatnio zastanawiam nad metoda antykoncepcji po tym, jak już zakończe proces rozmnażania, i na razie wychodzi mi, ze jedyna satysfakcjonująca mnie metoda to taka, żeby wszyscy moi potencjalni przyszli patrnerzy byli wysterylizowani.
      Tylko nie wiem, czy wam tym pomogłam... :P
      • novalee1 Re: antykoncepcja, co polecacie? 04.05.14, 17:11
        Ja bylam przez trzy lata na implancie i wlasnie bede go wyjmowac.Mam juz dosc trucia sie hormonami i przytylam 15 kilo.Koszmar.Przez pierwszy rok brak okresow a potem plamienia przez wiekszosc czasu.Brak libido,ciagle zmeczenie.Na razie przejde na gumki, a potem moze na plastry.Sterylizacja by byla najlepsza,ale na razie zbyt radykalna moim zdaniem.
      • karolajna83g Re: antykoncepcja, co polecacie? 04.05.14, 22:33
        Tez bym wolala, by moj facet byl wysterylizowany.
        Po pierwsze dlatego, ze wtedy ja nie musialabym byc juz na tabletkach, bo boje sie raka piersi.
        Po drugie- mialam ostatnio zakladana wkladke miedziana....i GP zapytala, czy ja aby na pewno mam juz dziecko.....Bolalo, jak cholera, bolalo chyba jeszcze z tydzien po nieudanym zalozeniu.

Moja GP na pewno nie byla wprawiona w tej kwestii, ale wiem jedno- drugi raz nie chce probowac. GP powiedziala mi, ze ze wzgledu na nietypowa budowe, musze miec zalozona wkladke w znieczuleniu ogolnym.
        Troche jestem zla na nia, bo zaufalam jej a stracilam tylko czas, nabawilam sie przeokropnego bolu ( lekarka nie mogla wkladki usadowic i czulam, ja nia mi ta rusza i przez przypadek za bardzo reka poruszyla....Auccccc) a po wszystkim mialam dreszcze i goraczke.
        Takie sa moje doswiadczenia.
        • plain-vanilla Re: antykoncepcja, co polecacie? 05.05.14, 01:11
          Wspolczuje doswiadczen. Dlatego wlasnie nie poszlam do GP, tylko do kliniki planowania rodziny, gdzie lekarze maja doswiadczenie I robia to masowo. Dwa razy mialam zakladana przez tego samego lekarza. Wszystko super. Z hormonow zrezygnowalam calkowicie 8 lat temu. Uzywalismy prezerwatyw, teraz mam wkladke miedziana. Czytalam bardzo wiele negatywnych opinii o podwiazaniu jajowodow w UK I sie przestraszylam, ze moga cos spartaczyc I bede zyla w bolu przez lata. Latwiej u mezczyzny, ale moj m absolutnie sie na to nie pisze.
        • murasaki33 Re: antykoncepcja, co polecacie? 05.05.14, 09:11
          Karolajna83g, ja po latach watpliwosci przelamalam sie I mam mirene. Tyle "zabawy" z nia mialam, ze w koncu myslalam, ze oprocz mojego mozgu I moje cialo tez mowi "nie". Zakladala ja wyspecjalizowana nurse, wyspecjalizowana gp, wyspecjalizowana ginekolog w szpitalu I za kazdym razem bez sukcesu. W koncu w znieczuleniu ogolnym sie udalo. Caly proces sie ciagnal od stycznia do czerwca. Taka jestem skomplikowana, Ty widocznie tez;) Ale warto. Dolaczam do zwolenniczek.
        • yumemi Re: antykoncepcja, co polecacie? 05.05.14, 19:00
          karolajna83g napisała:

> Tez bym wolala, by moj facet byl wysterylizowany.
          > Po pierwsze dlatego, ze wtedy ja nie musialabym byc juz na tabletkach, bo boje
          > sie raka piersi.

Zabieg u facetow jest bardzo prosty - no chyba ze planujecie jeszcze dzieci.
      • yumemi Re: antykoncepcja, co polecacie? 05.05.14, 18:59
        fifka01 napisała:

> Ja też się ostatnio zastanawiam nad metoda antykoncepcji po tym, jak już zakońc
        > ze proces rozmnażania, i na razie wychodzi mi, ze jedyna satysfakcjonująca mnie
        > metoda to taka, żeby wszyscy moi potencjalni przyszli patrnerzy byli wysteryli
        > zowani.

No bo jak para juz nie chce miec wiecej dzieci to najlepiej zeby facet mial zabieg wazektomii - duzo latwiejsze i zdrowsze niz zeby kobieta lykala hormony dodatkowe iles lat, duzo prostsze niz kobieca sterylizacja. W sumie niejako najbardziej oczywisty wybor:))
    • liley11 Re: antykoncepcja, co polecacie? 05.05.14, 17:44
      Sterylizacja 999% skutecznosci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka