Dodaj do ulubionych

smród w kabinie

08.07.05, 11:36
Lanos 1,5 z instalacją lpg.Niedawno zmieniałem reduktor, mechanicy cos
grzebali przy silniczku krokowym.Od tego momentu jak stoje lub ruszam a
zwłaszcza przy włączonym wentylatorku to strzasznie smierdzi benzyna-
spalinami.Wytrzymać sie nieda.Otwierałem maske i faktycznie w poblizu
silniczka krokowego czuc benzyną ale nie widze zadnej nieszczelności.Co to
może być

pozdro
sodipodi
Obserwuj wątek
    • waldixs22 Re: smród w kabinie 17.07.05, 10:23
      Ja również mam podobny problem..tzn..mam eskorta 1,4 z gazem..
      i nie rozumiem dlaczego śmierdzi paliwem mimo że jeżdzę na gazie???
      dzieje się tak najczęściej przy zdecydowanej jeżdzie..
      żadnych nieszczelności przewody gazu wymieniłem na nowe..myśląć że to możę gaz
      tak słodko śmierdzi..jednak problem wciąż powraca gdy tylko mocniej nacisne gaz
      lub jadę juz spory kawałek.

czy ktoś może wie co jest przyczyną??
    • poldek16 Re: smród w kabinie 18.07.05, 12:38
      Nie sądzę by zapach benzyny miał swe żródło z silnika krokowego, jest tam podciśnienie i raczej aby coś z tamtad wyleciało to prawie niemożliwe. Natomoiast w okolicy jest magistrala zasilająca wtryskiwacze i przewody paliwowe. Jest więc wysoce prawdopodobne że jednak tam jest jakaś nieszczelność. W przewodach jest dość wysokie ciśnienie (nawet gdy chodzi na gazie). Jeżeli wyciek jest niewielki to szybko paruje i może być problem z zauważeniem. Bezwzglednie musisz to znaleść i usunąć bo mozesz mieć pożar silnika. Pod tym względem benzyna jest gorsza od gazu. Proponuje przy zimnym silniku zewrzeć styki na przekaźniku pompy (nie uruchamioać silnika) i szukać wtedy powinno być łatwiej zauważyć.
      P.S. Moze być zatkany odpływ albo walnięty czujnik ciśnienia w magistrali i stad zbyt wysokie ciśnienie i wyciek. Może gazownicy coś poknocili z węzykami jeśli coś tam rozpinali itp.
      • waldixs22 Re: smród w kabinie 25.07.05, 20:26

poldek16 napisał:

> Nie sądzę by zapach benzyny miał swe żródło z silnika krokowego, jest tam
        podci
        > śnienie i raczej aby coś z tamtad wyleciało to prawie niemożliwe. Natomoiast
        w
        > okolicy jest magistrala zasilająca wtryskiwacze i przewody paliwowe. Jest
        więc
        > wysoce prawdopodobne że jednak tam jest jakaś nieszczelność. W przewodach
        jest
        > dość wysokie ciśnienie (nawet gdy chodzi na gazie). Jeżeli wyciek jest
        niewielk
        > i to szybko paruje i może być problem z zauważeniem. Bezwzglednie musisz to
        zna
        > leść i usunąć bo mozesz mieć pożar silnika. Pod tym względem benzyna jest
        gorsz
        > a od gazu. Proponuje przy zimnym silniku zewrzeć styki na przekaźniku pompy
        (ni
        > e uruchamioać silnika) i szukać wtedy powinno być łatwiej zauważyć.
        > P.S. Moze być zatkany odpływ albo walnięty czujnik ciśnienia w magistrali i
        sta
        > d zbyt wysokie ciśnienie i wyciek. Może gazownicy coś poknocili z węzykami
        jeśl
        > i coś tam rozpinali itp.

Jak to się ma do Eskorta 1.4 Jednopunktowy Wtrysk
        czy tu jest podobnie???

pozdrawiam
        • sodipodi Re: smród w kabinie 26.07.05, 12:04
          Dzieki za wszelkie info ale juz znalazłem przyczyne.Rozszczelnił sie reduktor
          cisnienia paliwa konczacy listwe odprowadzającą benzyne do wtryskiwaczy.Po
          wymianie wszystko jest ok ale faktycznie było niebezpiecznie.Wszystkim radze
          dokładnie wszystko sprawdzac przy podobnych objawach.Mozna wyleciec w powietrze

pozdr

sodipodi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka