Dodaj do ulubionych

college a praca ?

11.09.11, 23:07
Mam pytanie mianowicie chodzi mi o to iz moj maz rozpoczyna kolejny rok nauki w collegu i w zeszlym roku jego przelozony nie robil mu zadnych problemow a mianowicie pozwolil zaczynac prace godzine wczesniej by mogl zdazac na lekcje , natomiast od wrzesnia nie wyzazil zgody na to by zaczynac wczesniej (a chodzi o jeden dzien w tyg ) i zaznaczyl ze on chce by zostawal na nadgodziny w tym dniu sugerujac iz nie interesuje go iz wtedy jest wlasnie colleg. Mam pytanie czy zaklad pracy ma prawo zatrzymac go w pracy czy tez ma obowiazek umozliwic pracownikowi mozliwosc uczeszczania do szkoly ? Licze na wasza pomoc. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • piksi.dixi Re: college a praca ? 12.09.11, 11:17
      Przeczytaj co macie w umowie o prace.

Reszta to chyba tylko dobra wola pracodawcy. Albo jej brak.
      Moze chce, zeby maz sam sie zwolnil?

• agnies80 Re: college a praca ? 12.09.11, 19:53
      www.acas.org.uk/CHttpHandler.ashx?id=2843&p=0
      w powyzszym linku jest to wyjasnione. wynika z niego, ze od 6 kwietnia 2011 pracownik kazdej firmy ma prawo do bezplatnego time off na traning. MA dzialac to tak jak prosba o flexible working hours czyli pracodawca moze sie nie zgodzic, tylko gdy zaszkodzi to firmie i musi to rozwazyc bardzo powaznie.
      Czyli sprawiedliwosc jest po waszej stronie:)
      niech maz to wydrukuje i zaniesie pracodawcy
      • piksi.dixi Re: college a praca ? 13.09.11, 12:44
        o kurcze, ale fajne prawo! forum jak zwykle niezastapione.

ja bym jeszcze zadzwonila na infolinie i dopytala sie o szczegoly. akapit zaczyna sie od mlodziezy uprawnionej do studiowania for a relevant qualification.

powodzenia, napisz jak poszlo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka