Dodaj do ulubionych

paszport uk dla baby

20.09.11, 13:00
dziewczyny, od 5 dni mamy w domu nowego domownika i zamierzamy dla niego wypelnic aplikacje o brytyjski paszport . oboje z mezem jestesmy tu od 8 lat, oboje pracujemy, syn 7-letni sie tu urodzil i chodzi do szkoly....
teraz mam pytanie czy wystarczy wypelnic wniosek o paszport , czy ja mam jeszcze gdzies dzwonic i umowiac sie na spotkanie - sorki ze nie stawiam znakow zapytania, ale maly lezy i usmiecha sie na moim ramieniu.....

prosze o porady

ps. akt urodzenia dostaniemy dopiero 24 listopada, takie niemozliwe kolejki sa......

Obserwuj wątek
    • asica74 Re: paszport uk dla baby 20.09.11, 13:40
      Gratulacje! Jak sie czujecie?
      A wy ty masz obywatelstwo brytyjskie? Bo jezeli nie, to Malemu raczej nie wypisza paszportu ot tak? Ale moze ja czegos nie wiem?
    • moniamech Re: paszport uk dla baby 20.09.11, 13:42
      z tego co mi wiadomo jesli jestescie oboje polakami z obywatelstwem tylko polskim, to paszport brytyjski dla malucha jest nie do zdobycia
      • glasscraft Re: paszport uk dla baby 20.09.11, 13:46
        Zle wiesz:
        www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/children/britishcitizen/borninuk/
        • asica74 Re: paszport uk dla baby 20.09.11, 13:51
          Kazdego dnia czlowiek dowiaduje sie czegos pozytecznego, dzieki
    • karolina_zet Re: paszport uk dla baby 20.09.11, 14:25
      jasne ze dostaniecie paszport dla maluszka. Przy spelnieniu warunku ze przed narodzinami dziecka byliscie tu 5 lat dostaniecie dla niego brytyjski paszport.
      POszukaj w wyszukiwarce na tym forum - kiedys juz pisalam jak to zroic.
      • ally-t Re: paszport uk dla baby 20.09.11, 14:32
        Absolutnie! Ja ubiegalam sie niedawno o stala rezydenture i HO przyslal mi ulotke wlasnie na ten temat (tzn. ze moje dzieci beda mogly miec obyw. brytyjskie, a co za tym idzie takze i paszport)
        • marzencia2333 Re: paszport uk dla baby 20.09.11, 14:49
          Ciekawe rzeczy sie dowiaduje. Zawsze myslala, ze rodzice musza miec obywatelstwo ang, a tu prosze mila niespodzianka
          • wiwi1 Re: paszport uk dla baby 20.09.11, 15:29
            forum.gazeta.pl/forum/w,37418,122673693,,angielski_paszport_dla_dziecka.html?v=2
            • wanilia25 terminy paszportu 20.09.11, 20:57
              A jak wyglada sprawa z przyspieszeniem terminu ? Akt urodzenia odbieramy 24 listopada, a chcemy jechac ochrzcic dziecko do PL na swieta, zdazymy ? Ile czekalyscie na paszport ( brytyjski) ? Damy rade sie wyrobic w niecale 4 tyg ?
              • cumentator Re: terminy paszportu 20.09.11, 21:14
                wanilia25 napisała:

> A jak wyglada sprawa z przyspieszeniem terminu ? Akt urodzenia odbieramy 24 lis
                > topada, a chcemy jechac ochrzcic dziecko do PL na swieta, zdazymy ? Ile czekaly
                > scie na paszport ( brytyjski) ? Damy rade sie wyrobic w niecale 4 tyg ?

Przydaloby sie pamietac ze dziecko ma tez obywatelstwo polskie. Zasady sa takie ze jesli ma sie obywatelstwo jakiegos kraju to uzywa sie dokumentow tego kraju przebywajac na jego terenie.
                • glasscraft Re: terminy paszportu 20.09.11, 21:28
                  Oraz nalezy pamietac, ze dziecko posiadajace obywatelstwo brytyjskie ma prawo miec brytyjski paszport. A takze, ze o wyrobieniu paszportu polskiego w kilka tygodni mozna sobie pomarzyc. Wiec zanim zaczniesz moralizatoskie przynudzanie, pomysl.
                • 1mzeta Re: terminy paszportu 20.09.11, 22:22
                  Mój paszportu polskiego nie ma- zawsze jeździ na brytyjskim. Nigdy nie było z tego tytułu żadnych problemów.
              • karolina_zet Re: terminy paszportu 20.09.11, 21:29
                my z kompletem dokumentow pojechalismy na spotkanie do biura paszportowego ( po wczesniejszym umowieniu sie). Spotkanie mielismy w srode a w sobote paszport dostarczyl nam kurier ( placilismy eksrta za termin przyspieszony - w calosci ok £100)
    • cyniamonowa Re: paszport uk dla baby 20.09.11, 21:20
      gratulacje!!! chyba przegapilam narodziny potomka, wiec nadrabiam w tym watku. na paszportach brytyjskich dla dzieci sie nie znam, wiec tylko pogratuluje :-)
    • edzior1 Re: paszport uk dla baby 20.09.11, 21:33
      Wypelnij zwykla aplikacje o paszport dla dziecka, dolacz wszystko co tam chca (zdjecia, oplate, paszport jednego z rodzicow-polski oczywiscie, pelny akt urodzenia- z waszymi nazwiskami) i P60 z ostatnich 5 lat rodzica ktorego paszport wysylasz i pa paru tygodniach paszporcik brytyjski bedziesz dla malucha miala.
      • cherrie Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 06:24
        My dostalismy paszport bryt dla syna jakis miesiac temu. Czekalismy dwa tyg, ale mozna ( placac ekstra) dostac w ciagu kilku dni- mniej niz tydz.
        Niestety pelny akt urodz konieczny, tak jak i p60 za wszystkie 5 lat przed urodz dziecka oraz paszport osoby wnioskujacej tj. Matki lub ojca + formularz ( w tym poswiadczenie ob brytyjskiego, ze cie zna min 5 lat).
        Na poczcie za jakas oplata urzednik moze sprawdzic poprawnosc wpisanych danych i dolaczonych dokumentow.
        Koszt paszp ok 40 f ( nalezy dolaczyc czek) lub ok 100 w trybie ekspresowym.laczyc czek) lub ok 100 w trybie ekspresowym.
        • evelina.b Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 11:05
          Hmm, czy musi byc pelne 5 lat przed urodzeniem dziecka? Maz jest tu od lipca 2004 a syn urodzony w lutym 2009?
    • cumentator Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 09:50
      glasscraft napisała:

> Oraz nalezy pamietac, ze dziecko posiadajace obywatelstwo brytyjskie ma prawo m
      > iec brytyjski paszport. A takze, ze o wyrobieniu paszportu polskiego w kilka ty
      > godni mozna sobie pomarzyc. Wiec zanim zaczniesz moralizatoskie przynudzanie, pomysl.
      1mzeta napisała:
      > Mój paszportu polskiego nie ma- zawsze jeździ na brytyjskim. Nigdy nie było z tego tytułu
      > żadnych problemów.

Wiele krajow bezwzglednie wymaga by obywatele przekraczajacy granice kraju poslugiwali sie jego dokumentami, nieprzestrzeganie tego powoduje duze nieprzyjemnosci. W Polsce zasada ta tez formalnie obowiazuje choc nie jest tak scisle egzekwowana. W kazdym razie trzeba pamietac ze na terenie kraju jest sie jego obywatelem czyli nie mozna sie powolywac na obywatelstwo innego kraju, czasem moze to miec znaczenie.
      • edzior1 Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 09:56
        zgodzilabym sie z Toba ale .... jesli nie zarrejestruje urodzin dziecka w PL to ono obywatelem POlski nie jest chyba nie? wiec majac paszport brytyjski dziecko bedzie obywatelem brytyjskim a nie polskim. POzatym nie po to robie paszport brytyjski dla malucha na 5 lat ze by co roku wybierac sie do Londynu 2 razy w roku przez 5 lat po polski paszport? i to wspolnie z partnerem (mezem nie jest wiec musielibysmy to konsulatu jezdzic we dwoje)? trzeba sobie ulatwiac zycie...
        • moccabristol Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 10:26
          Nie musisz rejestrować dziecka w Polsce, żeby było polskim obywatelem, jeżeli nie dokonałaś zrzeczenia się obywatelstwa polskiego w ciągu trzech miesięcy od daty urodzin, bo tylko tak "nowy" obywatel polski może bezpowrotnie utracić obywatelstwo (, o obywatelstwie decyduje tzw prawo krwi ,a nie prawo ziemi ), dziecko jest obywatelem polskim i jako takie powinno przekraczać granice na polskim paszporcie.
          Jak to jest w rzeczywistości traktowane to już zupełnie inna sprawa ale w świetle prawa powinno mieć polski dokument .
          • evelina.b Za wysoko wpisalam 21.09.11, 11:06
            Czy musi byc pelne 5 lat przed urodzeniem dziecka? Maz jest tu od lipca 2004 a syn urodzony w lutym 2009?
            • edzior1 Re: Za wysoko wpisalam 21.09.11, 11:35
              z tego co wiem to musi byc 5 lat, mojej corce urodzonej w paz 2008 paszport zdobyty taka droga sie nie nalezy mim o tego ze 5 lat mamy udokumentowane- musi byc 5 lat po 2004 roku.
          • edzior1 Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 11:38
            no to zobaczymy czy mlodego wpuszcza do pl, jak na razie po polski paszport nie planuje sie wybierac..... dzieki za info
            • moccabristol Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 11:50
              Wpuścić na pewno wpuszczą, bo przecaś Nasz:)))
          • cumentator Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 12:26
            moccabristol napisała:

> Nie musisz rejestrować dziecka w Polsce, żeby było polskim obywatelem, jeżeli n
            > ie dokonałaś zrzeczenia się obywatelstwa polskiego w ciągu trzech miesięcy od d
            > aty urodzin, bo tylko tak "nowy" obywatel polski może bezpowrotnie utracić obyw
            > atelstwo (, o obywatelstwie decyduje tzw prawo krwi ,a nie prawo ziemi ), dzi
            > ecko jest obywatelem polskim i jako takie powinno przekraczać granice na polski
            > m paszporcie.
            > Jak to jest w rzeczywistości traktowane to już zupełnie inna sprawa ale w świetle prawa >powinno mieć polski dokument .

Bardzo ladnie to wszystko wyjasnilas lacznie z trzymiesiecznym okresem "wypowiedzenia" obywatelstwa dla nowonarodzonego.

Jest tez tak ze nawet nie majac polskiego dokumentu na terenie Polski osoba bedzie prawnie traktowana jako obywatel polski. Sytuacje takie maja miejsce w pewnych okolicznosciach. Na przyklad British citizen Jan Kowalski zostaje aresztowany w Polsce za jakies przestepstwo. Okazujac swoj brytyjski paszport zada kontaku z ambasada UK w Polsce w celu ochrony jego praw i udzielenia mu pomocy. Po sprawdzeniu okazuje sie jednak ze Jan Kowalski jest tez obywatelem polskim z urodzenia i nie zrzekl sie obywatelstwa polskiego. W takiej sytuacji ambasada UK odmowi z kontaku z nim poniewaz na terenie Polski nie moze on byc uwazany za obywatela brytyjskiego. Tak jest to praktycznie uregulowane w stosunkach miedzynarodowych.
          • 1mzeta Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 14:34
            "bo tylko tak "nowy" obywatel polski może bezpowrotnie utracić obywatelstwo "

Nie jest to trak zupełnie- bezpowrotnie.
            • moccabristol Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 15:12
              1mzeta napisała:

> "bo tylko tak "nowy" obywatel polski może bezpowrotnie utracić obywatelstwo "
              >
              > Nie jest to trak zupełnie- bezpowrotnie.

Tak, masz rację. Jeśli rodzice zrzekną się w imieniu dziecka obywatelstwa ono samo jako pełnoletnie może się starać je odzyskać. Chodziło mi tu o skrót myślowy.
      • 1mzeta Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 14:32
        A jak mi udowodnią,że moje dziecko jest obywatelem polskim ?
        Chyba by do ambasady musieli dzwonić albo do mojego USC żeby to sprawdzić. PESEL-u nie ma, miejsca zameldowania też nie.
        Równie dobrze mogłam się obywatelstwa polskiego dla niego zrzec w ambasadzie.
        Tak czy siak- nagwizdać mi mogą i nikt głupa z siebie na granicy robić nie będzie, że mi dziecka nie będą chcieli z kraju wypuścić.
        • wanilia25 a self employed ? 21.09.11, 14:47
          czy ktos wie jak to jest w przypadku samozatrudnionych ? Co w takim przypadku musze przedstawic skoro nie mam p60; rozliczam sie z HRMC kazdego roku.....

DZIEKUJE ZA ODP
        • moccabristol Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 15:17
          1mzeta napisała:

> A jak mi udowodnią,że moje dziecko jest obywatelem polskim ?
          > Chyba by do ambasady musieli dzwonić albo do mojego USC żeby to sprawdzić. PESE
          > L-u nie ma, miejsca zameldowania też nie.
          > Równie dobrze mogłam się obywatelstwa polskiego dla niego zrzec w ambasadzie.
          > Tak czy siak- nagwizdać mi mogą i nikt głupa z siebie na granicy robić nie będz
          > ie, że mi dziecka nie będą chcieli z kraju wypuścić.

Nie chodzi tu o udowadnianie czegokolwiek tylko o wyjaśnienie prawnego stanu rzeczy.
          A tak na marginesie czasami warto mieć dwa paszporty , szczególnie będąc dorosłym i podróżującym po różnych krajach świata, chociażby ze względu na rożną politykę zagraniczną prowadzoną przez poszczególne państwa.
          • 1mzeta Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 21:50
            To powiem prościej- mężowi zapowiedziałam,że jak się kiedykolwiek ktoś do niego doczepi na granicy w PL, że dziecko nie ma paszportu polskiego to ma od razu powiedzieć, że mały ma tylko jedno obywatelstwo.
        • cumentator Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 19:09
          moccabristol napisała:

> 1mzeta napisała:
          > > A jak mi udowodnią,że moje dziecko jest obywatelem polskim ?
          > > Chyba by do ambasady musieli dzwonić albo do mojego USC żeby to sprawdzić
          > . PESE
          > > L-u nie ma, miejsca zameldowania też nie.
          > > Równie dobrze mogłam się obywatelstwa polskiego dla niego zrzec w ambasad
          > zie.
          > > Tak czy siak- nagwizdać mi mogą i nikt głupa z siebie na granicy robić ni
          > e będz
          > > ie, że mi dziecka nie będą chcieli z kraju wypuścić.

Jesli ktos postepuje tak ze "gwizda" na obowiazujace prawo to ryzykuje ze prawo da mu sie kiedys we znaki. A w tym przypadku sa rzeczywiscie formalne podstawy do zatrzymania na granicy np. w celu sprawdzenia czy chodzi o to dziecko tych wlasnie rodzicow choc w Polsce nie podchodzi sie do tego formalistycznie (inaczej wyglada to np. w USA gdzie uzywanie przez obywateli paszportu innego panstwa na granicy jest surowo zabronione).

Dziecko majace rodzicow obywateli polskich w swietle prawa jest obywatelem polskim i obowiazuje je posiadanie polskiego dokumentu podrozy. Co do trzymiesiecznego okresu wypowiedzenia to dziala on w sytuacji gdy jedno z rodzicow nie jest obywatelem polskim. Jezeli oboje rodzice sa obywatelami polskimi to musza sie sami zrzec obywatelstwa i wtedy ich dzieci tez beda pozbawione obywatelstwa. Warunkiem koniecznym do tego jest posiadanie innego obywatelstwa przez rodzicow dziecka.
          • 1mzeta Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 22:06
            A gdzie ja napisałam,że mój mąż jest Polakiem ?
            • cumentator Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 08:14
              1mzeta napisała:

> A gdzie ja napisałam,że mój mąż jest Polakiem ?

Uwagi nie odnosily sie do twojej sytuacji, chodzilo o wyjasnienie jakie jest prawo w tym zakresie.
              Jezeli maz nie jest obywatelem polskim to sytuacja jest prosta: skladasz wypowiedzenie obywatelstwa polskiego dla dziecka w terminie 3 miesiecy od jego urodzenia. Jezeli oboje rodzice sa obywatelami polskimi to musza zrzec sie obywatelstwa polskiego lacznie z dziecmi.
              • 1mzeta Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 10:46
                "Jezeli maz nie jest obywatelem polskim to sytuacja jest prosta: skladasz wypowiedzenie obywatelstwa polskiego dla dziecka w terminie 3 miesiecy od jego urodzenia. "

A po co ?

Już przebąkują o tym,że ten durny zapis odnośnie posługiwania się na terenie RP dokumentami RP ma być dla normalnych obywateli zniesiony (szczególnie jeśli chodzi o przekraczanie granicy).

Chcesz to się zrzekaj- ja nie mam zamiaru.
                • cumentator Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 14:52
                  1mzeta napisała:

> Już przebąkują o tym,że ten durny zapis odnośnie posługiwania się na terenie RP
                  > dokumentami RP ma być dla normalnych obywateli zniesiony (szczególnie jeśli ch
                  > odzi o przekraczanie granicy).

Ale dlaczego to jest 'durne'? Na terenie Polski jest sie obywatelem polskim wiec logiczne jest
                  uzywanie polskich dokumentow. W sprawach urzedowych polskie dokumenty moga byc konieczne.

> Chcesz to się zrzekaj- ja nie mam zamiaru.

Gdzie tu jest logika? Bedac obywatelem nie chce sie posiadac dokumentow???
                  • glasscraft Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 15:45
                    cumentator napisał:
                    > Ale dlaczego to jest 'durne'? Na terenie Polski jest sie obywatelem polskim wiec logiczne jest
                    uzywanie polskich dokumentow. W sprawach urzedowych polskie dokumenty moga byc konieczne.

Dlatego jest to durne, ze Polska posiada rzesze obywateli, ktorzy nawet pewnie nie maja zielonego pojecia, ze sa obywatelami. I teoretycznie Michael Kowalski, podrozujacy ze Stanow do Polski, nie mowiacy slowa po polsku moze byc na granicy zatrzymany za to, ze nie posiada polskiego paszportu. Bo co prawda jego pradziadek byl urodzony w Polsce, ale wyemigrowal, jego dziadkowie byli urodzenie w USA, tak samo jego rodzice i on sam bylby bardzo zdziwiony, gdyby sie dowiedzial, ze ma obywatelstwo polskie i zawsze je mial.
                    • jaleo Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 16:29
                      glasscraft napisała:

> Dlatego jest to durne, ze Polska posiada rzesze obywateli, ktorzy nawet pewnie
                      > nie maja zielonego pojecia, ze sa obywatelami. I teoretycznie Michael Kowalski,
                      > podrozujacy ze Stanow do Polski, nie mowiacy slowa po polsku moze byc na grani
                      > cy zatrzymany za to, ze nie posiada polskiego paszportu.

Wcale nie teoretycznie, tak naprawde bylo - to byla tzw "pulapka paszportowa". W czasach, kiedy Bytyjczycy czy inni Amerykanie potrzebowali wiz do Polski, wiele osob polskiego pochodzenia wlasnie w te "pulapke paszporowa" sie zlapalo - tzn aplikowali o polskie wizy, po czym konsulat im mowil, ze oni sa obywatelami polskimi i w zwiazku z tym polska wiza im sie nie nalezy, musza sobie wyrobic polski paszport. A to juz dla osoby, ktora nie ma PESEL-u, a w PL zadnych krewnych, ktorzy mogliby latac po urzedach i "umiejscawiac" akty urodzenia, jest biurokratyczna droga przez meke niemal nie do przeskoczenia. Wiem z wlasnego doswiadczenia, jak sie kiedys staralam swoim wlasnym dzieciom polskie paszporty wyrobic - po czym dalam sobie spokoj, bo zalamania nerwowego mozna dostac!

I tak wielu ludzi polskiego pochodzenia nie moglo do kraju przodkow przyjechac - wlasnie przez te "pulapke paszportowa".

Ja nie neguje prawa, ze w PL polski obywatel powinien sie legitymowac polskim paszportem, ale dlaczego do jasnej cholery tak ciezko ten polski paszport wyrobic? Dlaczego do jego wyrobienia trzeba miec jakas pociotke w PL, a najlepiej jeszcze zameldowanie, bo inaczej praktycznie sie nie da? Dlaczego paszport brytyjski mozna wyrobic sobie bezbolesnie, droga pocztowa, a polskiego nie?? Dlaczego do mniej wiecej 2000 roku polski paszport mozna bylo wyrobic korespondencyjnie (a wtedy Polakow bylo w UK moze kilka tysiecy), a teraz jak nas jest kilkaset tysiecy, to trzeba osobiscie jechac do konsulatu (odwrotnie niz logika by nakazywala). A ta podroz do konsulatu to dla niektorych jest 5 -6 godzin jazdy, z czego nasz konsul chyba sobie nie zdaje sprawy albo ma w du.ie
                      • 1mzeta Co więcej 22.09.11, 19:21
                        Ten przypadek co ty opisujesz to jeszcze nic.
                        Kilka lat temu była sprawa faceta- urodzony drugie pokolenie w Australii. Przyleciał do Pl na Australijskim paszporcie z wizą polską. Do kraju wleciał ale wypuścić go już nie chcieli i nie wypuścili dopóki nie wyrobił polskiego paszportu. Facet biznesmen- kupę kasy stracił przez swoją dłuższą nieobecność w Australii- sprawa sądowa w Pl o to była. Mało tego- miał problemy o to, że jako obywatel polski przyleciał na wizie polskiej w paszporcie innego kraju- ja się pytam co za idioci mu tą wizę w ambasadzie/konsulacie wystawili skoro prawnie obywatel polski nie może takiej wizy uzyskać ?
                      • 1mzeta Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 19:27
                        Mało tego - niezłe wymagania co do zdjęcia sobie stawiają- spróbuj zrobić noworodkowi/niemowlakowi małemu zdjęcie- "oczy otwarte, buzia zamknięta" - 4 godziny znajomi u fotografa spędzili.
                        Mój mały ma paszporty brytyjski wyrobiony jak miał 4 tygodnie- oczy zamknięte bo spał i nikomu to nie przeszkadzało- paszport 5-cio letni. Aplikacja pocztą wysłana i paszport po tygodniu z hakiem przyszedł- bez żadnego jeżdżenia po konsulacie wielkości toalet miejskich TOI TOI (mimo,że mieszkam w Londynie i nie jest to dla mnie problemem). Polski co roku przez 5!!!! lat trzeba wyrabiać i im za to słono płacić- dlatego sobie dałam spokój.
                        Współczuję tym co mieszkają gdzieś na jakimś zadupiu i muszą się klepać kilka godzin z dzieckiem żeby mu paszport wyrobić- albo sobie samemu- nie każdy ma opiekunkę do dziecka żeby dzieciaka w domu zostawić.
                        • illegal.alien Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 19:56
                          bez przesady z tym slonym placeniem - 16 funtow to nie jest jakas wygorowana kwota.
                          • 1mzeta Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 21:26
                            Do tego dolicz sobie jeszcze koszty podróży i czas- niech nawet będzie 20-25 funtów- za co ?
                            • illegal.alien Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 21:54
                              Za to, ze mieszkasz za granica.
                              Moje dziecko na razie ma paszport tylko polski - koszt dla nas to 2 x 27 funtow na dojazd do Londynu, plus 16 za paszport = 70 funtow. Raz na rok przezyje.
                              Jezeli chodzi o paszport brytyjski, to w naszym wypadku sprawa jest duzo bardziej skomplikowana i mimo, ze dziecko ma juz prawie 10 miesiecy, nawet nie udalo mi sie tego ruszyc - uroki bycia studentem/samowystarczalnym w okresie pieciu lat przed urodzeniem dziecka.
                              • 1mzeta Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 23:07
                                Ja jednak podziękuję- nie interesuje mnie coroczna wyprawa do konsulatu - i tak przez 5 lat.
                        • glasscraft Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 20:06
                          U mnie bedzie jeszcze ciekawiej, zeby wyrobic nowy paszport - musze umiejscowic swoj rozwod w Polsce. Potem umiejscowic akt slubu. Zeby bylo ciekawiej, to moj maz - obywatel WB, do ktorego panstwo polskie nie ma nic, rowniez musi umiejscowic swoj poprzedni akt slubu (z obywatelka WB, do ktorej panstwo polskie nie ma nic), ktory najpierw bedzie musial wyciagnac z odpowiednika USC w Szkocji oraz wyrok rozwodowy w Polsce.
                          Oczywiscie wszystko przetlumaczone, podsteplowane i pokropione woda swiecone, no i oczywiscie wszystkie dokumenty oryginalne beda przez nasze ukochane panstwo zatrzymane. Przy wyrabianiu paszportu brytyjskiego na nowe nazwisko wyslalam kopie aktu pierwszego slubu (bo oryginal zatrzymal sobie konsulat przy odnawianiu paszportu pomimo tego, ze wtedy nazwisko mialam takie samo jak w poprzednim paszporcie), wyrok rozwodowy i nowy akt slubu. Wszystkie zostaly mi zwrocone zanim dostalam paszport (poczta).
                      • cumentator Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 20:14
                        jaleo napisała:

> glasscraft napisała:
                        > > Dlatego jest to durne, ze Polska posiada rzesze obywateli, ktorzy nawet pewnie
                        > > nie maja zielonego pojecia, ze sa obywatelami. I teoretycznie Michael Kow
                        > alski,
                        > > podrozujacy ze Stanow do Polski, nie mowiacy slowa po polsku moze byc na
                        > grani
                        > > cy zatrzymany za to, ze nie posiada polskiego paszportu.

Okreslanie tego jako 'durne' swiadczy o ignorancji piszacego. Piszesz bowiem o typowym problemie jaki jest w krajach uznajacych wiezy krwi jako podstawe obywatelstwa. Z jednej strony wynikaja z tego problemy a z drugiej korzysci. Jako przyklad mozna podac bardzo wielu obywateli polskich ktorzy uzyskali obywatelstwo niemieckie powolujac sie na to ze ich przodkowie byli Niemcami. Obecnie np. obywatele Izraela dosc czesto uzyskuja w ten sam sposob obywatelstwo polskie bo daje im to mozliwosc pracy i mieszkania w EU. Ale zdarza sie ze o polskich przodkach przypominaja sobie ludzie ze wszelkich mozliwych miejsc bo dziala magia EU. Teraz pozostaje sobie zadanie pytania czy ci ludzie uwazaja za 'durne' takie zasady nabywania obywatelstwa:)?

> Wcale nie teoretycznie, tak naprawde bylo - to byla tzw "pulapka paszportowa".
                        > W czasach, kiedy Bytyjczycy czy inni Amerykanie potrzebowali wiz do Polski, wi
                        > ele osob polskiego pochodzenia wlasnie w te "pulapke paszporowa" sie zlapalo -
                        > tzn aplikowali o polskie wizy, po czym konsulat im mowil, ze oni sa obywatelami
                        > polskimi i w zwiazku z tym polska wiza im sie nie nalezy, musza sobie wyrobic
                        > polski paszport. A to juz dla osoby, ktora nie ma PESEL-u, a w PL zadnych krew
                        > nych, ktorzy mogliby latac po urzedach i "umiejscawiac" akty urodzenia, jest bi
                        > urokratyczna droga przez meke niemal nie do przeskoczenia. Wiem z wlasnego dos
                        > wiadczenia, jak sie kiedys staralam swoim wlasnym dzieciom polskie paszporty wy
                        > robic - po czym dalam sobie spokoj, bo zalamania nerwowego mozna dostac!
                        > I tak wielu ludzi polskiego pochodzenia nie moglo do kraju przodkow przyjechac
                        > - wlasnie przez te "pulapke paszportowa".

Opowiadania o pulapkach swiadcza tylko o paranojach opowiadaczy.
                        Mowa jest bowiem o standartowych procedurach administracyjnych stosowanych wszedzie tylko z roznym stopniem rygoryzmu. Obywatel USA czy Australii nie odwazylby sie wjezdzania na teren swojego kraju uzywajac paszportu innego kraju bo wie ze przepisy paszportowe sa tam rygorystycznie przestrzegane. Nie przyjdzie mu nawet do glowy ze ma do czynienia z 'pulapka'.

> Ja nie neguje prawa, ze w PL polski obywatel powinien sie legitymowac polskim p
                        > aszportem, ale dlaczego do jasnej cholery tak ciezko ten polski paszport wyrobi
                        > c? Dlaczego do jego wyrobienia trzeba miec jakas pociotke w PL, a najlepiej j
                        > eszcze zameldowanie, bo inaczej praktycznie sie nie da? Dlaczego paszport bryt
                        > yjski mozna wyrobic sobie bezbolesnie, droga pocztowa, a polskiego nie?? Dlacz
                        > ego do mniej wiecej 2000 roku polski paszport mozna bylo wyrobic korespondencyj
                        > nie (a wtedy Polakow bylo w UK moze kilka tysiecy), a teraz jak nas jest kilkas
                        > et tysiecy, to trzeba osobiscie jechac do konsulatu (odwrotnie niz logika by na
                        > kazywala). A ta podroz do konsulatu to dla niektorych jest 5 -6 godzin jazdy,
                        > z czego nasz konsul chyba sobie nie zdaje sprawy albo ma w du.ie

Demonizujesz bo nie wiesz w czym rzecz: tego typu procedury administracyjne wprowadzono w wielu krajach po 9/11 dla obywateli mieszkajacych zagranica. Paszporty sa wytwarzane wylacznie w kraju macierzystym a osobisty odbior ma dodatkowo sprawdzic i utrudnic by nie dostaly sie w niepowolane rece. W tej sprawie lepiej byc ostroznym z krytykowaniem wladz za przesade, podobnie jak nie wypada krytykowac za drobiazgowe kontrole na lotniskach.
                        • glasscraft Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 20:25
                          Nie wiem, po co zadajesz sobie trud odpowiadajaca nam - paranoidalnym idiotkom. Moze po prostu w kazdym watku na samym poczatku napisz "ja wiem wszystko i lepiej", zeby dyskusji unikac i paluszkow sobie oszczedzic? Albo po prostu kontunuuj naginanie rzeczywistosci do teorii, tak zeby na twoje zawsze wyszlo - nikt nie zauwazyl do tej pory, wiec czemu nie?
                          • 1mzeta Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 21:35
                            Teraz jeszcze powinien ? się powymądrzać na temat zameldowania w Pl jak to powinno być zgodnie z przestarzałymi przepisami- bo wyobrażam sobie, że jak go ktoś odwiedza na kilka dni to go melduje tymczasowo u siebie i sam też się melduje u kogoś jak jedzie gdzieś w odwiedziny.
                            Bo jak to działa to wszyscy wiemy.
                        • 1mzeta Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 21:32
                          Głupoty opowiadasz.

"Mowa jest bowiem o standartowych procedurach administracyjnych stosowanych wsze
                          > dzie tylko z roznym stopniem rygoryzmu. "

Skoro masz standardowe procedury to je stosujesz- a nie decydujesz w jakim stopniu.
                          Więc polskie procedury są bzdurne i bzdetne - co z tego wynika- skoro nie są stosowane to powinny być zniesione.

"Paszporty sa wytwarzane wylacznie w kraju macierzystym a osobisty odbior ma dodatkowo
                          > sprawdzic i utrudnic by nie dostaly sie w niepowolane rece. "
                          Jakoś w UK tylko pierwszy paszport trzeba załatwiać osobiście- jeśli dotyczy osoby dorosłej (chyba,że biometryczny to trzeba). Wszystko działa normalnie.

Polska to takie państwo gdzie obywatele są dla niego, a nie odwrotnie jak powinno być.
                          • cumentator Re: paszport uk dla baby 23.09.11, 08:26
                            1mzeta napisała:

> Głupoty opowiadasz.
                            > "Mowa jest bowiem o standartowych procedurach administracyjnych stosowanych wsz
                            > edzie tylko z roznym stopniem rygoryzmu. "
                            > Skoro masz standardowe procedury to je stosujesz- a nie decydujesz w jakim stop
                            > niu.
                            > Więc polskie procedury są bzdurne i bzdetne - co z tego wynika- skoro nie są st
                            > osowane to powinny być zniesione.

Niepotrzebnie uzywasz slowo "polskie" bo tak jest w wielu krajach lacznie z UK. Obywatelom UK zaleca sie uzywanie brytyjskich paszportow przy przekraczaniu granicy ale zwykle nie robi sie problemu gdy uzywaja innych paszportow. Jednak koniecznie trzeba uzywac tych samych dokumentow przy wjezdzie i wyjezdzie bo moga (choc nie musza ) byc klopoty.

> "Paszporty sa wytwarzane wylacznie w kraju macierzystym a osobisty odbior ma do
                            > datkowo
                            > > sprawdzic i utrudnic by nie dostaly sie w niepowolane rece. "
                            > Jakoś w UK tylko pierwszy paszport trzeba załatwiać osobiście- jeśli dotyczy os
                            > oby dorosłej (chyba,że biometryczny to trzeba). Wszystko działa normalnie.

Sama jednak tu przyznajesz ze procedury paszportowe komplikuja sie coraz bardziej. Brytyjczycy mieszkajacy zagranica narzekaja ze paszportow nie zalatwiaja juz ambasady
                            krajow tylko regionalne centra i przez to sami musza ponosic wysokie koszty specjalnych przesylek kurierskich. Mozna wiec im tez powiedziec ze 'wszystko dziala normalnie'.

> Polska to takie państwo gdzie obywatele są dla niego, a nie odwrotnie jak powinno być.

To jest stereotypowy poglad obywateli ktorzy przede wszystkim maja prawo w nosie i kombinuja jak je ominac.
                            • 1mzeta Re: paszport uk dla baby 23.09.11, 14:31
                              Napisz jeszcze jakieś bzdury bo chętnie pośmieję się z rana.
                  • 1mzeta Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 19:16
                    No popatrz, popatrz- będą obywatelką brytyjską dokumentów posiadać nie muszę- jak paszport czy dowód osobisty.........

Nie mam żadnych spraw urzędowych w Pl do załatwianie- dokumenty są zbędne.

Jeśli dla ciebie podstawą obywatelstwa jest posiadanie papierków to współczuję.
    • plain-vanilla Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 19:07
      Dziewczyny, ja się podczepiam pod pytanie. Dziecko urodzi się w lutym. Mężowi minie 6 lat pobytu w styczniu. I w związku z tym mam pytanie, czy wystarczą dokumenty JEDNEGO z rodziców? Czy oboje muszą mieć te P60 z 5 lat. Będę wdzięczna za odpowiedź dziewczyn, które wyrabiały paszport na podstawie dokumentów tylko taty lub mamy maluszka.
      Drugie pytanie dotyczy podania o naturalizację męża - będzie się starał w styczniu. Czy po tym, jak mąż dostanie obywatelstwo, to czy może się starać o paszport brytyjski dla naszego synka (4 lata). Będę wdzięczna na info.
      • cherrie Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 21:09

Dokumenty ( w tym paszport)tylko jednego rodzica - tego, ktory aplikuje o paszport
        • edzior1 Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 22:04
          udokumentowane jednego rodzica ale niekoniecznie tego kto aplikuje o paszport, aplikowalam ja, skladalam podpis a wysylalam paszport i p60 ojca dziecka,
          o ta samozatrudnienie to nie wiem, zadzwon prosze do biura oni chetnie wyjasniaja...
          • evelina.b Re: paszport uk dla baby 21.09.11, 23:00
            A czy musi byc pelne 5 x 12 mcy po 2004 czy chodzi o lata zatrudnienia/zarobkowania? Bo w naszym przypadku brakuje 6 mcy do 5 lat. Czy ktos zna odpowiedz?
            • pyza_uk Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 09:22
              Inna sytuacja, ale podejrzewam ze wymogi analogiczne : kiedy ja sie ubiegalam o obywatelstwo, ktore 'przyslugiwalo' mi po 3 latach pobytu (przed Unia, wystepowalam o nie jako zona Brytyjczyka), moja aplikacja zostala odeslana z adnotacja o ponowne zlozenie, po uplywie wymaganego okresu. Okazalo sie ze brakowalo mi calych 3 dni do pelnych 3 lat, po postu za szybko wyslalam aplikacje.
              Mysle, ze z obywatelstwem dla dziecka bedzie w twoim przypadku podobnie, ale najlepiej zadzwon i dowiedz sie.
              • evelina.b Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 09:46
                Dzieki Pyza_uk, szkoda.
            • edzior1 Re: paszport uk dla baby 22.09.11, 09:58
              evelina: musi, mojej corce starszej tak wlasnie brakowalo.
    • cumentator Re: paszport uk 22.09.11, 10:23
      Przy okazji jesli kogos interesuje ilu obywateli polskich nabylo obywatelstwo brytyjskie:

2010 - 1419
      2009 - 458
      2008 - 251
      2007 - 562

Dla porownania w roku 2010 lacznie obywatelstwo brytyjskie nabylo 195 046 osob w tym 20 637 z Europy i 95 884 z Azji a 29 504 z Indii.

www.homeoffice.gov.uk/publications/science-research-statistics/research-statistics/immigration-asylum-research/immigration-tabs-q2-2011v2/citizenship-q2-11-tabs
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka