Dodaj do ulubionych

pierwsza komunia

25.09.11, 09:52
Potrzebuje przegrabic wasze mozgi:)
Kominia jest w kosciele anglikanskim. Sukienke wymyslilam taka:
www.next.co.uk/x48622s3
Do tego bolerko:
www.next.co.uk/g522002s4
No i musze wybrac buty... a raczej znalezc jakiekolwiek, zeby mniej wiecej pasowaly, bo corka nosi rozmiar 6 czyli taki jak ja! Jakies sugestie? Wujek google nie zna odpowiedzi na moje pytanie niestety.
Od razu zaznaczam, ze jest to watek zakupowy nie ideologiczny:)
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: pierwsza komunia 25.09.11, 10:01
      Moze te?
      www.next.co.uk/g85132s7#487829g85
      Albo po prostu szukaj w "doroslej" czesci
    • zurekgirl Re: pierwsza komunia 25.09.11, 10:28
      Kupilabym wlasnie delikatne balerinki, nawet takie miekkie z atlasu. Widzialam na Amazonie dosc ladne. I w Pl w Deichmannie ;) Rozmiary 3-9 sa najczesciej w damskich butach, wiec nie powinno byc problemu.
    • jaleo Re: pierwsza komunia 25.09.11, 11:10
      Hmm, ja bylam dwa razy na "pierwszej komunii" w kosciele anglikanskim (ludzie raczej nazywaja to Confirmation bo to jakby polaczenie pierwszej komunnii i biezmowania) i zadna z dziewczynek nie miala tego typu sukienki. W ogole dzieci sa starsze (minimum 10 lat) i dziewczynki ubrane w alby (w jednym kosciele) albo w odswietne sukienki (w drugim).
      Porozumiewalas sie z innymi mamami, w co ubieraja dzieci?
      • dorcian Re: pierwsza komunia 25.09.11, 11:34
        To jest tylko pierwsza komunia, w naszym kosciele ksiadz organizuje ja co dwa lata dla grupy dzieci, ktorych rodzice sobie tego zycza. Rozmawialam i z innymi rodzicami i z ksiedzem, ktory prosil wszystkich rodzicow, zeby dzieci ubrane byly elegancko.
        • jaleo Re: pierwsza komunia 25.09.11, 18:21
          dorcian napisała:

> To jest tylko pierwsza komunia, w naszym kosciele ksiadz organizuje ja co dwa l
          > ata dla grupy dzieci, ktorych rodzice sobie tego zycza. Rozmawialam i z innymi
          > rodzicami i z ksiedzem, ktory prosil wszystkich rodzicow, zeby dzieci ubrane by
          > ly elegancko.

A, to chyba cos sie zmienilo ostatnio, kiedys nie dawali pierwszej komunii bez Confirmation.
          • klaton Re: pierwsza komunia 26.09.11, 00:47
            Confirmation to bierzmowanie przeciez, bez otrzymania wczesniej sakramentu komuni nie otrzyma sie bierzmowania. Nie odwrotnie. Chrzest, komunia swieta, bierzmowanie- w takie kolejnosci.
            • golfstrom Re: pierwsza komunia 26.09.11, 02:05
              Ja nie jestem specjalistka w temacie, ale zastanawiam sie, czy mowa o Kosciele Katolickim w Anglii, czy o Anglikanskim.

Bo w CoE kolejnosc wcale nie jest taka oczywista
              www.churchofengland.org/weddings-baptisms-funerals/baptism-confirmation/confirmation/frequently-asked-questions.aspx
              "This means that some young people will come to confirmation having been participating in Holy Communion while others will receive their first Communion after Confirmation."
              • jaleo Re: pierwsza komunia 26.09.11, 09:10
                Autorka watku zaznaczyla, ze chodzi o anglikanski, dlatego sie zdziwilam, ze robia Komunie bez Bierzmowania. Do tej pory zawsze robili albo razem, albo najpierw Confirmation, potem Komunia.
                Ale czasy sie zmieniaja, i chyba w ramach checi zblizenia sie do kosciola katolickiego, najwidoczniej teraz w niektorych parafiach robia sama Komunie, a Confirmation pozniej.
                • lucasa Re: pierwsza komunia 26.09.11, 17:23
                  a ja gdzies czytalam, ze zdaje sie ze diecezja liverpoolska (katolicka) wprowadza od przyszlego roku wlasnie kolejnosc bierzemowanie i potem komunia, tak jak bylo na poczatku...

odnosnie co do sukienki - to widzialam rozne i przerozne na komuniach, ale ta z linku to chyba bez tej kokardy?
                  a w ogole to nie chcesz kupic np za pol roku? corka moze Ci sporo urosnac do maja/czerwca, tak samo z butami...

pozdrawiam,
                  A
                  • dorcian Re: pierwsza komunia 26.09.11, 18:33
                    To nie kokarda tylko roza:) I sukienka jest rozowa a nie ivory, zly link wstawilam:) Kosciol anglikanski w Anglii:) Dziecie nie urosnie - komunia jest w pazdzierniku:) W naszym kosciele jest tak, ze co dwa lata jest bierzmowanie (mala parafia, wierni glownie w wieku emerytalnym) ktore rownoczesnie upowaznia do przyjmowania komunii swietej. Bierzmuje biskup. Alternatrywnie co dwa lata organizowana jest pierwsza komunia - nie tak wystawna jak w kosciele katolickim, ale uroczysta. Udziela jej proboszcz. Te co przystapily do pierwszej kominii bierzmowane sa pozniej.
                    A buty kupilam w next, ale nie wiem czy dobre, bo dopiero przyjda jutro:) Dzieki za sugestie:)
                    • brombag Re: pierwsza komunia 26.09.11, 20:19
                      Konsumpcyjnie juz rozwiazane ja sie jeszcze tylko ideologicznie przyczepie. Warto jest porozmawiac z ksiedzem ( o ile to w ogole rodzicow interesuje rzecz jasna, choc mniemam, ze jezeli dziecko ma przystapic do komunii to chyba tak) w jakim sensie jest ta komunia celebrowana, co Kosciol Anglikanski ma to do siebie ze bardzo niekonsekwentny jest i w zaleznosci od biskupa wierza lub nie w przeistoczenie.
                      Jezeli nie to rzeczywiscie impreza tylko dla sukienki chyba :(
                      • dorcian Re: pierwsza komunia 26.09.11, 22:14
                        Szczerze? Nie chce mi sie. Ja nie uzalezniam swojej wiary od tego co mowia biskupi. A sukienke i tak by dostala, bo z zeszlorocznej "od wielkiego dzwonu" wyrosla:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka