Dodaj do ulubionych

Co robić ?

23.10.11, 15:39
Problem mam i to duży. Od połowy czerwca mam problem z kręgosłupem- uwypuklenie dysku, a co za tym idzie choleryny ból pleców i ból nogi. No i tu się zaczyna..... 6 października poszłam na pierwszą rehabilitację- ok- zlecono mi ćwiczenia w domu przez 2 tygodnie co z ręką na sercu sumiennie wykonywałam. Raz było ze mną lepiej, raz gorzej, ból pleców się lekko zmniejszył, noga bolała średnio- ale jako tako byłam na chodzie. W ostatni czwartek poszłam znowu na wizytę do szpitala no i...pani rehabilitantka była lekko mówiąc zaskoczona, że nadal mnie boli, a co najważniejsze zaskoczył ja nadal lekki ból w nodze schodzący do łydki- jak poprzednio. Spodziewała się, że chociaż ten ból w nodze minie. No i położyła mnie na stole, i uciskała mi okolice pośladka zewnętrzne bardzo mocno prze około 5 minut- może dłużej. W piątek po wizycie zaczął się ból, że chciałam się wieszać- w pośladek nie mogę się dotknąć, chodzić nie mogę- noga to ból uda i łydki, w kolanie i stopie zginanie utrudnione, mrowienie i rwanie całej nogi łącznie z palcami- jest tylko jedna pozycja w której może się położyć i prawie nie boli.
Zastanawiam się czy nie złożyć oficjalnej skargi bo obawiam się, że mi coś uszkodziła- i to mnie najbardziej przeraża bo na wszystkie info jakie mi udzieliła nic nie wspomniała o tym,że po wizycie może mnie coś boleć. Jak poszłam na ostatnią wizytę to stwierdziła po moich odruchach,że klinicznie jest lepiej ze mną i ćwiczenia, które mam zlecone pogorszyć nic nie mogą- tylko,że ja ćwiczyć teraz zupełnie nie mogę- a wcześniej mogłam. Chodzić, stać czy nawet usiąść nie mogę.
Do GP się po jutrze wybiorę i od razu się spytam ile jeszcze będę czekać na konsultację u specjalisty bo mnie 2 tygodnie temu skierowała i jeszcze nic mi ze szpitala nie przyszło- nie wiem jakie są terminy.

Chciałam się spytać o tą skargę-w szpitalu to chyba z kierownikiem rehabilitantów mam się skontaktować czy z kimś innym.
Obserwuj wątek
    • piksi.dixi Re: Co robić ? 23.10.11, 22:23
      ja po wizytach i miesiacach cierpien
      zdiagnozowalam sie sama przez internet i kilka banalnych cwiczen magicznie mi pomoglo!
      teraz jestem w swietnej formie, choc mialam juz czarne wizje. wiec jest to mozliwe!
      moze wroc do cwiczen zalecanych wczesniej? Idz na kolejna wizyte, zobacz co Ci powiedza.
      u mnie cwiczenia to klucz do sukcesu.

mialam dokladnie taki przypadek. poszlam na kolejna wizte do fizykoterapeuty, ten stwierdzil , ze jest lepiej, ale jeszcze mnie porozciaga, czy ponaciska. pare godzin pozniej lezalam na podlodze w chacie i nie moglam sie z bolu ruszyc :-))) gdy w koncu zadzwoilam z pretensjami, powiedziano mi, ze to dziwne bo koles ma swietna opinie.... a poszlam prywatnie, bo nie chcialam czekac 2 miechy na wizyte z nhs.

• 1mzeta Re: Co robić ? 25.10.11, 16:15
        Mnie też pomagały tylko skubana mnie tak na ostatniej wizycie urządziła. Rozmawiałam z dwoma menedżerami fizjo- no i jeden powiedział,że u części pacjentów po takim ucisku jak ona mi zaserwowała może wystąpić reakcja odwrotna do zamierzonej-jak u mnie. To czemu do k....nędzy mnie o tym przed nie poinformowano-bym się nie zgodziła. Mam 18-sto miesięczne dziecko w domu pod opieką i mimo, że mąż wszystko w domu teraz robi to jednak do pracy minimum 3 razy w tygodniu musi iść i tyle i młodego zabrać ze sobą nie może. Była u mnie GP- przeciwbólowe mam takie prochy-dawka jak dla dinozaura i guzik działają. Normalnie ją za tydzień jak pójdę chyba rozniosę.
    • sunflowerin Re: Co robić ? 25.10.11, 18:37
      Na twoim miejscu poszłabym do chiropraktora (chiropractor). Kilka wizyt, ponastawia Cię i za jakis czas będziesz jak "nowa". Nie wiem, czy u Ciebie jest na NHS (widziałam ostatnio u nas w przychodni takie ogłoszenie), moja druga połowa chodziła prywatnie, bo nie miał czasu czekać 6 miesięcy na rehabilitację w szpitalu.
      • gypsi Re: Co robić ? 25.10.11, 21:20
        Chiropraktyk wlasnie takie zabiegi jak opisany moze zastosowac - mnie zastosowal.
        Bolalo jak... i w czasie zabiegu, i po, ale w ogolnym rozrachunku pomoglo.
    • lucasa Re: Co robić ? 26.10.11, 00:12
      Bardzo Ci wspolczuje, chcialabym powiedziec, ze pewnie GP Ci pomoze, ale tak prawde powiedziawszy na Twoim miejscu zaczelabym sie rozgladac za prywatnym leczeniem - jezeli masz taka mozliwosc, albo pojechac do Polski po porade.

Ja tez mialam taka sytuacje, ze po masazu przez rehabilitanta nie moglam na nastepny dzien wsiasc do samochodu - a mialam ok 1 godz do przejechania, po to, aby siedziec przez 3 godz na egzaminie. Myslalam, ze zejde z bolu...

U nas na wizyte u specjalisty czeka sie ponad 6 tyg (wiec 2 tyg to naprawde nie jest dlugo). z tym, ze "specjalista" - to starszy rehabilitant, ktory decyduje, czy popchnac dalej (czyli nastepne czekanie) czy z powrotem wracasz do rehabilitantow u ktorych juz bylas....

Jezeli chodzi o skarge to chyba wyslij na adress tam, gdzie jest rehabilitacja to jakiegos "manager" plus kopie do swojego GP.

A
      • arbik Re: Co robić ? 26.10.11, 00:47
        Ja w temacie skargi nie pomoge jestem nowa w uk.
        Jestem po operacji usuniesia dysku z czesci ledzwiowej operacja nie byla robiona w uk , po operacji szybka rehabilitacja u specjalisty rehabilitacjisportowej i bylo ok. Przyjechalam tutaj no i niestety bolwrocil niedowlad w nodze itd poszlam do gp dostalam skierowanie na rehabilitacje zadowolona ze tak od reki pognalam a tammlodziutka mila dziewczyna w uniformie nawet mnienie dotknela kazala sie schylic zrobic przysiady i polecila pilates. Niestety zeby w przypadku problemow z plecami cos pomogloto musi to byc zazwyczaj bolesna inwazyjan rehabilitacja. Wiec ja latam do polski do lekarza po zabiegach czuje sie jakowo narodzona. Ale tez mam male dzieci i niemoge latac wiec szukam tutaj.... Oddzielna historia. Ale do czego zmierzam nie wolno nic a nic robic w obrebie kregoslupa nerwow bez dobrego rezonansu. Ja takowy zrobilam tutaj od reki na opis czekalam dwa tygodnie ale lekarz chcial plytke i obejrzal powiedzial ok i zalecil uwazac na siebie ;) pojechalam do polski pokazalam plytke i szok mam odlamek uciskajacy nerw i tylko rehabilitacja odpowiednia inwazyjan pomoze. Jk juz wiem co mi jest to teraz latwiej szukac ustawiacza tutaj. Zycze powodzenia i popros o skierowanie na rezonans nie moga co odmowic.
        • espionka Re: Co robić ? 26.10.11, 09:25
          moja znajoma od lat korzysta z usług tej kliniki, która prowadzi duńskie małżeństwo
          www.whatclinic.com/chiropractic/uk/somerset/frome/turnpike-surgery
      • 1mzeta Re: Co robić ? 26.10.11, 15:25
        Od GP dostałam końskie dawki przeciwbólowych- guzik działają.
        Starszego fizjo już widziałam- dzwonił do mnie wczoraj sam ortopeda po interwencji mojej GP i przyśpieszenie wizyty- no i mam wizytę- 28 listopada !!!! i to jeszcze mi powiedział,że mnie wciska przed innych pacjentów w kolejce. No nie wiem- tu jak się nie wejdzie z urwaną nogą i tryskającą krwią po ścianach to można do usranej śmierci czekać.
        W Pl byłam na konsultacji latem u ortopedy bo akurat byłam na wakacjach to stwierdziłam, a co mi pójdę-porażka na całego-przeczytał wynik rezonansu i odpalił "jest problem" i mnie skasował 100 zł bagatela- tyle to i ja wiem bez jego stwierdzenia, a nawet i więcej bo moja znajomość języka jest na takim poziomie,że bez problemu sobie opis z badania przeczytałam.
        Jak tylko będę w stanie na doopie usiąść to lecę do Pl do kliniki rehabilitacyjnej na trakcję kręgosłupa bo ćwiczenia tylko problem zamaskują, a nie wyleczą.
        Wnerwia mnie to już-ledwo chodzę.
        • galadriella Re: Co robić ? 26.10.11, 17:21
          Może - skoro już i tak kierujesz się do Polski - skonsultuj z lekarzami ewentualność stabilizacji DIAM?
          www.poradnia.pl/diam-system-do-ruchomej-miedzykolcowej-stabilizacji-kregoslupa
          W Polsce ten i podobne systemy wszczepiają dość często (zobacz nawet posty pod artykułem), nie wiem tylko czy także prywatnie.
          Nawet kiedyś sama czytałam w jakimś wywiadzie z minister zdrowia, że stawiała to jako przykład triumfu nowoczesnych technik medycznych nad powszechnym a dotąd niewyleczalnym schorzeniem jak rwa kulszowa.

Tutaj niestety chirurg ortopeda mi w zeszłym roku powiedział, że nie stosują jakiś dziwnych niesprawdzonych metod - z tego forum się dowiedziałam, że panuje tu EBM...
          Potem znalazłam, że od 5 lat trwają próby kliniczne, których końca nie widać.
          www.nhs.uk/Conditions/Sciatica/Pages/clinical-trial-details.aspx?TrialId=NCT00749996&Condition=Sciatica&pn=1&Rec=0&CT=0
          • galadriella Re: Co robić ? 26.10.11, 17:24
            O przepraszam, źle wyszedł pierwszy link
            www.poradnia.pl/diam-system-do-ruchomej-miedzykolcowej-stabilizacji-kregoslupa.html
            • 1mzeta Re: Co robić ? 26.10.11, 19:55
              Wszystko fajnie i pięknie tylko,że operacji kręgosłupa to się zajebiście boję- po lekturze forów polskich i zagranicznych gdzie ludzie narzekają stwierdzam, że najpierw jak wyczerpię wszystkie inne nie inwazyjne opcje to dopiero nad cięciem się zastanowię.
              W tym jednym linku co zapodałaś jest o przepuklinie- ja mam uwypuklenie jak na razie.
              W ogóle to jestem trochę zła na siebie- jak jeżdżę do Pl to raz na rok idę sobie do kręgarza-masażysty na 10 zabiegów- ot masaż dolnego odcinka i zawsze miałam na rok spokój- raz mnie nawet tak za nogę pociągną,że coś strzeliło i powiedział "wskoczyło do końca na swoje miejsce". Potem byłam w ciąży, pojawił się młody i mi się nie chciało podskoczyć samochodem 5 minut w jedną stronę- no i się chyba doczekałam.
              Marzę o tym, żeby mnie przestało boleć- najbardziej mnie wnerwia to, że nic nie mogę zrobić i nigdzie pójść i wszystko mój mąż robi- dosłownie wszystko. Jak już się wykaraskam to go chyba na rękach nosić będę :)
              • pro-balance Re: Co robić ? 27.10.11, 14:17
                Witam

Idąc do fizjoterapeuty przede wszystkim trzeba zwracać uwagę na to czy przeprowadza wywiad oraz dokładne badanie fizykalne. Należy też pytać ( jeśli sam nie poinformuje) na czym polega problem i jakie są wyjscia ( możliwości terapii). Jeśli ktoś nic nie mówi i od razu bierze się za "nastawianie" lub jakieś dziwne uciski to przede wszystkim pytać co robi! I nie ma czegoś takiego jak nastawianie kręgu czy dysku bo jest to fizycznie niemożliwe, więc jeśli ktoś tak mówi trzeba się zastanowić 10 razy zanim oddamy się w ręce tego kogoś.

pro-balance.eu/pozdrawiam
                • 1mzeta Re: Co robić ? 27.10.11, 15:55
                  A czy ja gdzieś piszę o braku informacji ?
              • galadriella Re: Co robić ? 27.10.11, 14:19
                Z opcji pozaoperacyjnych rozpatrywałam jeszcze www.krojanty.com.pl - ale to głównie dlatego, że nie mam zaufanego rehabilitanta czy masażysty. Dużo dobrego słyszałam o ich wynikach.
                A w domu - ćwiczenia McKenzie, szczególnie przeprost w leżeniu na brzuchu, czyli jedyne ćwiczenie o udowodnionej skuteczności.
                • 1mzeta Re: Co robić ? 27.10.11, 15:54
                  To ćwiczenie znam i też polecam-wiem, że działa i u mnie skutkowało. Tylko mi ten mięsień i nerw udowy podrażniła, że spodnie to mi mąż musi pomagać założyć. Wrrrrrrrr.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka