07.11.11, 10:17
Dziewczyny,
W pokoju w ktorym spimy jest strasznie wilgotno. Okna zaparowane non stop, scieranie ich nic nie daje, bo jak skoncze scierac jedno, to juz na poczatku okna, od ktorego zaczelam, to samo.
Czasami dojdzie tez pranie - wilgotnosc dochodzi nawet do 80%.
Dla mnie ani to zdrowe, ani przyjemne.
Pomyslalam, ze moze pomoglby pochlaniacz wilgoci, albo cos takiego. Nie wiem jednak nawet, czy cos takiego istnieje.
Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • anulla_m Re: wilgoc 07.11.11, 10:40
      temat był poruszany na forum a wyszukiwarka działa
      ale tak na szybko to przeraziło mnie to Twoje 80% pochłaniacz wilgoci może pomóc ale sprawdziła bym też dlaczego się tak dzieje
      moja siostra ma taki: tiny.pl/h1n6t maszyna idealna
    • agaciha Re: wilgoc 07.11.11, 10:41
      www.comet.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/SearchResultsDisplayView?storeId=10151&catalogId=10002&langId=-1&searchTerm=dehumidifier
    • agaciha Re: wilgoc 07.11.11, 11:07
      Mam taki sam odwilzacz.
      Jesli masz miejsce na suszarke bebnowa to bym sie powaznie zastanowila. Wlasnie miesiac temu zakupilam taka gdyz u nas w domu tez okna rano mokre do polowy. SUszenie prania pogarsza sytuacje wiec staram sie nie suszyc za duzo tylko wrzucam do suszarki.
      • wiwi1 Re: wilgoc 07.11.11, 11:57
        My mamy ten:
        www.dehumidifiersuk.com/p/1135011/eco-air-dd122fw-mk4-desiccant-7-litre-per-day-portable-dehumidifier-best-seller.html
        jestem zadowolona, nie jest bardzo glosny.
        Kupilismy w zeszlym roku i bardzo zaluje. ze nie wczesniej, bo bysmy nie musieli walczyc z grzybem.
        Pozdrawiam:)
    • kingaolsz Re: wilgoc 07.11.11, 12:08
      Na forum bylo kilka dyskusji, w ktorych sie obszernie wypowiadalam, wiec poszperaj.
      My zainwestowalismy w Ebac-a, rewelacyjna maszyna, teraz pozyczam ja innym, bo przeprowadzilismy sie do suchego mieszkania.
      • asica74 Re: wilgoc 07.11.11, 13:06
        kolejny glos na Ebac-a! nie wiem co bysmy zrobili bez niego w czasie zimowym:)
        A przy okazji szybko z nim schnie pranie:)
        • gabez1 Re: wilgoc 07.11.11, 13:42
          Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Wlasnie zamowilam ten, ktoras z Was go polecila.

www.energybulbs.co.uk/products/Energy+Saving+Products/Dehumidifiers/ECOAIR+DD122FW+MK4+Desiccant+Dehumidifier+(DD122+Blue)/1595037853
          Mi sie podoba, ma dobre opinie uzytkownikow, mam nadzieje, ze posluzy.

Milego dnia!
          • wiwi1 Re: wilgoc 07.11.11, 17:35
            Mysle, ze bedziesz zadowolona tak jak my. Ma opcje mokre pranie i ionizator powietrza. Jest lekki i latwo mozna go przeniesc do innego pomieszczenia i jak wspomnialam nie jest bardzo glosny.
    • moni761 Re: wilgoc 07.11.11, 19:20
      Witam, ja mam taki: www.dry-it-out.com/DD822-Graphite-dehumidifier
      Suszymy tez pranie w domu i nie czuc wilgoci, polecam.
    • liley11 Re: wilgoc 07.11.11, 21:42
      Moze onko otworzyc i przewietrzyc?:)
    • benignusia Re: wilgoc 07.11.11, 22:22
      my mamy dwa...jeden mniejszy i jeden wiekszy,jeden wkladam do łazienki po kąpieli.
      do tego niesusze na kaloryferach,tylko w suszarce.bez tego niedałabym rady w sezonie zimowym i deszczowym :)
    • karolina_zet pytanie 08.11.11, 10:21
      czy prawda jest ze z odciagacza wilgoci leci duzo zimnego powietrza?
      • wiwi1 Re: pytanie 08.11.11, 12:21
        nie wiem jak w innych odwilzaczach, ale ten z mojego linka ogrzewa powietrze tak, ze ja w pokoju nawet nie dogrzewam.
      • moni761 Re: pytanie 08.11.11, 19:36
        w moim leci cieple powietrze, nie wlaczam ogrzewania poki co.
        • 3-mamuska Re: pytanie 2 08.11.11, 20:31
          A czy mozna go postawic i sciagnie wilgoc z domu jak sa drzwi pootwierane,czy trzeba przenosic z pokoju do pokoju?
    • karolina_zet Re: wilgoc 15.11.11, 12:36
      i tak oto stalam sie szczesliwa posiadaczka pochlaniacza wilgoci!! Czailam sie z zakupem kilka lat z rzedu i po 3 dniach uzytkowania nie wiem jak moglam go nie miec.
      Zdecydowalismy sie na model Duracraft 10 Litre Dehumidifier, Agros: 425/2122.
      Grzyba w mieszkaniu nie mamy i wydawalo sie ze jest raczej suche, przez kilka ostatnich dni nie padalo a on chodzac ok 2 godziny dziennie sciaga ok 3 litrow wody. Normalnie szok!
    • elle-joan Re: wilgoc 15.11.11, 13:24
      Sprawdzacie poziom wilgotności miernikami czy tylko stwierdzacie po objawach..? Autorka wątku pewnie zmierzyła, bo podała poziom wilgotności.
      • karolina_zet Re: wilgoc 15.11.11, 13:58
        moj pochlaniacz wilgoci ma wmontowany miernik:)))
        • elle-joan Re: wilgoc 15.11.11, 14:01
          No tak, ale chodzi mi o sytuację przed decyzją o zakupie....
    • princesswhitewolf Re: wilgoc 30.11.16, 08:50
      zapewne mieszkasz w jednym z nowych budynkow z ociepleniem "cavity wall". No i owe ocieplenia polaczone z double glazing maja swoje konsekwencje tez, bo choc dom idzie w gore w skali energooszczednosci to jednak najczesciej nie sa wziete pod uwage konsekwencje tego dla tzw condensation.
      Jesli masz szczelny energooszczedny dom to naturalna sytuacja jest to ze wilgoc sie gromadzi na wyzszych pietrach domu.
      Rozwiazaniem sa "lufciki" nad oknami. Kazde nowoczesne okno jest w takowe zaopatrzone. Jesli nie masz to zaloz. Przyda sie zwlaszcza w sezonach cieplejszych.
      Poza tym potrzebny ci jest dehumidifier. Ja mam zalozony na 2 pietrze i wlacza sie automatycznie bo ma czujnik wilgoci. Ludzie instaluja takowe w lazienkach ale wazne jest by miec wowczas otwarte drzwi caly czas do tej lazienki ( z wyjatkiem chwil na prysznic itd), aby umozliwic dokladne przemieszczanie sie powietrza.

Dehumidifier rzecz latwa do nabycia tez w formie przenosnej. Pelno znajdziesz chocby w argosie.
      • yuka12 Re: wilgoc 30.11.16, 20:28
        Princess, watek sprzed 5 lat. Wczoraj jakis spamer wyciagnal, w dodatku z polska porownywarka cenowa :).
        • klimea Re: wilgoc 01.12.16, 11:21
          opps, nie zauwazylam zanim wyslalam odpowiedz, ale nic to m oze sie komus i tak przyda :-) temat akurat na czasie o tej porze roku.
        • princesswhitewolf Re: wilgoc 01.12.16, 11:30
          znowu dalam sie nabrac...
    • klimea Re: wilgoc 01.12.16, 11:19
      My mamy taki www.amazon.co.uk/gp/product/B00465PUSC/ref=oh_aui_detailpage_o00_s00?ie=UTF8&psc=1 dziala bez zarzutu od ponad 3 lat, wczesniej mielismy inne, ale ten jest najlepszy, bardzo wydajny i cichy. U nas praktycznie pracuje non stop za wyjatkiem upalnych dni latem.
      • klimea Re: wilgoc 01.12.16, 11:24
        A i jeszcze warto dodac, ze jest rewelacyjny do suszenia prania, wieszam na noc a rano mam suche :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka