cosma3 08.11.11, 13:12 Czy nasi mezowie potrzebuja wize jadac do Polski? Maz nie byl juz kilka lat w Polsce i chcielibysmy sie wybrac. Przeraza nas jednak to jezdzenie do konsulatu po wize itp. Dlatego super by bylo, gdyby nie byla potrzebna :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bibba Re: Pytanie do zon mezow spoza UE 08.11.11, 13:39 nie mam, ale wtrace sie: nie lepiej od razu wejsc na strone konsulatu polskiego tam sprawdzic czy maz potrzebuje wize czy nie? bo chyba sa roznice miedzy roznymi krajami? Odpowiedz Link
monstroteratum.furiosum Re: Pytanie do zon mezow spoza UE 08.11.11, 13:42 Potrzebuje wize Szengen zalatwiana w polskim konsulacie. Odpowiedz Link
monstroteratum.furiosum Re: Pytanie do zon mezow spoza UE 08.11.11, 13:58 Mialo byc: Moj potrzebuje.... Odpowiedz Link
1mzeta Re: Pytanie do zon mezow spoza UE 08.11.11, 19:55 Tylko,że w polskim konsulacie to czasami można kogoś zamordować zanim się coś załatwi. Mój jak akurat do Pl nie jechał na brytyjskim paszporcie tylko na nie UE to poszedł do ambasady francuskiej po wizę szengen- w ciągu 10-ciu min ut mu wydali. A i wtedy oczywiście za wizę się nie płaci- trzeba tylko przedstawić odpowiednie dokumenty,że się jest małżonkiem obywatela UE. Odpowiedz Link
her.majesty.bonzee Re: Pytanie do zon mezow spoza UE 08.11.11, 13:43 ha ha To zalezy jaka umowe wizowa z PL ma kraj, ktorego twoj maz ma obywatelstwo. Amerykanin np. wizy turystcznej do PL nie potrzebuje, ale Chinczyk i owszem. Odpowiedz Link
jahns Re: Pytanie do zon mezow spoza UE 08.11.11, 14:51 a wcale, ze nie musi miec wizy, o ile ma tutaj residence document, jest Twoim mezem, i jedziecie razem (badz malzonek jedzie do Ciebie dolaczyc). jedyne, co musicie miec ze soba to akt malzenstwa INFORMATION ON VISA REQUIREMENTS FOR FAMILY MEMBERS OF THE EU NATIONALS I. If you are a family member of the EU national, please note that, on the basis of Directive 2004/38/EC you do not need an entry visa to enter Poland if you meet all 3 following requirements: 1) You are a family member of the EU citizen. Family member means: - spouse, - descendants of the Union citizen who are under the age of 21 or are dependants, and those of the spouse, living in the common household with the EU citizen. - dependent direct relatives of the Union citizen in the ascending line and those of the spouse, or living in the common household with the EU citizen; 2) You are a holder of: -UK Residence Card of a Family Member of an EEA National, or -Limited Leave to Remain in the United Kingdom, or -Indefinite Leave to Remain in the United Kingdom. 3) You are travelling together with the EU citizen to Poland or joining the EU citizen in Poland. Please, make sure you hold the original of the document proving the family ties with the EU citizen (e.g. marriage or birth certificate) when crossing the Polish border. Odpowiedz Link
1mzeta Re: Pytanie do zon mezow spoza UE 08.11.11, 19:56 O ile ma to tak. Może ma, a może i nie ma. Odpowiedz Link
marinav Re: Pytanie do zon mezow spoza UE 09.11.11, 20:54 Jahns, skad ten cytat? Pomimo ze moj maz spelnia powyzsze warunki, nikt mi nigdy tego nie powiedzial w konsulacie PL przy skladaniu wniosku o wize. Na moje pytanie, czy musi miec wize bylo zawsze: MUSI. Odpowiedz Link
monstroteratum.furiosum Re: Pytanie do zon mezow spoza UE 09.11.11, 22:12 Moj tez zawsze musial wize zalatwiac. Znalazlam ten sam cytat na stronie konsulatu - albo bylam slepa przedtem, ze go nie widzialam, albo niedawno to dodano. Odpowiedz Link
1mzeta Info 10.11.11, 01:01 Bo w konsulacie pracują idioci - szczerze. Ten cytat jest ze strony konsulatu tylko w wersji językowej angielskiej. Za kilka dni mogę napisać osobiście jak to wygląda bo będziemy lecieć do Pl i mój małżonek będzie leciał na paszporcie nie UE. Jako ciekawostkę dodam,że właśnie w tej sprawie- odnośnie tej informacji obdzwoniłam dzisiaj- 9 różnych instytucji w Pl -zaczynając od straży granicznej, poprzez Okęcie i MSWiA- istna porażka- nikt nic nie wie- a jeden pan mi nawet tak powiedział "wie pani co, jak tych spraw UK nie lubię i ich za dobrze nie znam podam pani numer do kolegi...". Podarowałam sobie dalsze obdzwanianie. Odpowiedz Link
marinav Re: Info 10.11.11, 02:07 Daj znac koniecznie czego sie dowiedzialas i czy udalo sie ewentualnie wjechac bez wizy. Swoja droga chyba bym wolala nie ryzykowac podrozy bez wizy - kontrola graniczna w PL i tak jest koszmarna dla non EU, nawet jak sie spelnia wszystkie w/w warunki + wiza. powodzenia Odpowiedz Link
1mzeta Napiszę tak 10.11.11, 15:57 Mój małżonek ma do 17.11 ważną wizę Schengen- wjazd do Pl 12.11, a wyjazd 15.11- tylko mnie zawozi. Ale biorę ze sobą tym razem akt małżeństwa i najpierw na jego podstawie i jego statusu rezydenta stałego spróbujemy wjechać, jak się doczepią to powiem panu żeby sobie kartki w paszporcie przewertował i znalazł odpowiednią wizę. Dodatkowo wydrukuję to info ze strony ambasady w Londynie żeby im pokazać w razie czego. Wiesz jedyny problem jaki mieliśmy/mamy kiedykolwiek podczas wjazdu to taki,że czasami jego paszport na tych ich skanerach cudownych nie chce się zeskanować i wszystko muszą wklepać ręcznie co zajmuje wieki- no i tysiące pytań na samym początku, a czy to mój mąż, a czy to nasze dziecko (jakby zbieżność nazwisk była akurat) no i gdzie zamierzamy się zatrzymać. Raz tylko poprosili mnie dodatkowo o dowód osobisty- założę się ,że chcieli się doczepić jeśli miałabym w nim meldunek (ale nie mam) i sprawdzali czy dziecko ma Pesel bo jeśli ma to jest na bank obywatelem polskim i powinien podróżować do Pl na paszporcie polskim, którego nie ma i podróżuje na brytyjskim. Dlatego zapowiedziałam mojemu mężowi,że jeśli kiedykolwiek się o ten fakt zapytają to ma od razu zgodnie potwierdzić, że dla dziecka wybraliśmy tylko brytyjskie obywatelstwo- w ambasadzie nas sprawdzać nie będą- za leniwi są. Odpowiedz Link
havana28 Re: Pytanie do zon mezow spoza UE 10.11.11, 08:39 Zależy jakiego kraju paszport ma Twoj mąż. Nie tylko posiadacze paszportów UE mogą wjeżdzać do Polski bez wizy, najbardziej aktualne info mają ministerstwa spraw zagranicznych właściwe dla posiadanego paszportu. Cos w stylu do jakich krajow moga bezwizowo wjechac posiadacze paszportu polskiego pwowadzona przez poslki MSZ www.msz.gov.pl/Informacje,dla,obywateli,RP,wyjezdzajacych,za,granice,1800.html Odpowiedz Link
ally-t Re: Pytanie do zon mezow spoza UE 10.11.11, 11:32 Moj maz (z Albanii) jechal ostatnio bez wizy, ale dla pewnosci wydrukowalam sobie info ze strony polskiego konsulatu, bo jak ktos juz zauwazyl - NIKT NIC NIE WIE! A, dodam jeszcze, ze maz ma paszport biometryczny, jak jezdzil na starym zawsze mial wize - troche to smieszne, ale jak chcielibyscie jechac do innych krajow UE wiza nie byla wymagana, ale do Polski (z zona Polka) tak. Tak bylo we wszytkich krajach UE - np. maz Francuzki musial miec wize do Francji, ale np. do Wloch juz nie. Powodzenia :) Odpowiedz Link
piksi.dixi Re: Pytanie do zon mezow spoza UE 10.11.11, 12:22 i jeszcze to: www.msz.gov.pl/Informacje,dla,cudzoziemcow,przyjezdzajacych,do,Polski,1801.html Odpowiedz Link
jahns Re: Pytanie do zon mezow spoza UE 10.11.11, 15:00 cytat jest ze strony polskiego konsulatu w Londynie, reguly sa dosyc nowe (zdaje sie, ze od dwoch czy trzech lat obowiazuja), Lecielismy z mezem bez wizy, tylko z aktem urodzenia, i nikt do niczego sie nie przyczepil (ladowalismy w Gdansku), kilkoro moich znajomych tez lecialo, i nie bylo jakis problemow. Ale, jak ktos juz wspomnial, mialam tez wydrukowane te wytyczne, jakby ktos mial sie przyczepic, no i w konsulacie w Londynie raczej udzielaja info, ze nie trzeba wizy, jak maloznek posiada tutaj pobyt (znaczy sie EEA2 badz indefinitive). Odpowiedz Link
1mzeta Wyjaśniło się 13.11.11, 14:57 Jeśli mąż ma paszport nie UE i ma prawo stałego pobytu w UK lub inną "wklejkę" w paszporcie wspomnianą na stronie Konsulatu Pl w Londynie to musi mieć też na niej dodane-adnotację,że jest członkiem rodziny UE- mężem. Wtedy wystarczy paszport nie UK, taka "wklejka" i akt małżeństwa. W innym przypadku musi być wiza. Mój,że tą "wklejkę" ma ale bez adnotacji nie zostałby wpuszczony w ogóle na pokład samolotu bo linie lotnicze mogłyby zostać ukarane 8000 funtów kary za wpuszczenie go na pokład bez sprawdzenia czy może podróżować i dodatkowo kosztami odesłania go do UK gdyby go na granicy w Pl nie wpuścili- jedynie tak mi facet na Luton wytłumaczył i baaardzo fajny celnik, który stwierdził, że na ta zwykłą "wlepkę" by mojego małża wpuścił. Nie wiem czy w ambasadzie Pl płaci się za wizę dla członka rodziny ale w ambasadzie francuskiej za wizę Schengen się nie płaci. Tak to wygląda. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: Wyjaśniło się 13.11.11, 15:28 Heh, tylko problem jeszcze jest taki, ze nie wszyscy potrzebuja wize do Schengen. Moj W na przyklad nie potrzebuje wizy ani do Niemiec, ani do Francji, ani do Hiszpanii, etc. Do Polski jednak potrzebuje, wiec musimy zawsze skladac najpierw podania o zaproszenie (moja mama), a potem o wize. Bez sensu to jest zupelnie, bo moglby poleciec bez zadnego problemu do Berlina, a stamtad do nas jest 350 kmow autostrada, wiec w dwie godzinki by byl. Ale nie, musi byc pod gore i wiza ma byc - szlag mnie trafia, na szczescie w przyszlym roku naturalizacja i adios polski konsulat ;) Swoja droga - od kiedy zaczelismy sie starac o wizy (pierwszy raz piec lat temu dokladnie) wymagania sie co chwile zmieniaja. Za kazdym razem chca coraz wiecej i za kazdym razem nas to coraz bardziej irytuje i stresuje. Ale nie jestesmy malzenstwem, wiec W sklada podanie jak zwykly odwiedzajacy moja mame. Latwiej by sie bylo pobrac biorac pod uwage ile juz wiz wyrabialismy (a niewatpliwie taniej). Odpowiedz Link
1mzeta Re: Wyjaśniło się 13.11.11, 16:01 Dokładnie- dlatego zanim się pobraliśmy to sobie darowaliśmy podróże do Pl bo wymagania takie jak bym z Osama Bin Ladenem chciała przylecieć. Bez znaczenia było to, ze mój już teraz mąż od dziecka ma obywatelstwo podwójne w tym brytyjskie, a w drugim paszporcie na potwierdzenie prawa stałego pobytu w UK. Za bardzo to było skomplikowane i wkoorwiające. Odpowiedz Link
glasscraft Re: Wyjaśniło się 13.11.11, 16:09 Nie rozumiem w takim razie - skoro maz ma obywatelstwo brytyjskie, to dlaczego nie mogl leciec na brytyjskim paszporcie i "lac" na wizy? Odpowiedz Link
1mzeta Re: Wyjaśniło się 14.11.11, 18:54 Bo najzwyczajniej w świecie posługuje się tylko jednym paszportem i brytyjski nie był mu nigdy potrzebny bo nigdzie takich cudów nie wymyślają i obostrzeń jak przy wjeździe do Pl. Jechaliśmy kiedyś eurostarem do Francji na zakupy i wizę mu na granicy normalnie wydrukowali bez żadnych zaproszeń potrzebnych i zbędnych pytań- wystarczyło,że ma prawo pobytu stałego w UK udokumentowany w paszporcie nie EU. Chyba jednak będzie musiał wysłać sobie aplikację o paszport brytyjski. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: Wyjaśniło się 14.11.11, 00:09 No bysmy musieli sie nie ruszac do Polski przez piec lat ponad - a jednak nas troche do PL ciagnelo ;) za dwa tygodnie odbieramy (ostatnia mam nadzieje) wize i znowu ruszamy :) Odpowiedz Link