Dodaj do ulubionych

blok czekoladowy

11.11.11, 12:25
Dzisiaj robimy z synem blok czekoladowy . Pamietacie go z wlasnego dziecinstwa ?

Oto przepis :mojewypieki.blox.pl/2007/05/Blok-czekoladowy.html
Obserwuj wątek
    • clonek13 Re: blok czekoladowy 11.11.11, 12:49
      po cos pokazala tego linka?? teraz musze zrobic i wszystko zjesc :P a doopa rosnie :D
      • dorcian Re: blok czekoladowy 11.11.11, 12:53
        W doopie z doopa, ja tez robie!
        • aleksandrawu Re: blok czekoladowy 11.11.11, 13:28
          Haha! dorotus w przepisie napisala: 'Blok jest bardzo smaczny, lecz sycący ... nie zjecie go za dużo'. U nas idzie caly za jedym posiedzeniem (rodzina3-osobowa) :DD
          • clonek13 Re: blok czekoladowy 11.11.11, 14:18
            aleksandrawu napisała:

> Haha! dorotus w przepisie napisala: 'Blok jest bardzo smaczny, lecz sycący ...
            > nie zjecie go za dużo'. U nas idzie caly za jedym posiedzeniem (rodzina3-osobow
            > a) :DD

jakie bakalie dajecie> i czy lepiej wafle kupic(jak andruty) czy herbatniki? zawsze robilam z herbatnikami ale moze lepsze z waflami?
            • wanilia25 Re: blok czekoladowy 11.11.11, 15:14
              my dajemy herbatniki, podroba polskich herbatnikow kupowanych w asdzie .

EEEE tam , troche przyjemnosci nam sie nalezy....

Maz maz , jak zrobilismy blok po raz pierwszy , powiedzial ze on takiego czegos nigdy nie jadl, a mieszka 35 km ode mnie ( w PL ). A u nas byl taki blok co jakis czas i rozchodzil sie jak cieple buleczki :) w koncu mam 3 siostry !!!

Pozdrowienia i smacznego :) dziewuszki kochane
              • kalasotka Re: blok czekoladowy 11.11.11, 16:59
                U nas tez nigdy sie tego nie robilo. Popularny byl za to andrut i nugat.
    • julia_uk Re: blok czekoladowy 11.11.11, 17:03
      A jakie mleko dajecie, bo niebieskie chyba wyszlo z obiegu? :)
      • mrs.t Re: blok czekoladowy 11.11.11, 17:28

eee nie rusza mnie to :P
        chyba tez nigdy w pl nei jadlam
        bo ja to czkolady za bardzo nie lubie:)
        • wiwi1 Re: blok czekoladowy 11.11.11, 18:13
          Nie wierze, ze nie lubisz czekolady, pewnie tylko tak mowisz:P
          No nie uwierze, ze mozna bez czekolady zyc:)
          Taki blok jadlam w dziecinstwie ale spytalam mojego meza czy u nich tez sie robilo i mowi, ze nie.
          Pozdrawiam:)
          • bebe52 Re: blok czekoladowy 11.11.11, 19:05
            u mnie też się nie robiło i nigdy nie jadła,same andruty za to tak
            chłop też nie jadł i mało co słyszał
            a z resztą za czekoladą nie przepadam,jedną tabliczkę mam na kilka miesięcy
          • robak.rawback fridge cake - 2 przepisy 11.11.11, 19:23
            to ja sie dopisze - kolezanka robi zrobila na podstwaie tego przepisu ale w tortownicy i bylo bardzo blyszczace i nasycone maslem ale pyszne.
            fridge cake
            www.bbc.co.uk/food/recipes/chocolatefridgecake_74814
            ja sama robie na tej podstawie po swojemu z dodatkiem alkoholu lub bez i musze powiedziec ze sie zazeramy tym

wykonanie okolo 15 minut
            ta rumowa czekolada nadaje fajny smak a skorka pomaranczowa i rodzynki i ine tego typu powoduja ze nie jest to mdle. nawet jak dodaje dodatkowo alkoholu pare lyzek to i tak wychodzi tylko lekko alkoholowe - oczywiscie nie wlewam pol butelki.

czekolady i maslo wsadzam do garnka ktory wsadzm dolem do wiekszego garnka wypelnoionego goraca woda na malym ogniu - wszystko sie ladnie topi - w piec minut, dodaje alkohol, miod, skorki pomaranczowe i orzeszki etc na samym koncu po wymieszaniu dodaje herbatniki pomieszam wszystko i wywalam plasko na tortownice do lodowki na noc, rano tne w kostke i nim do pracy zaniose to juz polowa zjedzona. robie tez w wersji z biala czekolada i malibu - wszytsko to samo ale bez ciemnych czekolad.

w roznych proporcjach - pokruszone w kawalki
            - mcvities digestive biscuits www.concordextra.com/img_uploads/Mcvities%20Digestives_1.jpg
            -sainsburys belgian milk chocolate (ta co jest w czesci z wypiekami)
            -czekolada cadbury old jamaica rumowa
            www.chocablog.com/wp-content/uploads/2009/04/bournville-old-jamaica-1.jpg
            -unsalted butter czasami dodaje troche salted
            -pomaranczowa skorka - sainbusrys cut mixed peel chyba sie nazywa wplastikowych pojemniczkach cdn.priceprobe.net/i/5767641.21094dcd010ab759d9.61089378

opcjonalne do wyboru:
            miod - zamiast golden syrup
            troche malibu albo baileys albo bacardi rum - zaleznie jaki chcecie smak
            albo tez smak pomaranczowy do pieczenia
            raisins albo sultanas - te bez pestek
            pecans, chopped
            jakies inne orzeszki
            dried apricots, chopped
            • robak.rawback czekolada + biscuits 11.11.11, 19:33
              dodam jeszcze ze nawet dla tych co nie lubia ciemnej czekolady - ta old jamaica rumowa
              jest w miare delikatna i o ile pamietam z rodzynkami wiec nie jest mdla
              - jestem w stanie ja sama zjesc chociaz nie lubie czrnej czekolady.
              ale tez mozna wiecej melcznej dodac do fridge cake.
              biscuits - tez zwykle mcvities original bez zadnych dodatkow
              zwsze mi sie wydaje ze za duzo dodalam hebatnikow ale potem na drugi dzien zawsze sie okazuje ze za malo - wiec na to trzeba uwazac
              • robak.rawback blacha do pieczenia 11.11.11, 19:37
                zappomnialam dodac ze do ciecia w kawalki takie jak brownies wylewam na zwykla plaska blache wylozona - juz nie pamietam czy na cling film czy na non-stick baking foil zeby sie nie przykleilo
    • bebe52 więc pewnie za dużo bym nie wcisnęła :) 11.11.11, 19:07
    • golfstrom tiffin 11.11.11, 19:27
      To ja skorzystam z okazji.

Dorotus, masz jakis prosty sprawdzony przepis na tiffin? Czy to to samo co nasz nugat? (To chyba regionalna nazwa)
      • nadzieja05 Re: tiffin 12.11.11, 22:00
        blok - pychotka, mialam w zeszlym tygodniu i jeszcz mi malo :)
        • murasaki33 Re: tiffin 12.11.11, 22:08
          No pieknie, musze zrobic jutro, nie ma rady:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka