wanilia25 11.11.11, 12:25 Dzisiaj robimy z synem blok czekoladowy . Pamietacie go z wlasnego dziecinstwa ? Oto przepis :mojewypieki.blox.pl/2007/05/Blok-czekoladowy.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clonek13 Re: blok czekoladowy 11.11.11, 12:49 po cos pokazala tego linka?? teraz musze zrobic i wszystko zjesc :P a doopa rosnie :D Odpowiedz Link
aleksandrawu Re: blok czekoladowy 11.11.11, 13:28 Haha! dorotus w przepisie napisala: 'Blok jest bardzo smaczny, lecz sycący ... nie zjecie go za dużo'. U nas idzie caly za jedym posiedzeniem (rodzina3-osobowa) :DD Odpowiedz Link
clonek13 Re: blok czekoladowy 11.11.11, 14:18 aleksandrawu napisała: > Haha! dorotus w przepisie napisala: 'Blok jest bardzo smaczny, lecz sycący ... > nie zjecie go za dużo'. U nas idzie caly za jedym posiedzeniem (rodzina3-osobow > a) :DD jakie bakalie dajecie> i czy lepiej wafle kupic(jak andruty) czy herbatniki? zawsze robilam z herbatnikami ale moze lepsze z waflami? Odpowiedz Link
wanilia25 Re: blok czekoladowy 11.11.11, 15:14 my dajemy herbatniki, podroba polskich herbatnikow kupowanych w asdzie . EEEE tam , troche przyjemnosci nam sie nalezy.... Maz maz , jak zrobilismy blok po raz pierwszy , powiedzial ze on takiego czegos nigdy nie jadl, a mieszka 35 km ode mnie ( w PL ). A u nas byl taki blok co jakis czas i rozchodzil sie jak cieple buleczki :) w koncu mam 3 siostry !!! Pozdrowienia i smacznego :) dziewuszki kochane Odpowiedz Link
kalasotka Re: blok czekoladowy 11.11.11, 16:59 U nas tez nigdy sie tego nie robilo. Popularny byl za to andrut i nugat. Odpowiedz Link
julia_uk Re: blok czekoladowy 11.11.11, 17:03 A jakie mleko dajecie, bo niebieskie chyba wyszlo z obiegu? :) Odpowiedz Link
mrs.t Re: blok czekoladowy 11.11.11, 17:28 eee nie rusza mnie to :P chyba tez nigdy w pl nei jadlam bo ja to czkolady za bardzo nie lubie:) Odpowiedz Link
wiwi1 Re: blok czekoladowy 11.11.11, 18:13 Nie wierze, ze nie lubisz czekolady, pewnie tylko tak mowisz:P No nie uwierze, ze mozna bez czekolady zyc:) Taki blok jadlam w dziecinstwie ale spytalam mojego meza czy u nich tez sie robilo i mowi, ze nie. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
bebe52 Re: blok czekoladowy 11.11.11, 19:05 u mnie też się nie robiło i nigdy nie jadła,same andruty za to tak chłop też nie jadł i mało co słyszał a z resztą za czekoladą nie przepadam,jedną tabliczkę mam na kilka miesięcy Odpowiedz Link
robak.rawback fridge cake - 2 przepisy 11.11.11, 19:23 to ja sie dopisze - kolezanka robi zrobila na podstwaie tego przepisu ale w tortownicy i bylo bardzo blyszczace i nasycone maslem ale pyszne. fridge cake www.bbc.co.uk/food/recipes/chocolatefridgecake_74814 ja sama robie na tej podstawie po swojemu z dodatkiem alkoholu lub bez i musze powiedziec ze sie zazeramy tym wykonanie okolo 15 minut ta rumowa czekolada nadaje fajny smak a skorka pomaranczowa i rodzynki i ine tego typu powoduja ze nie jest to mdle. nawet jak dodaje dodatkowo alkoholu pare lyzek to i tak wychodzi tylko lekko alkoholowe - oczywiscie nie wlewam pol butelki. czekolady i maslo wsadzam do garnka ktory wsadzm dolem do wiekszego garnka wypelnoionego goraca woda na malym ogniu - wszystko sie ladnie topi - w piec minut, dodaje alkohol, miod, skorki pomaranczowe i orzeszki etc na samym koncu po wymieszaniu dodaje herbatniki pomieszam wszystko i wywalam plasko na tortownice do lodowki na noc, rano tne w kostke i nim do pracy zaniose to juz polowa zjedzona. robie tez w wersji z biala czekolada i malibu - wszytsko to samo ale bez ciemnych czekolad. w roznych proporcjach - pokruszone w kawalki - mcvities digestive biscuits www.concordextra.com/img_uploads/Mcvities%20Digestives_1.jpg -sainsburys belgian milk chocolate (ta co jest w czesci z wypiekami) -czekolada cadbury old jamaica rumowa www.chocablog.com/wp-content/uploads/2009/04/bournville-old-jamaica-1.jpg -unsalted butter czasami dodaje troche salted -pomaranczowa skorka - sainbusrys cut mixed peel chyba sie nazywa wplastikowych pojemniczkach cdn.priceprobe.net/i/5767641.21094dcd010ab759d9.61089378 opcjonalne do wyboru: miod - zamiast golden syrup troche malibu albo baileys albo bacardi rum - zaleznie jaki chcecie smak albo tez smak pomaranczowy do pieczenia raisins albo sultanas - te bez pestek pecans, chopped jakies inne orzeszki dried apricots, chopped Odpowiedz Link
robak.rawback czekolada + biscuits 11.11.11, 19:33 dodam jeszcze ze nawet dla tych co nie lubia ciemnej czekolady - ta old jamaica rumowa jest w miare delikatna i o ile pamietam z rodzynkami wiec nie jest mdla - jestem w stanie ja sama zjesc chociaz nie lubie czrnej czekolady. ale tez mozna wiecej melcznej dodac do fridge cake. biscuits - tez zwykle mcvities original bez zadnych dodatkow zwsze mi sie wydaje ze za duzo dodalam hebatnikow ale potem na drugi dzien zawsze sie okazuje ze za malo - wiec na to trzeba uwazac Odpowiedz Link
robak.rawback blacha do pieczenia 11.11.11, 19:37 zappomnialam dodac ze do ciecia w kawalki takie jak brownies wylewam na zwykla plaska blache wylozona - juz nie pamietam czy na cling film czy na non-stick baking foil zeby sie nie przykleilo Odpowiedz Link
golfstrom tiffin 11.11.11, 19:27 To ja skorzystam z okazji. Dorotus, masz jakis prosty sprawdzony przepis na tiffin? Czy to to samo co nasz nugat? (To chyba regionalna nazwa) Odpowiedz Link
nadzieja05 Re: tiffin 12.11.11, 22:00 blok - pychotka, mialam w zeszlym tygodniu i jeszcz mi malo :) Odpowiedz Link