Dodaj do ulubionych

Ogórki kiszone - polecam.

03.12.11, 16:03
Cała nasza rodzina uwielbia ogórki kwaszone i są one jednym z produktów, których najbardziej brakuje nam w UK. W poszukiwaniu prawdziwych, tradycyjnych ogórków przekopałam wszystkie półki z przetworami w okolicznych polskich sklepach. Zdecydowana większość nie spełniła moich oczekiwań (mało powiedziane) - ogórki albo zalane zalewą tak słoną, że nie dały się zjeść , albo pasteryzowane (kwaszone???) , albo z jakimiś dziwnymi przyprawami, octem itp , zawiodły mnie w tej kwestii wszystkie firmy, które ceniłam, jak dawtona czy rolnik. Dzisiaj wypróbowałam kolejną firmę - Victus - i to jest to! Ogórki takie, jak pamiętam z domu, chrupiące, jędrne, w smaku nieziemskie, w składzie same tradycyjne dodatki (koper, chrzan, czosnek). Właśnie razem z synkiem pochłonęliśmy cały duży słoik bez niczego :) Zwykle nie reklamuję konkretnych firm, ale wiem, że ogórki kiszone to jeden z produktów, za którym tęsknią Matki Polki i całym sercem mogę w tej kwestii polecić firmę Victus! Mam nadzieję, że w przeciwieństwie do konkurencji utrzymają poziom!
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: Ogórki kiszone - polecam. 03.12.11, 16:27
      czy a jakiegos polskiego sklepu?
    • pyza_uk Re: Ogórki kiszone - polecam. 03.12.11, 16:40
      Ja polkich juz dawno nie kupuje, bo mi te sloikowe nie smakuja. Pare lat temu ktos na tym orum polecil Beit Hasita www.sainsburys.co.uk/groceries/index.jsp dostepne w Sainsburys, jak dla mnie rewelacja.
    • kingaolsz Re: Ogórki kiszone - polecam. 03.12.11, 17:11
      Niestety co partia to rozne ogorki.
      Tez zdarzylo mi sie trafic rewelacyjny sloik Victusa badz firmy Orzech, ale niestety niekoniecznie kolejny zakup byl rownie udany - troche jak loteria. Dawno juz nie trafily mi sie dobre :(
      • gnusmas12 Re: Ogórki kiszone - polecam. 03.12.11, 17:53
        Aż otworzyłam drugi słoik, po który specjalnie dla męża poszłam jeszcze raz - są tak samo dobre. Mam nadzieję, że kolejne mnie nie rozczarują :) Wiem, że ogórki są różne w zależności od uprawy,pochodzenia, gatunku itp i różnie wychodzą , w domu tak samo. Ale przynajmniej Victus produkuje je taką samą metodą jak robi się domowe (kwasi, a nie zalewa mocną solanką czy pasteryzuje) , dodatki też są właściwe , więc szanse mam większe, jestem dobrej myśli !
        Pyza, a te z Sainsburego są kwaszone, a nie korniszony? Jeszcze nigdy nie spotkałam kwaszonych ogórków w UK poza polskimi sklepami, a pickles czy cucumbers in brine, czyli po mojemu korniszony to owszem... muszę wypróbować.
        • kingaolsz Re: Ogórki kiszone - polecam. 03.12.11, 17:56
          In brine to kiszone wlasnie :)

No to wracaj do sklepu i kup zapas z tej dobrej serii :) zeby pozniej nie zalowac ;)
          a gdzie kupowalas w ogole? moze jak niedaleko to tez sama skocze, na swieta sie przydadza
          • gnusmas12 Re: Ogórki kiszone - polecam. 03.12.11, 18:35
            In brine to kwaszone? Wydaje mi się, że kiedyś kupiłam takie typowe pikle w occie i było napisane "in brine" , oczywiście nie wykluczam że pamięć mnie zawodzi :)
            A kupiłam w polskim sklepie w Manchesterze (nazywa się neptun, nie pamiętam na jakiej jest ulicy, niedaleko jest park Peel hall czy jakoś tak)
        • pyza_uk Re: Ogórki kiszone - polecam. 03.12.11, 18:31
          Pyszne zydowskie kiszone, chrupiace, swietnie doprawione. U mnie w sainsburys sa w dziale z zywnoscia ze swiata. Sprobuj, jesli znajdziesz u siebie.
          • robak.rawback Re: Ogórki kiszone - polecam. 03.12.11, 20:38
            a jakiej fuirmy te in brine? ja w sainsurys albo morrisons kupuje chyba krakusa in brine ale innych in brine nie widzialam

jaka jest roznica miedzy kiszonymi a malosolnymi?
            bo kwaszone sa w occie na slodko, kiszone i malosolne w wodzie na slono - dobrze to sobie tlumacze?
            • robak.rawback kiszone, kwaszone, malosolne - roznica 03.12.11, 20:39
              a nie moment to konserwowe sa w occie na slodko - sa jeszcze kiszone, kwaszone i malosolne - i te wszystkie na slono z woda (bez octu) ?
              • glasscraft Re: kiszone, kwaszone, malosolne - roznica 03.12.11, 20:42
                Malosolne sa poczatkiem kiszonych - w wodzie z sola.
              • galadriella Re: kiszone, kwaszone, malosolne - roznica 03.12.11, 20:43
                > sa jeszcze kiszone, kwaszone i malosolne - i te wszystkie na slono z woda (bez octu) ?

Tak, z tego małosolne to kiszone/kwaszone krótko, do kilku dni.
                Przetrzymane dłużej w zalewie kiszą/kwszą się do końca.
      • murasaki33 Re: Ogórki kiszone - polecam. 03.12.11, 23:23
        Kinga, mowisz, ze Orzech? Moje rodzinne miasto sie klania:)
    • bettina40 Re: Ogórki kiszone - polecam. 03.12.11, 23:10
      Spróbujcie ogórki kwaszone małosolne (tak nazwa i podnazwa) firmy Krzętle". Są w "Mleczku" i - każdy słoik udany. Jędrne, chrupiące, pyszne.
      http://www.google.pl/imgres?q=og%C3%B3rki+ma%C5%82osolne+krz%C4%99tle&um=1&hl=pl&rlz=1R2ADSA_plGB377&biw=1024&bih=600&tbm=isch&tbnid=ipFfAq2Ihv__5M:&imgrefurl=http://www.market-jan.pl/towar/2174/krzetle_ogorki_kwaszone_malosolne_680g.html&docid=8JfrP6IgSMTwTM&itg=1&imgurl=http://www.market-jan.pl/photos/towary/7458/1314007746.jpg&w=180&h=300&ei=Xp3aTsnuI5Hbsga097nrCw&zoom=1&iact=hc&vpx=493&vpy=240&dur=4140&hovh=240&hovw=144&tx=95&ty=109&sig=107916481125780456466&page=1&tbnh=122&tbnw=73&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:9,s:0
      • kingaolsz Re: Ogórki kiszone - polecam. 08.12.11, 19:16
        Kupilam te ogorki firmy Krzetle :) kwaszone z chili ( nie zauwazylam info o dodatku, ale nie sa ostre) i potwierdzam, ze chrupiace i bardzo dobre :)
    • 1mzeta Provitus 08.12.11, 19:32
      Mnie czasami uda się gdzieś w sklepie polskim dostać ogórki tej firmy- najbardziej smakują mi Kozackie (całe ) i Kresowe ( w plasterkach)- reszta też jest dobra bo zawsze chrupiące i dobre w smaku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka