Dodaj do ulubionych

Przeziebienie a szczepienie

05.12.11, 21:50
Moze ktoras z mam jest medycznie uswiadomiona i moglaby pomoc w nastepujacej kwestii:

13 miesieczny mlodzieniec wlasnie staje na nogi po nieprzyjemnym przeziebieniu (antybiotyk byl w uzyciu). Za tydzien w poniedzialek mamy wyznaczona pierwsza "randke" z MMR. Zastanawiam sie czy w zwiazku z tym nie przelozyc tego szczepienia na pozniej (pozniej czyli juz po nowym roku bo jedziemy za chwile do Polski) a moze panikuje niepotrzebnie? Czy jest jakis okres "kwarantanny" by dac organizmowi odpoczac? A jesli tak to jak dlugi?

Liczylam na nasza gp ale nie udzielila nam tu niestety jakiejs jednoznacznej odpowiedzi.

Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: Przeziebienie a szczepienie 05.12.11, 22:00
      Nie z medycznego punktu widzenia, tylko na chlopski rozum: po MMR lubi byc wysoka temperatura, moje dziecko przez pare dni zylo na paracetamolu po tym (pojawila sie pare dni po szczepieniu, nie odrazu, choc oczywiscie w przypadku twojego moze nie byc zadnej reakcji). Gdybym wiedziala o takiej reakcji, to raczej poczekalabym troche po wiekszym przeziebieniu, zeby dziecka z nog nie zwalac raz za razem.
    • derka1 Re: Przeziebienie a szczepienie 05.12.11, 22:05
      O, a o tym nie wiedzialam. Dziekuje za informacje i za rade.
      • murasaki33 Re: Przeziebienie a szczepienie 06.12.11, 00:14
        Zgadzam sie z Zurek, poczekaj a szczegolnie po antybiotyku. Nic sie nie stanie, gdy przyjmie dawke szczepienia pozniej o miesiac czy ciut wiecej. Ja u corki sie pospieszylam i zalowalam potem decyzji, odczekalam az 10 dni od zakonczenia antybiotyku, ale i to bylo malo.
        • kr1976 Re: Przeziebienie a szczepienie 06.12.11, 19:55
          Rowniez zgadzam sie z przedmowczyniami. Mielismy podobny dylemat, wprawdzie corka byla zdrowa, ale wybieralismy sie do Polski na swieta i to nasza HV nam pordzila, zeby szczepic po powrocie, poniewaz po MMR goraczka, wysypka i inne tego typu atrakcje moga pojawic sie nawet po 3 tygodniach. Szczepilismy wiec z ponad 3- miesiecznym opoznieniem. Teraz corka jest juz w szkole i znowu szczepienie nam sie odwloklo, tym razem z powodu przeziebien.
    • 1mzeta Odczekaj 06.12.11, 15:05
      Zwłaszcza jeśli dziecię brało antybiotyk. Ja bym przesunęła o miesiąc- mój miał przesunięte z innych względów o więcej niż miesiąc i ma się dobrze.
    • derka1 Re: Przeziebienie a szczepienie 06.12.11, 20:31
      No ja wlasnie jestem sklonna odczekac ale maz mi tu panikuje bo podobno odra w Europie szaleje a wiadomo, ze "najlatwiej sie zarazic na lotnisku" (slowa meza). Kurcze blade, jak nie urok to wiadomo co.
      W kazdym razie dziekuje za rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka