Dodaj do ulubionych

Dorotus - ktore paczki???

09.02.12, 19:51
Wlasnie sie zorientowalam, ze w przyszlym tygodniu jest tlusty czwartek. Chcialabym pierwszy raz w zyciu zrobic paczki. Takie prawdziwe, polskie z powidlami i lukrem. Na Twoim blogu jest sporo przepisow na paczki. Ktory polecilabys dla osoby robiacej je po raz pierwszy?
Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • elle-joan Re: Dorotus - ktore paczki??? 09.02.12, 20:47
      Ojej, faktycznie. Ja wolę takie oponki serowe ale dawno nie robiłam i zgubiłam przepis. Muszę poszukać w internecie. A jeżeli pączki, to lubię z budyniem.
    • dorotus76 Re: Dorotus - ktore paczki??? 09.02.12, 20:49
      Pierwszy raz w życiu robiłam drożdżowe w ogóle i były to pączki z tego przepisu:
      mojewypieki.blox.pl/2006/12/Paczki.html
      wyszły za pierwszym podejsciem i wszystkim smakowały :)
      Teraz najbardziej lubię te:
      mojewypieki.blox.pl/2011/01/Paczki-przepis-IV.html
      Ale mi się pączka zachciało..
      • kurczakwanda Re: Dorotus - ktore paczki??? 09.02.12, 21:04
        jejku mi sie tez paczkow zachcialo :)
        nigdy nie robilam, ja taka noga z wypiekow, dopiero zaczynam
        pytanie moze z gruntu glupich ale jakos nie bardzo wiem jak mam wpakowac dzem do tych paczkow? :)
        • dorotus76 Re: Dorotus - ktore paczki??? 09.02.12, 21:25
          Najlepiej po usmażeniu - szprycą.
          Mozna również rozwałkować kulkę ciasta, nałożyć trochę dżemu, zamknąć/zlepić i odłożyć do wyrastania.
        • mrs.t Re: Dorotus - ktore paczki??? 09.02.12, 21:57
          Tez nadziewalam po

a a propos chcicy na paczki,to lece wyjac sobie jednego z zamrazarki,bo mam zamrozone:)
      • mrs.t Re: Dorotus - ktore paczki??? 09.02.12, 21:55
        W zeszlym roku i ja i kolezanka robilysmy te m.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fmojewypieki.blox.pl%2F2006%2F12%2FPaczki.html&h=QAQHHhzVy

ja pierwszy raz w zyciu,dwie lewe rece w kuchni

takie wyszly ze myslalam ze sie posikam ze szczescia

w tym roku juz raz zrobilam,wyxzly znow przepyszne!
        • saram0na a faworki? 09.02.12, 23:54
          chcialabym zrobic - pierwszy raz lol
      • mialumia Re: Dorotus 10.02.12, 15:03
        Dorotus a czy zamiast rumu do tych paczkow mozna uzyc whiskey????
      • princesswhitewolf Re: Dorotus - ktore paczki??? 16.02.12, 16:00
        Dorotus mam prosbe.
        Na roznym tluszczu rozmaicie wychodzi, rozmaicie zachowuje sie wroclawska, poznanska krupczatka angielska maka, inny olej tez ma swoje cechy.

Ciagle marzy mi sie abyscie panie podawaly na czym konkretnie cos pieklyscie czy smazylyscie- unikniemy w ten sposob rozczarowan.
    • izabelski Re: Dorotus - ktore paczki??? 10.02.12, 01:01
      no i na jakim tluszczu?
    • 7oz I jak smażyć? 10.02.12, 11:35
      Ciasto wyrasta mi zawsze ładnie ale ostatnim razem połowę pączków zmarnowałam bo najpierw nie dosmażyłam w środku a następny rzut spaliłam :( To jak to z tym tłuszczem jest? Smażę w garnku bo frytkownicy nie mam.
      • jacinda Re: I jak smażyć? 10.02.12, 12:00
        Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Dorotus, wlasnie przymierzalam sie do tych IV. Dam rade?
        Czym nadziewasz? Mozesz prosze podac nazwe i czy mozna kupic w Sainsburys?
        No i jakiego oleju uzywasz do smazenia?
        Dziekuje.
        • dorotus76 Re: I jak smażyć? 10.02.12, 17:32
          Do smażenia używam vegetable oil choć sa też osoby smażące na smalcu. Nadziewam konfiturą z róży, dżemem, lub budyniem. Budyń z tego przepisu:
          mojewypieki.blox.pl/2012/02/Bomboloni-wloskie-paczki-z-kremem-budyniowym.html
          Na pewno dasz radę :)
    • evelina.b Re: Dorotus - ktore paczki??? 11.02.12, 22:23
      Dorotko, podpowiedz, prosze gdzie kupujesz konfiture z rozy. Pamietam, ze gdzies kiedys podawalas link do sklepu, ale nie zanotowalam i teraz nie potrafie znalesc. Smazylam paczki nr 4 z Twojego przepisu - wyszly bez zastrzezen - dziekuje ;)
      • evelina.b Re: Dorotus - ktore paczki??? 11.02.12, 22:27
        Znalazlam to

www.theyorkshirepantry.com/raspberry-and-rose-conserve.html
        ale pamietam, ze to byla inna konfitura ;/
        • dorotus76 Re: Dorotus - ktore paczki??? 11.02.12, 23:03
          Kupuję tutaj:
          www.oilandmore.co.uk/shop/product/93/wildrosejam
          Jest boski :)
          • evelina.b Re: Dorotus - ktore paczki??? 11.02.12, 23:10
            Dzieki Dorotus, pozdrawiam serdecznie :)
    • mamurzyca Re: Dorotus - ktore paczki??? 11.02.12, 23:58
      a ja sie podepne z pytaniem: jak zrobic oponki serowe?? na blogu sie nie doszukalam tylko te z ricotty zobaczylam ale to chyba nie to samo...
      • elle-joan Re: Dorotus - ktore paczki??? 12.02.12, 13:32
        mamurzyca napisała:

> a ja sie podepne z pytaniem: jak zrobic oponki serowe?? na blogu sie nie doszuk
        > alam tylko te z ricotty zobaczylam ale to chyba nie to samo...

Jak wpiszesz w wyszukiwarkę to wyskakuje sporo przepisów. Chyba że chesz koniecznie od Dorotus :) Te przpeisy róznią się zazwyczaj tylko tym, że albo jest dodana smietana albo nie ma. Tu jest jeden przepis.
        mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/oponki-serowe.html
        • mamurzyca Re: Dorotus - ktore paczki??? 12.02.12, 19:05
          fajny przepis, tyle tylko ze... maki tortowej nie dostane w lokalnym sklepie ani tez twarogu.. a do polskiego sklepu nie mam po drodze. wiec sie zastanawiam czy da sie zrobic na philly czy nie?- ogolnie jesze nigdy nie robilam oponek wiec wolalabym na oko nie robic a miec jakos sprawdzony przepis z uk-owych skladnikow.
          • elle-joan Re: Dorotus - ktore paczki??? 12.02.12, 20:43
            Ja robiłam w Polsce, nie pamiętm przepisu ale na pewno ze zwykłej mąki. Co do twarogu to ja mam i polskie sklepy, i polską półkę w Tesco, ale nie mam maszynki do mielenia więc też zastanawiam się nad nad jakimś gładkim serkiem.
            • karolajna83g Re: Dorotus - ktore paczki??? 13.02.12, 23:05
              Ktoś mi kiedyś mówił, że zwykły serek Philadelfii może być a mąka- też zwykła- angielska np McDougal.

jeszcze kumpela mi mówiła, że używa też jakiegoś zamiennia twarogu, ale nazwy nie pamiętam...

Oponki serowe
              Składniki
              • ser biały mielony 0,5 kg
              • mąka 0,5 kg
              • jajka 3 szt
              • cukier 0,5 szkl
              • cukier waniliowy 1
              • kwaśna śmietana 4 łyżki
              • spirytus 1 łyżka
              • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
              DODATKOWO
              • olej do głębokiego smażenia
              Sposób przyrządzenia
              Z wszystkie składników wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy, szklanką wycinamy kółka a w środku kieliszkiem dziurki. Na rozgrzany olej wrzucamy wycięte oponki i smażymy do zrumienienia z obu stron. Wykładamy na papier żeby odsączyć tłuszcz i posypujemy cukrem pudrem.
              • karolajna83g Re: Dorotus - ktore paczki??? 13.02.12, 23:05
                Aha- z niemielonego twarogu oponki też mi wyszły. (na brzuchu)
                • elle-joan Re: Dorotus - ktore paczki??? 16.02.12, 15:17
                  karolajna83g napisała:

> Aha- z niemielonego twarogu oponki też mi wyszły. (na brzuchu)

He, he, dobre. U mnie podobnie... tak, to zapewne od sera... :)

A co do oponek, to już się prawie mam zabierać i nadal nie podjęłam dycyzji czy zrobić z gładkiego z pudełeczka czy polski twaróg podusić ugniataczem do ziemniaków...
                  Zajrzę do mam z Londynu- może mają jakąś propozycję na dzisiaj :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka