20.02.12, 20:18
Temat tak wałkowany we wszystkich krajach i na czasie, ze mam pytanie jak się zabezpieczyłyście? Same odkładacie, Personal Pension, Company Pension, nieruchomości, czy na razie tylko ewentualnie emerytura państwowa?
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: emerytury 20.02.12, 21:18
      Ja jestem jednym z tych nielicznych szczesliwcow, ktorzy maja final salary scheme u pracodawcy. Maz pracuje dla councilu, wiec ma od nich emeryture, do tego u poprzedniego pracodawcy otworzyl sobie stakeholder pension i troche ma tam uskladane. Tak wiec (odpukac) czujemy sie jako tako zabezpieczeni.
      • moccabristol Re: emerytury 20.02.12, 21:36
        Tak pytam, bo przeczytałam jak Marek Kondrat mówi o wielkim kontraście emerytalnym

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,11186483,Marek_Kondrat___Jestem_wyznania_pawlakowego___NIECO.html
        ale tutaj chyba tak różowo też nie jest na tzw. państwowej ,a jednak cała masa młodych ludzi pracuje na takich stanowiskach i w takich miejscach gdzie o dodatkowym ubezpieczeniu nikt nawet nie wspomina.
        Z drugiej strony, jak pomyślę do ilu lat mam pracować, to może nie ma się o co martwić:), nie dożyję.
    • basiak36 Re: emerytury 20.02.12, 21:42
      Ja mam 'company pension' , moja firma doklada dosc sporo do tego co ja dokladam, od prawie 10 lat, wiec calkiem niezle to na dzien dzisiejszy wyglada. jesli dostane minimum z tego co sie spodziewam, bedzie ok.
      Do tego odkladam na rozne inne sposoby, na ile sie da.
      Na sama panstwowa bym nie liczyla, ciezko byloby za to przezyc.
    • szczur.w.sosie Re: emerytury 20.02.12, 22:18
      dzieci:)
      • basiak36 Re: emerytury 20.02.12, 22:40
        szczur.w.sosie napisała:

> dzieci:)

A skad dzieci wezma na emeryture dla rodzicow?:))
        • szczur.w.sosie Re: emerytury 20.02.12, 22:45
          Jakiś talerz zupy i kąt do spania to się może u któregoś znajdzie?
          ;)
          • elle-joan Re: emerytury 20.02.12, 22:48
            szczur.w.sosie napisała:

> Jakiś talerz zupy i kąt do spania to się może u któregoś znajdzie?
            > ;)

Też na to liczę, zatem podlizuję się już od teraz... ;)
          • basiak36 Re: emerytury 20.02.12, 23:41
            Pod warunkiem ze dzieciom nie zamarzy sie np życie podróżnika, oraz ze bedą miały wystarczająco duże lokum aby pomieścić babcie i dziadka na zapiecku :-))
            No i ze rodzice małżonków dzieci nie bedą mieli takiego samego planu bo czworo dziadków na zapiecku zakładając średnia życia 85 lat to troche sporo :-))
            • moccabristol Re: emerytury 20.02.12, 23:54
              basiak36 napisała:

> Pod warunkiem ze dzieciom nie zamarzy sie np życie podróżnika, oraz ze bedą mia
              > ły wystarczająco duże lokum aby pomieścić babcie i dziadka na zapiecku :-))
              > No i ze rodzice małżonków dzieci nie bedą mieli takiego samego planu bo czworo
              > dziadków na zapiecku zakładając średnia życia 85 lat to troche sporo :-))

No i pod warunkiem, ze ma się dzieci i , ze te dzieci będą miały w przyszłości pracę:). W Polsce to jeszcze można mieć emeryturę "po mężu " jak lepsza albo nawet jak się w ogóle nie pracowało ,a tu to nie wiem czy w ogóle coś takiego nie istnieje?
              Ech, bogatego chłopa mieć:)
            • szczur.w.sosie Re: emerytury 21.02.12, 00:00
              Oj, zaraz wszystkie będą podróżować, a do tego żadne nie będzie miało większego nieco domu:)
              • basiak36 Re: emerytury 21.02.12, 10:43
                Mogą mieć większy dom ale mogą mieć partnera który nie chce mieszkać z tesciami :-) Zawsze pozostaje dom spokojnej starości na koszt państwa :-)
                • piksi.dixi Re: emerytury 21.02.12, 18:50
                  <mogą mieć partnera który nie chce mieszkać z tesciami.>
                  zaraz partnera.., JA sobie nie wyobrazam mieszkac z moimi rodzicami.
                  Tym bardziej, ze juz sa na emeryturach, wiec wg tego planu mialabym teraz ich tu miec??
                  NA ZAWSZE???
                  cale szczescie, moi rodzice chyba wiedzieli, ze sobie srednio w zyciu poradze,
                  bo zdecydowali sie liczyc na siebie :-)))

tak z ciekawosci, to ile macie dzieci?
                  4 to pewnie minimum... moze ktoremus sie powiedzie :-))

no i zgodnie z tym planem,
                  rozumiem, ze juz teraz wspomagacie rodzicow i tesciow,
                  zasylacie im dodatkowa kase, macie w domach dodatkowe pokoje- z mysla, ze w nich
                  zamieszkaja jak tylko wkrocza w wiek emerytalny.

• ta_ruda Re: emerytury 21.02.12, 19:37
                    dokladnie, takie rozwiazanie (mieszkanie rodzicow z dziecmi) jest dobre tylko wtedy gdy jedno z dzieci zostaje w domu rodzicow (jesli na to warunki pozwalaja) lub tez dzieci na tyle dobrze sobie radza w zyciu ze sa w stanie zapewnic opieke, dodatkowy pokoj itd itp rodzicom.

• 1mzeta Re: emerytury 23.02.12, 14:13
                    Teściów już nie ma- jak byli owszem mąż wspomagał jeśli trzeba było. Moim rodzicom pomagać nie musimy- dobrze stoją finansowo (są już na emeryturze) i owszem- teraz jak będziemy kupować nowy dom to o jeden pokój więcej- właśnie z myślą o tym, że za kilka lat moi rodzice się do nas przeprowadzą- żeby miał się nimi ktoś zająć na stare lata kiedy sami nie będą już w stanie sami się sobą zająć.
                    Moim zdaniem to nie chodzi o to, że człowiek od samego początku liczy na dzieci i ma je po to, żeby się nami zajęły na starość- jak się dzieci dobrze wychowa to już mało brakuje do tego, żeby wiedziały jak przez życie iść- co jest ważne.

Chcesz powiedzieć, że nie pomogłabyś swoim rodzicom w żaden sposób ?
                    • piksi.dixi Re: emerytury 23.02.12, 14:50
                      to drazliwy dla mnie temat, wlasnie zauwazylam :-))

nie dogaduje sie z moimi rodzicami, a oni ze mna.
                      wizja wspolnego mieszkania nikomu nie odpowiada.
                      co innego na Starosc, kiedy przestana byc samowystarczalni, zobaczymy co bedzie. Ale to juz jest zupelnie inna historia. Starosc i choroba.
                      wysylalabym kase, gdyby byla taka potrzeba - na razie nie ma.
                      mialabym problem, gdyby nagle stwierdzili, ze chca ze mna mieszkac, bo... tak sobie zaplanowali czas emerytalny i tyle.

z tego co obserwuje, starsi ludzie lubia byc u siebie, miec wlasne zycie, byc na swoim.
                      tych co planuja inaczej ja po prostu nie rozumiem.
                      no ale nie musze wszystkich zaraz rozumiec :-))
    • walkers8888 Re: emerytury 20.02.12, 23:04
      Ja odkładam sam :) Pomaga mi w tym AXA.
      Każda większa firma ubezpieczeniowa oferuje tzw. Ubezpieczeniowe plany inwestycyjne. Łączą one cechy produktu inwestycyjnego i ubezpieczenia. Dzięki temu można budować kapitał na emeryturę i jednocześnie zabezpieczyć swoich najbliższych.
      Oszczędzam w taki sposób i nie dość że omijam podatek od zysków kapitałowych to jeszcze w razie gdybym emerytury nie dożył moja rodzina nie zostanie obarczona kosztami podatku od spadku ;) Na wypłatę środków nie muszę też czekać aż do emerytury.
      Wniosek o polisę wypełniłem już w Anglii, korzystając z usług Polskiego agenta Axy :)
      • mamumilu Re: emerytury 21.02.12, 00:21
        o wow - to moze jeszcze podaj numer telefonu do tego agenta ;)
        • walkers8888 Re: emerytury 21.02.12, 00:46
          wpisz w google to znajdziesz :P
        • basiak36 Re: emerytury 21.02.12, 13:21
          A na czym polega element ubezpieczeniowy? Bo to brzmi jak po prostu Retirement Wealth Account Axy?
          Najlepiej takich wyborów dokonywać z IFA, rożne Retirement accounts maja rożne AMC, trzeba wiedzieć jaki profil ryzyka etc.
          • walkers8888 Re: emerytury 21.02.12, 17:13
            Element ubezpieczeniowy to przede wszystkim korzyści prawno-finansowe z zawierania umowy w formie polisy . Świadczenie ubezpieczeniowe w przypadku śmierci ubezpieczonego nie jest obciążone podatkiem od spadków i darowizn. Ponadto podatek od zysków kapitałowych (tzw. ”podatek Belki”) jest naliczany dopiero w momencie wypłaty środków z programu. W przypadku transferu środków pomiędzy funduszami dostępnymi w ramach polisy podatek również nie jest pobierany. Odroczenie podatku od zysku z inwestycji do momentu wypłaty daje więc szybszy przyrost kapitału. Co istotne, świadczenie ubezpieczeniowe wolne jest od zajęć komorniczych do wysokości 75%.
            • basiak36 Re: emerytury 21.02.12, 22:25
              walkers8888 napisał:

> Element ubezpieczeniowy to przede wszystkim korzyści prawno-finansowe z zawiera
              > nia umowy w formie polisy . Świadczenie ubezpieczeniowe w przypadku śmierci ube
              > zpieczonego nie jest obciążone podatkiem od spadków i darowizn. Ponadto podatek
              > od zysków kapitałowych (tzw. ”podatek Belki”) jest naliczany dopie
              > ro w momencie wypłaty środków z programu.

Czy chodzi o produkt finansowy kupowany w Polsce?
              • walkers8888 Re: emerytury 21.02.12, 22:56
                Nie, to produkt oferowany do niedawna tylko w Polsce a od stycznia dostępny również w Anglii. Więcej szczegółów pod adresem podanym w mojej sygnaturze :)

---------------------------------
                www.dobrzezainwestuj.com
                Inwestycje dla Polaków w UK
                • basiak36 Re: emerytury 22.02.12, 19:24
                  walkers8888 napisał:

> Nie, to produkt oferowany do niedawna tylko w Polsce a od stycznia dostępny rów
                  > nież w Anglii. Więcej szczegółów pod adresem podanym w mojej sygnaturze :)

Nie widzialam zeby Axa oferowala ten produkt w UK, chyba ze patrzymy np na Axa UK Select Opportunities Fund? A produkt o ktorym piszesz jest sprzedawany w Polsce, jako produkt inwestycyjny, nie fundusz emerytalny. Domyslam sie tez ze Polak mieszkajacy w UK i inwestujacy w ten produkt nie dostaje ulgi podatkowej ktora dostalby odkladajac na fundusz emerytalny tutaj w UK?
                  No i AMC wcale nie sa jakies niskie... www.axa-polska.pl/oferta-indywidualna/inwestycje/plan-inwestycyjny-selekt/#pliki-do-pobrania
                  Typowy fundusz inwestycyjny, ma troche lepszych niz inne na dostepne na rynku dodatkow, ale poza tym na emeryture bym w ten sposob nie odkladala. Nie mozna znalezc informacji o tym jak oceniaja profil ryzyka, jaki typ portfela maja.
                  A na stronie fajnie byloby gdyby byly np przejrzyste porownania z innymi podobnymi produktami innych firm.
                  • walkers8888 Re: emerytury 22.02.12, 20:52
                    Tak, to produkt inwestycyjny (oferowany w UK w tej samej formie co w Polsce umowa również jest zawierana z Polską AXĄ), jednak kapitałem dzięki niemu zgromadzonym możemy dysponować do woli już o wiele wcześniej co wielu klientów (oszczędzających z myślą właśnie o emeryturze tak jak i ja) sobie chwali :) Nie jest to też typowy fundusz inwestycyjny a produkt ubezpieczeniowy. Zawieranie umowy w formie polisy niesie za sobą wiele korzyści. Profil ryzyka każdy może dostosować indywidualnie, wybierając spośród dostępnych 17 funduszy. Ofc jeśli chcesz żyć tutaj aż do Emerytury to nie jest produkt dla Ciebie. Jednak wielu rodaków na emigracji w UK nie jest w stanie jednoznacznie stwierdzić czy chcą tutaj pracować do 67 roku życia..

www.dobrzezainwestuj.com
                    Plany Inwestycyjne AXA dla Polaków w UK
                  • jaleo Basia, nie dyskutuj ze spamem 23.02.12, 13:02
                    Facet lamie regulamin forum reklamujac firme/produkt, za kazdym razem, kiedy Ci odpisuje, robi nastepna darmowa (i niezgodna z regulaminem) reklame.

Firma, ktora sie ucieka do takiej desperacji w reklamie juz samo przez sie dla mnie jest przekreslona, trzeba klikac w kosz a nie dyskutowac.
    • karolajna83g Re: emerytury 21.02.12, 11:58
      Tak z czystej ciekawości i niewiedzy spytam- a mozna pracodawcę o to poprosic, by założył nam takie konto? Czy sam się musi nam zaoferować, jak jego firma jest objęta takim programem?
      • walkers8888 Re: emerytury 21.02.12, 12:11
        Nie każdy pracodawca da Tobie taką możliwość. Trzeba pamiętać że rządowa emerytura to nie są jakieś tam kokosy..

Generalnie, kazdy musi miec swiadomosc ze:
        1) Emerytura rzadowa stanowi jedynie minimum za ktore jest ciezko przeżyć ( aktualnie 102.15 funty tygodniowo).
        2) Emerytura rzadowa zostanie wyplacona wiekszosci Polakow w UK w wieku 67-68 lat.
        3) W przypadku smierci, zostawia sie spadkobiercow praktycznie bez srodkow do zycia.

Dlatego warto zadbać o odpowiednie zabezpieczenie, by nie obudzić się za XX lat ''z ręką w nocniku''
        • panixx Re: emerytury 21.02.12, 14:35
          Pension scheme u pracodawcy, sama tez oplacam skladki w PL - zaczelam tuz po studiach i na razie to trzymam, kupujemy dom w drogiej i popularnej dzielnicy z mysla o sprzedazy w wieku emerytalnym...
          Na dzieci to ja nie chce liczyc. Po pierwsze nie chce ich obciazac swoim utrzymaniem, po drugie to nigdy nie wiadomo jak sie ich zycie ulozy, tyle niewiadomych! Wole byc niezalezna.
          • yadrall Re: emerytury 21.02.12, 17:38
            Pewnie nie dozyje tych 67lat,kiedy przyjdzie mi isc na emeryture. Umre na stanowisku pracy...

Z racji,ze pracuje z obecnymi emerytami to moge powiedziec,ze najwazniejsze,zeby miec rodzine... Kogos kto pomoze wszystko zorganizowac i przypilnuje czego trzeba.
            Mialam okazje pracowac w roznych domach opieki-w tym w takim gdzie za tydzien trzeba bylo placic po 450-600f. I zapewniam Was,ze w takim domu opieki to bym za zadne skarby swiata nie chciala spedzic swojej starosci... Za to pracowalam w domu opieki gdzie wiekszosc pensjonariuszy byla na koszt panstwa. I tam moglabym spedzic swoje ostatnie dni :) To jak bedzie wygladala nasza starosc zalezy od wielu okolicznosci,a najbardziej od tego czy ktos zadba o orgaizacje tej naszej starosci.
            Wiec jak juz ktos wspomnial-DZIECI!!!!
            • walkers8888 Re: emerytury 21.02.12, 17:42
              W takim razie warto zawczasu zadbać o ich edukację, żeby miały nas z czego utrzymywać ^^
              • yadrall Re: emerytury 21.02.12, 17:53
                Nie do konca. Tu nie chodzi o to,zeby nasze dzieci nas utrzymywaly (na garnuszku panstwa naprawde ludzie dobrze zyja),ale pod warunkiem,ze nasze dzieci beda mialy z nami dobry kontak,zeby chcialy nas odwiedzac,sprawdzic co mamy w lowoce,jak inni sie nami opiekuja itp. Wiec nie chodzi o kase-to nie pieniadze sa najwazniejsze,a ludzie!!!
                Podstawowa sprawa jest dobry kontakt z dziecmi,a nie ilosc kasy wtloczona w ich wychowanie czy wyksztalcenie.
                • mamumilu Re: emerytury 23.02.12, 15:27
                  amen
                  • mamumilu Re: emerytury 23.02.12, 15:27
                    amen :) mialo byc :)
    • liley11 Re: emerytury 21.02.12, 21:50
      Panstwowa najnizsza _ wiecej nie oddam:)
      I bloto (ziemia, nieruchomosci,...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka