Dodaj do ulubionych

Imie dla chlopca

10.03.12, 16:31
Podoba mi sie imie Olivier,ale moj maz twierdzi,ze to strsznie starodawne i zrobie dziecku krzywde,ze beda sie z niego dzieci smialy itp. Naprawde Olivier to takie old fashion name?
A jak nie Olivier to co???

Ps. nie wiem jeszcze jakiej plci jest lokator :)
Obserwuj wątek
    • espionka Re: Imie dla chlopca 10.03.12, 16:51
      staromodne ? a mi się wydaje że co drugie małe dziecko ma na imię Olivier właśnie :) nawet w jakiejś gazetce poczekalniowej było wymienione wśród najbardziej popularnych imion w UK
      • ko_ko_kura Re: Imie dla chlopca 10.03.12, 17:05
        Olivierów jak mrówków wszędzie. Slyszalam ze takim aprawde staromodnym imieniem w UK jest Hubert. 60 lat temu bylo popularne a teraz traktuja je jak u nas traktuje sie Władysława na przykłd,

Mi dla chlopca podoba się imie Mikolaj. Maksymilian. Alexander. Oskar. Jakub. Wiliam.
        • clonek13 Re: Imie dla chlopca 10.03.12, 17:12
          Samuel :)
          • princesswhitewolf Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 20:01
            a nie lepiej Abraham :)))??lol
    • sophie2202 Re: Imie dla chlopca 10.03.12, 17:18
      Mój jest Simon Peter a córkom dałam tez nie modne wg anglików imiona Sophie i Michelle, jak narazie nikt sie z ich imion w szkole nie smiał.
      • ciocia_ala Re: Imie dla chlopca 10.03.12, 19:26
        Moja tez jest Michelle (po polskiemu Michalinka, Miska), ma kolezanke w przedszkolu Michelle-polke. A z Sophie lubi sie bawic (angielka). Jet tez i Oliver - wszystkie dzieci w przedsziale wiekowym 3-4 latka.

A chlopca nazwalabym Michal, ale po angielsku mi nie pasi.
        • martolina77 Re: Imie dla chlopca 10.03.12, 22:30
          Ja mam Michała - w skzole mówią na niego Michal - po prostu, bez zzangielszczania (jest takie słowo???)
          a młodszy Maciek - dla wszystkich ejst po prostu Majic - niemal jak Magic - uwielbiam to imię :-D. Gdy sie rodzil w Polsce, nie podejrzewalismy, ze wylądujemy w UK, a tym bardziej, ze dzieci będa w angielskiej szkole.

poza powyzszymi zaraz nastepne w kolejce jest Matthew - Mateusz
    • bibba Re: Imie dla chlopca 10.03.12, 17:45
      to popularne w uk imie: zobacz liste :)
      www.babycentre.co.uk/pregnancy/naming/baby-names-2011/babycentre-top-boys-names-2011/
      • magdal-ena78 Re: Imie dla chlopca 10.03.12, 18:31
        Starodawne? No cos Ty, my dalismy Oliver naszemu drugiemu synkowi. Olivier to z francuskiego, w Polsce (dziadkowie itp) wolamy po prostu Oliwier. Mnie sie bardzo podoba :)
    • 1mzeta Ha, ha, ha..... 10.03.12, 20:34
      Mój ma na imię Oliver :) Kilku jest w mojej okolicy. A tak na marginesie nie sądzę żeby to było starodawne imię bo jak małego rejestrowaliśmy to dopiero po fakcie zauważyliśmy, że w naszym ratuszu to imię jest na drugim miejscu pod względem popularności.
    • ewika-uk Re: Imie dla chlopca 10.03.12, 22:24
      Mnie osobiscie podoba sie Tobiasz/Toby,pozniej Jayden,Blazej,Liam,i tak w nieskonczonosc;-))
    • carmelaxxx Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 00:17
      jakby coramiala by byc chlopcem to mialaby na mie anthony (tony) albo chlarlie, olivier jest dosc popularne ale po czasie wilkiej popularnosci niestety szbko jakies imie okazuje sie old fashoned.
    • arya82 Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 11:28
      Imie ladne a nawet bardzo, nie powiedzialabym ze starodawne. Natomiast odstrasza mnie fakt, ze wsrod mojego grona przyjaciol, blizszych i dalszych znajomych zarowno tu jak i w Polsce, rzeczywiscie to imie chyba ma co drugi chlopiec (Oliwii/Oliwek tez jest az za duzo)
    • elle-joan Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 12:08
      yadrall napisała:

> Podoba mi sie imie Olivier,ale moj maz twierdzi,ze to strsznie starodawne i zro
      > bie dziecku krzywde,ze beda sie z niego dzieci smialy itp.

Spotkaliście się z taka sytuacją w UK żeby ktoś śmiał sie z czyjegoś imienia? Ja nigdy.
      • 1mzeta O dokładnie. 11.03.12, 14:26
        jw.
        • ewika-uk Re: O dokładnie. 11.03.12, 18:51
          W angielskiej szkole mimo roznorodnosci imion nigdy,natomiast w polskiej szkole w Uk dosc czesto.
          • elle-joan Re: O dokładnie. 11.03.12, 19:48
            ewika-uk napisała:

> W angielskiej szkole mimo roznorodnosci imion nigdy,natomiast w polskiej szkole
            > w Uk dosc czesto.

No tak, to się domyślam. Pytając czy w UK, miałam na myśli tutejszych.
            • ewika-uk Re: O dokładnie. 11.03.12, 20:28
              Tutejszych raczej nic nie dziwi,i chwala im za to.A co do polskiej szkoly,z tego co slyszalam to obiektem drwin nie jest dziecko o imieniu angielskim a starym polskim.Ale...nietolerancja w polskich szkolach na terenie Uk to juz calkiem inny temat,ktory niedlugo chcialabym poruszyc;-)
              • arya82 Re: O dokładnie. 12.03.12, 08:15
                Hm, nie wiem jak jest tutaj w szkołach i przedszkolach. Ale pamiętam jeszcze ze swojej chociażby podstawówki, jak ktoś miał jakieś charakterystyczne nazwisko, albo bardzo nietypowe imie, to znalazła się zawsze grupa dzieciaków, które z chęcią szydziły i się naśmiewały. Ale to kwestia wychowania w domu, tak myślę.
    • princesswhitewolf Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 20:04
      a nie myslalas aby dac dziecku imie jakie istnieje i w j. polskim i angielskim?

Adam? Sa tez i inne...
      • robak.rawback Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 20:15
        moze byc tez theodore ;b
      • steph13 Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 20:22
        Kiedys znalam dziewczyne zwana Violetta Burak i od tamtej pory uwazam, ze nadajac dziecku imie, dobrze dopasowac je nieco do nazwiska zeby razem nie brzmialo idiotycznie. Na jej dodatkowe nieszczescie, Violetta byla rowniez gruba, brzydka, malo bystra i pomimo wymyslnego imienia, wygladala jak .... burak. Rodzice mogli zlagodzic szyderstwa gdyby nazwali ja zwyczajnie Ewa, Zosia czy Krysia.
        • elle-joan Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 20:52
          steph13 napisała:

> Kiedys znalam dziewczyne zwana Violetta Burak i od tamtej pory uwazam, ze nada
          > jac dziecku imie, dobrze dopasowac je nieco do nazwiska zeby razem nie brzmialo
          > idiotycznie. Na jej dodatkowe nieszczescie, Violetta byla rowniez gruba, brzy
          > dka, malo bystra i pomimo wymyslnego imienia, wygladala jak .... burak. Rodzice
          > mogli zlagodzic szyderstwa gdyby nazwali ja zwyczajnie Ewa, Zosia czy Krysia.

Wiedząc w jakim społeczeństwie żyją, rodzice faktycznie powinni byli wziąć to pod uwagę. Ale czy to nie dramatyczne, że mieliby zrezygnować z wymarzonego przez siebie imienia z powodu prostaków wyśmiewających się z nazwisk i w ogóle szydzących z ludzi? Z imienia to jeszcze można zrezygnować, ale są inne powody szyderstw, na które nie ma rady. Lepiej ukierunkować się na wyrażanie zdecydowanej nieakceptacji dla takich postaw.
          • robak.rawback Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 22:20
            violetta - normalne imie, to nazwisko nie dodaje uroku.
            jakby mieli robic perfect match z nazwiskiem to nie wiem jak ja powinni nazwac - genowefa?
            ludzie w uk czy gdzie indziej sa tacy sami jak wszedzie indziej.
            w polsce sie smieja i maja drgawki z imion obcobrzmiacych jakiekolwiek by nie byly - ladne czy brzydkie... bo sa przyzwyczajeni tylko do kowalskich i nowakow.
            w uk smieja sie mniej z imion obcobrzmiacych bo sa do nich bardziej przyzwyczajeni, ale nadal smieja sie z imion postrzeganych jako smieszne bo dlaczego mieli by sie nie smiac?

btw anna prentice mnie zawsze rozwala ahahha
            • robak.rawback Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 22:23
              tak sobie mysle ze rodzice ktorzy nazwali corke otylia musieli zdrowo zacpac przed chrzcinami.
              dobrze ze otylia - plywaczka jest sportowcem przynajmniej to ja troche ratuje.
              • 1mzeta Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 22:59
                Moja babcia tak miała na imię. Imię jak imię.
                Ostatnio w Pl w jakimś hipermarkecie na pasażu słyszałam jak rodzice na taką może "jednolatkę" wołali Helena. I co ?
                • robak.rawback Re: Imie dla chlopca 12.03.12, 02:34
                  jasne ze imie jak imie. jak sie je ma i codzienie nim operuje to sie mozna przyzwyczaic i je lubic, nawet jak sie ma na nazwisko np fiut. tylko sie trzeba zasanowic jak i z czym sie bedzie kojarzylo innym.
                  nic do heleny nie mam, kojarzy mi sie z helena trojanska a nie z otyloscia.

wygooglalam teraz troche polskich smiesznych nazwisk - nie wiem czy autentyczne ale bardzo mozliwe ze tak - bo jak wiadomo life is stranger than fiction
                  nazwiska.friko.pl/
                  113.Mariusz Cyps Albo Zyps - ten jest autentyczny o ile dobrze pamietam
                  podoba mi sie erazm babol i jozefa szmata ahahaah
                • arya82 Re: Imie dla chlopca 12.03.12, 08:11
                  A co w Helenie nie tak?
                  Zamierzam tak nazwać pierwszą córkę. Dla mnie to imię kojarzy się z pięknymi i mądrymi kobietami, akurat znałam kilka takich Helen, w tym prababcie moją i mojego męża. Brytyjek też znam pare :)

Moim zdaniem nie ma złych i brzydkich imion, poza zupełnymi przekrętami typu Mściwój, Bożydar itp. albo zpolszczonymi brytyjskimi imionami (używanymi w PL), jak Dżesika, Brajan itd to już może być dla dziecka problem ;)
                  • 1mzeta Re: Imie dla chlopca 12.03.12, 12:51
                    Nigdzie nie piszę, że z Heleną jest coś nie tak- moja prababcia tak miała na imię. Stwierdzam fakt, że Helena dla mnie tak samo normalne imię jak Otylia i bynajmniej nie odwracam głowy na ulicy ze zdziwienia jak jakieś mało popularne imię słyszę.
                    Jak zwykle problemem są ludzie co to nawet z mało popularnego imienia sensację zrobią i ideologię dorabiają, że trzeba być naćpanym żeby dziecku Otylia dać na imię- dzisiaj takim imię Otylia nie pasuje- jutro uczesanie dziecka, a po jutrze kolor skóry.
                    Poznałam dwie osoby o bardzo niespotykanych imionach- Kunegunda i Gniewosz. Ta pierwsza imię jak najbardziej bezproblemowe tylko ludzie mają z nim problem.

Jak komuś Otylia wadzi to ja współczuję takiej osobie jak jej dziecko do domu przyprowadzi narzeczoną/narzeczonego o jakimś w ogóle mało spotykanym i nie polskim imieniu...
                    • robak.rawback Re: Imie dla chlopca 12.03.12, 18:23
                      te twoje argumenty to mi sie kojarza z tym jak komus o niebialym kolorze skory zwroci sie uwage ze sie niestosownie albo chamsko zachowuje np w autobusie albo w sklepie - a ten ma w reku najepszy argument na swiecie, ze oczywiscie to jest presiladowanie o podlozu rasistowskim. zwracajacy uwage wtedy natychmiast milknie zeby nie bylo cienia watpliwosci ze nie jest rasista. to bardzo skutecznie zamyka niektorym usta.
                      ta sama forme odwracania kota ogonem widze u ciebie.

ja nadal uwazam ze szczegolnie w dzisiejszych czasach jesli dziecko nie jest urodzona modelka to nadanie imienia otylia jest paskudne. dlaczego od razu nie nazwac fatso kowalski etc. zyc nie umierac - szczegolnie w podstawowce.
                      btw jedno z moich ulubionych to - Talula Does The Hula From Hawaii - tez powinno mi sie podobac no bo rodzice nadali takie imie to znaczy ze jest fajne.
                      uh ale mysmy od olivera zaczeli.

1mzeta napisała:

> Nigdzie nie piszę, że z Heleną jest coś nie tak- moja prababcia tak miała na im
                      > ię. Stwierdzam fakt, że Helena dla mnie tak samo normalne imię jak Otylia i byn
                      > ajmniej nie odwracam głowy na ulicy ze zdziwienia jak jakieś mało popularne imi
                      > ę słyszę.
                      > Jak zwykle problemem są ludzie co to nawet z mało popularnego imienia sensację
                      > zrobią i ideologię dorabiają, że trzeba być naćpanym żeby dziecku Otylia dać na
                      > imię- dzisiaj takim imię Otylia nie pasuje- jutro uczesanie dziecka, a po jutr
                      > ze kolor skóry.
                      > Poznałam dwie osoby o bardzo niespotykanych imionach- Kunegunda i Gniewosz. Ta
                      > pierwsza imię jak najbardziej bezproblemowe tylko ludzie mają z nim problem.
                      >
                      > Jak komuś Otylia wadzi to ja współczuję takiej osobie jak jej dziecko do domu p
                      > rzyprowadzi narzeczoną/narzeczonego o jakimś w ogóle mało spotykanym i nie pols
                      > kim imieniu...
                      • 1mzeta Re: Imie dla chlopca 12.03.12, 21:09
                        A gdzie ja odwracam kota ogonem ?
                        Jak jest się chamskim to chyba nie zależy to od koloru skóry. Co ty w ogóle za porównania wynajdujesz..........
                      • elle-joan Re: Imie dla chlopca 12.03.12, 22:45
                        robak.rawback napisała:
                        > te twoje argumenty to mi sie kojarza z tym jak komus o niebialym kolorze skory
                        > zwroci sie uwage ze sie niestosownie albo chamsko zachowuje np w autobusie albo
                        > w sklepie - a ten ma w reku najepszy argument na swiecie, ze oczywiscie to jes
                        > t presiladowanie o podlozu rasistowskim (...)
                        >
                        > ja nadal uwazam ze szczegolnie w dzisiejszych czasach jesli dziecko nie jest ur
                        > odzona modelka to nadanie imienia otylia jest paskudne (...)

1. A mnie te twoje argumenty kojarzą się z tym jak niektórzy próbują udowadniać, że głównym przejawem rasizmu jest zwracanie uwagi ciemnoskórym za ich nieodpowiednie zachowanie i sugerowanie tym samym jakoby oni rościli sobie jakieś specjalne prawa, bo jak nie, to oskarżą o rasizm. Może poczytaj w encyklopedii, co to jest rasizm. Nie ma sobie z czego dowcipkować ani zmiękczać problemu. Rasizm niestety jest na świecie. Ale generalnie też nie łapię po co z tym wyjechałaś i co ma chamstwo wspólnego z kolorem skóry. Jakieś twoje specjalne odkrycie.

2. No to jest jeszcze lepsze. Są specjalne imiona dla modelek i dla brzydkich kaczątek. A rodzice powinni zorientować się po urodzeniu do jakiej grupy pociechę można zaliczyć i wybrać stosowne imię. I jakie to są te "dzisiejsze czasy"? Czy takie, w których problemem jest ten, kto nadał brzydkiej córeczce eleganckie imię, a nie ten, kto się wyśmiewa. Ciekawostki.
                        • robak.rawback Re: Imie dla chlopca 13.03.12, 02:58
                          jak chcecie mi odpowiadac, to nie robcie zdziwionych oczu tylko czytajcie wlasne posty, albo to co bylo wczesniej powiedziane.

1mzeta napisała:

> Jak zwykle problemem są ludzie co to nawet z mało popularnego imienia sensację
                          > zrobią i ideologię dorabiają,..................(...)
                          dzisiaj takim imię Otylia nie pasuje- jutro uczesanie dziecka, a po jutr
                          > ze kolor skóry.
                          • elle-joan Re: Imie dla chlopca 13.03.12, 09:19
                            robak.rawback napisała:

> jak chcecie mi odpowiadac, to nie robcie zdziwionych oczu tylko czytajcie wlasn
                            > e posty, albo to co bylo wczesniej powiedziane.
                            >

1mzeta napisała, że tak, jak ludzie wyszydzają imiona, tak też wyszydzają wyglad, kolor skóry itd. , bo to niestety prawda. Nadal nie wiem jak się ma do tego Twój komentarz.
                      • arya82 Re: Imie dla chlopca 13.03.12, 10:40
                        > ja nadal uwazam ze szczegolnie w dzisiejszych czasach jesli dziecko nie jest ur
                        > odzona modelka to nadanie imienia otylia jest paskudne..

Ekhm, chyba trudno stwierdzić patrząc na noworodka, czy będzie w przyszłości miało problemy z nadwagą i urodą ;) A nawet jeśli to też się zgadzam, że twoje kryteria są conajmniej dziwne. Najlepiej by było, żeby wszystkie niezbyt urodziwe dzieciaki przerobić na Plain Jane? -rozumiem że wg Ciebie to inna kategoria ludzi, którzy muszą pogodzić się z pewnymi ograniczeniami w życiu ?

>Talula Does The Hula From Hawaii - tez powinn
                        > o mi sie podobac no bo rodzice nadali takie imie to znaczy ze jest fajne.

Kiepski przykład w kontekscie całego wątku
                        • robak.rawback Re: Imie dla chlopca 13.03.12, 13:19
                          ok ja juz koncze bo watek sie rozwleka a ja to samo mowie w kazdym poscie.
                          jak rodzic ma ochote nadac imie dziwne czy mniej dziwne, spotykane albo nie - jego sprawa - natomiast nie trawie imion potencjalnie osmieszajacych lub mogacych sprawic dziecku lub czlowiekowi doroslemu problemy. pieknemu albo nie pieknemu.

latwiej jest komus ladnie wygladajacemu jak ma debilne imie. przynajmniej jaja sobie beda robic tylko z imienia nie laczac z czyims wygladem. jak przyjdzie gruby brzydal o imieniu otylia to raczej dodatkowo bedzie musial odpierac potenacjalne zaczepki zlozone z docinkow o wygladzie i imieniu.
                          zagodzimy sie ze tak sie zdarza czy jest to niewiarygodne?

chyba widzimy roznice miedzy imionami/nazwiskami takimi jak ' talula does the hula from hawaii', balas, babol i otylia i z czym sie moga ludziom kojarzyc. nawet jesli wlasciciel imienia je lubi i jest szczesliwy. to nie zmienia faktu ze np nazwisko balas kojarzy sie z kupa a otylia z otyloscia? mozemy takie zalozenie wysnuc, czy jest to nie do pomyslenia i bedzie 10 postow na temat jak bardzo jest niemozliwe takie skojarzenie i ze spoleczenstwo powinno sie zmienic etc?

np wymienione wyzej cyprian helena i violetta mnie osobiscie nie kojarza sie osmieszajaco.
                          cyprian, oliver, lech zalatuje mi myszka co nie znaczy ze jest osmieszajacy. jak ktos nie ma zadnych skojarzen z lechem bo np niemial stycznosci z kultura w ktorej takie slowo wystepuje to nie bedzie mial zadnych skojarzen.

arya82 napisała:

> > ja nadal uwazam ze szczegolnie w dzisiejszych czasach jesli dziecko nie j
                          > est ur
                          > > odzona modelka to nadanie imienia otylia jest paskudne..
                          >
                          > Ekhm, chyba trudno stwierdzić patrząc na noworodka, czy będzie w przyszłości mi
                          > ało problemy z nadwagą i urodą ;) A nawet jeśli to też się zgadzam, że twoje k
                          > ryteria są conajmniej dziwne. Najlepiej by było, żeby wszystkie niezbyt urodziw
                          > e dzieciaki przerobić na Plain Jane? -rozumiem że wg Ciebie to inna kategoria l
                          > udzi, którzy muszą pogodzić się z pewnymi ograniczeniami w życiu ?
                          >
                          > >Talula Does The Hula From Hawaii - tez powinn
                          > > o mi sie podobac no bo rodzice nadali takie imie to znaczy ze jest fajne
                          > .
                          >
                          > Kiepski przykład w kontekscie całego wątku
                          • eutyfrona Re: Imie dla chlopca 13.03.12, 17:31
                            Nie wiem, czy tubylcy maja jakies skojarzenia z imieniem Cyprian, ale czesc ma skojarzenia z imieniem Lech - w zaleznosci od wieku: kojarza z Walesa, albo z piwem. Albo wymawiaja "licz", czyli podobnie jak pijawka. Moj maz, jako ze tez ma na imie Lech, doskonale o tym wszystkim wie, ale nie przeszkadzalo mu to nazwac tak syna, wiec chyba nie jest bardzo zle miec na imie Lech. I jest duze prawdopodobienstwo zostania prezydentem Polski - biorac pod uwage, ze nie jest to bardzo popularne imie, mielismy calkiem sporo prezydentow Lechow, czyz nie :)))
                  • steph13 Re: Imie dla chlopca 12.03.12, 14:53
                    arya82 napisała:

> A co w Helenie nie tak?
                    Znajomi Anglicy maja malutka Helen i wolaja na nia zdrobniale Lenie, bardzo mnie sie podoba. A jak bedzie dorosla, imie bedzie brzmialo dystyngowanie i elegancko.
                  • moccabristol Re: Imie dla chlopca 12.03.12, 15:10
                    arya82 napisała:

> A co w Helenie nie tak?
                    > Zamierzam tak nazwać pierwszą córkę. Dla mnie to imię kojarzy się z pięknymi i
                    > mądrymi kobietami, akurat znałam kilka takich Helen, w tym prababcie moją i moj
                    > ego męża. Brytyjek też znam pare :)

No, bo właśnie z imionami tak jest, lubimy te które nam się dobrze kojarzą.
                    U mnie z Heleną kojarzą się wszystkie znane mi Helcie na które właśnie tak się wołało Helcia bądź Hela -koleżanka mojej mamy, pani Hela kucharka z mojego przedszkola, Hela która chodziła ze mną do liceum i była bardzo nieszczęśliwa z powodu swojego imienia i kazała na siebie mówić Ola itd, itd.
                    Wszystkie imiona są ładne pod warunkiem ,że nam się podobają:)
            • elle-joan Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 22:30
              robak.rawback napisała:
              ale nadal smieja sie z imion postrzeganych jako smieszne bo dlaczego mieli
              > by sie nie smiac?
              >
              Może dlatego, że nie ma tu raczej zwyczaju oglądać się za ludźmi na ulicy, pokazywać palcami, komentować wygladu i ubioru więc dlatego zdziwiłam się, że ktoś obawia się wyśmiania. Takie jest moje odczucie.
              • robak.rawback Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 22:51
                tu sie zgadzam - zdecydowanie luzniej jest w uk niz w polce, szczegolnie w duzych miastach
          • 1mzeta Re: Imie dla chlopca 11.03.12, 22:56
            Dobrze powiedziane. Nie przyszłoby mi do głowy naśmiewać się z czyjegoś imienia i przekazywać takie rzeczy własnemu dziecku.
            Wystarczy wejść na gazetowe forum o imionach żeby zobaczyć jak ludzie potrafią sobie do gardeł skakać odnośnie tego jakie to imię jest piękne, a jakie obciachowe i jaka to krzywda dziecku się stanie jak mu takie zostanie nadane.
            To nie imię jest problemem- to ludzie.
            • robak.rawback Re: Imie dla chlopca 12.03.12, 02:59
              a tu smieszne angielskie
              www.ethanwiner.com/funnames.htmlheh
              Chris P. Bacon
              Hugh Jass
              Mike Rotch
              R. Slicker
              • robak.rawback zle sie wyslal link 12.03.12, 03:00
                www.ethanwiner.com/funnames.html
                • maultier1 Re: zle sie wyslal link 12.03.12, 15:29
                  Mi sie zdaje ze ostatnio duzo Olivierow sie narobilo.
                  Moj syn ma Eryk. Tez ponoc przestarzale imie. Cora ma Eliza.
                  Dla chlopca podoba mi sie jeszcze Daniel.
    • eutyfrona Re: Imie dla chlopca 12.03.12, 23:46
      yadrall napisała:

> Podoba mi sie imie Olivier,ale moj maz twierdzi,ze to strsznie starodawne i zro
      > bie dziecku krzywde,ze beda sie z niego dzieci smialy itp. Naprawde Olivier to
      > takie old fashion name?
      > A jak nie Olivier to co???
      >
      > Ps. nie wiem jeszcze jakiej plci jest lokator :)

Ja sie z mezem podzielilam "obowiazkami", jak bylismy w pierwszej ciazy, tez wtedy nie wiedzielismy jakiej plci jest lokator i umowilismy sie ze ja wybiore imie dla dziewczynki a maz dla chlopca - i ta umowa dzialala przy calej trojce. Ja mialam przyjemnosc wybrac tylko raz i mamy Maje, potem wybieral moj maz i mamy chlopakow o imionach Lech Junior i Ayrton.

Ktos pisal wczesniej o wysmiewaniu sie z imion, szczegolnie w polskich szkolach - najlepszy kolega mojego malego Lecha ma na imie Cyprian - poznali sie w polskiej szkole. Do tej pory nie doszlo do mnie, zeby ktos sie z ich imion wysmiewal, a sa to przeciez dosc rzadkie imiona, mysle.

• bialasek75 Re: Imie dla chlopca 13.03.12, 13:49
        Wiadomo, że anglicy nie będą się wyśmiewali z cudacznego imienia, ale ciężko im będzie wymawiać, a dziecko na każdym kroku będzie musiało literować przy przedstawianiu. Wydaje mi się, że jeśli planujemy tu pozostać na dłużej, to jednak lepiej wybrać imię łatwe do wymówienia i polakom, i anglikom.

No i ja mam zagwozdkę, bo zawsze chciałam nazwać syna Miłosz. No i nie wiem, czy to nie jest w właśnie imię z tych trudnych?
    • plain-vanilla Re: Imie dla chlopca 13.03.12, 13:50
      Olivier ładne, tylko że popularne wśród Polonii. Ja mam synków Artura i Marka. Każdy z nich ma też drugie imię. Z imion chłopięcych rozpatrywałam jeszcze: Antoni, Bruno, Darius, Gabriel, Odo, Ralf, Robin lub Teodor. Imię dla drugiego wybraliśmy dopiero, jak trzeba było go rejestrować, bo jakoś żadne z tych imion mi nie pasowało. Z pierwszym było łatwo, mąż wybrał, ja kręciłam nosem, bo to akurat był czas Artura Boruca w Celticu, a opinii o nim nie miałam za wysokiej. Całe szczęście Boruc już zniknął ze Szkocji. Czasami tylko ktoś się zapyta czy Artur to tak jak Artur Boruc. W każdym razie imię pasuje do niego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka