Dodaj do ulubionych

Dorotus- pytanie o robot

18.03.12, 09:44
Jak znajdziesz chwilke, poradz prosze. Szwagierka chce kupic robot. Zastanawia sie czy Kitchen Aid czy Kenwood. Przymierza sie do robienia makaronow, wlasnego chleba i temu podobnych. Cena w sumie nie gra roli- no moze nie £1000 :) Na co ma zwrocic uwage? Na moc i co jeszcze? Gdybys kupowala teraz nowy, to na ktory bys sie zdecydowala?
Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • dorotus76 Re: Dorotus- pytanie o robot 18.03.12, 16:38
      Ciężko tak doradzić - i jeden i drugi ma plusy i minusy :).
      Od kwietnia począwszy na blogu (raz na miesiąc) będą pojawiać się wpisy o każdym robocie z kolei, pomagające wybrac. Ale ja rozumiem, że to trochę za późno ;-).
      Najpierw miałam Kenwooda, potem kupiłam KA i powiem szczerze, że KA nie jest wcale lepszy i byłam rozczarowana że nie ma OGROMNEJ różnicy i że nie jest DUZO lepszy ;-). Poza tym, ze wygląda klasycznie i pięknie.
      Teraz jednak, jakbym miała wybierac od nowa, zdecydowałabym się raczej na kenwooda, ale z nowej serii kMix (mam ręczny z tej serii). Poza tym sprawdziłabym, czy ma wszystkie te przystawki, które mozna sobie później dokupić (ale chyba ma, a raczej na pewno).
      www.kenwoodworld.com/pl-pl/Produkty/Roboty-kuchenne-seria-kMix/
      Oba roboty są natomiast super i jeśli ma te 300 - 400 f na nie przeznaczone, jakiegokolwiek nie wybierze, na 100% będzie zadowolona.
      • a-inka Re: Dorotus- pytanie o robot 18.03.12, 19:00
        Ja mam Kenwooda pod tytułem:Chef i jest to chyba nasz najlepszy zakup do domu,w dodatku kupiłam go na wyprzedaży z prawie wszystkimi akcesoriami za...150 f.Dokupilismy tylko dostawkę-maszynkę do mięsa.
        Uwielbiam tego robota,naprawdę wart jest swojej(regularnej)ceny:)

www.euro.com.pl/roboty-wieloczynnosciowe/kenwood-chef-titanum-km010.bhtml?gclid=CJvozuuC8a4CFUEMfAodq1meMA
    • jofaso Re: Dorotus- pytanie o robot 18.03.12, 19:55
      Przepraszam, ze wtrace sie w watek. Pare miesiecy temu kupilam Kenwood Chef Titanium KM 010 i bylam super zadowolona dopoki nie zrobilam kruchego, a potem drozdzowego ciasta. Pytanie do osob, ktore uzywaja tegoz robota lub modelu zblizonego. Podczas wyrabiania gestego ciasta trzesie mi sie dosc mocno gora robota, dol sie nie przesuwa, jest stabilny, ale gora sie trzesie dosc mocno, jak dla mnie. Robot byl juz sprawdzany w serwisie i nic nie znaleziono, choc nie wiem w jaki sposob go sprawdzano, bo poza tym o czym pisze, dziala bez zarzutu. Czy jest to normalne dla tych robotow? Napisze jeszcze, ze z tylu robota jest niewielka dziura i z niej wystaje bolec, ktory wg serwisu ma wystawac. Sprawdzilam w Currys innego robota i w tamtym nie wystaje. Bardzo prosze o wasze opinie i wrazenia z uzytkowania
      • dorotus76 Re: Dorotus- pytanie o robot 18.03.12, 20:33
        One wszystkie tak się trzęsą. Jedne mniej, drugie więcej. Kenwood chyba trochę więcej niż KA. W KA cała głowica się rusza, natomiast Kenwood jest bardziej sztywny (tak mi się wydaje), że miałam wrazenie, że trzęsie się całość.
        Najważniejsze - ciasta drozdżowe i kruche wyrabia się na prędkości 1, max 2. Mozna inaczej spalić silnik, ponadto bardziej się robot trzęsie.
        Żaden bolec nie wystawał z mojego Kenwooda.
        • dorotus76 Re: Dorotus- pytanie o robot 18.03.12, 20:35
          A! Za to mam bolec w KA, który się wysuwa podczas pracy i trzeba go na miejsce odprowadzać ;-)
        • jofaso Re: Dorotus- pytanie o robot 18.03.12, 21:14
          dzieki, uspokoilas mnie troche, bo naczytalam sie o stabilnosci tych robotow i bylam lekko zdzwiwiona. Ten bolec mnie tylko denerwuje, bo mam wrazenie, ze ma to zwiazek z tym ruszaniem sie gornej czesci. Pozostaje mi uzywac go dopoki sie nie zepsuje, a potem wymienic na nowy model:)
        • jofaso Re: Dorotus- pytanie o robot 18.03.12, 21:16
          A masz moze maszynke do robienia lodow do niego, bo moje dziecko mnie bardzo namawia na kupno i zastanawiam sie czy warto oraz czy te miske mozna uzywac wymiennie z oryginalna miska?
          • dorotus76 Re: Dorotus- pytanie o robot 18.03.12, 21:48
            Tak, miałam misę do lodów do Kenwooda (teraz Kenwood jest u siostry). Misa jest specyficzna, z płynem między sciankami (do zamrażania). Wkłada się ją w ten plastikowy pojemnik, ale nie uzywałam jej nigdy wymiennie :).
    • illegal.alien Re: Dorotus- pytanie o robot 18.03.12, 21:12
      A ja mam Boscha i tez jestem zadowolona :) ale nie robie chleba i makaronu ;)
      • dorotus76 Re: Dorotus- pytanie o robot 18.03.12, 21:53
        One wszystkie są dobre :).
        Od jutra zaczynam testowanie tego robota, to będzie pierwszy z nich opisany na blogu:
        www.amazon.co.uk/Morphy-Richards-48955-Kitchen-Stainless/dp/B000HREM2S

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka